Digidexo.com

Stadier av Child Development etter alder

Stadier av Child Development etter alder


Stadier av barns utvikling er milepæler teoretisk opprettet for å indikere hvordan en gjennomsnittlig barnet utvikler fysisk og mentalt. Disse milepælene kan oppnås tidligere eller senere av noen barn, og likevel bli betraktet som normalt. Men de fungerer som en målestokk for å overvåke et barns utviklingsprosess.

Nyfødt til 9 måneder

Nyfødte babyer opp til en alder av 1 måned er asosiale og helt hjelpeløs. Mens de sover mesteparten av dagen, er de i stand til å gjøre noen sensoriske forskjeller, inkludert syn, lyd, smak, lukt, berøring, smerte og temperatur. Ved 3 måneder, kan babyer oppfatter farger og begynne oral leting med coos og gryntende. De begynner å bli mer sosial, smilende og feste på ansikter. Fysisk de vanligvis er i stand til å løfte hodet når den er plassert på magen. Med 6 måneder, de fleste babyer babler, noe som gjør de fleste vokallyder og omtrent halvparten av konsonanter. De har kontroll over hodet og armbevegelser og er i stand til målrettet hente elementer og rulle over. Ved denne alderen, babyer anerkjenne deres mor og kan skille mellom kjente fjes og de av fremmede. Som babyer nå ni måneders alder, de er sterkt knyttet til sin mor, og har økt motorisk kontroll, herunder å kunne sitte opp uten støtte og crawl.

10 måneder til 2 år

Som barn nå sin første bursdag, forbedrer motorisk kontroll raskt. De kan kontrollere sine ben og føtter, stå, kryp, og utvikle de motoriske ferdighetene til appositioning tommel og pekefinger. Disse forbedrede motoriske ferdigheter ofte resultere i babyer å kunne vinke farvel samt leke pat-a-kake. Dette er også en alder hvor barn begynner å si sitt første ord eller to, og å forstå enkle kommandoer og ordet "nei". I en alder av 18 måneder, de vanligvis kan krype opp trapper, gå i opptil 20 minutter, og trekke linjer med fargestifter. De har ofte en frykt for å bli skilt fra sin mor i denne alderen, men de kan adlyde de fleste kommandoer og brødfø seg selv. Med 2, kan småbarn løpe, sparke en ball, har et ordforråd på ca 200 ord, og de fleste har muligheten til å kontrollere blæren og avføring.

2 år til 5 år

Mellom 2 og 3 år, kan småbarn hoppe av et trinn, farge, sitte på en trehjulssykkel og bygge en kube tårn ni til ti kuber høy. De bruker også korte setninger. Emosjonelt de frykter separasjon, kan være eiendomspronomen om leker, motstå foreldre retninger og kan være ubesluttsom. Med 4, barn er mer selvstendige og begynner å nyte kooperativt spill med andre barn. Fire-åringer vanligvis kan stå på ett ben og tegner en sirkel og et kors. De har levende fantasi, som fører til både imaginære venner og imaginære frykt. På 5, barn er veldig selvforsynt, selv å være i stand til å kle seg selv. De kan hoppe, snakke tydelig, og har mestret grunnleggende grammatikk, med et ordforråd på mer enn 2000 ord. De føler stolthet i sine prestasjoner. De foretrekker å leke med andre barn, og foretrekker kjønns-aktuelle leker og aktiviteter.