Digidexo.com

The History of Endoskopene

Et endoskop er medisinske instrumenter som består av en lang, tynn slange som enten er stivt eller fleksibelt, utstyrt med en lys og videokamera. Den brukes til å gå inn i pasientens kropp, slik at innmaten kan vises på en skjerm. Bildene kan så bli registrert, slik at legen kan undersøke de indre overflater av et organ eller vev for eventuelle uønskede tilstander eller sykdommer.

Ancient Times

Noen historikere antyder at instrumenter opprettet for å tillate folk å se inne i menneskekroppen kan ha blitt utviklet så langt tilbake som den gamle romerske perioden. Arkeologer oppdaget noe som så ut som en prototypisk endoskop i ruinene av Pompeii, den romerske byen ødelagt av en vulkan i 79 AD.

Oppfinnelse

Oppfinnelsen av endoskop, men er tilskrevet Philip Bozzini i 1805. Bozzini, forsøker å undersøke urinveiene, brukte et rør han skapte at han kalte en Lichtleiter (lys guiding instrument). Det var Antoine Jean Desormeaux som ga instrumentet navnet "endoskop."

Utvikling

Adolph Kussmaul var i stand til å være den første personen til å bruke et endoskop for å undersøke innsiden av en mage som tilhører en levende menneskekroppen i 1868. Da ti år senere, i 1878, et par leger --- Max Nitze og Josef Leiter- --invented en type endoskop kalt cystourethroscope, som brukes til å inspisere urinveiene og blæren.

Mer spesialisering og raffinement fulgt. I 1881, Johann von Mikulicz skapte den første noensinne gastroscope, som brukes til tynntarmen, magesekk og spiserør. Rudolph Schindler forbedret på oppfinnelsen ved å skape en fleksibel ett i 1932, og et team av leger og optiske ingeniører skapt et lite kamera versjon de referert til som gastrocamera.

Fiberoptikk

I det samme tiåret gastrocamera ble oppfunnet (1950), Harold Hopkins kom opp med en enhet som kalles en fibroscope. Den besto av en bunt av fleksible glassfibre. Den fibroscope ga bedre bildekvalitet enn sine forgjengere på grunn av en mer finslipt lys fokus på de inspiserte områdene.

Bruksområder

Endoskop brukes til å etterforske eller diagnostisere en rekke sykdommer eller plager. Noen av dem er inkludere puste lidelser, kronisk diaré, indre blødninger, irritabel tarm syndrom og magesår.

Typer Endoskop

Endoskop kan refereres til i henhold til den delen av det indre legemet undersøkes. Noen eksempler --- bortsett fra de nevnte cystourethroscope og gastroscope --- er bronchoscope (luftveier og lunger), colonoscope (colon), arthroscope (leddene) og hysteroscope (livmor).