Digidexo.com

Hva er prognosen for mononukleose?

Ikke rart mononukleose er kallenavnet "kyssesyken". Vanligvis tenåringer og unge voksne fange den, og det er spredt av spytt. Noen ganger tar det en stund å finne ut at du har kyssesyke fordi symptomene er ikke så ille - de bare vare veldig lenge. Det er viktig å få mononukleose diagnostisert, skjønt, fordi sykdommen kan føre til andre problemer som en sprukket milt eller anemi.

Identifikasjon

Mononukleose er et virus i samme familie som herpes virus. Det kalles også kyssesyken, kjertelfeber eller bare ved den forkortede navn, Mono. Med mindre du får en blodprøve, er det ingen måte å avgjøre om du har sykdommen. Deretter, når det har blitt diagnostisert gjennom en blodprøve, du vil ikke bli foreskrevet noen andre enn over disk smertestillende medisiner. Det er ingen vaksine for å hindre mononukleose enten.

Funksjoner

Noen av symptomene på kyssesyke er mye som forkjølelse eller influensa, og inkluderer sår hals, slapphet, feber, hovne lymfeknuter og hovne mandler. Personer med kyssesyke kan ha feber, hodepine, utslett og de kan miste sin appetitt. De kan også svette i løpet av natten mens du sover. Den farligste mulig symptom på kyssesyken er en hoven milt som faktisk kan sprekke hvis den ikke behandles i tide. Noen mennesker med kyssesyke må ha fjernet milten kirurgisk.

Typer

To forskjellige herpesvirus kan forårsake kyssesyke. De fleste får mono fra Epstein-Barr virus. Andre får det fra cytomegalovirus. De fleste mennesker gjenopprette fra kyssesyke etter noen uker, men folk med HIV-AIDS-viruset kan ha en vanskeligere tid å bli kvitt denne sykdommen. De samme ekstra utfordringer er sant for folk som får sykdommen etter en organtransplantasjon eller som har en annen tilstand som gjør deres immunsystem svak eller mangelfull.

Forebygging / løsning

Leger tegne en liten mengde blod fra pasienter som de mistenker kan ha kyssesyke. De kontrollerer blod for tilstedeværelse av antistoffer for Epstein-Barr virus. De har også telle pasientens hvite blodlegemer. Hvis det er en høy andel av hvite blodlegemer pasienten kan ha kyssesyke.

Potensiell

Når noen har vært utsatt for mononukleose, det tar mellom fire til åtte uker for sykdommen å ruge og for den personen faktisk å føle seg syk. Selv etter en fast diagnose, men det er ingen medisinsk behandling for mononukleose unntatt for sengeleie, og for å drikke mye væske. Det tar flere uker med sengeleie og opp til tre måneder i det hele tatt før en person føles helt bra etter å ha fått kyssesyke.

Advarsel

Halvparten av folk som får kyssesyke også lider av en hoven milt. Dette organet er plassert under ribbeina på øvre venstre side av magen, og brukes til å holde blodet filtreres. Hvis du har kyssesyke, og du opplever også smerter i magen, ryggen eller smerter som stråler opp til venstre skulder, si ifra til legen din. En x-ray eller ultralyd test vil bli gjort for å sørge for at milten er intakt. Hvis det tårer eller ryker, må du akutt kirurgi. En tiendedel av en prosent av folk som får kyssesyke også oppleve en sprukket milt.

Betraktninger

En annen alvorlig komplikasjon fra mononukleose er autoimmun hemolytisk anemi. Hvis du har kyssesyke og har også brun farget urin, gulsott hud, oppkast, diaré, hodepine eller muskelsmerter, bør du få legen din undersøke blodet ditt for denne tilstanden. Det er forårsaket av en overreaksjon av immunsystemet som begynner å ødelegge ellers friske røde blodceller. Leger behandler det ved steroider, gama globulin eller andre legemidler som demper immunsystemet.