Digidexo.com

Informasjon om årsaken til diaré

Innledning

Nesten alle på et tidspunkt i livet vil oppleve diaré. Diaré er en hyppig vannaktig avføring som raskt kan sette en demper på dagen. Med en normal avføring, er din avføring fjernet det meste av væsken, og etterlater en semi-fast avføring. Ifølge Mayo Clinic, med diaré avføringen beveger seg for raskt gjennom fordøyelsessystemet, slik at det meste av vannet fortsatt i den endelige avføring. Dette kan skje for en rekke grunner.

Viral

En vanlig årsak til diaré er en viral infeksjon. For barn, den vanligste viral årsak til diaré er rotavirus. For voksne, virus som gastroenteritt (magen influensa), herpes, hepatitt, og cytomegalovirus kan alle føre til problemer med diaré.

Medisiner

Tar visse reseptbelagte medisiner kan også forårsake problemer med diaré. Dette skjer vanligvis med medisiner som dreper både de gode og dårlige bakterier i magen. For eksempel antibiotika ofte forårsake diaré fordi de målrette bakterieinfeksjoner i kroppen. Andre medisiner som kan føre til diaré inkluderer ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), høyt blodtrykk medisiner, og kreftbehandling medisiner som de som brukes for kjemoterapi.

Bakterier

Visse typer bakterier kan også forårsake problemer med diaré. Dette er spesielt sett i tilfeller av matforgiftning, eller i områder der rent drikkevann er ikke tilgjengelig. De fleste tilfeller av mat / vann forgiftning er forårsaket av enten salmonella bakterier eller E. coli. Gang introdusert i fordøyelsessystemet, kan disse bakteriene forårsake betennelse (enterokolitt), som forstyrrer kroppens evne til å fordøye maten ordentlig.

Parasitter

Enkelte parasitter kan også forårsake problemer med diaré. Parasitter finnes oftest i ikke-industrialiserte områder, og blir ofte gått gjennom urent drikkevann. De vanligste parasitter ansvarlig for diaré er Giardia lamblia, og i mindre grad, Cryptosporidium.

Mat

Visse matvarer kan også forårsake diaré, avhengig av hvor sensitiv magen er, og om du har matallergier. For eksempel kan de som er laktoseintolerante, få diaré som bivirkning av å konsumere noe med melkeprodukter som finnes i den. Enkelte personer kan også oppleve diaré fra krydret mat, sukkerholdig mat, eller mat med høyt naturlig fruktose. Mat-relatert diaré kan bli forverret dersom individet lider av sykdommer som for eksempel Crohns sykdom og irritabel tarmsyndrom (IBS).