Digidexo.com

Hva er årsaken til renovaskulær betingelser?

Selv om renovaskulær sykdommer oftest påvirker de eldre (og menn), kan de påvirke unge kvinner (vanligvis de under førti) med en type renovaskulær sykdom kalt fibromuscular dysplasi - som kan føre til alvorlig høyt blodtrykk. Generelt, renovaskulær betingelser er sykdommer og lidelser som påvirker blodårene som fører blod til og fra nyrene. Ettersom tilstanden utvikler seg, blodårene begrense eller bli blokkert. Nyrene virker som filter som fjerner avfallsmateriale (urenheter) fra blodet. Nyrearteriene fører blod i nyrene, og den filtrerte blod strømmer så ut, og til resten av kroppen via vener.

Vanlige betingelser

I nyrearteriestenose, har arterie bærer blod inn i en nyre smalere, i motsetning til renal arterie okklusjon hvor en eller begge av de renale arterier har blitt blokkert. I renal venetrombose, er nyre årer blokkert. Nedsatt atheroembolism påvirker nyre arterioler - den minste delen av blodkar som forsyner kapillærene. Arterielle nefrosklerose resultater fra inflammasjon og celledød som forekommer i de renale arterier. Og sklerodermi nyresykdom er en komplikasjon av en hudsykdom som har forårsaket skader i arteriene.

Symptomer

Fordi tilstanden generelt utvikler seg over tid, er det ingen tidlige varseltegn; slik at sykdommen ikke kan bli diagnostisert før etter at skaden er skjedd. Dette kan være særlig hvis blokkeringen bare påvirker én nyre - som den andre nyren er i stand til å gjøre arbeidet for to.
I nyrearterien okklusjon og renal venetrombose, når begge nyrene er blokkert plutselig kan en person oppleve ryggen eller siden smerte, blod i urinen, feber, kvalme eller oppkast. I tilfelle av fullstendig blokkering, kan det ikke være noen urin i det hele tatt. Med nedsatt atheroembolism, er det en sjanse for å ha embolisms andre steder i kroppen - for eksempel i netthinnen.
Som renovaskulær forhold fremgang, kan høyt blodtrykk vises, sammen med tegn på nyresvikt. Nyresvikt symptomer inkluderer: en dårlig smak i munnen, brystsmerter, angst eller forvirring, tretthet, kløe, tap av appetitt og vekttap, muskelkramper eller muskelkramper, kvalme, oppkast, blek eller gul-brun farget hud og puffy ( eller hovne) øyne, hender og føtter.

Årsaker

For nyrearterien okklusjon, kan problemet være en emboli helt eller delvis blokkerer en arterie. En emboli (blodpropp eller fremmed stoff i blodet) kan være forårsaket av kirurgi, traume, hjertesykdom eller tumorer. Men mest renovasuclar forholdene er forårsaket av artherosclerosis (åreforkalkning) som resulterer fra kolesterol, kalsium eller annen stoffer lining blodåreveggen.
Nedsatt venetrombose er en mindre vanlig foreteelse. Men en emboli kan være forårsaket av en skade på baksiden eller magen. Nefrotisk syndrom (eller andre nyre-relaterte tilstander) kan også forårsake en blodpropp.
Artherosclerosis er årsaken til nedsatt atheroembolism. Risikofaktorer for atheroembolism inkluderer: en familie historie av tilstanden, diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom, høyt kolesterol, fedme og røyking.

Behandling

Det er ingen behandling for renal atheroembolism. Målet er å holde tilstanden fra forverring. Så som med alle renovasuclar tilstand, er planen å holde blodtrykket nede og kontrollere diabetes. I tillegg til å spise sunt (redusere fettinntaket) og drikke rikelig med væske kan hjelpe.
For nyrearterien og venen blokkeringer, leger har en rekke behandlinger. I alvorlige tilfeller kan legene bruke kirurgi for å rense ut blokkeringen. Dette er mer sannsynlig å forekomme når blokkeringen er et resultat av noen traumer i stedet for en sykdom. Men hvis det er bare en delvis blokkering, kan leger bruke ballong angioplastikk eller nyrearterien bypass kirurgi for å forbedre nyrefunksjonen.
Leger kan også avtale med blodpropp ved å løse dem med legemidler som kalles trombolytika - for eksempel streptokinase og urokinase. Men denne typen behandling kan bare gjøres dersom vene eller arterie ikke er helt blokkert, og tilstanden er behandlet like etter blokkeringen. Antikoagulantia - som warfarin eller heparin - kan brukes til å hindre ytterligere blodpropper fra forming og forårsaker tidig blokkering.
Når en nyre blir fullstendig blokkert, er det viktig å behandle den umiddelbart. Nyrevevet kan ikke overleve i mer enn tre timer uten blodstrøm.

Ytterligere komplikasjoner

Med det høye blodtrykket vanligvis forårsaket av renovaskulær sykdom gjelder skader på blodkar. Det kan også være hjertesvikt, hjerteinfarkt, slag, tap av syn og nyreskader eller fiasko. Lungeemboli er mulig med nedsatt venetrombose i tilfelle blodpropp flytte fra nyrene til lungene.