Digidexo.com

Multippel sklerose: Dødsårsaks

Multippel sklerose: Dødsårsaks


Multippel sklerose er en sykdom i sentralnervesystemet som forstyrrer kommunikasjonen mellom hjernen og andre deler av kroppen. I MS, myelin skjede, som isolerer nervene, kommer under angrep av kroppens immunsystem. Dette kan resultere i et bredt spekter av symptomer som muskelsvakhet, lammelser, talevansker, svimmelhet og hørselstap. Selv sjelden dødelig, kan MS forårsake helsemessige komplikasjoner som kan føre til døden.

Manglende evne til Swallow

I noen tilfeller kan MS-pasienter mister kontrollen over musklene som gjør dem i stand til å svelge. Dette kan få fatale konsekvenser på forskjellige måter. Pasienter kan kvele på deres mat eller drikke, eller kan aspirere mat, som fører til lungebetennelse. Også uten skikkelig intervensjon på den delen av pasienten eller omsorgspersoner, kan manglende evne til å svelge føre til død av dehydrering eller sult. Men i disse tilfellene død ville være delvis tilskrives forsømmelse på den delen av omsorgspersoner.

Manglende evne til å urinere

I noen tilfeller, MS lider mister evnen til å fjerne flytende avfall fra kroppen. Uten medisinsk intervensjon, kan dette bety urinveisinfeksjoner og urinretensjon. Dette kan i sin tur fører til skade på nyrene, og til slutt, selv nyresvikt.

Konsekvenser av mangel på bevegelse

Pasienter som er lammet og ikke får forsvarlig omsorg i form av fysioterapi eller andre milde, assisterte bevegelser kan oppleve infiserte liggesår, stasis lungebetennelse og til og med hjerteinfarkt. Involvering av familie og helsepersonell kan forebygge denne formen for dødsfall.

Depresjon

I noen tilfeller, MS-pasienter opplever alvorlig depresjon relatert til deres erfaring og kan begå selvmord.