Digidexo.com

Behandlingstilbud for nyresvikt

Kroppens nyrene er utviklet for å fjerne kjemisk avfall fra kroppen din ved å filtrere det gjennom urinen. Av og til, nyrer slites ut og begynner å miste sin funksjonalitet. Dette kalles nyresvikt. Symptomer på nyresvikt er slapphet, svakhet, hevelse av kroppen, stigende kaliumnivå, svakhet, tap av appetitt og tretthet. Det finnes ingen kur for nyresvikt, selv om flere behandlingstilbud eksisterer.

Transplant

En nyretransplantasjon er en prosedyre der en nyre fra et organ donor er plassert i kroppen din. Dine egne nyrer er igjen på plass så lenge de ikke skaper noen problemer, for eksempel høyt blodtrykk. Prosedyren krever en større operasjon, og du vil bli innlagt på sykehus for så lenge som to uker. En transplantert nyre kan komme fra en avdød organdonor eller et sunt og levende person. Etter transplantasjon kirurgi, må du ta medisiner regelmessig og gå til legen din for eksamener for å sikre nyrene er riktig fungerer.

Hemodialyse

Hemodialyse er utviklet for å rense blodet for giftstoffer ved å fjerne små mengder blod fra kroppen, rense blodet og returnere den til dine vener. Hemodialyse utføres på et dialysesenter flere ganger i uken, eller du kan velge å utføre dialyse hjemme. Med hemodialyse, må du ha et tilgangspunkt på kroppen der blodet vil flyte inn og ut. Det er tre grunnleggende alternativer for et tilgangspunkt: en fistel, en pode eller et kateter. Et kateter er vanligvis en siste alternativ, og bare brukes midlertidig fordi det er så invasiv. En lege vil sette inn et rør inn i halsen eller øvre del av brystet for å tillate blodet kan returnere. Fistel og pode tilgangspunkter krever en mindre operasjon for å koble en arterie og vene i armen eller beinet. To rør er satt inn i forbindelsen. Blod strømmer ut av en tube og tilbake i motsatt røret.

Peritoneal dialyse

Perioneteal dialyse fungerer ved å fjerne avfallsstoffer og giftige kjemikalier fra kroppen gjennom slimhinnen i magen. Denne mageslimhinnen kalles bukhinnen. Før du begynner behandlingen, er et kateter kirurgisk satt inn i brystet eller magen. Når snittet området har grodd helt, kan peritoneal dialyse begynne. Denne type dialyse vanligvis utføres hjemme. Det er tre hovedtyper av dialyse: kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialyse (CAPD), Kontinuerlig sykler-assistert peritonealdialyse (CCPD) og en kombinasjon av begge. CAPD behandling ikke krever mekanisk assistanse, men CCPD benytter en maskin for å rense magen. CAPD behandling krever at du endrer din dialyse løsning flere ganger om dagen, men CCPD krever bare en eller to endringer per dag. En kombinasjon metoden er brukt i overvektige pasienter eller for pasienter som trenger ekstra behandling.