Digidexo.com

Er lavere magesmerter et tegn på pankreatitt?

Er lavere magesmerter et tegn på pankreatitt?


Bukspyttkjertelen ligger i den venstre øvre del av magen ved siden av leveren og bak magen. Bukspyttkjertelen er en del av fordøyelsessystemet, og produserer pankreas enzymer som hjelpemiddel i fordøyelsen av proteiner, karbohydrater og fett i tynntarmen. Langerhanske øyer (spesialiserte områder av celler) finnes i hele bukspyttkjertelen produserer insulin, som kontrollerer glukose (sukker) i blodet. Pancreatitits, betennelse i bukspyttkjertelen, kan forstyrre både funksjoner og føre til store smerter.

Symptomer

Pankreatitt oppstår når kanalene som drenerer pancreatic enzymer bli blokkert. Dette fører til hevelse og betennelse i bukspyttkjertelen som de bukspytt tilbake opp og begynne å fordøye bukspyttkjertelen vev, noe som resulterer i kjemiske endringer. Visceral (orgel) nervene er spesielt følsomme for både trykket forårsaket av hevelse og kjemiske endringer, så nervene sender impulser (meldinger) av smerte til hjernen. Endringer i fordøyelsen og respons på smerte kan også forårsake kvalme og oppkast.

Nerve Plexus

På grunn av plasseringen av bukspyttkjertelen i den øvre del av magen, nerveimpulser går fra bukspyttkjertelen til cøliaki (eller solar) plexus, et nettverk av nerver som kommer sammen fra bukspyttkjertelen og tilstøtende organer. Cøliaki plexus ligger bak organene på om midjen (thorax ryggvirvler 12). Derfra impulsene inn ryggmargen og reise til hjernen. Dermed er smerte følte over midjen i magesekkens området (under brystbenet og mellom ribbeina) snarere enn i nedre del av magen.

Årsaker

Årsaker til pankreatitt inkluderer alkoholisme, kreft, hyperparatyreoidisme, abdominal traumer, narkotika, infeksjoner og kirurgiske prosedyrer. Ifølge SJ McPhee og MA Papadakis i "Nåværende medisinsk diagnose og behandling," en av de viktigste årsakene er gallestein som lodge i felles gallegang, som bærer både bukspyttkjertelen enzymer fra bukspyttkjertelen og galle fra galleblæren. Denne blokkeringen forårsaker galleblærebetennelse, så vel som pankreatisk inflammasjon og press på tilstøtende vev, så ofte smerte impulser blir sendt til hjernen fra mer enn ett område. Således kan smerte bli uskadeliggjort på tvers av den øvre del av magen i stedet lokalisert til ett område.

Referert smerte

Som smerte impulser reise langs nervene fra bukspyttkjertelen, reiser de langs de samme nervebaner som impulser som kommer fra høyre og venstre i bukspyttkjertelen. Når disse impulser nå hjernen, kan det ikke alltid skille opprinnelsen av smerteimpuls fra de andre impulser; så når hjernen sender tilbake en impuls som forårsaker oppfatning av smerte, kan denne meldingen gå til tilstøtende områder. Dette kalles referert smerte. Pankreatitt smerte er noen ganger referert til høyre og venstre side og bak.

Smertebehandling

Ifølge Mayo Clinic, behandling av den underliggende årsak til pankreatitt (slik som gallesten) er nødvendig for å lindre smerte og tillate bukspyttkjertelen til å gro. I noen tilfeller (for eksempel alkoholisme), kan pankreatitt bli kroniske med anfall av akutt smerte eller konstant verkende smerter. Behandlingen inkluderer en fettfattig diett, bukspyttkjertelen kosttilskudd, og ingen alkohol eller opioider (narkotika) da disse kan forverre symptomene. Smertestillende medikamenter inkluderer paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske midler (for eksempel ibuprofen) og trisykliske antidepressiva (som ofte brukes for kroniske smerter). En nerve blokk med cøliaki plexus kan lindre sterke smerter.