Digidexo.com

Hvordan får Sun forårsake hudkreft?

Hvordan får Sun forårsake hudkreft?

Basalcellekarsinom

Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Denne typen kreft utvikler seg vanligvis på hodet og nakken i hudens basale celler, som er rett under overflaten. Basalcellekreft oppstår når overdreven sollys skader hudens DNA, som kalles tymin dimer. Som DNA skade multipliserer, mutasjoner oppstår. Dette, kombinert med det immunsystem undertrykkelse som forekommer naturlig sollys, kan tumorceller til å danne og til slutt ta over visse områder av huden.

Plateepitelkarsinom

Plateepitelkarsinom hudkreft forekommer hyppigst på lepper, munn, tunge og nese. Selv om to tredjedeler av basalcellekreft er knyttet til overdreven soling, uten UVA eller UVB-beskyttelse, er nesten alle plateepitelkarsinom tilfeller tilskrives solen. Dette er grunnen til at denne typen hudkreft er nesten alltid funnet på områder av huden som får mest sol eksponering, enten det være ansikt, armer, ben eller rygg. Mange mennesker også utvikle plateepitelkarsinom på harde-å-se områder av huden, inkludert bak ørene eller mellom tærne. Dette er grunnen til at det er spesielt viktig å få din årlige huden sjekk av hudlege. Som basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom utvikler også når huden gjennomgår mutasjoner i plateepitel hudlaget, som kombinert med immunsuppresjon fra solen, kan føre til hudkreft.

Melanom

Caucasians, særlig de med svært lys hud, fregner eller blondt eller rødt hår, er på et høyere risiko for å utvikle denne typen hudkreft enn andre etnisiteter. Selv om det er mange tilfeller av føflekkreft som oppstår til tross ens nivå av soleksponering, er det også nok av saker som har direkte vært knyttet til solskadet forårsaket av solbrenthet. Ifølge Cancer Research UK, enkeltpersoner som utvikler melanom er dobbelt så sannsynlig som andre til å ha utviklet minst ett veldig dårlig solbrenthet i deres levetid. Siden mengden av solbrenthet øker, øker også risikoen for melanom.