Digidexo.com

Leptospirose og gulsott

Også kjent som smittsom eller hemoragisk gulsott, er leptospirose en infeksjon forårsaket av bakterien Leptospira interrogans, ifølge leptospirose Information Center. Infeksjonsrater er høyest i subtropiske og tropiske områder. Imidlertid er leptospirose på vei opp i urbane sentra med subpar sanitær. Av de anslagsvis 10 millioner mennesker som vil fange leptospirose årlig, vil 5 til 10 prosent resultere i dødsfall, melder National Health Service (NHS) i Storbritannia.

Weil sykdom

Den akutte, livstruende form av leptospirose, der pasienten kontrakter gulsott, kalles Weil sykdom. Andre symptomer inkluderer sjokk, betennelser av hjerte og nyre-svikt, i henhold til NHS. Omtrent 5 til 10 prosent av personer med leptospirose vil lide av mer alvorlig Weil sykdom. Selv om sjeldne, kan den akutte formen oppstår i underutviklede regioner hvor medisinske ressurser er begrenset.

Årsaker Leptospirose

Leptospirose er en zoonotisk (smittsom fra dyr til mennesker) tilstand. I 90 prosent av tilfellene, infeksjon resulterer fra eksponering overfor urin av infiserte dyr. Vanligvis oppstår eksponering når folk kommer i kontakt med forurenset drikkevann eller rekreasjons vann (for eksempel svømming). På grunn av at bakterien er i stand til å passere gjennom tørr ubrutt hud, går den inn i blodet via snitt huden og slimhinnene i munnen og lining lungene, i henhold til leptospirose Information Center. Airborne overføring oppstår bare hvis forurenset vann sprøytes på et inngangspunkt i kroppen.

Førstetrinns Symptomer

Alvoret av infeksjonen er avhengig av noen faktorer, herunder belastning, og mengden av bakterier som har kommet inn i kroppen, og tilstanden til pasienten. Symptomer vanligvis utvikler innen en uke eller to etter kontakt med bakterier. Det er to etapper til infeksjonen, melder leptospirose Information Center. I den første fasen, symptomene ligner de av influensa --- f.eks, feber, hodepine, frysninger og leddsmerter. Andre symptomer er kvalme, diaré, utslett og oppkast.

Annet trinn Symptomer

Noen saker går inn i en andre fasen ca en uke etter den første fasen er avsluttet. Bakteriene spres til organer slik som hjernen, øyne, lunger, lever og nyrer. Om igjen uten tilsyn, kan pasienten oppleve lever og nyresvikt innen 10 dager. For å unngå gulsott, om ikke død, må pasienten inn på sykehus og gitt dialyse, antibiotika og væsker. Noen pasienter kan trenge hjelp til å puste. I ekstreme tilfeller kan pasienter lider av psykiske forstyrrelser og krever sedasjon.

Vedvarende Leptospirose

Vedvarende menneskelig leptospirose (PHL), hvor bakterier forblir i isolerte lommer i kroppen, kan påvirke pasientens langsiktige helse, ifølge leptospirose Information Center. Rapporterte symptomer er tretthet, depresjon, såre øyne og psykologiske forstyrrelser (humørsvingninger). I noen få tilfeller av PHL, oppstår parainfectious encephalopmyelitis. Denne typen skader på nervesystemet kan manifestere seg som epilepsi, hjernehinnebetennelse, muskel skjørhet og vanskeligheter med balansen. Til dags dato er det ingen behandling for PHL.