Digidexo.com

Skrape Hornhinnen

Skrape Hornhinnen


Hornhinnen er gjennomsiktig kuppelformet overflate som dekker øyet. En korneal abrasjon er en vanlig øyeskader, og som oftest skjer når et fremmedlegeme, så som en partikkel av smuss eller et insekt, riper i overflaten av øyet. Mens skrape hornhinnen er smertefullt, er det en mindre øyeskader som vanligvis gror raskt med lege.

Symptomer

En ripete hornhinnen føles lik den følelsen av å ha sand i øynene, og kan være ledsaget av tårer, tåkesyn eller rødhet rundt det berørte øyet. En hodepine kan også utvikle seg etter å ha fått en hornhinnen slitasje.

Førstehjelp

Forsøk på å vaske ut eventuelle fremmedlegemer ved å skylle det berørte øyet med rent vann eller saltløsning umiddelbart. Blinker flere ganger er en effektiv måte for å fjerne små partikler fra øyet. Forsøk aldri å fjerne fremmedlegemer fra øyet på annen måte.

Behandling

Det er viktig å ha en lege eller øyenlege undersøke den skadde øye i løpet av 24 timer. Behandlingen inkluderer vanligvis antibiotika øyedråper eller salve, og medisiner kan gis til strekke eleven av den skadde øyet å fremme helbredelse. En pasient med en hornhinnen slitasje kan også bli bedt om å bære en øyelapp eller solbriller, og å bruke over-the-counter smøre øyedråper og smertestillende. En ripete hornhinnen gror vanligvis i 1-3 dager med riktig legehjelp, men kan føre til en infeksjon og alvorlig skade på øyet hvis den forblir ubehandlet.