Digidexo.com

Tegn og symptomer på Mono

Tegn og symptomer på Mono


Mononukleose, eller mono, som det ofte kalles, er en infeksjon som vanligvis er forårsaket av Epstein-Barr-viruset, som er gjennomført i spytt (derav kallenavnet på "kyssesyken"). Det er mest sett hos unge voksne i alderen 15 til 17. Ifølge Intelihealth.com, er over 90 prosent av amerikanerne permanent påvirket av Epstein-Barr virus, selv om bare et fåtall av de smittede vil utvikle kyssesyke. For å avgjøre om en pasient har mono, leger vil kjøre hvite blodcelleprøver for å se etter unormale hvite blodceller som normalt forekommer i den første uken av mono infeksjon. Han vil også teste for en antistoff kalt heterophil, som ofte blir produsert som et resultat av mono-infeksjon.

Fatigue

Det vanligste symptomet på mono er ekstrem trøtthet. De som lider av mono vil finne seg selv trenger minst 12 til 16 timer søvn per natt for å fungere i det hele tatt i løpet av dagen. FightingFatigue.org klassifiserer mono som en tretthet lidelse, på grunn av de ekstreme symptomer det forårsaker i patients.It er viktig at pasienter får all den hvile de kan for å bekjempe infeksjonen.

Sore Throat

Mono er ofte ledsaget av en sår hals, som kan starte ut som mildt skjerpende og fremgang til alvorlig og smertefull. Lymfeknutene i halsen kan bli hoven, så vel som mandlene. Pasienter kan forveksle den sår hals for en annen type halsinfeksjon (for eksempel strep hals) og ikke skjønner at det faktisk er et resultat av en mono-infeksjon før antibiotikabehandling har sviktet. Pasienter bør være sikker på å alltid ha en strep test før du tar antibiotika for strep hals, siden disse medikamentene kan faktisk forverre mono symptomer.

Utslett

Noen pasienter kan utvikle et utslett som vanligvis påvirker brystområdet. Utslett er mer sannsynlig hvis pasienten tar antibiotika som ampicillin eller amoxicillin. Utslettet er vanligvis rosa og ligner meslinger.

Fever

De fleste mono pasienter vil oppleve noen spekter av feber, fra mild til høy. Dette er kroppens naturlige reaksjon på infeksjon, og er et tegn på at legemet er bekjempelse av virus. Hvis feberen er vedvarende og svært høy, se legen for behandling.

Forstørret milt

I ekstreme og sjeldne tilfeller, kan mono forårsake forstørrelse av milten. Hvis venstre ubehandlet, kan dette resultere i milt ruptur. Ifølge MonoTreatment.com, vil kun 0,1 til 0,2 prosent av mono pasienter opplever en forstørret milt, som ikke er farlige i seg selv. Imidlertid bør berørte pasientene unngå sport eller noe som kan føre til press på milten, som ligger like under brystkasse på venstre side av magen.