Digidexo.com

Effektene av Matlaging på den ernæringsmessige verdien av Mat

Effektene av Matlaging på den ernæringsmessige verdien av Mat


Matlaging første kom som en måte å bevare mat og drepe eventuelle potensielt skadelige organismer som kan gjøre deg syk. Mens matlaging gjør alt dette og mer - for eksempel øke en matens smak - det også påvirker næringsinnholdet i det ferdige produktet. Matlaging kan ødelegge noen av de spesielt ustabile næringsstoffer, og samtidig øke tilgjengeligheten av andre.

Hvordan næringsstoffer går tapt

Når du koker mat, næringsstoffer tapt på to måter - nedbrytning og utvasking. Degradering beskriver nedbryting av næringsstoffer fra eksponering for varme eller oksidasjon. Utlekking oppstår når næringsstoffer fra maten migrere fra maten i vann, som når du koker grønnsaker. Vitaminer er utsatt for både nedbrytning og utlutning, mens mineraler påvirkes av bare utvasking.

Tap av vitaminer

Vannløselige vitaminer finnes i næringsmidler med en høy konsentrasjon av vann, slik som frukt og grønnsaker. Fordi vann-oppløselige vitaminer - B-vitaminer og vitamin C - oppløses i vann, er de særlig utsatt for metoder for matlaging som involverer nedsenke mat i vann, som koker. Fettløselige vitaminer - A, D, E og K - som finnes i høye konsentrasjoner i meieriprodukter, vegetabilske oljer og fet fisk, går tapt i de største beløpene under matlagingen prosesser som involverer matlaging maten i fett, som steking , eller når fett siver ut av maten, som grilling. Steking og dampende også føre til vitamin sammenbrudd. Jo lengre steketid, jo flere vitaminer du taper. De mest ustabile vitaminer er folat, vitamin C og tiamin.

Utlekking av Minerals

Mineraler har en høyere varmestabilitet enn vitaminer og på grunn av dette blir ikke påvirket av varmen alene; imidlertid gjør mineraler lekke ut av næringsmidler når de får lov til å koke i vann. Vannet trekker mineraler fra maten, og mineralene havner i vannet. Når du dumpe gryte med vann som du brukte til å koke din brokkoli, du kaster mange av mineraler unna.

Økende Nutrient Verdi

Matlaging er ikke så verst, men. I noen tilfeller kan matlaging konvertere ellers ufordøyelige næringsstoffer i en form kroppen din kan bruke. Uten matlaging, ville kroppen din ikke være i stand til å bryte ned bønner, linser og kikerter så effektivt. Cooking øker også tilgjengeligheten av enkelte fytokjemikalier, som lykopen, som gjør det lettere for kroppen å absorbere dem. Lykopen, som finnes i tomater og rød paprika, beskytter mot prostata kreft og hjertesykdommer.