Digidexo.com

Hvordan Les en pulsoksimeter

Hvordan Les en pulsoksimeter


En puls oksimeter virker ved å føre en infrarød stråle gjennom kapillære sengen til en sensor på den andre siden. Før oksygenering av lungene, er blod en mørkere nyanse av rødt. Den lille instrumentet måler intensiteten av både nyanser av blod, detekterer puls, og deretter trekker den mengde av den mørkere unoxygenated blod gjennom en serie beregninger. Resultatet er prosentandelen av oksygen-mettet blod. Disse, sammen med hjertefrekvens, vises på TV-skjermen.

Bruksanvisning

•  Bestem kraftkilde for pulsoksymeter. Noen plugge inn i veggen, mens andre har et oppladbart batteri.

Velg riktig probe. Øreflippen og fingeren er vanlig valg, og hver krever en annen probe. Hvis fingeren blir brukt, fjern all neglelakk slik at du har god kontakt med huden. Rens huden for å fjerne oljen.

Slå på instrumentet og vente på det å kalibrere og kjøre gjennom en rekke kontroller. Dette kan ta noen sekunder.

Plasser sonden på stedet du har forberedt. Unngå å bruke makt når du setter sonden. Selv om det er polstret, kan overtrykk forårsake skade på sart hud.

Vent noen sekunder for at puls og prosentandelen av oksygenmetning skal vises på LCD-skjermen.

Vurdere tallene. En normal oksygennivå på rommet med luft i høye 90-tallet. Noen ting som kan påvirke oksygennivået er en endring i posisjon, økning i aktiviteten eller endre i stand. Undersøke noe under 95 prosent.

Sjekk pulsen vises på skjermen. Den normale voksen pulsen er 60 til 80 slag i minuttet. Ungdommens normal hastighet er 60 til 105, og et barn 5 til 12 år har en hastighet på 60 til 120. Spedbarn og yngre barn har en mye høyere puls. Barn mellom ett og fem år har en hjertefrekvens på mellom 80 og 150 slag per minutt, og spedbarns hjerter slå mellom 120 til 150 i minuttet.

Tips og advarsler

  • Ikke stole utelukkende på et instrument. Bruk dine egne observasjoner av den personen du overvåker for endringer i deres tilstand.
  • Riktig kontakt med huden er viktig for en nøyaktig avlesning.
  • En oksygennivå under 90 prosent indikerer lavt oksygennivå (hypoksemi) og krever øyeblikkelig oppmerksomhet.