Digidexo.com

Hva forårsaker skjoldbrusk kreft?

Utvidelse

Skjoldbruskkjertelkreft er ikke en av de vanligste kreftformene, men det er fortsatt en alvorlig tilstand. Oftest snakket om forholdene er en over-aktiv eller under aktiv skjoldbrusk. Disse forholdene faktisk ikke har betydning for utvikling av kreft. Men hva som kan forårsake kreft i skjoldbruskkjertelen er når det blir forstørret, betente eller knuter kalt adenomer utvikles. Thyreoiditt og struma er to mer vanlige navn for disse forholdene.

Stråling

Stråling er en risikofaktor for skjoldbruskkjertelkreft fra langtidseksponering eller blir utsatt for en høy andel av stråling fra en ulykke eller eksplosjon. Et eksempel på dette ville være Tsjernobyl-katastrofen i Ukraina i 1986. En annen måte stråling tar sin toll på skjoldbruskkjertelen er fra å få strålebehandling mot hodet eller nakken. Dette er spesielt tilfelle når det er gjort i ung alder. Etter eksponering kan det faktisk ta år å utvikle kreft.

Arv

Skjoldbruskkjertelkreft kan også være et resultat av en arvelig lidelse. Dette er årsaken til ett mutert gen som blir gått ned fra mor eller far. Dette mønsteret kalles en autosomal dominant arvemønster. Måten å finne ut om du har en genetisk mutasjon bli testet av en genetisk veileder som vil gjøre en bakgrunn medisinsk historie på deg, forklare prosedyrer og gi deg informasjon om behandling og testing alternativer.

Jod-mangel

Jod er et viktig næringsstoff når det kommer til riktig funksjon av skjoldbruskkjertelen. Noen ganger kan jodmangel være forårsaket av stråling, men i de fleste tilfeller er det et resultat av ikke å få nok i kosten. Jod kommer fra jord, så hvis lokale kjøtt, melk og grønnsaker kom fra jord som var lav på jod, så sjansene for å anskaffe skjoldbruskkjertelkreft kan gå opp. En annen faktor knyttet til lavere jod nivåer er graviditet og røyking.