Digidexo.com

Hva er et triglyserid består av?

"Triglyserid" - du har sikkert hørt dette ordet på TV eller fra legen din. Og selv om du vet at det er usunt og finnes i matvarer, kan du ikke vet nøyaktig hva det er eller hvordan det fungerer inne i kroppen din. Målet med denne artikkelen er å definere strukturen av et triglyserid samt sin rolle i ernæring.

Definisjon

Et triglycerid er en organisk forbindelse som består av tre "fettsyre" kjeder (dvs. lange kjeder av karbon-til-karbon-bindinger), hver koblet til enkelt glyserol molekyl som tjener som en "ryggrad" for hele molekylet. Mens glukose (kjent som "sukker") er hva den enkelte cellene bruker for energi, triglyserider (kjent som "fett") er hva kroppen bruker for langsiktig energilagring. Faktisk vil kroppen ofte omdanne overskytende blod sukker til triglyserider i leveren for senere bruk.

Typer

Triglyserider / fett faller inn i tre hovedkategorier basert på egenskapene til sine fettsyrekjeder: mettet, umettet og flerumettet. Mettet fett har bare enkle kovalente bindinger mellom karbonatomene. Denne strukturen gjør molekylene større sannsynlighet for å danne faste stoffer ved romtemperatur; når i blodet, disse fett gjøre blodet mer viskøs og "klissete." Umettede fettsyrer, men har fettsyrekjeder med nøyaktig en karbon-til-karbon-dobbeltbinding. Dette gjør det mulig for molekyler å være mer flytende, danner flytende ved romtemperatur. Flerumettet fett rett og slett har mer enn en dobbelbinding.
Interessant, umettede og flerumettede fettsyrer ser ut til å redusere nivåene av mettede fettsyrer i blodet. Noen spekulerer i at de ikke-polare flytende umettet fett bidra til å oppløse den ikke-polare mettet fett, slik at blodet mindre viskøs.

Triglyserider og hjertesykdom

Selv om en eksakt mekanismen har ennå ikke bestemt, mange kliniske studier viser en sterk sammenheng mellom høye triglyseridnivåer og hjertesykdommer. Den sterkeste koblingen er mellom triglyserider og arteriosklerose: herding av veggene i blodårene, noe som fører til økt blodtrykk og hjerte tretthet. Også, viser data at blant personer som allerede har bekreftet hjertesykdom, pasienter med høyt triglyseridnivåer dø på en høyere rente enn de med lavere nivåer. Likeledes, etter bypass kirurgi, pasienter med normale nivåer hadde en bedre overlevelsesraten enn de med høye nivåer.

Årsaker til høye triglyseridnivåer

Mens du spiser mat med høyt mettet fett (for eksempel rødt kjøtt, ost, rømme, iskrem, smør, kokosolje, kakaosmør og palmeolje) er den vanligste bidragsyteren til triglyseridnivåer, kan sukkerholdige matvarer spille en viktig rolle også. Som tidligere nevnt, har leveren evnen til å omdanne overskytende glukose (dvs. sukker) i blodet til triglyserider for lagring.
Hvis du spiser for mye søtsaker og ikke trener, vil stadig høyt blodsukker nivå tvinge leveren din for å kompensere ved å produsere et overskudd av triglyserider i et forsøk på å redusere den tidligere. For eksempel, som en person utvikler diabetes, avhengig legemet mindre på omdannelsen av glukose til glykogen, og mer på omdannelsen av glukose til mettede triglyserider.
Imidlertid kan høy triglyseridnivåer også tjene som en "kanari-in-the-kull-mine" for alvorlige lidelser som ikke er relatert til kosthold. Skjoldbruskkjertelen utskiller hormoner som spiller en avgjørende rolle i å regulere triglyseridnivåer. Økte triglyserider i blodet kan derfor signalisere en feilfungerende kjertel.

Slik Lavere triglyceride nivåer

Med mindre en genetisk lidelse eller nyresvikt er årsaken, kan triglyseridnivåer reduseres og / eller kontrollert rett og slett ved å redusere mengden mettet fett i kosten, øke mengden av umettet og flerumettet fett (soyabønner, soyaolje, bomullsfrø olje, Omega -3 fiskeolje piller, linfrø olje piller), kutte inntaket av unødvendige søtsaker (godteri, brus, desserter) og trene regelmessig.
Ellers har skjoldbrusk medisiner og kolesterolsenkende medisiner som Lipitor vist seg å være effektiv på å senke triglyseridnivåer.