Digidexo.com

Farene ved soyabasert morsmelkserstatning

For nesten like lenge som soya morsmelkerstatning har vært tilgjengelig, har det vært advarsler utstedt om farene ved fôring et barn formel som er soyabasert. Mens de fleste barneleger vurdere soya formel trygt for spedbarn, er det en rekke av helserisiko som har blitt fremhevet av ulike organisasjoner. Å ta en beslutning om bruk av soya formel, bør foreldrene forstå disse bekymringene og ta et informert valg etter diskutere problemene med barnets barnelege.

Funksjon

Soyabasert morsmelkserstatning brukes til å erstatte melkebaserte formler for de barna som er laktose intolerant. Vegetarisk og vegan foreldre ofte velger soya formel som et alternativ til vanlige formler for etiske grunner hvis de finner de ikke kan amme.

Typer

De fleste av faren for soya formel er knyttet til studier ved hjelp av lab-rotter. I noen studier rotter fôret med en soya formel falt bak på forventet vekst, utviklet kjønnsorgan misdannelser og viste nivåer av redusert fruktbarhet. Disse problemene er antatt å være knyttet til phytoestrogen eller genisteins, som finnes i soyabønner, som i sin tur påvirker naturlig østrogenproduksjon.

identifisering

Den mest kjøpte merkevare av soya morsmelkerstatning er Isomil, etterfulgt av Prosobee, Nursoy og Alsoy. Hvert merke kommer i både pulver og ready-to-drink former. Alle merker liste soya som hovedingrediens på etiketten.

Effekter

Andre helseproblemer hevdes å være knyttet til soya morsmelkerstatning inkluderer emosjonelle atferdsproblemer som ADHD, skjoldbrusk lidelser, astma, irritabel tarm og immunsystem mangler. Disse påstandene er basert på anekdotiske bevis, og har ikke blitt bekreftet av vitenskapelige studier.

Betraktninger

Basert på de mange bekymringer oppdratt av anti-soya aktivister, mange forbrukergrupper i USA og andre land etterspør at soya-basert morsmelkerstatning bli utestengt. I USA, FDA har fastslått at soya formel er trygt, selv om det blir vurdert å senke grensen for mangan siden nivåene funnet i soya formel er mange ganger høyere enn det som finnes i brystmelk. Andre land, som Israel, krever resept fra lege for å kjøpe en soya formel.

Teorier / Spekulasjoner

Noen teoretikere mener at tilgjengeligheten av soya formel i USA WIC programmet kan være grunnen til at mange unge jenter fra familier med lav inntekt kommer i puberteten tidligere enn andre barn. Andre mener at aggresjon problemer hos unge menn kan spores tilbake til å bli matet soya formler som babyer.