Digidexo.com

Vanlige årsaker til leggkramper

Vanlige årsaker til leggkramper


Leggkramper, noen ganger kalt "Charley hester," er ufrivillige spasmer i musklene i bena. De kan forårsake problemer som spenner fra mindre ubehag til alvorlig, invalidiserende smerter. Disse kramper kan oppstå i leggene, hamstrings, eller quadriceps, men uansett hvor de oppstår, de som opplever dem ønsker å vite hvordan du skal bli kvitt dem. For å forhindre leggkramper, må man først finne årsaken til denne tilstanden. Årsaker til leggkramper variere fra person til person, men det finnes en rekke vanlige syndebukkene som bør undersøkes.

Vitaminmangel

En av de vanligste årsakene til leggkramper er vitamin eller mineralmangel. De største årsakene er en mangel på kalsium, magnesium og kalium. Alle disse stoffene bidrar til å regulere muskelaktivitet og kontrollere nerveimpulser og sensorer. A-mangel, eller til og med en ubalanse i disse mineralene kan hindre tilstrekkelig oksygen fra å nå leggben, eller kaste av signaler fra mellom beinmuskulaturen og hjernen, forårsaker smertefulle leggkramper og spasmer. Et annet vanlig problem er vitamin E mangel. Vitamin E bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen, og bringer mer frisk oksygen til musklene og redusere leggkramper.

Mosjon og Overforbruk

En annen vanlig årsak til leggkramper er rett og slett for mye mosjon eller overforbruk av muskler. Når du trener og musklene begynner å tretthet, blir mer og mer oksygen er nødvendig for å holde musklene i gang. Dette er en del av grunnen til at pusten blir raskere og tyngre etter hvert som du trener. Trene utover dine grenser fører til en mangel på oksygen i musklene. Avfall, som er en naturlig følge av trening og oppstår som musklene bryte ned, blir fanget i muskelen. I et forsøk på å fordrive dette avfallet uten normal hjelp av oksygen for å mate muskel, vil musklene kontrakt i form av smertefulle kramper.

Dehydrering

Selv mild dehydrering kan føre til leggkramper. Som vi svetter, er kroppens vannforsyning oppbrukt. Sammen med tap av vann, får vi en reduksjon i elektrolytter og spormineraler som for eksempel kobber, sink og krom. Under trening, vann og elektrolytter spille en viktig rolle i å spyle giftstoffer fra muskler og redusere melkesyre buildup. Som vi oppleve en mangel på disse stoffene, våre muskler ikke klarer å rense og gjenoppbygge seg selv, som fører til ufrivillige muskelspasmer og kramper.

Graviditet

Ofte kan leggkramper være vanlig under svangerskapet, spesielt i andre og tredje trimester. Dette er på grunn av alle de endringene som skjer i kroppen i løpet av denne tiden, bl.a. vektøkning, forandringer i blodsirkulasjonen, og behovet for økte vitaminer og mineraler. Som barnet vokser, kan blodårene som kobles til beina være gjenstand for økt press og endringer. Dette, kombinert med nedsatt mobilitet, kan redusere blodtilførselen til bena, forårsaker oksygenmangel i musklene.

Sirkulasjonsproblemer

Enhver tilstand som bidrar til dårlig sirkulasjon av blodet kan også føre til leggkramper og spasmer. Sykdommer som spenner fra diabetes til hjertesykdommer kan redusere eller blokkere tilstrekkelig blodtilførsel til musklene i bena. Uten tilstrekkelig tilgang til blod, musklene raskt oppbrukt av deres oksygentilførsel, og begynner å trekke seg sammen ufrivillig. Mange medikamenter ment for å behandle bestemte forhold vil også føre til sirkulasjons-problemer i form av trange eller blokkerte arterier. For å bidra til å redusere leggkramper forårsaket av dårlig sirkulasjon, holde så aktiv som mulig for å bidra til å holde blodet flyter. Dette kan omfatte daglige turer og enkle bein strekninger.