Digidexo.com

PCOS og hårvekst

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) rammer ca én av ti kvinner i USA og er en ledende årsak til kvinnelig faktor ufruktbarhet. Denne tilstanden har ingen kjent kur, og ingen aktuell forskning har vært i stand til å forklare årsaken. Symptomer på polycystisk ovariesyndrom inkluderer vektøkning, stemmeforandringer, mannlig mønster skallethet, anovulatoriske eller manglende menstruasjonssykluser, insulinresistens og unormal hårvekst. Mann mønster baldness og unormal hårvekst på halsen, haken, overleppen, kinn, øyenbryn, bryst og rygg er noen av de mer merkbare symptomer på denne tilstanden og kan behandles enten medisinsk eller kosmetisk.

Hva er PCOS?

PCOS er en hormonubalanse. Siden hormonene regulerer mange kroppslige funksjoner, er det ingen overraskelse at de hormoner som styrer hårveksten er også påvirket av denne tilstanden. Symptomene på PCOS varierer fra kvinne til kvinne og kan omfatte hårvekst og mannlig mønster skallethet. Testing for PCOS er gjort av en endokrinolog. Tilstanden er testet ved prøvetaking hormonnivåer som er tilstede i blodet. Denne test kan utføres i forbindelse med en menstruasjonssyklus, eller, i tilfelle av anovulatoriske eller manglende mentrual perioder, til enhver tid. Kvinner med PCOS kan utvise forhøyet testosteron og follikkelstimulerende hormonnivåer og kan ha høyt blodsukkernivå.

Testosteron og hva den gjør

En av de tegn polycystisk ovariesyndrom er et forhøyet nivå av testosteron i blod. Dette er årsaken til hannkjønnsmønsterskallethet og tynt hår hos kvinner så vel som den unormale kropps hårvekst. Denne mannlige hormonet surge stammer fra de mange cyster som vises på eggstokkene til en kvinne påvirket av polycystisk ovariesyndrom. Disse cyster frem mannlige hormoner, som endrer den naturlige balanse i kroppen. Den forhøyede androgen-nivå kan også forårsake fet hud og akne. Behandling for overskytende androgener kan være medisinsk, holistisk, eller kirurgisk i naturen og hver kvinne vil reagere forskjellig på disse programmene.

Behandling for Excess Kroppshår

Som PCOS har no cure, kan problemer med håret forårsaket av sykdommen behandles kosmetisk først. Mange kvinner velger behandlinger som barbering, voksing og laser hårfjerning for å takle problemet med overflødig kroppshår. Suksessen til disse behandlinger avhengig av alvorlighetsgraden av problemet og behandle ikke den underliggende årsak. Langsiktige behandlinger inkluderer å endre kosthold, noe som kan avhjelpe balansen i kroppen ved å takle insulinresistens. En diett som er lav i bearbeidede matvarer og sukkerarter har vist seg å være svært effektive i behandling av PCOS.

Medisiner

Medisinering er ofte brukt til å behandle PCOS. Hormonell prevensjon er mye brukt for å regulere mensen og for å øke østrogennivået å balansere androgener, og Vaniqua krem, som er tilgjengelig på resept, kan redusere produksjonen av overflødig kroppshår. Anti-androgen medisiner som spironolakton vil blokkere produksjonen av androgener, men bør ikke tas av kvinner som er gravide eller planlegger å bli gravid. Denne medisinen vil minske produksjonen av overflødig kroppshår og kan reversere hår tynning eller mannlig mønster skallethet. Propecia brukes også til å ta opp mannlig mønster skallethet hos kvinner med PCOS, men bør ikke brukes av kvinner som prøver å bli gravid. Siden mange kvinner som tar opp deres PCOS gjør det i håp om unnfangelse, kan medisiner som metformin brukes til å bekjempe den ubalansen også.

Kirurgi

Brukes som en siste utvei når en kvinne ikke svare på tradisjonelle fruktbarhet medisiner, kan prosessen med eggstokkreft boring bringe på eggløsning og lavere mannlige hormonnivåer. Denne prosedyren bærer risikoen for å lage arrvev på eggstokkene og brukes etter andre medisinske behandlinger har mislyktes. Behandlingen kan bare vare i en kort periode og er ikke allment anbefales. Behandling inkludert diett endringer og medisinering er vanligvis effektiv i å redusere symptomer på PCOS i de fleste kvinner.