Digidexo.com

Ny behandling for fibromyalgi

Fibromyalgi er en tilstand der symptomene opplevde etterligne andre forhold. Vanlige symptomer er generalisert muskel-og leddsmerter og tretthet. Årsaken eller årsakene til Fibromyalgi er fortsatt under etterforskning. Til dags dato er det ingen definitive laboratorietester med å stille en diagnose. Imidlertid er denne diagnosen vanligvis laget basert på klinisk observasjon og etter andre sykdommer er utelukket. Det finnes ingen kjent kur og behandling fokuserer på å kontrollere symptomene.

Lyrica

Den første stoffet godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) spesielt for bruk i fibromyalgi var Lyrica. Dette FDA-godkjenning ble annonsert i 2007 Lyrica ble opprinnelig godkjent for bruk som en anti-beslag medisiner og for å lindre nevropatisk smerte. Det har ikke vært klart etablert med hensyn til hvordan dette stoffet virker i behandling av fibromyalgi, men det er antatt å lindre aktiv smerte signaler. Lyrica er en kapsel som kan tas to ganger om dagen. Maksimal døgndose er 450 mg. Vanlige bivirkninger er svimmelhet, tretthet, vektøkning og hevelse i hender og føtter. Eventuelle nye utbruddet av depresjon eller selvmordstanker etter starten Lyrica skal umiddelbart rapporteres til lege. Menn og kvinner som planlegger å bli foreldre etter påbegynt denne behandlingen bør diskutere disse planene med en lege. Lyrica skal ikke stoppes plutselig; dosen må reduseres over tid som anvist av legen.

Cymbalta

I 2008 godkjente FDA antidepressant, Cymbalta, som en behandling for fibromyalgi. Dette stoffet bidrar til å lindre smerte og tretthet som kan være ødeleggende for de med fibromyalgi. Forbedring av fibromyalgi symptomer har blitt opplevd innen en uke etter oppstart av behandling. Cymbalta er vanligvis tas en gang om dagen med en maksimal daglig dose på 60 mg. Vanlige bivirkninger er munntørrhet, kvalme, økt svette og tretthet. Humørsvingninger, bør tegn på leverdysfunksjon og eventuelle nye muskelsmerter meldes til den forskrivende lege umiddelbart. De som er på MAO-hemmere og Mellaril rådes til å ikke ta Cymbalta for behandling av fibromyalgi.

Savella

Savella, en annen antidepressiv, ble godkjent av FDA for bruk ved behandling av fibromyalgi tidlig i 2009 funnet å være effektive ved en daglig dose på 100 mg, hjelper Savella å lindre smerter forbundet med fibromyalgi. Som Cymbalta, har symptom bedring innen en uke etter oppstart av behandling er rapportert. Hvordan Savella fungerer er noe uklart, men det er antatt å ha en effekt på kjemikalier i hjernen som kan kontrollere smerteopplevelse. De vanlige bivirkninger av denne fibromyalgi behandling er lik de av Cymbalta. I tillegg kan noen mennesker oppleve økt hjertefrekvens, forstoppelse og en økning i blodtrykket.

TENS

Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er en alternativ terapi som innebærer overføring av elektriske impulser til nervebanene. Det er en behandling som oftest brukes til å hjelpe med smertefulle tilstander som carpel tunnel og muskel-skjelettskader. TENS terapi kan bidra til å gi noen midlertidig smertelindring ved fibromyalgi og er vanligvis ikke en frittstående behandling. Det er mest sannsynlig foreslått i tilfeller hvor den aktuelle behandling ikke er effektivt å lindre smerte. Det er også et alternativ tilbys til de pasienter som ønsker å prøve noe annet enn medisinering.

Betraktninger

Å etablere en effektiv individuell behandling for fibromyalgi kan ikke være lett som alvorlighetsgraden og kombinasjon av symptomer varierer fra person til person. En ny medisin kan ikke fungere så raskt for noen som det gjør for andre, om det fungerer i det hele tatt. Kommunikasjon med behandlende lege er viktig. Ikke bare bør bivirkninger skal rapporteres, men legen bør også vite i hvilken grad behandlingen er effektiv. Fibromyalgi forskning er pågående og nye behandlinger er nå i en klinisk studie fase. Det er også mange alternativ og komplementær som blir undersøkt. Det anbefales at ingen alternativ behandling igangsettes uten å konsultere lege.