Digidexo.com

prostata stråling bivirkninger

Forholdsregler for Prostate stråling behandlinger

Prostatakreft oppstår når cellene vokser og deler seg unormalt i prostatakjertelen. Hvis legen din har valgt strålebehandling for å behandle prostatakreft, er det viktig å forstå hvordan strålebehandling kan påvirke deg. Det finnes forskjellige typer av stråling behandling og doser som er tilgjengelige, betinget av størrelsen og fasen av tumoren, så vel som andre faktorer. I noen tilfeller må forholdsregler iverksettes for å beskytte deg selv og andre, avhengig av type strålebehandling brukes.

Prostata stråling behandlinger

De to hovedtyper av stråling som brukes til behandling av prostatakreft er ekstern strålebehandling (EBRT) og brachyterapi, (intern stråling) også referert til som radioaktive frø implantater. Ekstern strålebehandling bruker en enhet utenfor kroppen for å dirigere strålings bjelker til prostatakjertelen, som ligner på et røntgenbilde. Brachyterapi leverer stråling internt ved å sette inn små pellets eller frø som inneholder radioaktivt materiale rett inn i prostata. Ifølge American Cancer Society, er brachyterapi kun brukes hos menn med tidlig stadium kreft som skjer gradvis i vekst.

Bivirkninger og forsiktighetsregler

Ekstern strålebehandling (EBRT) kan føre til at noen midlertidige og langsiktige bivirkninger. Noen menn opplever tarm, blære og ereksjonsproblemer, samt følelsen trett. Noen av disse bivirkningene er følte umiddelbart etter stråling og noen kan oppstå måneder eller år senere med en langsiktig mulighet. Siden ekstern strålebehandling er lik en X-ray, finnes det ingen forholdsregler for stråling slik som de som er assosiert med andre strålingsmetoder. Legen din vil instruere deg om kosthold og væskeinntak før selve prosedyren.

Brachyterapi kan føre til at noen midlertidige og langsiktige bivirkninger. Det er færre bivirkninger forbundet med denne type behandling enn med EBRT, ettersom strålingen ikke kommer i kontakt med andre omkringliggende vev, men i stedet stråling er begrenset til prostata. De fleste menn opplever urinretensjon midlertidig, men andre bivirkninger inkluderer rektal betennelse og ereksjonsproblemer, med en langsiktig mulighet. Det er også en risiko, men sjelden, at de implanterte frø kan flytte inn i blodet, lungene eller andre områder av body.There er ingen negative effekter som følge av dette.

Det er noen forholdsregler for å være klar over når du mottar brachyterapi som er midlertidige, men kan være nødvendig for å oppveie passerer radioaktivitet til andre. Kontakt med andre, spesielt gravide og barn, bør begrenses. Pasienter bør unngå å ha sex uten kondom på grunn av muligheten for at pellets eller frø spennende. Tidsrammen der disse forholdsreglene bør vare, varierer fra noen timer til et par måneder.

Avanserte teknikker kan senke Risks

Det er avanserte EBRT og brachyterapi teknikker med lavere risiko og bivirkninger som normalt forbindes med standard behandling. En nyere metode for EBRT kalt "Tredimensjonal konformt stråleterapi (3-D-CRT),« gjør det mulig for datastyrt kartlegging og nøyaktig målretting av prostata for å levere stråling bare på kreft. Dette fant frem stråling til prostata forårsaker liten eller ingen skade på de omkringliggende områdene, og har færre bivirkninger.

En nyere metode for brachyterapi tillater en høyere dose av stråling, kalt "Midlertidig høydose rate" eller HDR brachyterapi. Et radioaktivt stoff tilsettes til rør eller kateter plassert i prostata, som slipper ut den radioaktive substans til prostata i opp til 15 minutter, er den radioaktive substansen deretter fjernet og ved slutten av alle foreskrevne behandling, blir rørene også fjernet. Dette resulterer i mer stråling skade på kreftceller med liten, om noen skade på omkringliggende områder, færre bivirkninger. Disse teknikkene er også raskere med en kortere liggetid.

Ta alltid dine spørsmål og bekymringer til legen din, er det viktig og givende når du har en klar forståelse med legen din om mulige bivirkninger, forholdsregler og forberedelser, før behandling iverksettes.

Hva kan man forvente etter prostata Stråling?

Ifølge Prostate Cancer Foundation, en av seks menn i USA har prostatakreft eller annen gang i sitt liv. Strålebehandling dreper kreftceller, men også skader på urinrør, blære, tarm og endetarm.

Effekter

Alle former for prostata-stråling kan føre til midlertidige bivirkninger, og av og til langsiktige problemer. Imidlertid, noen former påvirker livskvaliteten mer enn andre. For eksempel fører ekstern strålebehandling (EBRT) den mest avbrudd i seksuell funksjon.

Tidsrammer

Strålebehandling kan påvirke livskvalitet under og umiddelbart etter behandlingssykluser. Det kan også bidra til problemer som ikke møter opp før senere. For eksempel kan urin eller tarmproblemer oppstå så lenge som tre år etter stråling. Erektil dysfunksjon kan bli verre ett til to år etter behandling.

Betydning

En mann som mister tarmen kontroll kan isolere seg fra sosial kontakt, og erektil dysfunksjon kan påvirke intime relasjoner.

Løsninger

Medisiner, øvelser, og endringer i livsstil kan bedre symptomene. For eksempel erektil dysfunksjon responderer ofte godt til reseptbelagte medisiner og andre intervensjoner.

Betraktninger

Ifølge National Cancer Institute, menn med prostatakreft trenger et nøyaktig bilde av forventet livskvalitet og potensielle bivirkninger, slik at de kan delta i informerte beslutninger om behandlingsalternativer.

Pediatric Spine og Brain Stråling bivirkninger

Pediatric Spine og Brain Stråling bivirkninger


En av de medisinske behandlinger som brukes til å adressere tumorer i hjernen eller ryggraden er strålebehandling. Under denne prosedyren, x-stråler er bruk for å utrydde kreftceller. Det er spesifikke bivirkninger som følger denne prosedyren, og de inkluderer kvalme, hårtap og svelgeproblemer på grunn av en sår hals. Men pediatriske ryggraden og hjernen stråling bivirkninger kan ha en annen betydning, avhengig av den generelle helse og alder på barnet.

Bone Vekst

En childâ € ™ s høyde og ryggbeinvekst kan reduseres ved strålebehandling. Dette er fordi strålingen kan utarme vekst hormon som er ansvarlig for normal utvikling. Veksthormon er laget i bunnen av hjernen. Stråling til dette området reduserer veksten av dette hormonet som har en direkte innvirkning på rygg vekst. Avhengig av hvordan unge barnet er, kan beinrelaterte skjemmende også forekomme. Som et barn i alderen, han er mindre sannsynlighet for å ha deformeres benabnormaliteter forbundet med stråling. Men for yngre barn, er det medisiner som kan gis for å hjelpe med dette problemet.

Lærevansker

Barn som har strålebehandling i svært ung alder kan ha vansker med kognitive ferdigheter. Dette inkluderer problemer med hukommelse, oppmerksomhet, visuell og auditiv prosessering og logikk og resonnement. Mens strålingen er å drepe de raskt voksende tumorceller, er det også å skade friske celler på samme tid. Hjernen ikke regenerere disse cellene, og dette kan føre til en rekke problemer, inkludert sentralnervesystemet. Dette skjer først og fremst med hele hjernen stråling eller WBRT. Etter den tid et barn er syv år, er hjernen hennes 90 prosent utviklet. Men den yngre barnet er mens gjennomgår strålebehandling, jo høyere er risikoen for å ha disse typer lærevansker.

Burns

Stråling brannskader eller sår kan oppstå etter et barn har strålebehandlinger. Den understreker hud vev og bein kan også bli skadet. Symptomene inkluderer solen brent-lignende flekk på huden, blemmer, kvalme og oppkast, håravfall eller dehydrering. Alder til pasienten, og hvor mye stråling er gitt under prosedyren vil måtte vurderes. Behandlingen for en stråling brenne kan variere, og dette er på grunn av patientâ € ™ s blodlegemer. Antibiotika for å hindre smitte og medisiner for å lindre kvalme og oppkast kan bidra til å redusere skadevirkningene.

Stråling bivirkninger på prostata

Prostatakreft rammer mange menn. Det er tre typer behandling - prostata kirurgi, stråling og kjemoterapi. Alle tre har omtrent samme kur rate, men mange menn prøver å unngå kniven og velge stråling eller cellegift, ifølge nedbrutt kreft behandling guide. Stråling gjør imidlertid ha noen bivirkninger.

Inkontinens

Inkontinens, manglende evne til å kontrollere seg blæren, kan vare fra noen dager til mye lenger. I verste fall scenarier en pasient kan ha til å gå hjem med en Foley kateter.

Impotens og penile Svinn

Stråling kan forårsake penile krymping og impotens. Den strålingsskader vev som gjør en ereksjon mulig mens du prøver å ødelegge kreftsvulst.

Krakk Problemer

Noen ganger strålebehandling kan føre til blod eller slim i avføringen. Proktitt, betennelse i slimhinnen i endetarmen, kan være årsaken til blod eller slim. Proktitt er forårsaket av stråling.

Hudirritasjon

Ekstern stråling kan forårsake hudirritasjon til prostata regionen. Rødhet, ømhet og dryness er alle vanlige hudproblemer knyttet til stråling.

Håravfall

Tap av kjønnshår under stråling er ikke uvanlig. Den hårtap vil enten være permanent eller midlertidig, avhengig av dosen av stråling som er nødvendig for å behandle kreft.

Hva skjer etter prostata Stråling?

Slik fungerer det

En strålings onkolog vil utvikle en individualisert strålingsbehandlingsplan med sikte på å drepe kreftceller, mens normalt vev så mye som mulig. Uansett hvilken modalitet er valgt, vil strålingsterapi involverer en bølge eller strøm av partikler til å ødelegge kreftceller. Dessverre kan disse partikler også ødelegge friske vev i prostata og omkringliggende organer i tillegg.

Side Effects

Fatigue er ganske vanlig under strålebehandling, og selv den mest presise strålebehandling har noen innvirkning på de omkringliggende organer og vev. En pasient kan oppleve en rekke bivirkninger, avhengig av type, dose, varighet og hyppighet av behandlingen. Ifølge Prostate Cancer Foundation, er det ikke uvanlig å ha diaré, hyppig vannlating, og / eller urin ubehag under eller rett etter et kurs av strålebehandling. Noen menn også klager over tørr hud og håravfall i bekkenområdet.

Erektil dysfunksjon eller impotens, er kanskje den mest fryktede komplikasjonen fra strålebehandling for prostatakreft. Dersom strålebehandling forårsaker betydelig skade på endetarmen eller blære, kan en pasient utvikler urin og tarmproblemer 1-3 år etter behandling.

Pasienten vil ha tilbake besøk med din stråling onkolog to til fire uker etter siste strålebehandling. Ifølge Radiologi Info, mer enn 90 prosent av mennene rapporterer de fleste av sine symptomer har forbedret eller løst innen to uker fra slutten av sin terapi. Legen vil spørre om en pasient er fortsatt ha bivirkninger, som diaré eller urin haster, og diskutere mulige behandlingstilbud hvis de ikke har gått bort.

Effekt

Legen vil utføre en digital endetarms eksamen for å se om prostatakjertelen har endret seg i størrelse eller form, og vil bestille en prostata-spesifikt antigen (PSA) blodprøve som indirekte måler tilstedeværelse av prostata kreft celler i kroppen. Hvis PSA er fortsatt forhøyet, kan han diskutere hormonbehandlinger eller ytterligere strålebehandling å drepe de gjenværende kreftceller.

En lege vil ikke være i stand til å fortelle en pasient med en gang hvis strålebehandling drepte alle kreftcellene. Det kan ta måneder for døde kreftceller til å slutte å fungere, og for å forlate kroppen. Noen menn trenger en annen løpet av strålebehandling tre til seks måneder etter den første. Pasienten bør lytte nøye til hva legen sier, og stille spørsmål hvis han ikke forstår.

Lungekreft Stråling bivirkninger

Ifølge American Cancer Society, er lungekreft den nest mest utbredte typen av kreft hos menn og kvinner, men det dreper langt flere mennesker hvert år enn noen annen form for kreft. Stråling, noe som ødelegger kreftceller, så vel som friske celler i nærområdet, som vanligvis gjøres i noen få minutter hver dag over en periode på flere uker. Det er mange mulige bivirkninger av denne behandlingen.

Fatigue

En person som gjennomgår strålebehandling kan ha svært lite energi. Trøtthet, som setter inn etter tre eller fire ukers behandling klimaks på slutten av serien, og etter hvert flater ut. Det kan ta en måned før energinivået er tilbake til det normale. Fatigue er en irriterende bivirkning av stråling, og i ekstreme tilfeller kan det være ødeleggende. Noen under behandling kan være nødvendig å avpasse sine aktiviteter og ta ettermiddag naps.

Skin Misfarging

Kort tid etter start strålebehandling, kan en pasient legge merke til at den behandlede huden er rød. Rødhet intensiverer inntil behandlingen serien er ferdig, og i løpet av de neste ukene den røde fargetone blir brune, og huden blir tørr. Pasienten bør bruke mild såpe og varmt vann for å vaske den berørte huden. Kremer med aloe vera og kortisonkrem anbefales for tørr hud og kløe, henholdsvis.

Hoste og problemer med å svelge

Fordi lungene er i nærheten av spiserøret, kan en pasient som gjennomgår strålebehandling har en og annen tørr hoste eller vanskeligheter med å svelge. Han kan stadig føler som om noe sitter fast i halsen, så spiser blir ubehagelig. Han kan spise mindre og mindre, og lenge før han begynner å gå ned i vekt. Kosttilskudd (Boost eller Sørg) kan være nødvendig for å sikre tilstrekkelig kaloriinntak.

Lave blodverdier

Blodverdiene falle under strålebehandling, men nedgangen er mye mer drastisk når behandlingen er i forbindelse med kjemoterapi. Lave blodverdier bety at antallet hvite blodceller (bekjemper infeksjon), røde blodceller (frakte oksygen til vevene) og blodplater (bistå med propper) er mindre enn ideell. Derfor kan den personen som gjennomgår strålebehandling være utsatt for forkjølelse og andre infeksjoner. Han kan også føle seg sliten og lett får blåmerker, selv i fravær av stump traume.

Strålingspneumonitt

Strålebehandling ødelegger friske lungeceller i prosessen med å fjerne maligne tumorceller. To uker til ni måneder etter behandling, stråling pneumonitt (betennelse i lungene) kan stille i. En person kan ha kortpustethet, hoste og feber. Han kan også være ute av stand til å ta dype åndedrag. Strålingspneumonitt er vanligvis løses med steroider. Hvis tilstanden forblir ubehandlet, kan det føre til fibrose (arrdannelse) av lungene, noe som resulterer i permanent skade.

Kjemoterapi & Stråling bivirkninger hos barn

Det finnes flere typer kreft som påvirker barn, inkludert leukemi, neuroblastom og kreft i hjernen. Mange typer av kreft hos blir behandlet med kjemoterapi, strålebehandling eller begge deler. Selv om behandling kan være nødvendig, og livreddende, kan det være bivirkninger. Visse bivirkninger kan oppstå kort tid etter behandling og andre kan oppstå på lang sikt.

Betraktninger

Ikke alle barn vil stille ut alle side effects.The alvorlighetsgraden av effekter kan også variere. Forskjellige typer av medisiner er gitt under kjemoterapi, avhengig av typen av kreft et barn har. Typen av effektene avhenger ofte av den type kjemoterapi medikament som brukes. Ifølge Yale-New Haven Children Hospital, strålebehandling bivirkninger også avhenge av hvilken del av kroppen som blir utstrålt.

Hudskader

Skade på huden er en vanlig bivirkning under strålebehandling. Området av kroppen målrettet av stråling kan bli rød, sår og føler ligner på en dårlig solbrenthet. Omfanget av hudskader, vil avhenge delvis av antallet av stråle behandlinger gitt. Bor ute av solen og med mild såpe kan bidra til å redusere ubehag og irritasjon.

Mukositt

Noen typer kjemoterapi medisiner kan skade friske celler i tarmsystem, en tilstand som kalles mukositt. Dette kan også utvikles dersom strålebehandling ble gitt til halsen eller hodet. Irritasjon kan utvikle seg i magen, munn eller andre område av tarmsystem. Dette kan føre til munnsår, som er smertefullt og kan gjøre å spise vanskelig. Magesmerter og kramper kan også utvikle. Ifølge Barnas Hospital of Pittsburgh, kan behandlinger som en spesiell munn skyll, numbing medisiner for munnen og drikke mye væske redusere ubehag.

Oppkast

Kvalme og oppkast er vanlige bivirkninger av cellegift hos barn. Mange forskjellige typer kjemoterapi medisiner forårsake kvalme. Strålingsterapi kan også forårsake oppkast, avhengig av området av kroppen målrettet. Ifølge Yale-New Haven barnesykehus, det er medisiner som kan gis til barn før kjemoterapi administreres og også etterpå. Spise små måltider oftere kan bidra til å redusere kvalme.

Long-Term bivirkninger

Ifølge National Cancer Institute, kan bivirkninger oppstå måneder eller år etter at behandlingen er avsluttet. Noen langtidseffekter oppstå på grunn av skade normale celler. Forsinket eller langsiktige bivirkninger av cellegift kan omfatte skade på hjertet eller andre organer. Strålebehandling kan forårsake langsiktige problemer avhengig av hvilken del av kroppen er utstrålt. For eksempel kan hjernen stråling føre til lærevansker.

Ufrivillig barnløshet Før Prostata Stråling

Menn med prostatakreft kan gjennomgå hormonbehandling før du får strålebehandling hvis de har en høy risiko for kreft tilbakefall eller for å forsøke å krympe en svulst, slik at stråling eller annen behandling eliminerer kreft. Menn som har hatt prostatakreft kirurgi og de som nekter stråling eller cellegift kan også velge hormonbehandling. Før du velger denne behandlingen, bør kreftpasienter vurdere deres livskvalitet, kostnaden for behandling og behandling sikkerhet og effektivitet.

Utsette metastase

Hvis prostatakreft har spredd seg utover kjertel, kan onkologer anbefaler hormonbehandling, selv om det ikke kurere kreft. Hormonbehandling forsinker spredning eller metastase, av kreft, og øker pasientens sjanser til å overleve samtidig forbedre sin livskvalitet.
Leger kan prøve flere typer hormonbehandling før foreslå kjemoterapi eller strålebehandling.

Hormoner brukes

Det mannlige hormonet testosteron og lignende hormoner, eller androgener, føre prostatakreft til å vokse og spre seg. Hormonbehandling kan stoppe testosteron og androgen produksjon midlertidig eller permanent.
Hormonbehandlinger inkluderer injeksjoner og piller, som hindrer testiklene fra å lage testosteron og beskytter celler fra andre androgener i kroppen.

Hvordan terapi virker

Vanligvis leger foreskrive medikamenter som reduserer testosteronnivå eller blokkere hvordan mannlige hormoner handle på organer. Medisiner inkluderer anti-androgen agenter og luteiniserende hormon-frigjørende hormon, eller LHRH, analoger. I tillegg til å redusere testosteron fra testiklene, kan medisinene virker på binyrene, som også produserer hormoner.
Når en pasient først mottar LHRH analoger, stiger testosteronproduksjonen kort før den falt til lave nivåer. Kalt bluss, skjer dette på grunn av den komplekse måten at LHRH analoger funksjon. Menn med kreft har spredning til skjelettet kan ha noen skjelettsmerter. Hvis kreften har spredd seg til ryggen hans, kan selv en kort økt vekst komprimere ryggmargen og forårsake smerte eller lammelser. Leger kan unngå refleks ved å foreskrive anti-androgener for et par uker når behandlingen begynner.
Leger kan bruke det kvinnelige hormonet østrogen for å motvirke testosteron produksjonen. På grunn av østrogen mulige bivirkninger, som for eksempel blodpropp og brystkreft vekst, har østrogener blitt erstattet med anti-androgener og andre rusmidler. Østrogener kan forsøkes, men hvis androgen deprivasjon fungerer ikke lenger.

Kirurgisk fjerning

Av og til vil legene fjerne testiklene. Dette stopper hormoner fra fyre mer kreft vekst. Mer enn 90 prosent av androgener, for det meste testosteron, er laget i testiklene.
Kirurgi kan gjøres på poliklinisk basis, og er trolig den minst kostbare og enkleste måten å redusere androgen nivåer. Det er permanent, skjønt, og mange menn har problemer med å akseptere mangelen på testiklene, ofte på grunn av hvordan den ser ut. Kirurger kan implantere kunstige silikon sekker, som ser ut som testikler, i pungen.

Bivirkninger

Hormonbehandling har noen uønskede bivirkninger, inkludert lavere eller ingen seksuell lyst, impotens, hetetokter som kan være midlertidig, ømme bryster og vekst, osteoporose, anemi, mindre mental evne, muskelmasse tap, vektøkning, tretthet, høyere kolesterolnivå, depresjon, høyt blodtrykk, diabetes og til og med hjerteinfarkt.
Mens anti-androgener har lignende bivirkninger, synes de å ha mindre effekt på libido. Hvis anti-androgener brukes alene, libido og potens ofte ikke er berørt. Hvis disse stoffene er kombinert med LHRH-analoger, derimot, diaré, kvalme og leverproblemer kan oppstå.
De fleste menn kan ta hormonbehandling trygt i flere år. Uunngåelig, men kan de fleste prostatakreft vokse med få eller ingen mannlige hormoner. Hvis dette skjer, vil hormonbehandling ikke lenger fungere, og legen din kan foreslå stråling eller cellegift.

Fosamax Stråling bivirkninger

Fosamax (alendronat) er et bisfosfonat medisiner foreskrevet for å forebygge og behandle bentetthet tap (osteoporose). Fosamax har vært knyttet til en alvorlig benlidelser og nåværende eller tidligere strålebehandling er en risikofaktor.

Advarsel

Sjelden har folk som tar Fosamax utviklet en alvorlig lidelse som kalles osteonekrose i kjeven, noe som resulterer i ødeleggelse av benvev.

Symptomer

Symptomer av osteonekrose i kjeven kan være smerter, nummenhet, hevelse, løse tenner og tannkjøtt betennelse eller infeksjon.

Disease Progression

Ubehandlet osteonekrose i kjeven kan utvikle seg til bein infeksjon, bein ødeleggelse, utsatt ben i munnen og irreversible kjeve kollaps.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for osteonekrose i kjeven assosiert med Fosamax og andre bisfosfonater er kreft, kjemoterapi, steroider og strålebehandling, spesielt i hodet eller nakken. Stråling i kjeven området kan føre til lignende effekter uten å ta bisfosfonater.

Dental History

De fleste som har utviklet osteonekrose i kjeven mens du tar bisfosfonater allerede hatt tannsykdom eller nylig hadde gjennomgått en dental prosedyre, slik som å ha en tann fjernet, slik det fremgår av Family Lett Dental Care nettside.

Brystoperasjoner Stråling bivirkninger

Kirurgi og strålebehandling er to vanlige behandlinger som brukes for brystkreft, og mens prosedyrene er nyttig for mange pasienter, er det noen bivirkninger å vurdere. Ulike pasienter vil reagere annerledes enn de operasjoner og anestesi brukt, så å snakke med en lege om de beste operasjoner for å forfølge er viktig.

Arm Hevelse

Et antall pasienter som har brystoperasjon ofte oppleve smerte og hevelse (lymfødem) i armen ved siden av bryst operert. Økt armbevegelse etter operasjonen vil bidra til å lindre dette ubehaget, sammen med mild massasje.

Angst og depresjon

Følelsen engstelig eller deprimert opptil et år etter brystoperasjon er ikke uvanlig. Mange pasienter lurer på om kreften vil komme tilbake etter operasjonen og bør møtes med en lege for å få informasjon om hvordan du bli så frisk som mulig for å redusere sjansene for kreft retur. Dersom depresjon forverres, kan medisiner og tilleggsbehandling være nødvendig.

Bryst hevelse og ømhet

Etter strålebehandling, kan brystet området være øm å ta på og hoven. Dette øker når strålingen av behandlingen er ferdig. Kvinner som har strålebehandling og kirurgi er mer sannsynlig å oppleve sårhet enn de som bare har gjennomgått kirurgi.

Nerve Damage

Nerveskader på armen eller armhulen kan noen ganger forekomme hos pasienter som har hatt brystoperasjon og strålebehandling. Deler av den øvre arm og underarm kan nummenhet, og det kan være vanskelig å bevege armen; Men nyvinninger innen medisinsk utstyr og prosedyrer gjør denne bivirkningen mindre vanlig.

Fatigue

Pasienter kan også oppleve ekstrem tretthet etter under strålebehandling. Grunnen til dette er fortsatt ukjent, og noen kvinner blir mer slitne enn andre.

Slik behandler bivirkninger av stråling behandlinger

Ingen pasienter som gjennomgår strålebehandling behandlinger ville ha forestilt at stråling hjelpe i diagnostisering og behandling av ulike sykdommer ville ha konsekvenser eller bivirkninger som de gjør. Stråling som brukes i radio terapeutiske behandlinger brukes for behandling av alle typer kreft og inflammasjon ved å ødelegge de ondartede kreftceller, men som en bivirkning skader også de vanlige regenererende celler til en viss grad. Bivirkninger som vanligvis er beskrevet av pasienter som gjennomgår strålebehandling er tørr, kløende hud, etterfulgt av huden flassing og tørr munn (på grunn av innsnevring av munningene av kanalene av spyttkjertel).

Bruksanvisning

•  Drikk peppermynte-te å avverge en urolig mage og noen av hudsykdommer forbundet med stråling. Bland 7g av mynte og 25g brunt sukker med 175 ml kokende vann og drikke en kopp hver dag.

Bruk en bly forkle og føre krage eller skjoldbrusk skjold under behandling, selv om ikke tilbys av behandlingspersonell. Disse forklær må knyttes akkurat som din vanlige kjøkken forkle eller rundt halsen, og de beskytter radiosensitive vev og organer i brystet, magen og halsen regionen fra stråling.

Støv noen irriterte områder av huden med maisenna til å absorbere fuktighet som kan irritere og kap huden. Fyll en gammel nylon sokk med maismel og bank lett fuktige områder som kan være gnaging.

Tips og advarsler

  • Forebygging er nøkkelen til å håndtere stråling bivirkninger. Sørg for å ta forholdsregler mot hudsykdommer forbundet med stråling ved å beskytte mot fukt der bakterier kan formere seg og kolonisere.

Lupron & Stråling behandlinger for prostatakreft

Etter kreft i huden, er prostatakreft den ledende årsaken til kreft hos menn, ifølge Center for Disease Control and Prevention. The American Cancer Society rapporterer at hvert år mer enn 190.000 nye tilfeller av prostatakreft oppdages og at en av hver sjette menn utvikler sykdommen i løpet av sin levetid. Omtrent 27.000 mennesker dør av prostatakreft hvert år i USA. Med behandling, er de fem-års overlevelse for prostatakreft nesten 100 prosent som følge av effektive behandlinger som stråling og reseptbelagte medisiner Lupron.

Bakgrunn

Prostatakreft oppstår når celler inne i prostata begynner å vokse ukontrollert, som danner tumorer. Mens prostatakreft er vanligvis behandles, er det en risiko for at kreftceller vil spre seg utover prostata og forårsake sekundære kreft i andre områder. Det mannlige hormonet testosteron stimulerer handlingene til prostata og forverrer kreft, forårsaker den til å vokse og spre seg raskere.

Funksjon

Strålebehandling bruker radioaktiv energi til å målrette og ødelegge kreftceller i prostata. Det er to typer av strålebehandling: de med en ytre strålingskilde og brachyterapi, som bruker radioaktive frø for å levere stråling fra innenfor kroppen. Lupron er en injeksjon medisiner tilgjengelig med en resept fra lege. Når administreres, forstyrrer handlingene til LH eller leutinizing hormon, et stoff som bidrar til testosteron produksjonen i kroppen din Lupron. Dette fører til et fall i testosteronnivået i kroppen din, noe som bremse veksten og spredningen av prostatakreft.

Funksjoner

Legene har muligheten til å foreskrive stråling og Lupron for samtidig eller individuell bruk. Bruk begge terapier er mest vanlig for avanserte former for prostatakreft, ifølge Seattle Cancer Care Alliance. Ekstern stråling vanligvis foregår daglig eller annenhver dag i seks til åtte uker på poliklinisk basis, mens brachyterapi krever bare ett besøk for å ha frø implantert og muligens ett besøk for å få dem fjernet. Lupron injeksjoner administreres vanligvis noen få dagers mellomrom i en periode på tre til fire uker.

Bivirkninger og risiko

Omtrent 12 til 20 prosent av menn som mottar strålebehandling for prostatakreft utvikle urin bivirkninger, inkludert inkontinens eller lekkasje av urin og vanskeligheter med å opprettholde en jevn strøm av urin, ifølge Seattle Cancer Care Alliance. Disse bivirkningene er mest vanlig hos menn som hadde underliggende urinveisproblemer på grunn av prostataforstørrelse før behandling. Impotens er en annen mulige bivirkninger av prostatakreft stråling samt diaré, hemorroider, haster relatert til avføring og tretthet. Noen menn lider av permanent infertilitet etter prostata stråling, og mindre enn 1 prosent av mennene opplever skader på andre vev, for eksempel blæren og endetarmen, melder Seattle Cancer Care Alliance. De vanligste bivirkningene av Lupron er hetetokter, som oppstår i 55 prosent av menn som behandles med stoffet, melder RxList. Andre mulige bivirkninger av Lupron inkluderer feminine hevelse i brystvevet, svakhet, tretthet, tap av appetitt, forstoppelse, redusert testikkelstørrelse, impotens, smerter i kroppen, hodepine, søvnløshet og urin haster. Bruk av stoffet fører til kardiovaskulære bivirkninger i opptil 8 prosent av brukerne, som høyt blodtrykk, hjertesvikt og blodpropp, ifølge RxList.

Self-Care

En næringsrik diett og tilstrekkelig søvn bidrar til å begrense effekten av strålebehandling, ifølge American Cancer Society. Iført løstsittende klær bidrar til å redusere noe av hudirritasjon som kan oppstå under behandling. Hvis du utvikler bivirkninger fra Lupron, snakk med onkolog om metoder for å håndtere dem. Husk at de fleste bivirkningene av både strålebehandling og Lupron forsvinne eller avta og gradvis avta når behandlingen avsluttes.

Etter Effekter av Brakyterapi Bekken Stråling

Brachyterapi er en form for intern strålingsterapi hvor en enhet er plassert inne i legemet for å behandle kreft. Gi en høyere dose av ionisert energi enn andre former for strålebehandling, er pellets, bånd eller ledninger guidet nær eller inn i kreftvev å bekjempe sykdommen. Og mens indre bekken stråling kan ha mange fordeler i behandling av kreft, er det ikke uten bivirkninger.

Typer

Brachyterapi er vanligvis brukes i behandling av både cervical og prostatakreft i bekkenområdet. Med kreft i livmorhalsen, kan intern stråling brukes på ethvert stadium av sykdommen med positive effekter. Men prostatakreft bare reagerer på denne formen for behandling i sine tidligere stadier, for eksempel I og II.

Fordeler

I begge form for kreft, er den mest åpenbare fordelen skaden stråling forårsaker til kreftceller. Det endrer egentlig deres DNA, som hindrer raske divisjon og forårsaker død av disse unormale celler. For begge kreftformer, kan det også føre til remisjon.

Betydning

I livmorhalskreft, kan brachyterapi også sette scenen for andre former for behandling ved å krympe den ondartet svulst så det kan bli enklere og mer effektivt behandles med ekstern strålebehandling (målrettet ionisert energi) og / eller kjemoterapi (anti-kreft narkotika). Intern stråling kan gjøre kreftceller i livmorhalskreft mer utsatt for chemo narkotika. I prostatakreft, kan det samme ikke sies.

Effekter av livmorhals Stråling

Med livmorhalskreft, de fleste bivirkninger av intern bekken stråling senter på fordøyelsesproblemer, urinveisproblemer og sex. Det er ikke uvanlig å lide kvalme, urolig mage, oppkast, løs avføring, vaginal tørrhet og inkontinens under behandling.

Effekter av prostata Stråling

Med prostatakreft, intern stråling forårsaker ofte saker som involverer avføring, urinering og sex. Mange menn går gjennom brachyterapi erfaring diaré, endetarms smerte, økt vannlating, inkontinens og noen ganger erektil dysfunksjon.

Mindre vanlige Effects

Selv om ikke så vanlig som andre bivirkninger kan intern bekken stråling føre til innsnevring av vagina, forkorting av vaginal hulrom, for tidlig overgangsalder og tap av beintetthet med livmorhalskreftpasienter. Intern stråling av prostata kan føre urinrørsstriktur (urinrøret lukker).

Strålebehandling bivirkninger

Strålebehandling brukes i kreftpasienter. Det innebærer å bruke bjelker av høyenergi røntgenstråler eller partikler til å drepe kreftceller eller krympe kreftsvulster. Strålebehandling vanligvis kommer fra utsiden av kroppen; fjernlys er konsentrert om områder som er berørt av kreft. Stråling virker ved å forårsake skade på genetisk materiale i cellene som kontrollerer veksten og delingen av celler. Strålingsterapi kan anvendes alene eller i kombinasjon med andre kreftbehandlinger slik som kjemoterapi.

Bivirkninger av strålebehandling

Mens målet for strålebehandlingen er å drepe kreftceller, er noen friske celler også tapt i prosessen, noe som er en negativ bivirkning av stråling. Men det er viktig å merke seg at omsorg er tatt for å ødelegge så få normale celler som mulig.

I tillegg til å ødelegge friske celler, kan strålingen føre til hårtap på behandlingsstedet, tretthet, irritabilitet, hudirritasjon, munntørrhet, hoste, svelgevansker, kortpustethet, kvalme, diaré, blæreproblemer, oppkast, øreverk, sår hals og sår kjeve. I tillegg kan stråling påvirker effekten av maten smaker på noen kreftpasienter.

Mens mange bivirkninger fra stråling utvikle umiddelbart, noen utvikler senere i sjeldne tilfeller. Det er imidlertid ingen smerte følte under stråling og stor forsiktighet er tatt for å sikre at pasientene er så behagelig som mulig under behandling.

Positive effekter av stråling kan skje umiddelbart, eller det kan ta uker eller måneder for kreft å reagere på behandlingen. Hver situasjon er forskjellig og avhenger av hvilke typer og antall behandlinger samt alvorlighetsgraden av kreft.

Administrerende Stråling bivirkninger

For å bli så frisk som mulig og motvirke noen av bivirkningene av strålebehandling, er det flere trinn som pasientene kan ta. Disse tingene inkluderer å spise et sunt, balansert kosthold; få nok hvile for å unngå tretthet; å ta vare på huden i behandlingsområdet ved å bo borte fra kassetter, bandasjer, og irriterende ingredienser i kremer, kremer og andre produkter; unngå ekstrem varme eller kulde på behandlingsområdet; og unngå soleksponering til de berørte områdene.

Håndteringen av spesifikke bivirkninger kan være forskjellig for hver pasient. De som lider av ekstrem trøtthet kan spørre familie eller venner om hjelp med daglige oppgaver, prioritere å få viktige ting gjort eller balansere hvileperioder med aktivitetsperioder. De som har problemer med huden etter stråling bør unngå stramme klær i det bestrålte området, unngå kremer, lotion og kosmetiske produkter på det berørte området, unngå hårfjerning i området og unngå å gni eller klø området.

Prostate Cancer & Vetenskaps: Kirurgi Vs. Stråling

Prostate Cancer & Vetenskaps: Kirurgi Vs.  Stråling


Mellom 1974 og 1994, melder svenske forskere at dødelighet på grunn av prostatakreft i den sveitsiske var den høyeste i verden, inkludert 30 prosent høyere enn i USA Samtidig, er om antall prostata krefttilfeller blant den sveitsiske befolkningen halvparten av de i andre land. Følgelig er det medisinske fellesskapet studere dette fenomenet og veiing av fordeler og risiko ved kirurgi versus stråling.

Kirurgi Versus Stråling

Etter en studie fant at menn er forvirret om hva som er en effektiv behandling for prostatakreft fordi urologer har en tendens til å anbefale operasjon og radiologer gå god for strålebehandling, Cleveland Clinic forskere undersøkt forskjellene mellom kirurgi og strålebehandling i pasienter over en åtte års periode. I første omgang fant de at kirurgiske pasienter hadde en 2 prosent fordel over stråling pasienter, men videre studier avdekket at eldre teknikker som brukes i strålebehandling forvrenges resultatene. Når de ansatt moderne teknikker og høyere strålingsdoser, kirurgi og ekstern stråle strålebehandling var like effektive.

Vetenskaps

I 2007 publiserte svenske forskere resultatene av en langsiktig studie som sammenligner ulike prostata kreft behandlinger. Studien fant at etter 10 år, menn som hadde prostata kirurgi hadde en 83 prosent overlevelse mens de som gjennomgikk stråling hadde en 74 prosent rente for å overleve. Det oppstod imidlertid denne studien i samme tidsperioden da Cleveland Clinic forskere funnet ulik dosering av stråling i bruk.

Side Effects

En studie publisert i mars 2008 utgaven av "The New England Journal of Medicine" tok en titt på bivirkningene forbundet med kirurgi, brachyterapi og konvensjonell strålebehandling av prostatakreft. Brachyterapi er implantasjon av radioaktive pellets eller frø inn i en prostata å drepe kreftceller. Ingen prosedyre skilte seg ut som de beste eller verste i form av bivirkninger, som kan inkludere vannlating problemer, avføring og erektil dysfunksjon. Om 13 prosent av konene til menn som gjennomgikk brachyterapi rapporterte ereksjonsproblemer. I tillegg rapporterte 22 prosent av ektefeller av menn som gjennomgikk tradisjonell strålebehandling og 44 prosent av kirurgi gruppen Ereksjonsproblemer bekymringer, mens 15 prosent av kirurgiske pasienter opplevde urininkontinens og mellom 6 og 10 prosent av både den tradisjonelle stråling og brachyterapi pasienter rapporterte inkontinens. Når smerte og økt vannlatingsfrekvens ble inkludert i bivirkninger, om lag 18 prosent av mennene som brukte brachyterapi hadde moderate eller negative resultater ett år etter behandling. Elleve prosent av tradisjonelle stråling pasienter og 7 prosent av kirurgiske pasienter rapportert om problemer med smerter eller hyppighet av vannlating.

Stråling i Regelmessighet Treatment

En 20-årig studie publisert i 2009 utgaver av & ldquo; Strålebehandling & rdquo; og & ldquo; Oncology & rdquo; funnet noen komplikasjoner og bivirkninger forbundet med strålebehandling i prostata kreft tilbakefall. Ifølge studien, kan stråling utrydde tilbakevendende kreft hos pasienter som har hatt sin prostata fjernet, og det er et smalt vindu av tid der ekstern strålebehandling kan redde liv. Ingen annen behandling har vist seg å være effektive i slike tilfeller av prostatakreft tilbakefall, idet forskerne. Studien startet i 1987, og forskere sier fremskritt i stråleterapi sannsynlig har senket frekvensen av bivirkninger enda mer i dag.

Se og venter

Ny svensk forskning publisert i 2010 & ldquo; Journal of the American Cancer Society & rdquo; fant at selv uten behandling, kun 3 prosent av menn diagnostisert med tidlig stadium prostatakreft døde innen 10 år. I dag og rsquo; s forbedret prostatakreft screening betyr at mange slike kreftformer er funnet før de utvikler seg til en livstruende sykdom. Likevel, stråling og kirurgi risiko i disse tilfellene oppveier sine fordeler. Den svenske studien anmeldt dødelighet blant 6800 menn som hadde blitt diagnostisert med prostatakreft. Rundt 20 prosent av mennene som legene brukte & ldquo; vaktsom venter & rdquo; tilnærming døde innen åtte år, men dette antallet var ikke annerledes, forskerne sa, enn dødelighet i befolkningen generelt. Mindre enn 3 prosent av disse mennene faktisk døde av prostatakreft, og de som døde var typisk i dårlig helse på forhånd.

Bivirkninger av Stråling for prostatakreft

Det finnes to former for stråling som brukes til å behandle prostatakreft: ekstern strålebehandling og intern strålebehandling. Ekstern strålebehandling gis normalt fem dager i uken i ca åtte uker. Under denne behandlingen, er huden merket for nøyaktighet. En maskin som ligner et røntgen skyter høye stråler av stråling gjennom huden. Ekstern stråling vare bare noen få minutter og er ikke smertefull.
Intern strålebehandling er også kalt brachyterapi. Under denne prosedyren radioaktive frø er satt inn i prostata. Prosedyren varer i omtrent en time og er mer praktisk enn ekstern stråling fordi ukentlige behandlinger ikke er nødvendig.
Begge disse terapier har bivirkninger så som vevsskade, problemer med urinblæren, inkontinens, impotens og fertilitet, og utmattelse. Noen av bivirkningene forsvinne når behandlingen er fullført.

Tissue Skader

Ifølge Seattle Cancer Care Alliance, kan alvorlig vevsskade forekommer hos færre enn 1 prosent av menn som blir behandlet med ekstern stråling. Skader er svært sjelden, men en mulighet. Ekstern strålebehandling kan forårsake vevsskader til blæren og rektum. Noen ganger denne skaden må festes med kirurgi.

Effekter på tarmen

Tarm problemer kan ofte forekomme under strålebehandling. Diaré, tarm haster og blusse opp av hemorroider er bivirkninger. Disse forholdene blir verre hvis tarmproblemer skjedde før behandling. Ofte kan medikamenter bli gitt for å kontrollere disse bivirkninger. Statistisk sett kan 20 prosent av menn opplever langsiktige tarmproblemer selv når behandlingen er avsluttet.

Inkontinens

Urin sphincter kan bli skadet under strålebehandling. Lekkasje og trang til å urinere kan skje, forårsaker inkontinens. Dette skjer i omtrent 8 til 10 prosent av menn som gjennomgår strålebehandling. Noen ganger vil denne tilstanden krever en mann å permanent ha en pute for å hindre fukting klærne hans. Hvis inkontinens blir alvorlig nok, vil kirurgi være nødvendig for å løse problemet.

Imptence / Infertilitet

Strålebehandling kan påvirke en manns evne til å bli erigert eller holde oppreist. Dette fører til impotens. Impotens kan påvirke om lag 50 prosent av menn som gjennomgår strålebehandling. Normalt kan medikamenter bli gitt for å bidra til å rette på dette problemet.
Sammen med impotens, kan barnløshet oppstå. Dette skjer fordi strålebehandling dreper sperm ligger i testiklene. For yngre menn, kan dette være en bekymring. Før behandling, kan sperm trekkes fra testiklene og frosset for senere bruk.

Fatigue

Fatigue er en vanlig bivirkning til strålebehandling. Naps er ofte tatt i denne perioden av trøtthet. Fatigue normalt går bort i løpet av en måned eller to etter at behandlingen er avsluttet. Snakk med en ernæringsfysiolog om hva slags kosthold som vil bidra til å minske tretthet.

Bivirkninger av bekken Stråling

Bekken stråling er en vanlig behandling for kreft i prostata, tykktarm, livmor, livmorhals og eggstokker. Den radioaktive energien som brukes til å behandle disse tilstander også utgjør en risiko for bivirkninger hos pasientene.

Typer bivirkninger

Noen bivirkninger er felles for alle typer strålebehandling, slik hud rødhet og irritasjon på stedet av terapi, håravfall fra det behandlede området, og tretthet. Bivirkninger som er spesifikke for bekken stråling er diaré og hyppig vannlating.

Time Frame

Noen bivirkninger av bekken stråling, slik som hudirritasjon, utvikler bare timer etter behandling, mens andre tar flere dager til en uke skal vises. Trøtthet mot stråling vanligvis fortsetter i inntil ett år etter behandlingen avsluttes, og noen pasienter finner hårtap fra stråling til å være permanent.

Kjønnsspesifikke bivirkninger

Menn som får bekken stråling noen ganger utvikle impotens. For kvinner, vaginal kløe, svie og tørrhet er mulig.

Risiko

Bekken stråling utgjør en risiko for permanent infertilitet hos både menn og kvinner. Strålebehandling også litt øker risikoen for å utvikle kreft senere i livet, ifølge Mayo Clinic.

Oppløsning

Tilstrekkelig hvile og riktig ernæring er viktige faktorer i å begrense bivirkninger av bekken stråling, ifølge American Cancer Society. Hvis du utvikler diaré, drikke rikelig med væske for å hindre dehydrering.

Hvordan virker Prostata Sensor Stråling påvirker tarmene?

Strålebehandling, en av de mest vanlige behandlinger for prostatakreft, virker ved å drepe kreftceller. Dessverre, kan røntgenstrålene som brukes til å ødelegge kreftceller også skade nærliggende friske celler, inkludert de i tykktarmen og endetarmen. En ny enhet som kalles prostata sensor kan gi legen et mye bedre bilde av hvor mye stråling svulsten mottar under hver behandling.

Det krone-størrelse trådløs sensor er implantert i prostata nær svulsten å måle røntgen levert til området. Sensoren kan også legen vite om strålingen ble levert til rett sted. Han bruker disse dataene til å gjøre justeringer i behandlingsplanen for neste økt for å levere en stråledose som er høy nok til å drepe kreftceller, men forhåpentligvis ikke høy nok til å skade friskt vev. Han kan også endre innstillingene på X-ray utstyr til nettopp målrette svulsten.

Enhver type strålebehandling, fra ekstern stråle terapi (EBT) som leverer røntgenstråler fra utenfor kroppen din, til brachyterapi som innebærer å plassere radioaktivt materiale inne i prostatakjertelen, kan skade tarmer og forårsake symptomer. Sensoren er ikke en strålekilde, men det gjør oppdage stråling fra innenfor eller utenfor prostatakjertelen. Ved å gi legen din data for å begrense unødvendig stråling til friskt vev, sensoren reduserer celleskader og begrenser symptomer.

Symptomer

Ifølge Michigan Cancer Consortium, kan du merke tarmproblemer innen tre til fire uker etter første strålebehandling. Symptomene kan være kramper, diaré, gass, smerter, tykt slim utflod fra endetarmen, og blod i avføringen. Symptomene vanligvis gå bort på sine egne flere uker etter at du har fullført strålebehandling. Men noen menn har langsiktige tarm problemer.

Ta vare på deg selv

Legen din vil bruke data fra sensoren for å begrense tarm problemer, men det er også noen skritt du kan ta på egen hånd for å gjøre situasjonen bedre. Ifølge Michigan Cancer Consortium, kan du endre måten du spiser, planlegger fem på seks små måltider om dagen i stedet for tre større funn. Siden svært varme eller svært kalde matvarer kan stimulere tarmen, er det en god idé å servere mat i romtemperatur. Det er også en god idé å unngå matvarer som forårsaker gass eller tarm irritasjon. Disse inkluderer krydret mat, de som er høy i fiber, og de som er stekt, fettete eller fet. Alkohol, kullsyreholdige drikker som brus, og drikker som inneholder koffein kan også gjøre symptomene verre.

Hvis diaré er ille nok, vil kroppen din mister væske og elektrolytter, som natrium og kalium. Drikk rikelig med vann --- åtte til ti glass om dagen er et godt mål --- og spør legen din om du bør legge til noen sportsdrikke som erstatter elektrolytter.

Bivirkninger av Neck Stråling

Strålebehandling er en vanlig form for kreftbehandling. Det er effektivt når det brukes alene eller i kombinasjon med behandlinger som kirurgi og kjemoterapi. Hvis legen foreslår å bruke strålebehandling for å bekjempe kreft som har utviklet seg i nakken din, kan du oppleve bivirkninger i din munn og svelg.

Fakta

I strålebehandling, er høye energi bølger eller partikler rettet mot kreftceller til å ødelegge dem eller skade dem slik at de ikke lenger kan vokse eller spredning. Hvis man har kreft i halsen, kan strålingen bli rettet mot kreftceller fra utsiden av kroppen, eller den kan implanteres enten inne i svulsten eller bare ved siden av det med et radioaktivt frø. Mens stråling er rettet mot kreftceller, kan det også føre til problemer med friskt vev. Bivirkningene av strålingen er avhengig av hvilken del av kroppen som skal behandles.

Throat bivirkninger

Strålebehandling på halsen kan gi bivirkninger i halsen. Slimhinnen i spiserøret kan bli betent og sår. Du kan føle deg som om det er noe fast i halsen, eller som om vevet brenner. Svelge kan bli smertefullt. I noen tilfeller blir svelge så smertefullt at spising og drikking er for vanskelig for deg.

Mouth bivirkninger

Strålebehandling rettet mot halsen kan forårsake problemer i munnen. Bivirkninger er munntørrhet, nedsatt eller tap av evne til å smake og sårhet. Du kan utvikle hulrom og problemer med kjeven din om strålingen påvirker bein. Du kan utvikle munnsår, som kan være smertefullt og føre til en risiko for infeksjon. Du kan også oppleve veldig tykk, tråaktig spytt.

Behandling

Fordi strålebehandling er en pågående prosess, vil skadene den forårsaker bli påført igjen og igjen. Leger som regel fokus på håndtering av bivirkninger på halsen. For sår hals, drikker kule væsker og spise tørt, myk mat kan redusere smerte. Medisiner for å nummen munnen og halsen kan hjelpe. Hvis du ikke kan spise eller drikke, vil en fôring tube sikre at du får næring. Tannlegen kan behandle hulrom i tennene. Hvis du utvikler en infeksjon, vil antibiotika motvirke det.

Forberedelse

Forberedelse til potensielle bivirkninger av halsen stråling kan gjøre det enklere for deg å administrere dem mens du er i behandling. Fortell tannlegen din om strålebehandling før det begynner. Hun kan sørge for at dine tenner og munn er så sunt som mulig før prosessen begynner, noe som kan bidra til å redusere problemer senere. Legen din kan hjelpe deg med å finne grupper av andre pasienter som gjennomgår samme behandling. Å snakke med andre som forstår hva du går gjennom kan gjøre prosessen mindre stressende.

Bivirkninger av stråling i Cancer Patient

Stråling er oftest administreres ved hjelp av en maskin som sender ut røntgenstråler lignende. Denne formen for stråling kalles ekstern strålebehandling. Andre former for stråling innebærer å ta radioaktive piller eller implantere radioaktive lignende pellets, men disse er mindre vanlig. Mange av de vanlige bivirkninger av stråling forekommer med både ekstern strålebehandling og andre former for stråling; Men, hudproblemer og lokal tap av hår oppstår bare med ekstern strålebehandling.

Bivirkninger fra strålings variere avhengig av pasienten, men de uvanlig starte løpet av noen få dager etter den første behandling. I noen tilfeller kan bivirkningene vedvarer etter behandlinger er ferdig.

Fatigue

Cancer tretthet er en vanlig bivirkning forbundet med stråling. Kreft tretthet kan være forårsaket av stråling, eller ved en kombinasjon av stråling og andre kreft behandlinger kombinert med stress av å være syk. En vedvarende og kronisk tretthet kan gjøre det vanskelig for deg å utføre daglige aktiviteter. Søvn og hvile kan ikke løse følelsen av tretthet; du kan våkne opp fra en lur eller en lang natts søvn og fortsatt føler utmattet. Trøtthet kan begynne når stråling behandlinger starte og kan bli verre jo flere behandlinger du har.

Hudproblemer

Hudproblemer og lokale tap av hår kan oppstå på det stedet hvor strålingen er rettet. Du vil ikke miste alt håret, som ofte skjer med kjemoterapi, fordi strålingen bare dreper celler som den berører. I tillegg til tap av hår på det punktet der strålingen er administrert, kan huden i dette området også blitt irritert. Huden kan hovne opp, blemme, eller se solbrent. Huden kan også føles tørr eller kløende eller begynne å skrelle. Det kan ta noen uker for huden å leges etter stråling behandlinger stoppe. Du bør ikke lage riper i området eller bruk såpe eller andre produkter som kan irritere huden ytterligere, eller bør du ha på stramme klær eller bandasje huden uten å snakke med legen din.

Mage og spiseproblemer

Avhengig av hvor strålingen er administrert, kan du oppleve problemer som forstyrrer din diett. Hvis du får stråling til hodet eller halsen, du kan ha en vanskelig tid å svelge eller mister appetitten. Du kan få munnsår eller har tørr munn eller være ute av stand til å smake maten. Du kan også føle seg kvalm. I tillegg kan du være mer utsatt for å få hull i tennene; hvis du har gebiss, kanskje protesene ikke passer lenger fordi munnen kan hovne opp.

Stråling til brystet kan også gjøre svelge vanskelig og føre til problemer med å spise. Endelig kan stråling til magen eller bekkenet også forårsake fordøyelseskanal opprørt, inkludert kvalme, oppkast eller diaré.

Lav blodlegemer

I sjeldne tilfeller kan stråling føre til at hvite blodceller eller blodplatetall til å slippe. Dette kan gjøre deg mer mottakelig for smitte og forårsake problemer med immunsystemet. Det kan også gjøre det vanskelig for blodet å koagulere. Hvis dette skjer som et resultat av dine stråling behandlinger, kan legen din har å utsette behandling for en kort periode for å hjelpe blodceller gå opp igjen. Du kan også få blodmangel (f.eks, har et lavt antall røde blodlegemer) og krever en blodoverføring.

Long-Term bivirkninger

Stråling kan potensielt gjøre langsiktig skade på kroppen din. Hvis du har stråling i brystet, har du kanskje arrdannelse rundt lungene som gjør det vanskelig å puste, eller du kan ha hjerteproblemer. Hvis du har stråling til magen eller bekkenet, kan du oppleve blære eller tarm dysfunksjon.

Det er også en liten risiko for å utvikle strålingsinduserte kreftformer som følge av strålebehandling, i henhold til American Cancer Society. Ofte kan disse andre kreftformer ikke utvikle seg i 10 år eller mer etter behandlingen.