Digidexo.com

Morsomme fakta om Moldy Brød

Morsomme fakta om Moldy Brød


Det er en vanlig foreteelse: du kjøper et brød, bare spise en del av det med middag, og legg den i en pose for å spise senere. Deretter du glemme det. Når du husker det, du trekker opp posen for å finne at det er dekket av mugg. Utover det faktum at du ikke kan spise brød, er det noen morsomme fakta om mugne brød du kanskje ikke vet.

Mikroskopisk

Formen du ser på brød er ikke enkeltstående organismer, som et individ tre i skogen eller blomst utenfor huset ditt. Snarere, består formen av en opphopning av mikroskopiske sopper. Dette betyr at når du kan se noen mold, hva du faktisk ser er en koloni av tusenvis (eller enda flere) av enkelte sopp organismer. Disse koloniene ikke bare sitte på overflaten, enten. Heller, de har røtter som strekker seg ned i brødet som planter har røtter som går ned i jorda.

Reise

Hvis du noensinne har sett en løvetann dekket i enkelte hvite tråder (kalt buketter), har du sett disse buketter blåse av anlegget hodet og ta til luften. Hver av disse buketter er faktisk en løvetann frø. Når de lander, kan de vokse inn i nye løvetann. Formen du ser på brød kan spre seg på en lignende måte. Sopp produserer sporer, som de slipper ut i luften. Når sporene lander i mat, vil de slå rot og vokse ny sopp som igjen vil produsere nye sporer. På denne måte vil formen vokse eksponensielt over et stykke brød uten tilsyn forseglet i en pose.

Contagion

Mold er ikke kresen om mat på som den vil vokse. For eksempel, de sporer fra mugg vokser på brød kan lande og ta rot i ost, pasta eller kjøtt like lett som en annen brød. Dette er grunnen til at du trenger å kaste bort mugne matvarer umiddelbart: din mugne brød kan infisere alle dine annen mat med mugg også.

Naturens søppelmenn

Mens brød mold kan være en plage for deg, er det faktisk spiller en viktig rolle i naturen. Brødet der mold vokser inneholder næringsstoffer som hjelper liv, både menneskelig og plante, vokse. Hvis du ikke skal bruke disse næringsstoffene, så naturen vil ha dem tilbake. Mold resirkulerer disse næringsstoffene tilbake i naturen ved "å spise" brød og konsumere disse næringsstoffene. Når soppen til slutt finner sin vei tilbake til jord, til de næringsstoffer de bærer bli en del av den jord for planter bruker.