Digidexo.com

Typer av Shigella

Shigella er en gastrointestinal bakteriell infeksjon forårsaket av en gruppe bakterier kalt Shigella. Ca 14.000 tilfeller av shigellose rapporteres hvert år i USA, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Det finnes flere forskjellige typer av Shigella som forårsaker shigellose utbrudd i USA. De vanligste typene av Shigella er Shigella sonnei, Shigella flexneri og Shigella dysenteriae type 1.

Fakta

Shigellose kan skje én til to dager etter eksponering for Shigella bakterier, og varer så lenge som fem til syv dager. Selv Shigella sonnei, også kjent som gruppe D, er årsaken til to tredeler av alle shigellose tilfeller i USA, er de fleste av de resterende tilfellene forårsaket av Shigella flexneri (Gruppe B). Shigella dysenteriae type 1 er sjelden i USA, men er kjent for å forårsake dødelige, omfattende utbrudd i utviklingsland.

Årsaker

I Shigella, er en Shigella bakterien smittsom. Får bare litt Shigella bakterien i munnen kan føre til at bakterier for å spre seg fra en smittet person direkte til en annen person. Mat eller vann kan også bli forurenset når delt av en infisert person.

Shigella-utbrudd kan være forårsaket av overfylte levekår og dårlige sanitærforhold. Shigella er vanlig blant arbeidstakere eller beboere i flyktningleirer og reisende i utviklingsland. Denne infeksjonen er også oftest funnet på steder som institusjonelle innstillinger og barnehager.

Symptomer

Selv om mange mennesker med shigellose har få eller ingen symptomer, er det fortsatt mulig å passere Shigella bakterier til andre. Symptomene kan utvikle seg i løpet av 1-7 dager etter å ha kommet i kontakt med bakterien.

Symptomer kan inkludere diaré (tidvis inkludert slim eller blod), magekramper, kvalme, oppkast og feber. I små barn og eldre, alvorlige tilfeller av diaré kan føre til sykehusinnleggelse. I sjeldne tilfeller alvorlig infeksjon med høy feber kan forårsake anfall hos barn yngre enn 2 år.

Behandling

Hovedmålet med behandlingen av shigellose er å unngå dehydrering og etterfylle væske og elektrolytter tapt i diare. En egenomsorg behandling kan være å drikke elektrolytt løsninger for å unngå dehydrering.

I mildere tilfeller folk vanligvis gjenopprette uten antibiotikabehandling. Men i mer alvorlige tilfeller kan antibiotika drepe Shigella bakterier og bidra til å forhindre sykdom sprer seg. Noen ganger antibiotika kan ikke være effektiv fordi noen Shigella bakterier kan bli resistente mot antibiotika. Anti-diaré medisiner bør unngås da det kan forverre tilstanden av sykdommen.

Forebygging

Det er i dag ingen vaksine for å hindre shigellose, men visse forholdsregler og forebyggende tiltak kan iverksettes for å unngå spredning og å pådra seg sykdom. Fordi bakteriene kan spres fra en smittet person til andre, bør håndvask med såpe praktiseres ofte. Prøv å unngå kontakt med alle som kan være smittet. Også folk som er smittet bør unngå kontakt med noen som ikke er infisert.

Når du reiser til utviklingsland, drikker bare kokt eller behandlet vann, spise bare frukt du skrelt selv og spise bare kokt varm mat. Dersom tidligere diagnostisert, sørge for at alle tegn på Shigella bakterier ikke lenger er tilstede før du gjenopptar noen rutinemessig arbeid eller fritid.