Digidexo.com

Hva fører til en endring i blodtrykk og hvorfor?

Hva fører til en endring i blodtrykk og hvorfor?


Blodtrykket kan være en svært viktig indikator på tilstanden i din generelle helse. Dette er utvilsomt hvorfor de fleste besøk til familien din lege inkluderer å ta en lesning av blodtrykket nivåer. Blodtrykks opplesninger er sammensatt av to tall, gjengitt, for eksempel som 120/80. Den første eller øverste rekke er systolisk teller (et mål på maksimal arterietrykk når hjertet kontrakter), og det andre eller nedre rekke er diastolisk teller (minimal arterielt trykk når hjertet hviler).

Hva er normalt?

Medisinsk fagpersonell til en viss liten grad om omfanget av normale blodtrykksmålinger, men de fleste synes å være enige om at en lesning i nabolaget til 120/80 er nær optimal. Alt over 140/90 er sannsynlig å få legen din oppmerksomhet og ber ham å bestille ytterligere testing. Noe vesentlig lavere enn 120/80 kan også være grunn til alarm. Vær oppmerksom på at en enkelt blodtrykket lesing utenfor normalområdet bør ikke i seg selv være en årsak til bekymring, men tre eller flere målinger utenfor normalområdet over en periode på flere dager eller uker er et klart tegn på at noe er galt.

Hypertensjon

Blodtrykket opplesninger konsekvent høyere enn normalt indikerer at du lider av høyt blodtrykk, eller høyt blodtrykk. Denne tilstanden kan være forårsaket av flere faktorer, hvorav noen kan utgjøre en isolert pigg, men ikke unormalt målinger over lang tid. Dessverre, ifølge American Heart Association (AHA), årsaken ikke kan identifiseres i 90 til 95 prosent av alle tilfeller av høyt blodtrykk, som er en av grunnene til hypertensjon er ofte referert til som "silent killer." De skyldige i 5 til 10 prosent av alle tilfeller kan være nyrefeilfunksjon, en strukturfeil i aorta eller innsnevring av visse arterier, i henhold til AHA. Årsaker til isolerte toppene i blodtrykk inkluderer høy inntak av natrium eller nervøsitet, en reaksjon noen ganger forbundet med et besøk til legen.

Lavt blodtrykk

Hvis du er plaget av svimmelhet eller besvimelsesanfall, er det mulig at du lider av lavt blodtrykk, også kjent som hypotensjon. Også dette kan skje på en isolert basis, noe som reflekterer en reaksjon på medisiner eller å komme opp for fort fra sittende stilling. Årsaker til gående lavt blodtrykk, ifølge AHA, inkluderer en nedgang i volum på grunn av overdreven blodtap eller dehydrering blod, langvarig sengeleie, og endokrine eller nerve lidelser.

Hva å gjøre

Selv om legene ikke klarer å finne årsaken til høyt blodtrykk i de fleste tilfeller, de har til rådighet en rekke medisiner som kan holde høyt blodtrykk under kontroll. I tilfelle av hypotensjon, årsakene er generelt mer entydig og ofte kan tas opp uten å ty til medisiner. Uansett tilfelle, unormale blodtrykket opplesninger er et tegn på noen underliggende problem, og må ikke bli ignorert.

Potensiell risiko

Som nevnt ovenfor, er hypertensjon ofte referert til som en "silent killer". Hvis det ikke er nok til å oppfordre deg til å søke hjelp, kanskje du vil bli rørt til handling for å lese om noen av de sykdommer forbundet med ubehandlet høyt blodtrykk. Disse inkluderer hjertesykdommer, hjerneslag og nyresykdom. Hypertensjon er funnet hyppigere hos pasienter som har blitt diagnostisert med diabetes, og kan forklares som "en del av metabolsk syndrom av insulinresistens," ifølge American Diabetes Association.