Digidexo.com

Biologiske betydningen av cellulær respirasjon

Biologiske betydningen av cellulær respirasjon


Når du ser ordet "åndedrett", du tenker på å puste. Denne funksjonen er ikke noe folk flest forbinder med celler, de mikroskopiske biter som utgjør alt levende. På samme måte som dyr, innbefattet mennesker, som trenger å absorbere oksygen for å leve, de enkelte cellene trenger for å produsere energi for å fungere på riktig måte.

Definisjon

Energi må komme fra et sted. Cellene får deres ved å bryte ned sukker og andre forbindelser, og slipper energien som trengs for å gjøre arbeidet sitt. Denne prosess, som kalles cellulær respirasjon, foregår i deler av cellen kalles mitokondrier.

Prosessen

Dyr puster inn oksygen. Noen av disse molekylene gjør sin vei inn i mitokondriene, og i forbindelse med de sukker inntatt gjennom mat, blir brukt av cellen for å produsere, blant annet, karbondioksid og vann. Hele poenget med celleåndingen er å ta den kjemiske energien fra mat og lagre den i kjemiske bindinger av ATP (adenosin trifosfat). Det karbondioksyd som produseres gjør seg til lungene, hvor dyret utstøter det når puster ut.

Typer av cellulær respirasjon

Aerob cellulær respirasjon krever bruk av oksygen, og det er hvordan en celle gjør ATP. De spiller rollen oksygen er viktig fordi oksygen, når den kombineres med hydrogenioner, som gjør vannet, som hindrer elektroner fra å bygge opp i elektrontransportsystemet som beveger elektronene rundt mellom cellemembraner.
Anaerob respirasjon ikke trenger oksygen. En form av denne type er respirasjon gjæring, en prosess som donerer elektroner og hydrogenioner til andre molekyler. Ett sted som dette er nyttig er i visse typer muskelceller som kjører lite oksygen når den brukes (for eksempel "raske rykk muskler" som brukes når du kjører). Fermentering kan disse cellene for å produsere nødvendig ATP uten bruk av oksygen.

Når noe går galt

Noen ganger mitokondriene mislykkes, og når det skjer, blir cellene fratatt den energien de trenger for å overleve. De begynner å dø, og resultatet kan være svikt i hele kroppen systemer.
Noen av de kjente manglene mitokondrielle omfatter Alper sykdom, en sjelden genetisk lidelse som fører til forringelse av den grå materie i hjernen; Barth syndrom, en genetisk lidelse gått fra mødre til sønner, som kan forårsake svake hjertemusklene, vekst forsinkelser, og en reduksjon i en type hvite blodlegemer som bekjemper infeksjoner; og Luft Disease, en svært sjelden tilstand som fører til at stoffskiftet å kjøre i overdrive. Personer med denne sykdommen kan spise grådig likevel forbli tynn, eller svette selv i kaldt vær fordi den overskytende energien de produserer mitokondriene omdannes til varme.

Holde Mitokondrier Sunn

En måte å bidra til å sikre sunn mitokondrienes funksjon er å supplere dietten med antioksidanter og spise færre kalorier. Forskere theorize at ved å redusere mengden av oksygen som benyttes av mitokondrier, de produserer færre skadelige oksidanter. Dette kan hjelpe cellene lever lenger.