Digidexo.com

West Nile sykdom Symptomer

West Nile sykdom, eller West Nile-viruset, er en sykdom som overføres av infiserte mygg. Om lag 80 prosent av personer som blir smittet med viruset vil ikke oppleve noen symptomer, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention. Rundt 20 prosent vil oppleve milde symptomer, men ca 1 av 150 personer smittet vil oppleve alvorlige symptomer som kan også føre til døden. West Nile-viruset er vanlig i Afrika, Asia og Midt-Østen og ble først dokumentert i USA i 1999. Siden den gang viruset har blitt rapportert i alle 48 kontinentale stater. I 2008 ble det rapportert 1356 tilfeller i USA, inkludert 44 dødsfall, ifølge CDC.

Milde symptomer

Personer som utvikler milde symptomer fra en West Nile virus infeksjon kan oppleve feber, muskel og smerter i kroppen, hodepine, kvalme og oppkast. Noen mennesker kan også oppleve en hud utslett eller hovne lymfekjertler. I de fleste tilfeller vil symptomene vare bare noen få dager, men i enkelte tilfeller kan de vedvare i et par uker.

Alvorlige symptomer

Mennesker som utvikler en alvorlig sykdom på grunn av West Nile-viruset kan utvikle en høy feber, hodepine, muskelsvakhet og skjelvinger, nakkestivhet, nummenhet og lammelser. Desorientering, sløvhet, kramper, synstap og koma kan også føre. Personer som blir alvorlig syke vil typisk være syk i flere uker, og nevrologiske effekter og verdifall kan være permanent.

Forebygging

Den beste måten å unngå å bli smittet med West Nile-viruset er å unngå eksponering for mygg og eliminere mygg-avl områder. Du bør fjerne stående vann som birdbaths rundt ditt hjem og sørge for at takrenner ikke er tettet igjen. Sørg også for å tømme svømmebasseng som ikke er i bruk. Hvis du vil være utenfor til tider når myggen pleier å være rundt, slik som skumring og soloppgang, bruke lange bukser og langermede skjorter og bruke et myggmiddel som inneholder DEET.

Risikofaktorer

Fordi viruset overføres av mygg, kan hvem som helst bli smittet med West Nile virus. Men noen mennesker er mer utsatt for å utvikle alvorlige komplikasjoner fra infeksjon. For eksempel folk som er eldre enn 50 eller folk som har et svekket immunforsvar, for eksempel de som har gjennomgått en organtransplantasjon, er mer sannsynlig å bli alvorlig syke eller dø av viruset.

Diagnose

Hvis legen mistenker West Nile virus, vil en test bli gjennomført på blod eller væske hentet fra området rundt ryggmargen. En prøve som tester positivt for West Nile virus ribonukleinsyre eller at viser økende nivåer av West Nile virus antistoffer er en indikasjon på virus.

Behandling

De fleste som utvikler West Nile virus vil komme på egen hånd uten medisinsk behandling. I tilfeller der mer alvorlige sykdommer som hjernebetennelse utvikler som følge av infeksjonen, kan intravenøs væske og smertestillende medisiner være nødvendig. I alvorlige tilfeller har interferonbehandling noen ganger vært effektiv i å hjelpe pasientene kommer seg raskere.