Digidexo.com

Typer protetikk

Typer protetikk


Innen protetikk omhandler den kunstige utskifting av menneskelige kroppsdeler. Proteser brukes vanligvis etter kirurgi eller amputasjon for å gi mobilitet eller estetisk utseende, eller begge deler. Mer nylig har anvendelser utvidet til å omfatte behandling av sykdommer og skader. De eldste kjente proteser, for eksempel de som finnes på egyptiske mumier i 710 f.Kr., ble laget av pappmaché og tre. I dag er ulike typer proteser laget med naturtro presisjon og ultra-moderne materialer.

Protese cosmesis

Cosmesis er betegnelsen som brukes for å beskrive den fine kunsten å lage proteser likne sine menneskelige kolleger. Livaktige lemmer kan nå bli produsert av silikon. Kunstige hender og føtter kan etterligne bevegelse og bli gjort å føle og se ut huden. Cosmesis lemmer er formsydde, festet med suge med lim og skreddersydd til hver enkelt. Slike kunstige lemmer tilbyr utrolig custom detalj, duplisere en persons pigmentering, årer, fregner og negler.

Transradial, Transhumeral og Transtibial

En transradial protese erstatter en arm mangler under albuen. En transhumeral protese erstatter en arm mangler over albuen. Vanlige typer bruker metall, plast skjell og kroker.

En transtibial protese erstatter en etappe mangler under kneet. En transfemoralt protese erstatter en etappe mangler over kneet.

Neuroprosthetics

Neuroprosthetics er en voksende medisinske feltet blir testet for å bistå med hjernerelaterte sykdommer og tilstander. Neuromotor implantert enheter kan påvirke hjernens kontroll over musklene, mens nevrokognitive enheter kan bistå med tenkning, hukommelse og språkkunnskaper. Pasienter med hodetraumer, autisme og hjernens kjemi forstyrrelser så som schizofreni og Parkinsons sykdom kan være i stand til å bruke neuroprosthetics for å kontrollere symptomene.

Sensoriske og kosmetiske implantater

Hørsels implantater gjør det mulig for personer med hørselstap å behandle lyd og lære tale. En anordning er kjent som et øreimplantat har et parti plassert bak en persons øre, mens en annen del er kirurgisk plassert under huden. Deler inkluderer en mikrofon, taleprosessor og sender og mottaker som konverterer lyden til elektriske impulser. Elektroder samle impulser, som blir sendt til ulike regioner i hørselsnerven.

Penile implantater korrekt mannlig erektil dysfunksjon, som resulterer fra traumatisk skade. Implantert kunstige tenner kan gjenopprette et smil. Brystproteser brukes etter mastektomi å gjenopprette en sunn kropp image for kvinner.

Robotikk og Bionics

Protetikk har en voksende fagområde som bruker implantert og PC-overvåket biosensorer som ligner på de som brukes i robotikk. Disse sensorene registrerer hjernen, nerver og muskel-signaler for å styre proteser. Datastyrte kropps dresser, knyttet til kirurgisk implanterte sensorer, kan hjelpe de med ryggmargsskader gå. Disse body-suit-enheter er fortsatt i den eksperimentelle scenen.