Digidexo.com

Typer av Lung fibrose

Sunn lungefunksjon er viktig for oksygenopptaket i kroppen, men det kan reduseres ved fibrotisk vev (tøff eller senete). Det er tre typer av lungefibrose: idiopatisk lungefibrose, cystisk fibrose og interstitial lungefibrose.

Idiopatisk lungefibrose

Idiopatisk lungefibrose er en ødeleggende sykdom som er dødelig, med median overlevelse å være cirka tre år. Lungeblærene, kalt alveolene, tykkere rundt lungene. Lungeblærene blir til slutt erstattet av fibrotisk arrvev, som blir tykkere og medfører irreversible tap av lungekapasiteten. Vevet er da ikke i stand til å overføre oksygen til blodet, og dermed redusere lunge evne til å gi kroppen med oksygenet trenger det. Unormal dannelse av fibrøst vev i alveolene kan forårsake overfladisk pust, hoste og en svak blåaktig fargetone på grunn av manglende sirkulasjon miljøgifter, medikamenter, terapeutiske stråling eller sykdommer slik som reumatoid artritt, lupus og sklerodermi har blitt assosiert med denne sykdommen.

Diagnose og behandling

Røntgenundersøkelse ikke alltid vise om lungevevet er normal eller unormal. Lunge biopsi kan bekrefte tilstedeværelse av lungefibrose. Ofte legen vil bestille en høyoppløselig CT scan eller en kiste X-ray for å hjelpe med diagnosen.

Det er ikke klart hva forårsaker lungefibrose, selv om det er antatt å være en autoimmun lidelse eller effekten av en viral infeksjon. Behandling for lungefibrose er svært begrenset. Når arrdannelse har utviklet det ikke er noen behandlinger eller medikamenter som kan snu tilstanden.

Cystisk fibrose

CF er en kronisk, arvelig sykdom som påvirker fordøyelsessystemet og lungene. En defekt gen får kroppen til å produsere klissete slim som tetter lungene og hindrer bukspyttkjertelen. Dette i sin tur hemmer de naturlige enzymer fra å hjelpe kroppen å bryte ned og absorbere maten. Noen av symptomene som dukker opp i person med CF er salte smaker hud, lunge infeksjoner, vedvarende hoste, piping i brystet og kortpustethet. Dårlig vektøkning selv med god appetitt og fettete avføring eller problemer med avføring kan også være til stede.

Diagnose og behandling

Testing for CF inkluderer vanligvis Bærer testing, nyfødt screening eller en svette test. CF er forårsaket av en genetisk gen som er gjennomført av mer enn 10 millioner amerikanere og sendes videre til sine barn. Barnet må arve én kopi av defekte CF gen fra hver forelder. En behandlingsplan vil omfatte rutine terapi som inkluderer høy-kalori, høy-fett diett sammen med slim-thinning medisiner. Det vil være andre behandlinger for å løsne tette slim fra luftveiene.

Interstitiell lungefibrose

Interstitial lungefibrose er en gruppe av lidelser som varierer i stor grad, og produserer arrvev i lungene. Symptomer inkluderer en tørr hoste, brystsmerter, tungpustethet og en følelse av åndenød under fysisk aktivitet. Mange interstitiell lungesykdom har et bredt spekter av årsaker som for eksempel infeksjoner, yrkesmessige eller miljømessige fakta og overforbruk av strålebehandling. Narkotika, lupus, sklerodermi eller syre reflux sykdom kan resultere i interstitiell lungefibrose.

Behandling

Diagnostisering av interstitiell lungesykdom kan involvere røntgenundersøkelse for å undersøke lungene og eliminere forhold som emfysem eller en kollapset lunge. CT-skanninger, pulmonale tester, og bronkoskopi kan også anvendes til å samle bilder av lungevev, måler hvor mye luft kan holdes i lungene, og skaffe vevsprøver for å undersøke celler i lungen. Medikamentell behandling har alvorlige bivirkninger, og er ofte ikke effektivt. Interstitiell lungesykdom som ble forårsaket av giftstoffer som du ikke lenger utsatt for kan reverseres i noen tilfeller.