Digidexo.com

Foods høy i jern innhold

Jern er en viktig del av menneskets diett. Matvarer som er rike på jern innhold befeste en persons blod system. Jern er det som er kjent som et sporelement, noe som betyr at det er et mineral som er nødvendig i det menneskelige legeme i svært små mengder. Jern er nødvendig i dannelsen av hemoglobin, noe som gjør det mulig for de røde blodlegemer til å transportere oksygen i hele kroppen. Å spise en rekke matvarer med høyt jerninnhold holder slike sykdommer som anemi i sjakk.

Størrelse

Det er mange faktorer som avgjør hvor mye jern er nødvendig i en person, med noen av dem er alder, kjønn, størrelse og hvor sunn den enkelte er. En typisk voksen mann må ha omtrent 4.5 gram av jern i kroppen til å opprettholde en god helse. 70% av dette jern går til å hjelpe til å produsere hemoglobin. Normalt så lite som 5% av det jern som forbrukes av mennesker absorberes inn i systemet, med jerninnholdet noen matvarer som absorberes lettere enn andre. Jern lagres i slike organer som nyrer, lever, milt, og også i benmargen.

Typer

Fordøyelig jern i mat kommer i en av to typer. Heme jern finnes i slike kilder som rødt kjøtt og sjømat, matvarer som har et veldig høyt jerninnhold som kroppen har litt problemer med å absorbere. Ikke-heme jern matvarer som brød og frukt inneholder jern, men det er ikke lett absorberes. Som en tommelfingerregel, animalske kilder til mat er rik på heme jern, mens grønnsaker inneholder ikke-heme former av mineral.

Identifikasjon

Matvarer som kokte bønner og linser, gresskarfrø, melasse, og visse beriket frokostblandinger er gode kilder til ikke-heme jern. Så er bakte poteter med skall igjen på, asparges og visse former for pasta. Foods høy i heme jerninnhold inkluderer muslinger, østers, svinekjøtt lever, kyllinglever, og okselever, blåskjell, reker, sardiner, fjærfe, biff og annet rødt kjøtt. I de fleste tilfeller absorpsjonen av jern fra ikke-heme matvarer kan bli forbedret ved å spise en heme jernkilden under samme måltid.

Funksjon

Visse matvarer kan også fungere som et hjelpemiddel i absorpsjon av jern i kroppen. Frukt som appelsiner, meloner, jordbær og grapefrukt utføre denne funksjonen. Så gjør grønnsaker som rosenkål, brokkoli, tomater, poteter og rød og grønn paprika. Hvitvin sammen med appelsinjuice og tomatjuice er drinker som kan gjøre jern absorpsjon bedre. Andre matvarer gjør denne oppgaven vanskelig. Slike hemmere av jern absorpsjon inkluderer røde viner, Chard, bete greener, søtpoteter, rabarbra, soyaprodukter, og kli.

Misforståelse

Spinat har lenge vært sett på som utmerket kilde til jern. Selv om det er høyt jern-innhold, nærmere bestemt ikke-heme jern, spinat inneholder en syre som kalles oksalsyre. Denne forbindelse vil binde med jern i kroppen, noe som gjør det ekstremt vanskelig å absorbere. Andre matvarer som har høy grad av oksalsyre er rabarbra og nøtter. For å få mest jern ut av å spise spinat, en person må også konsumere noen av jern forsterkere med det.