Digidexo.com

Hvordan leve med cøliaki

Hvordan leve med cøliaki


Cøliaki er en intoleranse mot gluten, protein som finnes i hvete, rug, havre og bygg. Den eneste metode for behandling er å eliminere gluten fra kostholdet, som kan være litt av en utfordring, siden det er funnet i så mange matvarer.

Hvordan leve med cøliaki

•  Unngå å spise hvete, rug, bygg og havre og alle bakt produkter som inneholder disse korn.

Se opp for andre kornsorter. Durumhvete og semulegryn er hvete produkter. Spelt og kamut er også versjoner av hvete. Bulgur er en type bearbeidet hvete og triticale er en krysning mellom hvete og rug.

Les etikettene nøye. Gluten, spesielt hvetegluten, blir brukt i et stort antall av bearbeidet mat. Disse inkluderer kjøttpålegg, tilberedt kjøtt, panerte matvarer, smøreoster, soya protein kjøtt erstatter og mange hermetikk.

Beware of etiketter som leser "modifisert stivelse" eller "mat stivelse." Det kan være enten mais eller hvete.

Sjekk etikettene på sauser som ketchup, eddik, pickles, soyasaus og sirup. Alle kan inneholde gluten mindre spesifikt merket "glutenfri".

Bestill enkel mat uten sauser og sauser når spise ute. De er mindre sannsynlighet for å inneholde gluten.

Vet at bortsett fra mais og ris, et bredt utvalg av andre kornsorter som bønner og erter (belgfrukter, pulser) brukes i glutenfri matlaging.

Lær å bruke andre, mindre vanlige korn. Brød og pasta laget av ris og mais er tilgjengelig på helsekostbutikker og noen supermarkeder.

Bruk tapioca, maismel, arrow- eller egg som fortykningsmidler.

Prøv baking med forskjellige melblandinger. Kikerter, linser og Jobs tårer kan også brukes som erstatning, og er tilgjengelig i helsekostbutikker.

Invester i en kokebok for glutenfrie dietter.

Drikk vin, rom, tequila eller skyld hvis du ønsker å ha en alkoholholdig drikke. De er generelt trygt. Noen vodka kan også være trygg.

Ta en høypotent multivitamin og mineral kompleks. Den bør inneholde minst 10 000 IE vitamin A og 400 IE vitamin E. Fettløselige vitaminer er ikke godt absorbert hos personer med cøliaki, så tilskudd er nødvendig.

Bruk alfalfa tabletter. Ta 2 til 3000 mg daglig. De er en god kilde til vitamin K, som heller ikke godt absorbert med cøliaki.

Ta en høypotent B kompleks vitamin, i det minste 100 mg daglig. B-vitaminer er ikke godt absorbert med cøliaki.

Hint

  • Det kan være lurt å bli med i en cøliaki støttegruppe og finne ut hvordan andre mennesker klarer å overleve i en gluten-laden verden. De kan være i stand til å gi deg tips om matvarer for å unngå, nye kokebøker, restauranter som serverer glutenfri mat, og annen informasjon.
  • Begrense eller unngå bearbeidet mat så mye som mulig. Dette vil drastisk redusere utilsiktet kontakt med gluten. Spis en diett av ferske hele matvarer.
  • Kjøpe et brød maskin hvis du ønsker å bake dine egne brød. Det vil gjøre det mye enklere, og du kan eksperimentere med forskjellige melblandinger.
  • Noen ganger laktoseintoleranse kan også være til stede hos personer med cøliaki. Hvis symptomene fortsatt etter å ha fulgt en glutenfri diett, bør du vurdere om du er laktoseintolerante og fjerne all melk og melkeprodukter fra kostholdet ditt.
  • Forutsatt en mat er glutenfri kan være farlig for helsen din. Mange bearbeidet mat inneholder emulgatorer, fortykningsmidler og andre ingredienser som kommer fra korn. Disse inkluderer salatdressinger, sauser, grønnsaksblandinger, kommersielle supper, iskrem og sorbet. Merkingen kan ikke klart indikere dette.