Digidexo.com

Hvordan koke grønnsaker på en sunn måte

Ved valg av sunne måter å koke grønnsaker må du gå tilbake til naturen og prøve å følge den så tett som mulig. Det er ingen tvil om at naturen aldri ment at vi skal bruke kokt mat i det hele tatt. Rå matvarer er sunnere fordi de inneholder levende celler som er helt eller delvis ødelagt i prosessen med matlaging. Likeledes er de fleste vitaminer i grønnsakene ødelagt og den kjemiske arrangement av mineralene blir forandret når man koker dem. Men siden mange grønnsaker er frastøtende når spises rå, må de bli kokt. I behov for å skape en balanse mellom rå og overkokte grønnsaker følgende tips vil lede deg til å nyte en ønskelig rekke matvarer og likevel være på den friske siden.

Hvordan koke grønnsaker på en sunn måte

Hvis du skal koke grønnsaker prøver ikke kok dem. De fleste mennesker har en tendens til å kok sine grønnsaker, men den ernæringsmessige verdien av grønnsaker, som er opprettet i den voksende prosessen, blir lett ødelagt i kokeprosessen. Alle grønnsaker skal tilberedes langt mindre enn det som er vane i de fleste hjem i dag.

Ikke skrelle grønnsakene dine. De fleste mennesker har for vane å peeling sine grønnsaker før matlaging dem, men de bør ikke skrelles. Poteter spesielt bør aldri bli skrellet for de mest verdifulle elementer ligge direkte under eller i huden.

Bruk grønnsaker umiddelbart etter kutting eller Shedding dem slik at de beholder den mest mengden av vitamin C. Vitamin C innhold av grønnsaker er tapt på en ekstremt rask hastighet når grønnsaker fibrene har blitt kuttet eller mørbanket. Du kan også klippe dem i større stykker hvis du ikke spiser dem med en gang, dette vil beholde mer av vitamin.

Svært ofte vannet som grønnsakene er kokt er mer verdifull for din helse enn grønnsakene selv. Så husk, ikke kaste bort vannet som brukes til å koke grønnsaker, drikke den eller lagre den for neste dags suppe. Slikt vann er rik på vitaminer utvunnet fra grønnsakene under kokeprosessen.

Den verste måten å tilberede grønnsaker er å steke dem. Steking grønnsaker er svært skadelig for din helse som de absorberer store mengder fett, bli vanskelig å fordøye og legge igjen en god del av død materie i blodet etter å ha blitt assimilert.

Den beste måten å tilberede grønnsaker er dampende dem med så lite vann som mulig og for et kortest mulig tid.

•  For å beholde de mest næringsverdi når matlaging grønnsaker er det tre ting du bør vite om koking av hver grønnsak: (1) Hvor lenge bør det kokes ?, (2) Hvor mye vann bør brukes til matlaging hver grønnsak? og (3) Dersom potten være lukket eller åpen i damp? Tabellen nedenfor vil veilede deg i å bygge en diett som vil forbli rik på vitaminer og mineraler.

Vegetabilsk mat SKJEMA

Vegetabilsk kokevannet Pot Tid
Asparges 2 inches Stengt 10-18 minutter
Bønner, lima 2 inches Stengt 16-28 minutter
Bønner, snap to inches Stengt 10-20 minutter
Rødbeter 1 tommers Stengt 16-20 minutter
Bete greener en tommers Stengt seks minutter
Brokkoli 1 tomme Stengt 12-20 minutter
Brussel sprouts1 tommers Stengt 6-8 minutter
Kål 1 tomme Stengt 6-11 minutter
Gulrøtter 1 tommers Stengt 12-20 minutter
Blomkål 1 tomme Stengt 12-16 minutter
Chard (blader) 1 tommers Stengt seks minutter
Chard (stilker) 1 tommers Stengt 12 minutter
Mais (på cob) 1 tomme Stengt 4-8 minutter
Løvetann greensCover vegetabilsk Stengt seks minutter
Kale Cover vegetabilsk Stengt 12-16 minutter
Pastinakk Dekk vegetabilske Stengt 13-25 minutter
Erter Dekk vegetabilske Stengt 8-13 minutter
Poteter hvit (medium) Dekk vegetabilske Stengt 20-25 minutter
Poteter søt (medium) Cover vegetabilsk åpne 25-30 minutter
Spinat Cover vegetabilske åpen 5 minutter
Squash Cover vegetabilske pne 6-8 minutter
Tomater Dekk vegetabilske åpen 8 minutter
Neper 3 inches Åpent 16-25 minutter
Nepe greener Dry Åpent 13-16 minutter