Digidexo.com

Hva er rollen til nikotinamid?

Hva er rollen til nikotinamid?


Nikotinamid - også kjent som niacinamid eller vitamin B3 - er en vannløselig form av vitamin B-kompleks niacin. I det menneskelige legeme, er nikotinamid innlemmet i koenzymer nikotinamid-adenin-dinucelotide (NAD) og nikotinamid-adenin-fosfat (NADP).

NAD og NADP

NAD og NADP er koenzymer - med andre ord, små molekyler som er essensielle for aktiviteten av biokjemiske katalysatorer, kalt enzymer - som er involvert i vev respirasjon, i metabolismen av fett, fettsyrer og andre lipider, og nedbrytningen av glykogen glukose. Økende nikotinamid konsentrasjonen øker dermed antall NAD molekyler som er tilgjengelige for slike fremgangsmåter, og øker mengden av energi som er tilgjengelig i en celle.

Kilder Nicotinamide

Ulike matvarer - kjøtt, peanøtter og solsikkefrø i særdeleshet - er rike på nikotinamid, men nikotinamid er også tilgjengelig som kosttilskudd under navnene niacin, nikotinsyre og inositol hexanicotinate.

Nikotinamid Deficiency

Nikotinamid mangel kan føre pellagra, som er karakterisert ved dermatitt, diaré, demens og til slutt død. Nikotinamid mangel har også vært knyttet til forekomst av oral, mage og tykktarmskreft i enkelte deler av verden.