Digidexo.com

Sjeldne Sleeping Disorders

Sjeldne Sleeping Disorders


Søvn er en ofte oversett aspekt av fysisk helse. Insomnia, søvngjengeri og mareritt er vanlige hendelser som vanligvis utløses av stress, psykiske lidelser eller rusmisbruk. Men det er andre sykdommer som kan oppstå under eller rett før søvn som er mindre kjent, og deres årsaker er enda mer mystisk i noen tilfeller.

Kleine-Levin syndrom

Kleine-Levin syndrom (KLS) er en sjelden søvnforstyrrelse preget av ukontrollerbar sove. I motsetning til de med narkolepsi, vil lider av KLS sove i dager, uker, måneder og noen ganger år uten å våkne. KLS symptomene vanligvis vises hos ungdom. En verdensomspennende undersøkelse gjennomført av KLS Foundation (se Ressurser nedenfor) fant at av 186 mennesker med lidelse, 68 prosent av dem var menn. Sammen med overdreven sove, symptomer på KLS inkluderer: forvirring, irritasjon og opphisselse når du våkner. Det har også vært rapporter om hyperseksualitet (en opptatthet av sex og engasjement i seksuell aktivitet), samt hyperphagia (overdreven mat cravings) når noen med KLS våkner. Det er ingen kjent effektiv behandling eller kur for KLS på dette tidspunktet.

Exploding Leder syndrom

Det er ikke akkurat som det høres ut. Exploding head syndrom er en parasomni; det vil si en ubehagelig hendelse eller erfaring som finner sted før eller under søvn. Lider fra eksploderende hodet syndrom opplever en plutselig høy lyd som kan høres ut som en eksplosjon (derav navnet), krasjet av torden, et skudd eller krasj av cymbaler som stammer fra innsiden av hodet. Selve opplevelsen er smertefri, men på grunn av den brå natur parasomni, lider også oppleve søvnløshet, uro, økt puls, en følelse av panikk eller redsel og en kort følelse av forvirring. Den eksakte årsaken til eksploderende hodet syndrom er ukjent, men det antas å forekomme ved forhøyede perioder med stress eller tretthet. Lidelsen forekommer oftest hos personer over 50 år, men har blitt rapportert hos barn så unge som 10 år Behandling for eksploderende hodet syndrom innebærer redusere stress i løpet av dagen og avslapping før sengetid. En medisiner som brukes for eksploderende hodet syndrom er klomipramin, en antidepressant.

Sleep Apnea

Søvnapné er en sjelden lidelse preget av avbrudd i puste under søvn. Det finnes to typer søvnapné: obstruktiv søvnapné (OSA) og sentral søvnapné (CSA). OSA er den vanligste formen for søvnapné. Det er forårsaket av blokkeringer i luftveiene. For de med OSA, musklene i halsen kollaps, og halsen et øyeblikk constricts, forårsaker en blokkering av luft. CSA er en mer sjelden form av søvnapné, hvori selve hjernen ikke sender de riktige signaler til lungene og membranen. OSA er behandlet med en maskin som kalles en CPAP. CPAP er en luftveis maske slitt under søvn som skyver en svak strøm av luft gjennom halsen passasjer for å sikre puste. CSA behandles med ulike medisiner som oppmuntrer puste.

Søvn Terrors

Også kjent som "natteskrekk," søvnterror oppstå når noen våkner plutselig fra dvale ved å skrike, juling rundt og noen ganger få opp og kjører. De som lider av søvnskrekk er ekstremt vanskelig å våkne opp og ikke svare på trøstende ord eller fakter fra andre. Barn opplever søvnskrekk oftere enn voksne. Voksne som opplever søvnskrekk vanligvis forbinder dem med en skremmende drøm eller mareritt, mens barn er vanligvis ikke i stand til å artikulere hva som forårsaket opplevelsen. Søvnskrekk kan være en farlig som personen opplever dem kanskje ikke vet hva de gjør. Folk i midt oppe i søvnskrekk kan bli skadet av juling om, banke ting over, snubler over gjenstander eller møbler eller kjører inn i vegger eller møbler. Søvnskrekk hos barn er vanlig og trenger ikke behandling med mindre de oppstår overdrevet. Søvnskrekk hos voksne er mindre vanlig, og bør behandles av en søvnspesialist hvis de skjer ofte.

Sleepsex

Sleepsex også kalt "sexsomnia" er når du sover individer gjør seksuelle bevegelser, lyder, gester og fremskritt under søvn. Lidelsen er ikke offisielt anerkjent som en søvnforstyrrelse, men er anerkjent som en type parasomni. Det er lite bevis vedrørende lidelse som mange mennesker er flau og skamfull om sin oppførsel. De som lider av sleepsex ikke huske sin atferd på å våkne. Dette gjør ofte for vanskeligheter og konflikter i relasjoner, som den personen ikke lider av sleepsex føler seg krenket og brukt. I noen tilfeller kan de som opplever sleepsex bli aggressiv eller voldelig mot sine uvillige partnere. Selv om det er sjelden rapportert hendelse, er det vitenskapelige samfunn utvikler mer interesse i oppførselen.