Digidexo.com

Graviditet og Polycystisk nyresykdom

Polycystisk nyresykdom fører til at nyrene til å miste sin evne til å rense blodet for avfallsstoffer og holde kroppens kjemikalier og væsker balansert. Cyster vokse og legge press på andre deler av nyrene, noe som resulterer i høyt blodtrykk og uremi, en tilstand av giftige nivåer av avfall. Som sykdommen utvikler seg, kan resultatet bli end-stage nyresvikt. Gravide kvinner med polycystisk nyresykdom må være konstant overvåket av sin lege.

Betydning

De fleste gravide kvinner med polycystisk nyresykdom (PKD) har vellykkede svangerskap. Imidlertid kan sykdommen føre til en annen livstruende lidelse: preeklampsi.

Risiko

Kvinnene er mest utsatt for komplikasjoner på grunn av polycystisk nyresykdom er de som har høyt blodtrykk, selv før de bærer et barn.

Preeklampsi

Svangerskapsforgiftning rammer 5 til 8 prosent av alle svangerskap. Det involverer høyt blodtrykk og protein i urinen. Symptomer er hodepine, plutselig vektøkning og endringer i synet. Worldwide, preeklampsi og andre hypertensive lidelser er hovedårsaken til at mor og spedbarn sykdom og død.

Advarsel

Noen kvinner lider av autosomal recessiv PKD, som er en sjelden, arvelig form av sykdommen. Årsaken antas å være en genetisk feil. Foreldre uten tegn på sykdommen kan ha en baby som lider av det, hvis begge foreldrene bærer det unormale genet. Hvis bare én av foreldrene bærer genet, er barnet trygt, men kan fungere som en transportør og passere genet til sine egne barn.

Betraktninger

Autosomal recessiv PKD kan noen ganger bli oppdaget før fødselen, ved hjelp av en foster ultralyd. Det vil vise om fosteret har utvidet nyrer, men det er svært sjelden oppdager store cyster. Autosomal recessiv PKD arr også leveren, så et bilde av det området kan også hjelpe til med diagnose.