Digidexo.com

Hvor mange vitaminer er for mange?

Hvor mange vitaminer er for mange?


Vitaminer og andre kosttilskudd har vunnet popularitet de siste årene med trenden mot naturlig helse og alternativ medisin. Mens tilsetningen av visse kosttilskudd er fordelaktig, kan de også være skadelig hvis det tas i store mengder. Følgende er en guide til noen kosttilskudd som bør tas med forsiktighet.

Kalsium

Kalsium er et viktig mineral for friske bein og tenner. Kalsium mangel er den ledende årsak til osteoporose. Oppsøke lege for individuelle doser. Toksisitet kan skje på så lite som 2 til 3 gram per dag. Tegn på en overdose inkluderer: forvirring, uregelmessig hjerterytme, smerter, kvalme og oppkast. Store mengder kalsiumtilskudd kan også føre til skade på hjertet.

Vitamin E

Vitamin E, eller tokoferol, er en kraftig antioksidant. Det beskytter cellene mot frie radikaler. Den finnes i mange frukter og grønnsaker og naturlige oljer som hvetekim, maisolje, nøtter og frø. Imidlertid kan store mengder av vitamin E forårsake kvalme, hodepine, besvimelse og selv en tendens til å blø. Store mengder også øke risikoen for blodpropp. Anbefalt dose er 8 til 10 mg eller 12 til 15 internasjonale enheter (IE) per dag.

Vitamin K

Vitamin K er viktig for normal blodlevring. Det finnes hovedsaklig i mørkegrønne bladgrønnsaker. Imidlertid kan en overdose av vitamin K forårsake leverskader og selv hjerneskade hos spedbarn. Selv om det er usannsynlig at overdosering vil oppstå fra å spise grønnsaker, er det lett å overdose med ekstra vitamin K. Av denne grunn er det kun tilgjengelig på resept. Dersom legen har forskrevet Vitamin K, tar bare som anvist.

Vitamin C

Vitamin C er et vannløselig vitamin som har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Det er nødvendig for reparasjon av vev, og i produksjonen av kollagen. Det er brukt i metabolismen av flere aminosyrer, mineraler og andre vitaminer som folsyre. Den støtter immunsystemet og nervesystemet, og er nødvendig for absorpsjon av proteiner. Det er lett tilgjengelig i mange frukter og grønnsaker, men ekstra vitamin C anbefales for ernæringsmessig støtte. Hvor som helst fra 500 til 2.000 mg kan bli tatt i løpet av dagen med vann. Imidlertid kan store mengder forårsake blødninger, hodepine, blussende ansikt, kvalme, oppkast og diaré.

Vitamin B-3

Vitamin B-3 er også kjent som niacin. Det er viktig ved produksjon av enzymer. Det hjelper også å utvide blodårene og redusere kolesterolet. Det forekommer naturlig i biff lever, kylling og tørkede bønner. Dreven mengder niacin vil føre til det som kalles en "niacin flush." Kroppen vil bli rød og varm, og besvimelse kan forekomme. Det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig dose: 14 mg for kvinner og 16 mg for menn.

Vitamin B-6

Vitamin B-6, eller pyridoksin, er avgjørende for metabolisme. Mange tar ekstra vitamin B-6 for å gå ned i vekt. Imidlertid bør det brukes med forsiktighet. B-vitaminer arbeider i forbindelse med hverandre. Inntak av store mengder av en av disse kan forårsake en ubalanse med de andre. Store mengder av B-6 kan forårsake nerveskader, og lang tids bruk kan forårsake avhengighet. Følg den anbefalte dosen på 1,5 mg per dag.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 er viktig for riktig metabolisme av karbohydrater og proteiner, og er også ofte tatt for vekttap. Igjen bør det bli tatt i forbindelse med andre B-vitaminer (B-kompleks) for å unngå mangel. Svært store mengder B-12 kan forårsake hud kløe og diaré. Men, når det tas sammen med vitamin C, kan det føre til neseblødning eller øret blødning. Med alle vannløselige vitaminer, er det best tatt i små mengder i løpet av dagen, med rikelig med vann.