Digidexo.com

Raynauds sykdom vs Raynauds fenomen

Det er mange likheter mellom Raynauds sykdom og Raynauds fenomen; de er to hovedtyper av én betingelse. Begge er preget av bestemte områder av kroppen din utvikle en nummen / kald følelse som en reaksjon på stress eller kalde temperaturer. Under en Raynauds angrep, blodårene dine som er ansvarlig for gjennomføring blod til huden din constrict og hemme blodsirkulasjonen i bestemte områder.

Fakta

Primær Raynauds, også kjent som Raynauds sykdom, skjer uten noen underliggende medisinsk problem. Ifølge Mayo Clinic, er dette mer utbredt hos kvinner og folk som bor i kjøligere klima.

Sekundær Raynauds, også kjent som Raynauds fenomen, er forårsaket av en annen lidelse. Symptomer oppstår gjerne hos voksne rundt 40 år.

Raynauds sykdom: Årsaker

Ifølge Mayo Clinic, legene er ikke sikker på den eksakte årsaken til Primær Raynauds; Men forskerne studere en potensiell genetisk kobling. Når du lider av Raynauds sykdom, blodkar i føttene og hendene blir overfølsom for kulde, noe som resulterer i redusert blodtilførsel til tærne og fingrene. Stress skaper også dette overdrevet fysisk reaksjon og innsnevring av arteriene som fører til dine ekstremiteter (vasospasme).

Raynauds fenomen: Årsaker

Raynauds fenomen kan være forårsaket av en rekke forskjellige tilstander, blant annet lupus, skleroderma, Sjøgrens syndrom og revmatoid artritt. I tillegg arterielle sykdommer (som åreforkalkning, Buerger sykdom og pulmonal hypertensjon) alle påvirke blodårene, noe som kan resultere i Raynauds fenomen. Carpal tunnel syndrom og traumer kan føre til nerveskader, som igjen kan øke risikoen for å utvikle Raynauds.

Raynauds har blitt sett i mennesker som jevnlig opererer vibrerende verktøy, folk som spiller piano med makt og folk som skriver i lengre tider. Hvis du røyker, er du i faresonen for å utvikle sykdommen siden røyke tobakk fører til innsnevring av blodårene.

Andre årsaker inkluderer tidligere historie med skader, og kirurgi eller frostskader i beina eller hendene. Folk bruker betablokkere, kjemoterapi medisiner, medisiner som inneholder ergotamin, hypertensjon medisiner og medisiner som inneholder østrogen er også kandidater til Raynauds.

Symptomer

Symptomer ofte varierer i henhold til alvorlighetsgraden av vasospasmer og kan omfatte endringer i fargen på huden din i kalde condidtions, og en nummen, stikkende eller stikkende følelse ved oppvarming. Du kan oppleve symptomer på bare en tå eller tre fingre. Mens Raynauds mest prevalently påvirker fingre og tær, kan du også oppleve symptomer på nese, ører, lepper eller brystvorter.

Hvis du har Raynauds fenomen, har du mest sannsynlig har flere symptomer som er relatert til den underliggende tilstanden forårsaker Raynauds.

Behandling

Behandling av Raynauds sykdom er vanligvis begrenset til egenomsorg trinn (som å holde varm og unngå ekstrem kulde som begge vil bidra til å hindre følelsen av å ha nummen ekstremiteter). Det finnes medisiner tilgjengelig for å hjelpe utvider blodårene og øke blodsirkulasjonen. The Mayo Clinic bemerker medisiner for å unngå - inkludert over-the-counter kulde medisiner og p-piller. Hvis tilstanden er svært alvorlig, kan du vurdere kirurgiske alternativer.

Behandling av Raynauds fenomen begynner med behandling av den underliggende tilstand som forårsaker det. I de fleste tilfeller kan Raynauds fenomen forårsaker vevsskade og magesår; derfor er det vanligvis behandles med medisiner som kalsiumkanalblokkere, alfa-reseptorblokkere og vasodilatorer.