Digidexo.com

Symptomer på Mono i en Kvinne

Mononukleose, eller mono, er en smittsom sykdom forårsaket av Epstein-Barr-viruset, som hever lymfocytter, en hvit blodcelle. Mono er vanligere hos ungdom, siden de fleste personer over 30 år har hatt eksponering mot Epstein-Barr, skape forebyggende antistoffer.

Årsak

Mononukleose spres gjennom spytt, tjene kallenavnet "kyssesyken". Nysing og hoste også føre til spredning av mono ved å utvise infisert spytt i luften.

Symptomer

Symptomene på mono ligne en feber på først, etterfulgt av utmattelse, svakhet, tap av matlyst og nattesvette. Hovne lymfeknuter, en alvorlig sår hals, utslett, hodepine og en hoven milt er noen av de mer ubehagelig eller smertefulle aspekter av mono.

Forebygging

Det er ingen vaksiner for å hindre mono, så det er viktig å hindre spredning av infeksjon av ikke kyssing eller deling mat og væsker med andre mens i infeksiøs periode.

Behandling

Det er ingen antistoffer for mono, men det går bort av seg selv etter ca en måned. Behandling av mono er begrenset til å lette ubehag av symptomene. Sekundære sykdommer som strep hals er også vanlig og behandles med antistoffer som Amoxicillin.

Advarsel

Mono vanligvis ikke blir en alvorlig tilstand, men kan føre til interne problemer. Den forstørret milt kan sprekke, noe som resulterer i sterke smerter. Legehjelp er avgjørende for at dette skjer, siden kirurgi kan være nødvendig.