Digidexo.com

Menopause symptomer og diagnose

Menopause symptomer og diagnose


En kvinne er diagnostisert til å være i overgangsalderen hvis hun ikke har hatt en periode på ett år. Menopause, noe som betyr at i slutten av menstruasjonen og fertilitet, kan også bli kirurgisk indusert. De fleste kvinner opplever menopause et sted mellom 43 og 57.

Perimenopause

Perimenopause er en periode som kan vare så lenge som 10 år når en kvinnes kropp opplever alle de hormonelle endringene som vil ende i overgangsalderen.

Årsaker Symptomer

Symptomer på overgangsalder er forårsaket av den varierende nivåer av hormoner i kroppen, spesielt endringer i østrogen og progesteron. En kvinnes fruktbarhet avtar og hennes perioder blir mer uregelmessig, noen ganger de er kortere, noen ganger lengre. Kvinner opplever fysiske så vel som følelsesmessige symptomer som kan omfatte depresjon, angst, søvnforstyrrelser, tap av energi og libido. Mange kvinner omfavne menopause fordi risikoen for å bli gravid er ikke lenger der, og de ikke lenger trenger å være bekymret for å ha en periode.

Long Term Effekter

Kvinner i overgangsalderen kan oppleve endringer i kolesterolnivået og er en større risiko for hjerteinfarkt enn er premenopausale kvinner. Kvinner opplever også bentap og har større risiko for osteoporose. Vaginal veggene tynne ut og kjønnsleppene atrofi, og noen kvinner har problemer med smøring.

Fysiske symptomer

På samme måte som hver kvinne opplevelse av å ha en periode er forskjellige, hver kvinne opplever menopause annerledes. Noen har store problemer med mye ubehag, mens andre seiler rett sammen. Mange kvinner opplever en redusert sexlyst, inkludert tørrhet i skjeden og mer smertefullt samleie. Hetetokter og nattesvette er også vanlig. Mens den eksakte årsaken til en hot flash ikke er kjent, er det resultat at en kvinne blir ubehagelig varmt og ofte vises spylt og svett. Mens kort, kan en varm flash være svært ubehagelig og noe urovekkende. Kvinner noen ganger vekke i løpet av natten for å finne sine nightclothes dynket i svette. Dette forstyrrer søvnen i tillegg til det forårsaker ubehag.

Emosjonelle symptomer

Angst, depresjon og en generell følelse av irritabilitet er ikke uvanlig i denne perioden. Noen kvinner rapporterer at de har problemer med å tenke klart. Kvinner opplever andre forandringer i livet som et barn å forlate hjemmet, skilsmisse eller død av en forelder i løpet av denne tiden i livet sitt, og det er noen ganger vanskelig å skille hva den eksakte årsaken til en kvinnes nød er. Dermed kvinner ofte søke hjelp av en mental helse profesjonell til å bidra til å håndtere de følelsesmessige problemer som oppstår.

Andre endringer

I tillegg til livsstil og familieendringer, mange kvinner opp i vekt i løpet av denne perioden. Noen kvinner opplever at fordelingen av vekten på kroppen har endret seg, med mer vekt rundt midten deres. Huden kan endre og rynker utvikle og noen kvinner, hvis de var akne utsatt tidligere i livet, finne akne å bli et tilbakevendende problem.

Betraktninger

Det er viktig å se en helsearbeider både under perimenopause og overgangsalder. Helsepersonell kan bistå i forebyggende helsearbeid samt hjelpe med behandling av harde å tolerere symptomer.