Digidexo.com

Årsak til Meningitt

Årsak til Meningitt

Innledning

Ifølge National Meningitt Association, er ca 3000 mennesker hvert år diagnostisert med hjernehinnebetennelse i USA. Av dem diagnostisert, ca 350 dør av sykdommen. Meningitis er en viral eller bakteriell infeksjon som fører til beskyttende belegg av hjernen og ryggmargen (meninges) for å bli opphisset. Meningitt starter med influensaliknende symptomer som øker over tid til alvorlige medisinske problemer, inkludert sjokk, beslag, og til slutt død hvis den ikke behandles i tide.

Bakterier

Den vanligste årsak til meningitt er en bakteriell infeksjon. Streptokokker, E-coli og meningokokk bakteriell alle har potensial til å forårsake hjernehinnebetennelse. Når bakterier kommer inn i kroppen de raskt fester seg til slim slimhinnen i hals og nese og multiplisere. Bakteriene deretter gjøre veien inn i blodet og blir gjennomført i hele kroppen. Når de kommer i hjernen eller ryggmargen de kan forårsake celleskade som deretter fører til betennelser. Bakteriell meningitt er vanskeligere å behandle fordi de fleste antibiotika tilgjengelig er ikke i stand til å trenge dypt nok til å få tilgang til hjernehinnene som er mest berørt av infeksjonen.

Viral

Meningitis er også noen ganger forårsaket av en viral infeksjon. Virusmeningitt kan være forårsaket av herpes simplex virus og varicella zoster virus. Begge virus er lett kureres gjennom antivirale, noe som gjør disse formene for hjernehinnebetennelse mindre alvorlig enn bakteriell meningitt infeksjoner.

Fungal

I noen sjeldne tilfeller kan hjernehinnebetennelse også være forårsaket av en sopp som kryptokokkmeningitt. Disse infeksjonene er heller ikke så skadelig som bakteriell infeksjon og kan vanligvis behandles med anti-fungal medisiner.