Digidexo.com

hvor ligger nyrene

Akutt nyresvikt Infeksjon

Akutt nyresvikt er en svært alvorlig tilstand der nyrene plutselig slutte å fungere. Nyrene er noen av de viktigste delene av kroppen din, som de fjerner avfallsstoffer og bidra til å balansere vann, salt, mineraler og elektrolytter i blodet ditt. Forlengelsen av dette, hvis nyrene slutter å fungere avfallsstoffer, væsker og elektrolytter bygge opp i kroppen din som kan føre til svært alvorlige og noen ganger dødelige problemer.

Fakta

Akutt nyresvikt også går under navnene akutt nyresvikt og akutt nyreskade, men alle tre mener det samme. Denne medisinsk nødsituasjon er preget av et tap av nyrefunksjon på grunn av skade på nyrene. Resultatet blir retensjonen av urea, kreatinin og ikke-nitrogenholdige avfallsstoffer som vanligvis er anordnet for via nyrene. Nyresvikt er også vanligvis ledsaget av metabolske forstyrrelser, som for eksempel forsuring av blodet, forhøyet kaliumnivå og endringer i kroppens væskebalanse. Akutt nyresvikt kan også drastisk påvirker de andre viktige organer i kroppen og påvirke om de fungerer ordentlig.

Typer

Akutt nyresvikt ikke nødvendigvis har forskjellige typer, selv om det er kategorisert i henhold til årsak, som inkluderer prerenal, egenverdi og postrenal. Prerenal forårsaker akutt nyresvikt på grunn av noe i blodtilførselen. Noen av måtene prerenal kan oppstå med støt, dehydrering, vaskulære problemer, systematisk inflammasjon på grunn av infeksjon og binding forårsaket av pankreatitt. Intrinsic refererer til skade i nyrene seg selv og det er irreversible. Det kan oppstå på grunn av giftstoffer eller medisiner, stump traume til området i kroppen hvor nyrene ligger eller myelomatose, blant annet. Postrenal bidrar til akutt nyresvikt når det er hindringer i urinveiene på grunn av medisiner, prostatakreft, eller nyrestein, blant annet.

Forebygging / løsning

Akutt nyresvikt kan oppdages ved å fortelle legen din symptomene du har, de medisiner du tar, din medisinske historie og hvilke tester du har hatt. Blod-og urinprøver kan også bestemme hvor godt nyrene dine fungerer. En kjemi-skjermen kan vise om du har normale nivåer av natrium, kalium og kalsium. De som har blitt diagnostisert med akutt nyresvikt må gjennomgå dialyse og tar daglig antibiotika til sine nyrer har stabilisert seg.

Betraktninger

Du har større sjanse for å bli diagnostisert med akutt nyresvikt hvis du er en eldre voksen eller du allerede har blitt diagnostisert med helseproblemer som nyre-eller leversykdom, diabetes, høyt blodtrykk eller overvekt. Hvis du faller inn under en eller flere av disse kategoriene, kan det være lurt å lage blod-og urinprøver en del av den vanlige check-up rutine med legen din, bare for å sikre at nyrene dine fungerer ordentlig.

Advarsel

Noen mennesker kan ikke ha symptomer på akutt nyresvikt, noe som gjør problemet svært vanskelig å oppdage. Hvis, derimot, har du hevelse i ben og føtter, er det lite eller ingen urin når du tisser, er du opplever tap av matlyst, kvalme eller oppkast, følelse av forvirring, angst, rastløshet, eller overdreven søvnighet, eller har smerter i ryggen rett under brystkassen; du kan være i fare for akutt nyresvikt.

Hvordan overvåke nyre-funksjon

Nyrer, som ligger under brystkassen og nær midten av ryggen, er på hver side av ryggraden. Når nyrene dine fungerer normalt de kan behandle ca 200 liter blod per dag. De sile ut omtrent to liter ekstra vann og avfallsstoffer fra blodet og konvertere avfall i urinen. Alvorlige helsemessige forhold, som nyresykdom eller diabetes, kan redusere nyrefunksjoner. Så, er det viktig å teste nyrene dine til å overvåke sine funksjoner. Legen din kan utføre tester eller teknikker for å finne ut hvor effektivt nyrene filtrerer blodet.

Hvordan overvåke nyre-funksjon

Hvordan overvåke nyre-funksjon

•  Ta en blodprøve. Protein reiser over hele kroppen via blodet. Når cellene bruke protein, avfallsprodukt som er igjen fra proteinet, eller urea, er returnert til blodet. Når nyrene dine er friske, er urea tatt fra blodet og plassert i urinen. Imidlertid vil urea forbli i blodet hvis nyrene dine ikke fungerer som de skal. En Blood Urea Nitrogen (BUN) vil indikere hvor mye avfallsprodukt returneres til blodet og overvåke nyrene 'funksjon. Normalt, 7 til 20 milligram av urinstoff er inneholdt i blodet. Men betyr en høyere BUN lesing nyrene fungerer kanskje ikke med full styrke.

•  Beregn blodet. En glomerulusfiltrasjon (GFR) kan beregne hvor godt nyrene dine filtrere avfall fra blodet. Basert på din alder og verdier som rase og kjønn, vil GFR beregne nyrefunksjonen din. En GFR rate på mer enn 90 regnes som normalt. Imidlertid kan en GFR resultat 30 og 59 indikerer en moderat nedgang i nyrefunksjonen. En kraftig reduksjon i nyrefunksjonen vil oppstå når GFR er 15 til 29. Totalt nyresvikt indikeres hvis GFR er 15 eller mindre.

gjennomgå en blodtrykksmåling. Selv om høyt blodtrykk kan føre til nyresykdom, kan det overvåke nyrene 'funksjon. Spør helsepersonell for å måle blodtrykket med en blodtrykksmansjett. Resultatene vil fortelle din helse profesjonell hvis nyrene dine ytterligere svekket. En normalt blodtrykk resultat bør være under 120/80. Men hvis du har nyresykdom, bør blodtrykket være under 130/80, ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse (NKUDIC).

The Effect of Natural progesteron krem ​​på nyrefunksjonen

The Effect of Natural progesteron krem ​​på nyrefunksjonen


Naturlig progesteron krem ​​er en type hormonbehandling. Når en kvinnes kropp slutter å gjøre hormonet naturlig, kanskje hennes lege foreslå progesteron krem ​​for å erstatte det som kroppen har tapt. Spormengder er funnet hos menn, men kvinner er vanligvis mottakerne av substitusjonsbehandling for å holde den reproduktive / menstruasjonssyklusen så regelmessig som mulig.

Nyrefunksjon

Begrepet "renale" refererer til nyrene. Nefrologi er studiet av nyrene. Nyrene er bønneformede organer som ligger nær nedre del av ryggen, på hver side av ryggraden. Nyrene filtrerer ut avfall og overflødig vann, vanligvis gjennom urinering.

Begrepet "nyrefunksjon" refererer til hvor godt nyrene fungerer. Nyrene kan mislykkes på grunn av diabetes eller høyt blodtrykk. Nyrene kan også bli skadet ved fødselen, gjennom aldringsprosessen eller fra en overdose av visse medikamenter eller medisiner.

Progesteron

De to store kvinnelige hormoner er østrogen og progesteron. Ifølge Virginia Hopkins Health Watch hjemmeside, "Progesteron er et steroid hormon produsert av corpus luteum i eggstokken ved eggløsning, og i mindre mengder i binyrene. Progesteron er i menopausal kvinner trengs i hormonbehandling for å balansere eller motsette seg effektene av østrogen. Østrogen skaper en sterk risiko for brystkreft og reproduktive kreft. "

Naturlig progesteron krem

Naturlig progesteron krem ​​er også kjent som bioidentical progesteron. I henhold til sikker menopausal Solutions nettside, "Natural USP progesteron refererer til farmasøytisk-grad krem ​​som inneholder 2-3% av det naturlige hormonet progesteron." Selv om noen ingredienser endres avhengig av merkenavn, de fleste naturlig progesteron kremer starter som soyabønner eller wild yam. En kjemisk kalt diosgenin endres til progesteron. Dette må gjøres i et laboratorium. Kremen fungerer best hvis glattet over ansiktet, halsen, brystet eller håndflatene. Selv om noen naturlig progesteron kremer bruke joker yams, mest over-the-counter wild yam kremer er ikke det samme som hva en lege vil foreskrive.

Effekt på nyrefunksjonen

Det er ingen bevis for at progesteron krem ​​er skadelig for nyrene. Ifølge WebMD nettside, kan terapi bli likt til hodepine og blodpropper, men det er ingen omtale av nyreskade.

Bivirkninger

Selv om ingen bevis finnes for at kremen skader nyrene, det har andre bivirkninger. Den bioidentical progesteron hjemmeside lister migrene, oppblåsthet, ømme bryster, irritabilitet, smerter, menstruasjonskramper, eggstokkene problemer og depresjon som noen av dem.

Hvordan måle væskeinntak og utganger

Hvordan måle væskeinntak og utganger


Måle væskeinntak og utgang gir en indikasjon på hvor godt nyrene fungerer. Fluid er ikke nødvendigvis det som er tatt av munnen, men inkluderer også intravenøs væske. Utgangs omfatter måling urinen så vel som fanges drenering av andre væsker, såsom blod og emesis. Pasienter med nyresykdom, hjertesvikt eller post-kirurgisk er kandidater for å opprettholde et inntak og utgang posten. Fluid overbelastning er en farlig tilstand samt dehydrering, og kan kreve input og output målinger. Uavhengig av årsak, er alle målinger kontrolleres hver en til to timer, og utgjorde ved utgangen av en sykepleier skift.

Hvordan måle væskeinntak og utganger

•  Begynn væskeinntak og utgang ved å registrere alle væsker i intravenøse vesker, Foley kateter poser og drenering poser. Hvis pasienten spiser eller drikker gjennom munnen, registrere mengden av væske ved unse og mat etter størrelse. Registrere hvor mye av væskeinntaket hver time på terminoppgave. Mark beholderen av væske med tiden for å ta opp for fremtidige målinger. Markere intravenøs væske med tidspunktet for opptaket.

Plasser en urinal lue på commode og instruere pasienten til å annullere i hatten og ikke direkte inn i kommode. Instruere ham om ikke å fjerne hatten. Fortell pasienten til å kontakte deg når hatten må tømmes. Tøm alle væsker fra hatten i et målebeger og ta målingen.

Tøm alle Foley kateter og avløp poser og spille inn effektmålingen på terminoppgave. Måle mengden av oppkast (oppkast), og ta det opp på arket. For avføring, registrere antall ganger avføring fant sted innenfor bestemt tidsperiode. Hvis du tar opp hendelser for en baby som bruker bleier, veie bleie etter hver bruk og noter vekten.

Spørsmål pasienten på hvert intervall på opptak om væskeinngangen ikke kjent til ansatte. Instruere pasienten til å lagre alle containere som holdt væsker. Dette inkluderer popsicles, jello, godteri og pudding. Noen input og output diagrammer gi konverteringer til gram for disse typer måltider. Hvis ikke, melder størrelsen av måltidet.

Totalt inn-og utgå målinger hver åttende time. Rapportere inntak og utgang på pasientens journal. Kontakt lege hvis en alvorlig forskjell i inntaket og utgang finner sted. Målingene bør tilsvare hverandre, minus noen gram. En inngang som er mye høyere enn produksjonen er tegn på væskeretensjon og kan føre til væskeoverbelastning. En utgang som er mye høyere enn input kan skyldes dehydrering.

Tegn og symptomer på nyresykdom & Lupus

Omtrent en tredjedel av mennesker med systemisk lupus erythematosus (SLE) krever medisinsk behandling for betennelse i nyrene. Lupus er en kronisk inflammatorisk autoimmun sykdom som påvirker mange deler av menneskekroppen, med nyrene å være mest sårbare.

Hvordan Lupus svekker nyrer

Et sunt immunforsvar angriper utenlandske virus og bakterier ved å produsere proteiner som kalles antistoffer. Hos personer med lupus, disse antistoffer, også kalt auto-antistoffer, angripe normalt friskt vev. Kapillærene i nyrene kan bli betent som auto-antistoffer bygge opp. Dette senker nyrefunksjonen, og kan forårsake nyresvikt.

Lupus nefritt, betennelse i filtrering enheter i nyrene, er ikke den eneste årsaken til nyresykdom hos mennesker med lupus. Aspirin og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID) som brukes i lupus behandling kan svekke nyrefunksjonen og føre til væske buildup.

Smertestillende kan ofte påvirke nyrene, og som lupus lider ofte krever medisiner for smerter, er det viktig at nyre-funksjoner kontrolleres regelmessig i lupus pasienter.

Medisinske tester for tidlige tegn på lupus nefritt

Også kalt lupus glomerulonefritt, lupus nefritt, kan være til stede uten tegn eller symptomer i de tidlige stadier, med unntak av de som finnes i medisinske tester.
Forhøyede røde blodlegemer og protein nivå kan dukke opp i en urinalysis gjort av helsepersonell og kan være det første tegn på en nyre problem i lupus pasienter. En blodprøve som heter serum kreatinin kan vise hvor godt nyrene eliminere avfallsstoffer. En nyre biopsi er ofte anbefalt hvis lupus nefritt er oppdaget. Biopsi kan hjelpe legen å identifisere alvorlighetsgraden av nefritt og bestemme riktig behandling.

Høyt blodtrykk som et faresignal

Lupus nefritt kan føre til høyt blodtrykk, som i sin tur kan ytterligere skade nyrekapillærer. National Institutes of Health og National Heart Lung and Blood Institute anbefaler at personer med lupus nefritt opprettholde et blodtrykk på 130/80 eller under.

Ødem

Ofte den første fysiske symptom på nyre betennelse hos personer med lupus, ødem vanligvis presenterer seg som hevelse i bena, ankler og føtter. Hvis legemet fylles med avfallsprodukter og ekstra vann, kan ødem oppstå i hendene, så vel som de nedre ekstremiteter. Symptomer på tretthet og svakhet vil vises som kroppen blir stresset av mangelen på rent blod den trenger for å fungere. Ubehandlet, vil dette føre til uremi og forårsake koma, kramper og død.

Blod i urinen

Hematura, eller blod i urinen, er en av de første tegn på sykdom glomeruli. Dette kan behandles med immunsuppressive medikamenter eller steroider. Glomeruli sykdom angriper glomeruli i nyrene. Nyresykdommer forårsaket av autoimmune sykdommer så som lupus er gruppert i glomeruli sykdomskategori.

Andre tegn og symptomer

Selv tidlig nyresykdom ikke kan vise tegn eller symptomer, som det skrider frem subtile tegn kan bli klart. Endringer i frekvensen til vannlating, kan muskelkramper eller en mørkfarging av huden forekomme. En person kan føle seg trøtt, har problemer med konsentrasjon og lider anfall av oppkast eller kvalme. Tap av appetitt eller en følelse av nummenhet eller kløe kan også indikere nyreproblemer.

Hvordan Test for Nyresyke

Hvordan Test for Nyresyke


Nyresykdom kalles ofte en "silent killer" fordi du kan ha det uten å merke noen symptomer. Legene finner ofte tilstanden gjennom rutinemessig testing. Det er lett å teste for nyresykdom hvis du opplever symptomer på tilstanden. Les videre for å lære hvordan du kan teste for nyresykdom.

Hvordan Test for Nyresyke

•  Sjekk blodtrykket ditt. Etter å ha høyt blodtrykk kan føre til nyresykdommer eller angir eksisterende problemer med nyrene. Legen vil lese blodtrykket med en trykk mansjetten. Lesningen blir uttrykt i to tall. Et blodtrykk på 120 over 80 regnes som normalt, og leger anbefaler at alle med nyresykdom holde sin blodtrykket under 130 over 90.

Ha en urin test gjort. Friske nyrer forlate proteiner i blodet ditt, men hvis du har nyresykdom kan det være spor av et protein som kalles albumin i urinen. Du vil vanligvis måtte ha to urinprøver gjort. Prøvene blir tatt en til to uker fra hverandre og er en nøyaktig måte for å teste for nyresykdom.

Se om det er avfall i blodet ditt. En glomerulusfiltrasjonshastighet testen vil måle nivået av avfall er i blodet ditt. Testen ser spesielt for avfallsproduktet kreatin. Denne testen vil vise om du har redusert nyre-funksjoner.

Ta en Blood Urea Nitrogen test. Denne testen krever bare en liten blodprøve og vil fortelle deg hvor godt nyrene dine fungerer.

Se på ultralydbilder av nyrene. Av den tidligere tester vil synes å være normal og et komplett bilde av nyre vil være nødvendig. Disse bildene vil vise om du har utvekster på nyrene dine eller en blokkering i urin spor.

Hint

  • For å teste for nyresykdom, kan legen ønsker å ta en liten prøve av nyre. Denne lille stykket er tatt ved å stikke en nål gjennom ryggen og inn i nyrene. Legen kan identitet nyreproblemer på cellenivå med denne prøven.
  • Selv om du ikke har symptomer på nyresykdom, bør du sjekke blodtrykket regelmessig. Offentlige blodtrykket skjermer (slik som de i stoff butikker) er vanligvis nøyaktig. Sørg for å ringe fastlegen dersom blodtrykket test viser en leser høyere enn 130 over 90.
  • Det er noen hjemme nyre tester som du kan kjøpe på et apotek, men det er alltid bedre å ha en lege utføre testene. Hjem testing kits gi rom for menneskelige feil.

Lav Nyre Funksjon Treatment

Nyrene fungere for å rense blodet og opprettholde den kjemiske balansen i blodet. Det er varierende grad av nyresvikt. Nyresykdom er progressive av natur. Imidlertid, dersom diagnosen tidlig progresjon kan bli redusert betraktelig. Nyresykdom skader nephrons, redusere nyrer 'filtrering evne. GFR eller glomerulusfiltrasjonshastighet er en måte å beregne hvor effektivt nyrene filtrerer. EGFR faktorer i en persons alder, kjønn og rase. Behandlingen avhenger av EGFR nummer.

eGFR 30-59

En EGFR på mellom 30 og 59 serien er ansett som en moderat reduksjon i nyrefunksjon. Hormoner og mineraler i blodet er skjevt og behandling kan innebære kosttilskudd endringer og medisinske kosttilskudd.

eGFR 15-29

En EGFR på mellom 15 og 29 er klassifisert som en alvorlig nyre reduksjon. Pasienten har valget av hemodialyse eller peritoneal dialyse. I hemodialyse, må det treffes tiltak for å gjøre pasientens armer sterkere og større. For peritoneal dialyse, må et kateter plasseres i magen.

eGFR Under 15

En EGFR på under 15 regnes som nyresvikt. For å opprettholde livet, dialyse eller nyretransplantasjon er de eneste alternativene.

Fremgangsmåte for å langsom progresjon

I de tidlige stadier av nyresvikt det er skritt pasienter kan ta for å gjøre sine nyrer vare lenger. Kontrollere blodtrykket med ACE-hemmere eller ARB, endre din diett (monitor protein, natrium, kalium og kolesterol), unngå røyking og behandling av anemi (hvis relevant) er alle skritt du kan ta for å bremse utviklingen av nyresykdom.

En Nedsatt Diet Guideline

Når en pasients nyrer er skadet til et punkt der han ikke lenger riktig å fjerne giftstoffer og overflødig vann fra kroppen hans, vil han trenge dialysebehandling. Dette kan skje på grunn av komplikasjoner fra høyt blodtrykk, diabetes, eller medfødt nyresykdom, blant andre årsaker. Hvis en nedsatt diett følges strengt, kan pasienten være i stand til å bevare noe nyrefunksjonen og forsinke eller unngå dialysebehandling. Pasienter alltid skal lystre legens råd om ernæring, men det er noen generelle retningslinjer å følge.

Væsker

Nyresykdom eller avvik kan gjøre det vanskelig for nyrene å riktig behandle og fjerne overflødig væske. Legen kan anbefale at du nøye overvåke væskeinntaket for å unngå for mye, og vil fortelle deg det maksimale beløpet du bør drikke. Dette inkluderer vann, kaffe, te, juice, suppe og hvilken som helst annen væske. Tegn på at du drikker for mye inkluderer hevelse og kortpustethet. Prøv å bruke en vannflaske med merket målinger for å holde styr på inntaket. Hvis du føler deg altfor tørst, kan du prøve å suge på en sitron kile eller tygge sukkerfri tyggegummi.

Protein

Legen vil anbefale spesifikke mengder protein du bør spise, som avhenger av hvor godt nyrene dine fungerer. Vanligvis forbruker mindre protein er nyttig for nyrene. Som protein forbrenner i kroppen din, er avfallet som produseres fra dette kalles urea. Nyrene er ansvarlig for å behandle dette avfallet, og forbruker for mye protein kan plassere en byrde på unormalt fungerende nyrer. Vanlige proteinkilder som du trenger å overvåke inkluderer kjøtt, fjærfe, egg og meieriprodukter. Lavere protein matvarer inneholder korn og bønner.

Natrium

Når nyrene ikke fungerer som den skal, kan natrium bygge opp i blodet. Dette fører til væskeretensjon som kan forårsake hender og ankler å svelle. Nyresykdom pasienter trenger for å unngå en diett høy i natrium. Høy-natrium mat kilder inkluderer bacon, nøtter, potetgull, buljongterninger, ost, hermetisert suppe og andre ingredienser, bearbeidet mat. Prøv å bruke krydder eller sitron som smakstilsetning måltider, i stedet for bordsalt.

Fosfor

Kalsium og fosfor arbeide sammen for kroppens sunn funksjon. Men når nyrene ikke fungerer ordentlig, kan fosfornivået bli for høyt kalsiumnivå reduseres. Tegn på overskytende fosfor inkluderer leddsmerter og kløende hud. Diskuter riktig fosfor beløpet for deg med legen din. Høy-fosfor mat valg inkluderer brus, øl, iskrem, nøtter, peanøttsmør, ost, sardiner og kylling.

Kalium

Hvis kaliumnivået blir for høyt fordi nyrene ikke kan regulere det, kan du oppleve en uregelmessig hjerterytme og ditt hjerte kunne selv stoppe. Mange matvarer inneholder store mengder kalium, inkludert aprikoser, rosiner, brokkoli, andre grønne grønnsaker, appelsiner, bananer, tomater, sjokolade og kaffe. Mat valg med mindre kalium inkluderer epler, kirsebær, pærer, løk, korn, ris og brød.

Hydronefrose hos barn

Hydronefrose utvikler seg når nyrene er strukket fra å bli fylt med for mye urin. Det forekommer oftest i babyer født med misdannelser som fører til tilstanden, selv om årsaken til disse avvikene ikke er funnet. Det kan også oppstå i barndommen og påvirker gutter fem ganger oftere enn jenter. Alvorlighetsgraden av hydronefrose varierer fra mild til livstruende.

Årsaker

Flere typer hindringer i urinveiene resultat i hydronefrose. En ureter med topp en unormalt smal kan føre til en blokkering i området hvor ureter og nyre møtes, kjent som ureteropelvic krysset, som er den mest vanlige årsaken til hydronephrosis. En annen vanlig type hindringer forekommer i ureterovesical veikryss hvor ureter møter blæren. Blokkeringer kan også utvikle seg i urinrøret, eller tube, som tømmer blæren. En tilstand som kalles vesico-urinleder reflux, der urin i blæren reenters urinlederne og noen ganger nyrer også, fører også nyrene til å strekke. Stones, kirurgi eller en urinveisskader kan føre til hydronefrose også.

Symptomer

Barn med mild eller noen ganger moderate tilfeller av hydronefrose vanligvis ikke viser noen symptomer. Blødninger, smerter og infeksjoner kan oppstå i alvorlige tilfeller som påvirker nyrefunksjonen, men kanskje ikke møter opp til måneder eller år etter at tilstanden er opprinnelig oppdaget. Milde tilfeller og noen moderate tilfeller generelt rydde opp uten behandling innen en barnets første leveår, mens alvorlige tilfeller kan kreve kirurgi.

Diagnose før fødselen

En rutinemessig prenatal ultralyd kan avsløre de tidligste tegn på obstruksjon som kan føre til hydronefrose. En pediatrisk urolog utfører mer detaljerte ultralydundersøkelser for å finne årsaken til blokkeringen og overvåker fosternyrefunksjonen ved å måle fosteret, nyrer og fostervann nivåer. Urologen klassifiserer tilstanden som mild, moderat eller alvorlig og avgjør om et alvorlig tilfelle oppstår i en nyre, eller ensidig, eller i begge nyrer, eller bilateralt. Urolog vil deretter se etter uregelmessigheter som kan føre til hydronefrose, for eksempel en hoven bekkenet, reduserte nivåer av fostervann eller en oppblåst blære.

Diagnose etter fødselen

Hos nyfødte og barn, en X-ray av blæren kalt ugyldig cystourethrogram, eller VCUG, tatt som blæren fyll og tomgodset, kan oppdage en spyle av urin i urinlederne og nyrer og eventuelle blokkeringer i urinrøret. Røntgenbilder viser også hvor godt blære funksjoner. En renal ultralyd viser form og størrelse på nyrer, samt eventuelle hindringer eller uregelmessigheter. En intravenøs Polygram, og eller X-ray, av blæren, nyrer og urinledere tillater leger å avgjøre hvor godt nyrene funksjon. Alvorlighetsgraden av obstruksjon i nyrene kan måles ved hjelp av en renal scan.

Behandling

Behandling for milde tilfeller av hydronefrose vanligvis bare innebærer overvåking av tilstand gjennom nyreultralydundersøkelser og VCUG røntgen før det klarner opp. Infant overvåking begynner vanligvis i løpet av to til tre måneder etter fødselen. Babyer med moderat til alvorlige tilfeller oppdages før fødselen får antibiotika kort tid etter fødselen. Imaging tester på en til tre måneder hjelpe leger finne årsaken og avgjøre om å utføre kirurgi for å fjerne blokkeringen eller lindre reflux. Alvorlige tilfeller krever vanligvis operasjon, selv om det kan være nødvendig i moderate tilfeller også. Fostre overfor en livstruende risiko på grunn av lav fostervann og en blokkering i urinrøret krever fosterkirurgi. Denne operasjonen innebærer tømming av blæren med en shunt og bærer risiko som tidlig fødsel, infeksjoner og blødninger. Selv når denne prosedyren er vellykket, de fleste spedbarn trenger ytterligere kirurgi etter fødselen for å hjelpe tømme blæren og sikre riktig nyrefunksjon.

Hvordan Stopp urinsyre steiner

Urinsyre steiner er en type nyrestein. De er ekstremt smertefullt. Noen mennesker er mer utsatt for denne tilstanden enn andre. I mange tilfeller urinsyre steiner utvikles på grunn av dietter som er meget høy i animalske proteiner. Hvis dette er tilfelle, kan du bidra til å redusere sjansene for å utvikle denne typen stein med endringer i kosthold og livsstil.

Hvordan Stopp urinsyre steiner

•  Unngå rødt kjøtt. En av de viktigste årsakene til urinsyre stein formasjon er overdrevent inntak av animalske proteiner. Dette inkluderer vanligvis spist kjøtt som okse og svinekjøtt. Innmat som sweetbreads er ekstremt høy i urinsyre og kan utløse dannelsen av urinsyre nyrestein. Hvit kylling og kalkun kjøtt kan spises i moderate mengder.

Unngå visse typer fisk. Fisk kan også være høy i urinsyre. Fisk som bør unngås inkluderer sardiner, ørret, tunfisk, ansjos, kveite, makrell, laks, reker og hummer. Inkluder mer grønnsaker og frukt i kostholdet ditt i stedet. Torsk og flyndre er bedre alternativer.

Spis vegetabilske proteiner i moderate mengder. Legg vegetabilske proteiner som tofu og tempeh til kosthold. Belgfrukter som bønner, linser og kikerter er også gode kilder til vegetabilsk protein. Fordi vegetabilsk protein mangler visse essensielle aminosyrer, sørg for å kombinere dem med ris.

Hold deg hydrert. Unngå overstadig drikking siden overdrevent alkoholforbruk fører til dehydrering, hvor skatter nyrene. Drikk minst åtte glass vann per dag og begrense saltforbruket.

Unngå koffein. Forbruk av kaffe og te er kjent for å øke urinsyre nivå som setter deg høyere risiko for å utvikle steiner. Opt for koffeinfri kaffe, som sies å faktisk bidra til å redusere urinsyre.

Begrens inntaket av kalsium og oksalat-baserte matvarer som tomater, epler, druer, appelsiner, iskrem, ost, yoghurt og sjokolade. Også begrense vitamintilskudd spesielt vitamin C og D. snakke alltid med legen din før du legger noen vitamintilskudd i kostholdet ditt.

Hvordan man skal vurdere nyre-funksjon

Nyrene utføre tre viktige funksjoner. De opprettholde pH væskebalanse av surhet og alkalitet. Også, de regulerer vannbalansen og fjerne metabolske avfallsstoffer fra blodet. Hvis din har nyreproblemer, for eksempel nyresykdom eller diabetes, giftig avfall kan buildup i blodet i stedet for å bli utvist i urinen. En rekke laboratorie testscan vurdere årsak og omfang av dine nyreproblemer.

Hvordan man skal vurdere nyre-funksjon

En Screen urinen. Legen din kan bestille en rutinemessig test kalt urinanalyse når nyreproblemer er mistenkt. For eksempel undersøker testen urinen for problemer med farge, utseende, bakterier eller protein. De urin resultatene vil gi legen en god ide hvis flere tester er nødvendig.

vurdere nyrefunksjonen med urinprøver. Legen din kan bestille en rekke urinprøver for å vurdere nyrefunksjonen din. En kreatininclearance test vil vise hvor effektivt nyrene fjerner et avfallsprodukt som heter kreatinin fra blodet. Kreatinin er et biprodukt av muskel energi metabolisme. Siden det ikke kan resirkuleres ved kroppen din, må nyrene filtrere det ut av blodet ditt. En lav klaring verdi i kreatinin betyr at det er problemer med nyrene evne til å fungere.

En urin osmolalitet test måler antall oppløste partikler i urinen din. Når nyrene utføre normalt, vil de skille ut mer vann i urinen å fortynne det. Men hvis nyrene ikke fungerer som de skal de begynner å minske vann og urinen blir mer konsentrat. En annen test er en evaluering av protein i urinen. Når nyrene dine er friske, de filtrerer alle proteiner fra blodet før de reabsorbs det. En stor mengde protein i urinen kan tyde på dårlig nyrefunksjon.

Bruk blodprøver for å vurdere nyrefunksjonen din. Legen din kan også bruke en blodprøve for å vurdere nyrefunksjonen din. Blood Urea Nitrogen (BUN) testen måler mengden av urea nitrogen i blodet. Urea, et biprodukt av protein, dannes i leveren før nyrene filtrere det fra blodet i urinen. Jo mer ureanitrogen i blodet innebærer at nyrene ikke kan være i stand til adekvat å utføre sin funksjon.

Legen din kan også bruke blodprøve for å måle kreatinin, glukose, protein kalium og natrium i nyrene og vurdere eventuelle problemer.

Protein Anbefalinger for Nyresyke Stage

Nyresykdom eller kronisk nyresykdom (KCD) oppstår når nyrene ikke klarer å fungere normalt på grunn av angrep på nephrons, (den delen ansvarlig for filtrering). Dessverre for ofre for KCD, når årsakene er naturlig, det kan ta flere år eller tiår å oppdage problemet. Naturlige årsaker er diabetes, høyt blodtrykk, autoimmune sykdommer eller arvet eller prenatal faktorer. Noen unaturlige årsaker inkluderer skade eller forgiftning av nyrene. Et høyt proteininnhold i urinen kan være en indikasjon på nyresykdom, og når du har nyresykdom kan du bli pålagt å begrense inntak av protein.

Nyresyke

Normale nyrer filter avfall ut av blodet i kroppen, men gitt protein alene. En syk nyre svikter vanligvis å skille et protein i blodet som kalles albumin fra avfallsstoffene den normalt filtrerer fra kroppen. Økt proteininnhold i urinen er en god indikator på CKD. Økt proteininnhold kalles proteinuri. Når proteinuri oppstår, du vanligvis må begrense inntak av protein, for å gi kroppen din den mengden protein som kreves for å opprettholde kroppsfunksjoner, men å kutte ut noen overflødige proteiner, som protein årsak belastning på nyrene hos en pasient med CKD.

Stadier

Inntaket av protein en CKD pasienten kan konsumere er besluttet basert delvis på scenen av nyresvikt. Nyresvikt er delt inn i fem trinn, fra I til V, med jeg er den minst alvorlige. Kriteriet for oppsetningen er glomerulær filtrasjonshastighet (GFR), et tall som bestemmer hvor mye blod nyrene kan filtrere. Denne prisen er en indikasjon på hvor godt nyrene er i stand til å fungere. I stadium I til III, din GFR varierer 30-90, sistnevnte som regnes som normalt. Dersom proteininnholdet er høyt, betyr det overflødig protein lagring skjer, noe som kan være farlig, da et overskudd kan medføre svakhet, kvalme, oppkast, tap eller økning av appetitt, endringer i smak og en kløende følelse.

Protein

I stadium I til III nyresykdom, protein nivå bør holdes på 12-15 prosent av det totale kaloritelling av mat forbruk. I fase IV, bør den holdes på 10 prosent av det daglige kalori-inntak. I fase V, blir du satt på dialyse. På dette stadiet, er protein kontroll ikke lenger er nødvendig, ettersom proteinet er filtrert av dialyse, og du kan spise normale nivåer av protein. Faktisk, når du er på dialyse, i noen tilfeller kan legen faktisk råde høyere nivåer av protein for å holde kroppen i gang ordentlig.

Urin Analyse for Nyresyke

Urin Analyse for Nyresyke


Nyresykdom resulterer i nedsatt nyrefunksjon, som lar farlig avfall for å bygge opp i blodet. Urinanalyser (urinanalyse) brukes til å bestemme hvor godt nyrene fungerer slik at riktig behandling kan gis.

Test

Microalbumin er et lite molekyl som lekker fra nyrene i urinen i begynnelsen stadier av nyresykdom. Protein molekyler er større, slik at de ikke lekke ut i urinen til nyreskader har kommet. Urintester nivåer av disse stoffene, slik legene kan finne ut hvor godt nyrene fungerer.

Prosedyre

Urin samles i en plastkopp og sendes til et laboratorium for analyse. Laboratorie fagfolk analysere prøven for å bestemme hvor mye microalbumin og protein er til stede.

Resultater

Forhøyede microalbumin og protein nivåer indikerer at nyrefunksjonen er kompromittert. Høye nivåer av protein i urinen indikerer avansert nyresykdom. Normale nivåer av microalbumin og protein bety at nyrefunksjonen normal.

Fordeler

Den urinalysis er non-invasiv og enkelt for de fleste pasienter å fullføre. Resultatene er tilgjengelig raskt, noe som gjør det lettere for leger å foreta behandling beslutninger.

Betraktninger

Drikk mye vann eller avstå fra å tømme blæren til du kommer til laboratoriet og er i stand til å fullføre urin innsamlingsprosessen.

Hva gjør GFR stå for i nyre-funksjon?

Hva gjør GFR stå for i nyre-funksjon?


Nyresykdom gjør det vanskelig for nyrene å opprettholde væske og elektrolytt balanserer og filtrere avfallsstoffer fra kroppen. GFR er en nyttig måling som beskriver hvor godt pasientens nyrer fungerer.

Definisjon

GFR står for "glomerulær filtrasjonshastighet." Denne målingen bestemmer hvor godt nyrene er i stand til å fjerne avfallsstoffer fra blodet.

Beregning

Formler som brukes til å beregne en pasients glomerulær filtrasjonshastighet er komplekse. Dr. Stephen Z. Fadem, visepresident i styret i den amerikanske foreningen for nyrepasienter, forklarer at det er mulig å estimere en pasients GFR ved hjelp av alder, kjønn, rase og mengden av kreatinin i blodet, blant annet . Kreatinin er et avfallsprodukt som produseres når proteinene brytes ned i kroppen.

Sykdom Staging

GFR brukes til å bestemme stadium av kronisk nyresykdom, eller CKD. Nyreskader og en GFR over 90 indikerer en pasient har scenen en CKD. Trinn to er angitt med en GFR 60-89, scene tre er angitt med en GFR 30-59 og scene fire er angitt med en GFR fra 15 til 29. nyresvikt, eller scene fem kronisk nyresykdom, er angitt med en GFR under 15.

Svakheter

Når GFR er basert på mengden kreatinin i blod, kan anslaget ikke være helt nøyaktig. For eksempel pasienter som spiser en høy-protein diett har mer kreatinin i blodet, noe som kan forskyve GFR resultater. Laboratorietesting feil kan også gi en unøyaktig GFR estimat.

Videre testing

Kreatinin blod testing må gjøres for å estimere GFR. Hvis en pasients GFR er under det normale, blir ytterligere tester utført for å måle nivåer av natrium, kalium, fosfor og blod-urea-nitrogen (BUN) i blodet.

Hydronefrose Symptomer hos babyer

Hydronefrose Symptomer hos babyer


Hydronefrose er dilatasjon, eller stretching, av nyrene som kan føre til urinveiene blokkeringer og andre problemer. Det er generelt et behandlingsbart og ikke alvorlig tilstand, men i enkelte tilfeller kan det være ganske problematisk. Hydronefrose kan forekomme i mennesker i alle aldre, inkludert spedbarn. De fleste barn som er diagnostisert med hydronefrose er født med det, men noen babyer utvikle det etter fødselen.

Årsaker

Hydronefrose har flere ulike årsaker, for eksempel en mangel, obstruksjon eller skade på enveis ventil som styrer urinstrømmen, noe som kan føre til urin tilbakestrømning, eller blokkering av urinveiene, for eksempel en nyre stein eller en kink i ureter. Noen babyer er også født med andre former for avvik som forårsaker problemet.

Symptomer

Noen barn har ingen merkbare symptomer på hydronefrose, avhengig av kilde av hydronefrose og hvor alvorlig det er. Noen symptomer er smerter, blødninger og infeksjoner, hevelse i magen, smerter mens urinering, og en reduksjon i frekvensen av urinering.

Tester og diagnose

Hvis et spedbarn er mistenkt for å ha hydronefrose, kan flere tester utføres av en pediatrisk urolog for å bekrefte denne diagnosen. Den ene er en enkel ultralyd, som vil undersøke barnets blæren og nyrene. En annen test, kalt en "ugyldig cystourethrogram," kan bestilles hvis ytterligere undersøkelser er nødvendig. Under denne testen, er et rør satt inn i barnets urinrøret, og fargestoff injiseres slik urologens kan spore hvor urinen er i bevegelse i systemet. En tredje test, kalt en "renal scan", kan også gjøres for å avgjøre hvor godt nyrene fungerer.

Behandling

Behandling for hydronefrose avhenger av det spesifikke problemet forårsaker hydronefrose. Hvis tilstanden er mild, vil de fleste barn og spedbarn overvåkes kun for infeksjoner og andre problemer, og problemet vil ofte rette seg selv over tid. Hvis tilstanden er mer alvorlig, er det ofte korrigeres med kirurgi.

Prenatal Hydronefrose

Mange tilfeller av hydronefrose oppdages ved ultralyd før babyen er født. Ultralyd tekniker kan spot en av flere typer misdannelser mens du utfører en rutinesjekk. Dette er en av de mest vanlige uregelmessigheter som finnes i løpet av en ultralyd, men heldigvis er halvparten av babyer mistenkes å ha hydronephrosis mens in utero fødes uten.

BUN & Kreatinin Testing for CT kontrast Prosedyrer

BUN & Kreatinin Testing for CT kontrast Prosedyrer


Legen din kan forskrive en test kalt en CT scan (CT scan) for å finne ut hvor godt nyrene og leveren fungerer. Denne testen bruker røntgenbilder for å se på dine organer inne i kroppen din. Før du har en CT scan, legen din vil kjøre tester for å fastslå nivåer av blod urea nitrogen (BUN) og kreatinin i systemet. Disse blodprøver og CT scan kan hjelpe legen diagnostisere eventuelle nyre-eller leverproblemer.

Hvordan preapre for testene

Legen din kan be deg om å avstå fra å spise store mengder protein før blodet er trukket for testene. Ifølge Mayo Clinic, leveren bryter proteiner ned og avfall urea dannes. Nyrene bryte urea ned ytterligere for å bli utvist fra kroppen din. Effektiviteten av denne prosess er målt i en BUN-til-kreatinin-forhold test. Hvis du spiser store mengder protein før blodprøve, kan resultatene ikke være nøyaktig.

Hvordan de tester er gjort

En BUN og kreatinin nivå test er gjort gjennom en enkel blodprøve. Blod er trukket fra venen din og sendt til et laboratorium for evaluering. Den blodprøve er normalt gjøres innen en måned etter den planlagte CT scan. Under en CT scan kan du få en injeksjon av en jod kontrast løsning eller gitt en muntlig kontrast løsning å drikke som brukes til å lage dine organer lettere å se i skanningen. Mens hun lå på et stort bord vil du bli gått gjennom en stor, smultring-formet skanner som sender røntgenstråler inn i kroppen din. Skanningen sendes deretter til en radiolog for evaluering og resultatene er sendt til legen din.

Risikoer og forholdsregler

Ifølge Mayo Clinic, risiko for en CT scan er svært liten. Noen mennesker kan oppleve en allergisk reaksjon på jod kontrast stoffet. Hvis du har en pacemaker, insulinpumpe eller annen elektronisk implanteringsanordning, bør du informere legen din før CT scan fordi skanneren kan forstyrre dens funksjon. Du bør ikke ha en CT scan hvis du er gravid.

Multicystic dysplasi

Multicystic dysplasi


Multicystic dysplasi er også referert til som å ha en multicystic dysplastiske nyren. Menneskekroppen har to nyrer hvis funksjon er å fjerne avfallsstoffer fra blodet gjennom etableringen av urin. Multicystic Dysplasyia er en medfødt sykdom som har å gjøre med misdannelse i en eller begge nyrer. Det viktigste å vite er at tilstanden ikke er dødelig hvis den bare påvirker én nyre, noe som i de fleste tilfeller den gjør.

Grunnleggende og statistikk

Denne lidelsen er forårsaket av unormal fosterutvikling av en eller begge nyrer. Dette skjer vanligvis i en nyre, som er rammet av flere cyster av forskjellige størrelser gjør nyrene enten knapt fungerer eller nonfunctioning. Denne lidelsen skjer vanligvis til bare én nyre, vanligvis på venstre side. Gjennom ultralyd, er denne lidelsen vanligvis oppdages før fødselen. Omtrent 1 i 43000 fødsler har denne lidelsen. En fungerende nyre er tilstrekkelig til å frembringe den fostervann nødvendig for fosterutviklingen og for rensing av blod etter fødselen. Det er vanligvis ikke grunn til alarm. Det er mest vanlig i kaukasiske babyer og skjer i omtrent like mange gutter og jenter.

Diagnose

Bortsett fra å fange sykdommen gjennom pre-fødsel ultralyd er det post fødselsmetoder leger bruker for å identifisere problemet. Det er viktig å ha barnet undersøkt av en pediatrisk urolog fordi det er andre nyresykdommer som kan trenge kirurgi for å korrigere. Den tømmings cystourethrogram (VCUG) metoden er invasiv og innebærer å plassere et kateter inne i urinrøret, og fylling av blæren med et flytende fargestoff, for lettere å se, mens leger ta et røntgenfoto. Den intravenøse POLYGRAM (IVP) er også invasiv og involverer farging urinveiene og tar en x-ray for å se hvor godt nyrene renne urin. En ultralyd kan også brukes etter fødselen for å påvise sykdommen.

Behandling

Det er ingen uniform enighet om hva den beste behandlingen er. I det siste, fjerning av den skadede nyre var vanlig prosedyre. Dag, noen leger foretrekker å observere nyrene stedet for å fjerne det, som i mange tilfeller den skadede nyrene reduseres i størrelse for å være knapt påvisbar. Studier blir gjort på forekomsten av hypertensjon og malignitet forming i cyster, da dette har skjedd svært sjelden. Resultatene viser at faren for sykdom er lav. Dersom det fastslås at nyren skal fjernes, kan det gjøres ved et lite snitt eller laparoskopisk kirurgi. Laparoskopisk kirurgi innebærer fire små punkteringer hvor nyre er fjernet fra en av punkteringer. Noen foreldre velge å få nyrene fjernet for å fullstendig redusere enhver risiko forbundet med å holde den.

Etter kirurgi

Hvis operasjonen blir valgt, vil barnet vanligvis ikke bo på sykehuset i mer enn én natt for observasjon etter hvilken tid hun vil bli sendt hjem til fullt igjen. Legen din vil gi deg eksplisitte detaljer om den omsorg som er nødvendig, og restriksjoner på hennes aktivitet mens hun er i bedring.

Langtidsprognosen

Hvis barnet ditt har ingen andre misdannelser han vil forventes å leve et helt normalt liv. Hans arbeider nyre kan være større enn normalt, og han blir nødt til å ha kontroller ups med hans leger på ubestemt tid for å være sikker på at nyrene er fortsatt fungerer. Legen kan anbefale at han begrense salt og protein i kostholdet sitt. Kontaktsport bør ikke spilles for å beskytte hans gode nyre fra skade. Kroppsvekt bør holdes på en idealvekt for høyde og kjønn.

Hvordan beregne glomerulusfiltrasjonshastighet

Hvordan beregne glomerulusfiltrasjonshastighet


Glomerulær filtrasjonshastighet (GFR) er et mål på hvor godt nyrene dine fungerer. Din GFR avhenger av alder, kjønn, rase og mengden av kreatinin i blodet. Kreatinin, et avfall som produseres ved hjelp av musklene i kroppen din, er fjernet av nyrene. Jo bedre nyrene dine fungerer, vil jo lavere serumkreatininnivået være og jo høyere GFR vil bli. Ideelt sett bør glomerulusfiltrasjon være over 60 år.

Hvordan beregne glomerulusfiltrasjonshastighet

Som vi alder, våre nyrefunksjonen forverres, og mengden av kreatinin i blodet vårt øker og GFR reduseres. Fordi kreatinin-nivåene øker med økende muskelmasse, menn har høyere kreatinin nivåer enn kvinner, og afro-amerikanere, på grunn av sine større kroppstyper, har høyere nivåer av kreatinin enn andre raser. Ligninger for å beregne GFR bruke spesifikke multiplikatorer å justere for effekten alder, kjønn og rase har på kreatinin nivåer.

Velg riktig formel for å beregne din GFR. Hvis du er en matematiker, National Institutes of Health National Kidney Disease Education Program gir to ligninger for beregning av GFR (for voksne over 18), avhengig av om eller ikke Kreatininmåling ble oppnådd ved hjelp av en IDMS sporbar referansestandard. IDMS står for isotopfortynning massespektrometri, gullstandarden for å bestemme kreatinin nivåer.

For kreatinin nivåer oppnås ikke ved hjelp av en IDMS referansemetode:

GFR (ml / min / 1,73 m2) = 186 x (SCR) -1,154 x (alder) -0,203 x (0,742 hvis hunn) x (1,212 hvis Afroamerikaner)

For kreatinin nivåer oppnås ved hjelp av en IDMS referansemetode:

GFR (ml / min / 1,73 m2) = 175 x (SCR) -1,154 x (alder) -0,203 x (0,742 hvis hunn) x (1,212 hvis African American).

hvor Scr = serum kreatinin, ml = milliliter, min = minutter, m2 = meter kvadrat (et mål på kroppsoverflate).

Velg en online GFR kalkulator hvis du ikke ønsker å gjøre regnestykket selv. The National Kidney Foundation, The National Kidney Disease Education Program (NIH) og DAVITA nettsteder alle gi fill-in-the-blanks GFR kalkulatorer (se referanser). For de to første områdene, vil du trenger å vite din kreatinin nivå og måleenheter, enten mg / dL eller mikromol / L. DaVita krever kreatinin nivåer for å bli rapportert i mg / dL. Velg riktig måleenhet før du skriver i din kreatinin nivå. Deretter legger din alder, rase og kjønn. Kalkulatoren vil bestemme din GFR. DaVita kan du spore sekvensielle GFR opplesninger og lagre dine resultater online.

Hint

  • En GFR lesing er sjelden definitive. Legen din vil overvåke nyrefunksjonen ved å måle kreatinin nivåer med jevne mellomrom, særlig når du blir eldre. Som du nå din pensjonisttilværelse år, eller hvis du har nyreproblemer, vil legen din sannsynligvis overvåke nyrefunksjonen din minst en gang i året.
  • Kun legen din kan fortelle deg hva dine spesifikke GFR resultater mener.

Hvordan lese resultatene av nyrefunksjon tester

Hvordan lese resultatene av nyrefunksjon tester


Nyrene er arbeidshester. Disse to små organer filtrere omtrent 200 liter blod hver dag for å fjerne overflødig vann og avfall, produserer ca 2 liter urin. Når nyrene ikke fungerer optimalt, avfallsprodukter begynner å hope seg opp i kroppen, forårsaker sykdom. I alvorlige tilfeller kan disse vitale organer svikter, en potensielt dødelig hendelse. Ifølge National Kidney Foundation, har 26 millioner amerikanere nedsatt nyrefunksjon, ellers kjent som kronisk nyresykdom. Personer som har høyt blodtrykk, diabetes eller en familiehistorie med nyresykdom er mer sannsynlig å utvikle nyreproblemer. Alvorlige traumatiske skader og barndom eller genetiske lidelser kan også skade nyrene.

Hvordan lese resultatene av nyrefunksjon tester

•  Kontroller lab rapport for serum kreatinin nivå. Dette viser hvor mye kreatinin funnet i blodet ditt. Kreatinin er et avfallsprodukt avledet fra kreatin, en komponent av muskelvev. Kreatinin testen måler hvor effektivt kroppen din eliminere kreatinin. Hvis blodet ditt inneholder et høyt nivå av kreatinin, betyr det nyrene dine ikke filtrere ut nok. Målingen av serumkreatinin rapporteres i milligram per desiliter. Normalområdet er 0,8 til 1,4 mg / dL.

•  Se etter glomerulærfiltrasjonen, eller GFR. Den GFR er den mest informative test for total nyre-funksjon. Det vurderer hvor effektivt nyrene filtrere ut avfallsstoffer i blodet. Din lege vil bruke din alder, kjønn, serum kreatinin og andre egenskaper for å beregne denne verdien. En normal GFR er 30 eller høyere.

Finn bokstavene BUN på din lab rapporten. Bun (blod urea nitrogen) måling avslører hvor mye urea nitrogen, et biprodukt av protein, inneholder blod. Urea nitrogen er en av de avfallsstoffer nyrene filtrerer ut under normale forhold. BUN er rapportert i milligram per desiliter. Det normale område for BUN er 7 til 20 mg / dl.

Sjekk for urin protein testresultater. Denne enkel urinprøve kan avgjøre om du har store mengder protein i urinen. Hvis du gjør det, kan det være et tegn på nyresykdom. Denne test er vanligvis gjentatt for å sikre at det høye proteinnivå er vedvarende og ikke bare en forbigående forekomst. Målingen rapporteres i milligram per desiliter. Det normale område for protein i urinen i et tilfeldig utvalg er 0 til 8 mg / dl. For en 24 timers urinprøve, er det normale området 150 mg eller mindre.

Se etter oppføringen "kreatininclearance." Hvis du hadde både urin og blod nivåer av kreatinin måles, kan legen sammenligne dem som en annen måte å beregne glomerulær filtrasjonshastighet. Kreatininclearance testen er rapportert i milliliter per minutt. Normalområdet for kvinner er 88-128 ml / min. For menn er det 97 til 137 ml / min.

Hint

  • For mer informasjon om å tolke resultatene av laboratorietester, snakk med legen din. En annen ressurs er National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse (se Ressurser).
  • Hvis du finner en unormal verdi på lab rapport, prøv å ikke få panikk. Legen din kan forklare om det er grunn til bekymring. Noen tilstander og medisiner kan føre til at noen test nivåer for å være høyere eller lavere enn normalt.

Hva Er CMP Blood Test?

Hva Er CMP Blood Test?


Den omfattende metabolske panel (CMP) blodprøve er gruppe 14 blodprøver som evaluerer organfunksjon. Leger ofte bestille CMP blodprøve som en del av en årlig fysisk, eller legen din kan bestille testen for å undersøke en eksisterende klage eller symptom. CMP skjermer for organdysfunksjon ved å måle glukose, kalsium, pre-albumin, albumin, elektrolytter (natrium, CO2, kalium og klorid), blod urea nitrogen (BUN), kreatinin, alkalisk fosfatase (ALP), alaninaminotransferase (ALT) , aspartataminotransferase (AST), og bilirubin. Selv tolke de 14 blodprøver i CMP er komplisert og krever medisinsk opplæring, er en kort beskrivelse av testene presenteres her.

Elektrolytter

Elektrolytter, inkludert natrium, kalium, karbondioksyd og klor, regulere kroppens salt og vannbalanse, og syre-base-balanse. Elektrolytter også er involvert med hjerterytmen, muskel sammentrekning og nerve conduction. Problemer kan oppstå når nivået av en hvilken som helst elektrolytt blir for høy eller for lav. Dehydrering, hjertesykdom, nyresykdom, oppkast, dehydrering og enkelte medisiner kan endre din elektrolyttbalansen.

Nyrefunksjon

BUN og kreatinin nivåer å fastslå hvor godt nyrene dine filter avfall fra blodet, og høye nivåer av BUN og kreatinin peker på nyresykdom. Nedsatt blodtilførsel til nyrene fører til en høy BUN-kreatinin-ratio, noe som skjer med hjertesvikt, økt protein, dehydrering og gastrointestinal blødning. Underernæring og redusert urea nivåer, forårsaket av unormal leverfunksjon, er assosiert med en lav BUN-kreatinin-ratio.

Leverfunksjon

ALAT, ALP og AST er leverenzymer og bilirubin er et biprodukt av røde blodlegemer hemolyse i leveren. Unormale nivåer av ALAT, ALP, ASAT og bilirubin indikerer leverskade eller sykdom. Svært høy ALAT eller ASAT indikere akutt hepatitt, og en meget høy ALP nivå poeng til gallegang blokkering, leverkreft eller beinkreft. Høy bilirubin er assosiert med gulsott, hemolyse, gallegang blokkering, skrumplever og akutt hepatitt. Kombinasjoner av disse leverfunksjonsprøver kan identifisere spesifikk sykdom stede.

Protein Levels

Lav albumin og pre-albumin er forbundet med nyresykdom, leversykdom, underernæring, gastrointestinal proteintap, diaré, feber, infeksjon, brannskader, traume, fedme, ødem og hypokalsemi. Fordi pre-albumin forandrer seg raskere, er den pre-albumin nivå mer nyttig enn albumin nivået i å detektere hurtige forandringer i ernæringsstatus.

Glukose

Glukose er kroppens viktigste kilde til energi, og høye blodsukkeret er primært knyttet til diabetes. På den annen side, lavt blodsukker nivåer indikerer hypoglykemi. Blodsukker kan også være høy på grunn av leversykdom, stress, steroider og pankreatitt. Leversykdom, hypotyreose eller alkoholisme kan føre til lavt blodsukker.

Kalsium

Kalsium er kroppens viktigste mineralet, og det er viktig for muskelkontraksjon, nerveimpulser, blodpropp og hormon handling. En unormal kalsiumnivå kan indikere lidelser i bukspyttkjertelen, nyrer eller bein.