Digidexo.com

Hva betyr diabetes føre til blindhet?

Hva betyr diabetes føre til blindhet?

Diabetes øker risikoen for øyesykdom

Rundt 40% av personer diagnostisert med diabetes i USA har noen form for diabetisk retinopati. Retinopati refererer til ikke-inflammatoriske skader på netthinnen i øyet, i de fleste tilfeller, på grunn av problemer med blodtilførsel. Netthinnen er et vev som ligger på baksiden av øyet og følsomme for lys. Retinopati fører til redusert syn og til slutt blindhet.
Diabetikere har også høyere risiko for andre øyeproblemer som katarakt (tap av åpenhet i øyet linser) og glaukom (opphopning av væske trykk i øyet).

Tidlig retinopati

Tidlig retinopati er også kjent som nonproliferative retinopati.
Dårlig blodsukkerkontroll hos pasienter med diabetes gjør små blodkar i øyet (kalt kapillærer) blir spesielt skjøre og utvikle svekket flekker kalles mikro aneurismer. Fluid er da lekket ut på makula, som er ansvarlig for presis visjon. Dette problem er omtalt som makulært ødem. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir noen av de skadede blodkar avstengt, blokkerer blodtilførselen til deler av netthinnen. Ingen nye blodkar vokser i løpet av denne fasen av retinopati.

Senere Stage retinopati

I løpet av de senere stadier av retinopati, nye blodkar vokser i øyet til å levere blod til de områdene som er skadet. Dette er grunnen til at dette senere stadium av retinopati blir ofte referert til som proliferativ retinopati.
Disse nye kapillærer er svært skjøre. Blødning fra disse nye kapillærer kan alvorlig redusere visjon kapasitet og forårsake blindhet. I noen tilfeller kan føre til blødning netthinneavløsning og netthinnen er løsrevet fra veggen av øyet.

Risikofaktorer for Diabetic Retinopahy

Ifølge Wisconsin Epidemiologisk studie av diabetisk retinopati (WESDR), 3,6% av type-1 diabetes og 1,6% type-2 diabetes var lovlig blind i studien.
Den viktigste risikofaktoren for utvikling av diabetisk retinopati er varigheten av diabetes. Blant pasienter med type-1 diabetes i WESDR studien, 8% utvikle noen form for diabetisk retinopati på tre år etter diagnostisert med diabetes, 25% på 5 år og 80% på 15 år.
I gjennomsnitt tar det 15 år å gå fra den første fasen av diabetisk til blindhet hvis det ikke blir riktig behandlet.

Tidlig påvisning av retinopati kan forhindre blindhet

Tidlig stadium av retinopati er mulig å behandle. Hvis du har diabetes, bør du ha øynene sjekket hvert år. Hvis du har noen problemer med å se klart, oppsøke en øyelege umiddelbart. God kontroll av blodsukkeret, for eksempel gjennom metformin bruk eller livsstilsendringer, også hindrer utbruddet og bremser ned progresjon av retinopati.