Digidexo.com

Hva er årsakene til nyresykdom hos barn?

Nyrene fungere som kroppens filtreringssystem. Deres jobb er å fjerne avfallsstoffer fra blodet og deretter sende dem til blæren til å bli utskilt i urinen. Nyrene også bidra til å opprettholde en riktig balanse mellom kalium og natrium i kroppen, og nyrene produsere hormoner som trengs for benvekst og røde blodceller. I tillegg, nyrer også bidra til å stabilisere blodtrykket. Ca 1 til 2 barn for hver 100.000 vil oppleve nyresvikt av ulike grunner, ifølge National Institutes for Health.

Arvelige sykdommer

I henhold til NIH, er nyresykdom hos barn under 14 år oftest forårsaket av arvelige forhold. En defekt gen kan føre til polycystisk nyresykdom (PKD). Denne sykdommen fører til at nyrene til å utvikle flere cyster som hindrer nyrene fungerer som de skal. En annen arvelig sykdom er Alport syndrom. Alport syndrom kan føre til nyresykdom samt døvhet og blindhet.

Glomerulære sykdommer

Glomerulære og karsykdommer er den vanligste årsaken til nyresykdom hos barn i alderen 15 til 19. glomeruli sykdom kan noen ganger utvikle seg etter en spesielt alvorlig tilfelle av halsbetennelse. Glomerulære sykdommer er de sykdommene som angriper nyrenes glomeruli, som er nyre individuelle filtre. Disse sykdommene kan forårsake protein og blod til å lekke inn i urinen. Alvorlig glomeruli skader kan føre til nyresvikt.

Fødselsskader

Ifølge NIH, er gutter oftere rammet av nyre fødselsskader. Noen spedbarn kan bli født uten nyrer, mens andre kan ha misdannede nyrer. Avhengig av alvorlighetsgraden av fødselsskader, kan enkelte spedbarn trenger minimal behandling, mens andre vil trenge dialyse eller nyretransplantasjon kort tid etter fødselen.

Akutte sykdommer

Akutte sykdommer er de sykdommene som raskt angriper kroppen og deretter gå bort. Imidlertid kan slike sykdommer forårsake permanente problemer med kroppens organer. Akutt nyresykdom kan følge av utilsiktet forgiftning eller fra skade forårsaker blodtilførselen til nyrene til å være begrenset. Hemolytisk uremisk sykdom er en sjelden tilstand som kan føre til nyresvikt; det er kontrahert ved å spise mat forurenset av farlige bakterier. Alvorlig blyforgiftning kan også forårsake nyreskader over tid. Nefrotisk syndrom, en annen akutt sykdom, er karakterisert ved sjelden vannlating som fører til svelling rundt bena, mage og øyeområdet. Hvis behandles, nefrotisk sykdommen vanligvis ikke forårsake permanent nyresykdom.

Kroniske sykdommer

Kroniske sykdommer er de som påvirker et barn i en lang tidsperiode, og vanligvis forverres over tid. Slike sykdommer inkluderer diabetes og lupus. Lupus er en lidelse som fører til at kroppens immunsystem til å angripe vev i kroppen. I noen tilfeller er nyrene angrepet. Diabetes kan forårsake nyresvikt etter mange år, særlig hvis diabetes ikke blir effektivt kontrollert og behandlet.

Urin Reflux

Blokkeringer som oppstår i området der urin utskilles av kroppen kan forårsake urin til tilbakeløp tilbake inn i nyrene forårsaker skade. Dette problemet kan føre til flere urinveisinfeksjoner som krever antibiotikabehandling. I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig å stoppe urin tilbakeløp fra skade på nyrene over tid.