Digidexo.com

Hva er irritabel tarm syndrom?

Irritabel tarm syndrom er en svært ubehagelig tilstand som forårsaker magesmerter, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Smerten er knyttet til tykktarmen, men det er ingen varig skade. Pasienter som lider av tilstanden kan vanligvis gjøre endringer i kostholdet og stressnivå for å kontrollere smerte og ubehag.

Årsaker

Det er ingen kjent årsak for irritabel tarmsyndrom. Hos noen pasienter med sykdommen, er maten gått gjennom fordøyelsesprosessen raskt, forårsaker diaré og ubehag fra oppblåsthet. Tarmen kontrakt og slappe av for å flytte mat gjennom prosessen; hos pasienter med irritabel tarm-syndrom, sammentrekningene er mye sterkere. Andre pasienter med samme lidelse erfaring motsatt effekt, med mat beveger seg saktere gjennom fordøyelsesprosessen og forårsaker forstoppelse og ubehag.
Visse matvarer kan føre til at symptomene blir verre eller mer merkbar, men disse matvarene er ikke årsaken til lidelsen. Når mat er antatt å være årsaken til fordøyelsesproblemer, tilstanden er mer nøyaktig diagnostisert som en matallergi eller intoleranse.
Følelser og stress kan utløse symptomer på irritabel tarm syndrom. Disse følelsesmessige reaksjoner er ikke årsaken til tilstanden, men føre til at symptomene å bli mer merkbar og ubehagelig.

Symptomer

Hver pasienten opplever irritabel tarm-syndrom på en annen måte. Selv om noen opplever milde symptomer, mens andre opplever at deres tilstand påvirker daglig fungering. Symptomer inkluderer kramper og smerter i mage, gass, oppblåsthet, diaré, forstoppelse og slim i avføringen.
Endringer i avføringen kan være et tegn på en mer alvorlig tilstand. Et besøk til legen kan avgjøre om du har irritabel tarm syndrom eller en annen tilstand. Legen kan også anbefale noen behandlinger for lettelse.

Livsstil

Noen pasienter opplever lindring fra sine symptomer med livsstilsendringer, som for eksempel å få nok hvile og søvn. Regelmessig trening kan også lindre stress og angst som kan forverre symptomene på irritabel tarm syndrom.
Spise en godt balansert kosthold anbefales for pasienter med tilstanden, men det er ingen spesiell diett som bør følges. Hver pasienten får symptomer utløses av ulike matvarer. Fiber og rikelig med vann hjelpe med forstoppelse, så vel som bor borte fra matvarer som kan påvirke tarmene - som kaffe og koffeinholdige drikker.

Medisiner

Spasmolytika er foreskrevet for pasienter med irritabel tarm-syndrom for å lette reaksjonen av tykktarmen til følelsesmessige situasjoner og matvarer. Medisiner er foreskrevet for å bli tatt før måltider, men de kan tas på etter behov også.
Antidepressiva i lave doser er foreskrevet for å behandle denne tilstanden. Stoffet påvirker serotonin som befinner seg i tarmen. Noen pasienter opplever en forverring av sine symptomer med bruk av disse medikamentene.
Opioid medisiner kan gis for å lindre smerter fra irritabel tarm syndrom. Disse er også foreskrevet for å hjelpe til med angrep av tilstanden som er relatert til stress og angst.
Anti-diaré medisiner og anti-forstoppelse medisiner kan være foreskrevet for pasienter med tilstanden. Disse medikamentene er foreskrevet for å lindre spesielle symptomer.

Alternative behandlinger

Naturlige alternative behandlinger anvendes for å behandle irritabel tarmsyndrom. Peppermynteolje er tatt som et supplement i kapselform for å lindre smerter og oppblåsthet. Barn og gravide kvinner bør ikke ta den.
Akupunktur bidrar også til å lindre magesmerter av irritabel tarm syndrom. Det er ofte brukt i forbindelse med andre behandlinger som en smertestillende.