Digidexo.com

Definer nyresvikt

Nyre (nyre) svikt er en nedgang i funksjon av nyrene. Den normale funksjon av nyrene er å rense blodet for avfallsprodukter ved fremstilling av urin. Når filtreringsprosessen i nyrene er blokkert, enten på grunn av en indirekte blokkering (som en nyresten) eller direkte nyre ødeleggelse, (for eksempel diabetes), resultatet kan forårsake nyresvikt.

Fakta

Ifølge National Kidney Foundation, 26 millioner amerikanske voksne har kronisk nyresvikt og millioner av andre har en økt risiko. Kronisk nyresvikt forårsaker høyt blodtrykk og hypertensjon fører til kronisk nyresvikt. Blant de med høyere risiko for å få nyresvikt er diabetikere og de med en familie historie av nyresykdom.

Den viktigste dødsårsaken for alle mennesker med kronisk nyresvikt er hjertesykdom. Imidlertid kan tidlig påvisning av renal dysfunksjon hindre utvikling av nyresykdommer som forårsaker nyresvikt.

Typer

De to hovedtyper av nyre (nyre) svikt er akutt nyresvikt og kronisk nyresvikt. Akutt nyresvikt er den plutselige manglende evne til nyrene for å fjerne avfall og konsentrere urinen uten å miste elektrolytter.

Kronisk nyresvikt er når akutt nyresvikt sakte forverres og nyrene mister evnen til å spare elektrolytter. På grunn av gradvis tap av nyrefunksjonen, kan kronisk nyresvikt føre til end-stage-renal-disease (ESRD), når nyrene ikke lenger kan regulere elektrolytter, konsentrere urin og fjerne avfall.

Årsaker

Akutt nyresvikt kan ha mange mulige årsaker. Lidelser forårsaker blodpropp i blodårene i nyrene, komplikasjoner i svangerskapet (placenta abruption eller placenta previa), og akutt pyelonefritt og septikemi (infeksjoner som kan direkte skade nyrene) er noen mulige årsaker til akutt nyresvikt.

Lav blodtrykket som resulterer i redusert blodstrøm, akutt tubulær nekrose, og autoimmune sykdommer slik som nyre interstitiell nefritt eller akutt nefrittisk syndrom er også mulige årsaker til akutt nyresvikt.

Årsaker til kronisk nyresvikt kan inkludere, reflux nefropati, obstruktiv uropati, nyrestein og infeksjon, glomerulonefritt (en av de vanligste årsakene), Alport syndrom og smertestillende nefropati.

Ifølge National Library of Medicine, i USA terminal nyresykdom er også oftest forårsaket av diabetes.

Symptomer

Avhengig av alvorlighetsgraden av nyresvikt, den underliggende årsaken og grad av progresjon, kan symptomene variere. I akutt nyresvikt symptomer inkluderer indre blødninger, kramper, koma, forvirring og væskeretensjon.

I kronisk nyresvikt symptomer kan ikke være til stede før normal nyrefunksjon reduseres til mindre enn 20 prosent. Symptomer på kronisk nyresvikt kan være kvalme, tretthet, brystsmerter og kortpustethet, vekttap og anemi, blødning i tarmen, oppkast, hodepine og redusert urinmengde.

Behandling

I nyresvikt, behandling er nødvendig for å erstatte arbeidet med nyrene. Dialyse behandlinger er de viktigste behandlingsmetodene som brukes til å rense blodet, når nyrene ikke fungerer som de skal.

De to hovedtyper av dialysebehandlinger er peritoneal dialyse og hemodialyse. Begge behandlingene filtrere blodet for å kvitte seg med ekstra salt, vann og skadelige avfallsstoffer i kroppen din. Peritoneal dialyse benytter bukhinnen (slimhinnen i magen) for å filtrere blodet. Hemodialyse filtrerer blod med en maskin. Hver type har fordeler og risiko samt krav til å følge en spesiell diett.