Digidexo.com

metotreksat otyłość

Metotreksat for Crohns sykdom

Metotreksat er et stoff som fungerer som en antimetabolitt og antifolat. Stoffet blir ofte brukt for å behandle kreft og autoimmune sykdommer, slik at det er en mulighet for å hjelpe i behandlingen av Crohns sykdom.

Process

Metotreksat virker ved å hemme metabolismen av folsyre, som bidrar til å dempe symptomene på Crohns sykdom.

Support

Dr. Brian Feagan, en kanadisk gastroenterolog, har vært en forkjemper for å bruke metotreksat å bekjempe Crohns sykdom for en rekke år, og hans arbeid har bidratt til å gjøre stoffet en allment akseptert alternativ.

Study

En fransk studie utført i 2000 sementert metotreksat som en langsiktig behandlingsalternativ for Crohns sykdom da den ble publisert i American Journal of Gastroenterology.

Dosering

For effektivt å holde Crohns sykdom i remisjon, er det anbefalt at doser på 15 mg metotreksat per uke er tatt. Doser på 25 milligram per uke er foreslått å først sende Crohns sykdom i remisjon.

Historie

Metotreksat brukes til å bli kjent som amethopterin, og er nå en erstatning for aminopterin, som var en mye sterkere og mer giftig antifolat brukes til å behandle Crohns sykdom.

Hvordan Metotreksat & Cyclosporine sammenligne?

Metotreksat er et stoff som griper med veksten av visse celler i kroppen, slik som hudceller, benmarg-celler og kreftceller, alle som reproduserer raskt, i henhold til drugs.com. Metotreksat "brukes til å behandle visse typer kreft i bryst, hud, hode og nakke eller lunge. Det er også brukt til å behandle alvorlig psoriasis og revmatoid artritt," forklarer drugs.com, og er gitt etter andre behandlinger mislykkes. Cyclosporine, på den annen side senker kroppens immunsystem. Det brukes "for å hindre organavstøting etter en nyre, lever eller hjerte transplantasjon eller til å behandle alvorlig psoriasis eller alvorlig revmatoid artritt," rapporterer drugs.com.

Ciklosporin Forholdsregler

Det er mange ting som bør diskuteres med en lege før du bruker ciklosporin. Pasienter med høyt blodtrykk, nyresykdom og alle typer kreft kan ikke være i stand til å bruke denne medisinen, ifølge drugs.com. For å unngå bivirkninger, ta denne medisinen i to doser på samme tid hver dag. Umiddelbart ta kontakt med lege dersom det er tegn på nyresvikt, for eksempel har problemer med urinering, døsighet, forvirring, humørsvingninger, økt tørste, fullstendig tap av matlyst, kvalme, oppkast, hevelse, vektøkning eller kortpustethet. Fortell legen din om eventuelle andre medisiner eller vitaminer som du tar.

Ciklosporin bivirkninger

Alvorlige bivirkninger er urinretensjon, døsighet, humør eller personlighetsforandringer, tåkesyn, hodepine eller smerter bak øynene, kramper, svakhet og smerter i muskler, unormal hjerterytme, svimmelhet, lett blåmerker og blødninger og endringer i huden farge. Andre alvorlige bivirkninger inkluderer magesmerter, kløe, mørk urin og uvanlig svakhet, ifølge drugs.com. Mindre-alvorlige bivirkninger er skjelvinger, økt hårvekst, mild hodepine, diaré, forstoppelse, og nummenhet eller en kriblende følelse i hele kroppen. Kontakt legen din dersom bivirkningene vedvarer eller forverres.

Metotreksat Forholdsregler

Det er viktig at denne medisinen ikke blir tatt daglig. Drugs.com rapporterer at dette stoffet er tatt en gang eller to ganger i uken, og pasienter som har tatt det daglig har dødd. Leveren, nyrer, lunger og benmarg kan bli skadet av å bruke dette stoffet, så ikke ta dette stoffet i store mengder eller lenger enn foreskrevet. Også, ikke ta dette stoffet hvis du har leversykdom forårsaket av alkoholisme eller hvis du er gravid. Metotreksat kan forårsake ytterligere skade på leveren og kan påvirke fosteret. Snakk med legen din før bruk for å unngå eventuelle bivirkninger.

Methotrexate bivirkninger

En allergisk reaksjon karakterisert ved utslett, hevelse i ansikt, munn, lepper og tunge er mulig mens du tar metotreksat. Drugs.com råder pasienter til å søke øyeblikkelig medisinsk hjelp dersom de opplever noen alvorlige bivirkninger, inkludert tørr hoste, kortpustethet, diaré, oppkast, sår i munnen, blod i urin eller avføring, feber, frysninger og smerter i kroppen. Andre alvorlige bivirkninger er influensalignende symptomer, sår hals, hodepine, blemmer i huden, blek hud, lett blåmerker og blødninger, gulsott, manglende appetitt og magesmerter. Mer vanlige bivirkningene er svimmelhet, mild hodepine, urolig mage og tåkesyn.

Betraktninger

Mange antibiotika og over-the-counter medisiner kan samhandle med både ciklosporin og metotreksat. Diskuter dette med legen din. Begge stoffer er effektive i behandling av psoriasis eller alvorlig reumatoid artritt, men cyklosporin kan brukes til andre formål. Selv om både forårsake bivirkninger, viser det seg at metotreksat fører til mer alvorlige, livstruende bivirkninger hvis det brukes feil. Til syvende og sist er det opp til deg og legen din for å avgjøre hvilket medikament som er riktig for deg.

Reverse Metotreksat Håravfall

Hårtap er en vanlig bivirkning av metotreksat og andre kreft og kjemoterapi medisiner. Mens håret vokser tilbake etter en person slutter å ta medisinen, kan forlegenhet og depresjon hårtap være vanskelig å håndtere. Heldigvis, kan enkeltpersoner implementere noen tips for å redusere hårtap og stimulere til ny vekst.

Bruker for Metotreksat

Metotreksat, også kjent som Trexall, FOLEX PFS, Rheumatrex Dose Pack og Methotrexate Sodium, er et medikament som brukes til å forstyrre veksten av visse celler i kroppen. Spesielt kan den brukes til å målrette benmargceller, hud-celler og kreftceller. Metotrexat kan være foreskrevet for personer med visse typer av hud, hode, nakke, lunge eller brystkreft, og det kan også bli brukt til å behandle alvorlige tilfeller av revmatoid artritt eller psoriasis i mindre doser.

Bivirkninger

Moderate bivirkninger er kvalme, urolig mage, oppkast, hodepine, svimmelhet, tretthet, blødning i tannkjøttet og tåkesyn. Flere alvorlige bivirkninger som garanterer legehjelp er kortpustethet, tørr hoste, diaré, blod i urin eller avføring, redusert vannlating, feber, frysninger, muskelsmerter og influensasymptomer, sår hals og hodepine med en alvorlig utslett eller blemmer, blek hud og lett blødninger og blåmerker, og gulsott.

Nyre-eller leverfunksjon kan også bli svekket ved bruk av Methotrexate, så det er viktig å ha dem testet regelmessig.

Ifølge Medicine World og BreastCancer.org, er håravfall også en vanlig bivirkning av Methotrexate, selv om bivirkninger varierer fra person til person.

Dealing med Håravfall

Hårtap er en uheldig bivirkning som ofte oppstår som følge av bruk av metotreksat og andre kreft målretting narkotika. Hårtap skjer fordi narkotika målrette alle raskt dele celler. Kreftceller deler seg raskt, men det gjør friske celler, for eksempel hårsekkene. Du kan miste noen eller alle av håret ditt, avhengig av hvordan kroppen din reagerer på medisinering.

Hårtap kan være sjokkerende, pinlig og deprimerende. Oppsøke støtte fra familie og venner til å hjelpe deg å takle tapet av håret ditt. Hvis du ikke er komfortabel med tap av håret ditt, slitasje skjerf, luer, sjal eller parykker når ut i offentligheten. Og prøver å holde positivt, fordi når du slutter å ta Methotrexate, vil håret vokse ut igjen.

Reverse Hårtap

Mens du tar Methotrexate, er det ikke mye du kan gjøre for å hindre tap av hår. Endre medisiner eller justering av dosen bør kun skje under tilsyn av lege. Hvis håravfall bekymringer deg, snakk med legen din før problemet oppstår, slik at du kan både være forberedt.

Et sunt kosthold kan hjelpe mot hårtap, spesielt hvis du spiser rikelig med protein og hamstre på vitamin B, jern og magnesium. Velg matvarer som er rike på proteiner og disse vitaminer og mineraler, eller ta kosttilskudd for å sikre at du får betydelige beløp. Mens endringer i kostholdet ikke kan være i stand til å forhindre håravfall helt, vil de hjelpe håret vokse tilbake raskere når du slutter å ta Methotrexate.

Oral medisiner og aktuelle kremer kan være i stand til å bidra til å stimulere veksten av nye hår. Rogaine er en aktuell krem ​​som er tilgjengelig for både menn og kvinner, og det er om lag 30 prosent effektiv. Propecia er en muntlig medisiner som kan stimulere hårveksten, men du bør være klar over sine mulige seksuelle bivirkninger.

Metotreksat og Folic Acid for Håravfall behandling

Metotreksat og Folic Acid for Håravfall behandling


Ifølge chemocare.com, er metotreksat en "antimetabolitt kjemoterapi narkotika." Dette betyr at det forstyrrer metabolismen av folsyre i raskt dele celler som fører til en mangel på folsyre og til døden av cellen. Folsyre er et viktig B-vitamin som bidrar til å danne nye blodceller og bidrar til nye vev og celler som hårsekkene til å vokse. Langvarig behandling med metotreksat kan føre til en mangel på folsyre, og av denne grunn, mange leger gi folsyretilskudd til pasienter på metotreksat for å bidra til å minimalisere bivirkningene. Folsyre er ikke rutinemessig brukt som behandling spesielt for hårtap forbundet med metotreksat.

Bruksområder

Metotreksat blir brukt i behandling av visse kreftformer som er karakterisert ved hurtig delende celler som for eksempel brystkreft. Det er også brukt til å behandle autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og psoriasis og å forårsake spontanabort i de tidlige stadier av en graviditet utenfor livmoren.

Bivirkninger

Metotreksat påvirker ulike mennesker på ulike måter. Ifølge medicineworld.org, de vanligste bivirkningene inkluderer gradvis hårtap, endringer i blodcelletall, diaré, pustebesvær, nyreskader, rennende øyne, hud og neglefargeendringer. Mindre vanlige bivirkninger er leverskader, allergiske reaksjoner, hudutslett og nevrologiske problemer som hodepine, atferdsproblemer, kramper og problemer med å snakke. Hvis du er på metotreksat, er det svært viktig å diskutere eventuelle bivirkninger med legen din. Sørg for at du delta på noen planlagte avtaler for å teste for unormale blodverdier.

Håravfall

Hårsekkene, strukturer under huden som produserer hår, er noen av de raskeste dele celler i kroppen. De deler i gjennomsnitt hvert 23-72 timer. Metotreksat rettet mot celler som deler seg hurtig, og som et resultat, noen ganger er det forårsaker død av hårceller og påfølgende hårtap. Selv om det kan skje, er håravfall ganske sjelden på de mindre doser av metotreksat som vanligvis brukes til å behandle ting som psoriasis. Det blir mer vanlig på høyere doser brukes til å behandle kreft. Legen din bør forsikre deg om at hårtap og mange andre bivirkninger forbundet med metotreksat er reversible når medisinering er stoppet. Totalt hårtap er sjelden på metotreksat.

Betraktninger

Det er viktig at behandlingsopplegget overholdt, og noen syke effekter diskuteres med legen din. Det er ting du kan gjøre for å bidra til å minimere hårtap og for å maksimere gjenvekst når du har blitt tatt av metotreksat. For eksempel kan du bruke visse aktuell kremer, visse orale medisiner, laser behandling, folsyre som kan være foreskrevet av legen din, og sørg for at du har tilstrekkelig protein i kosten. Det er viktig å diskutere eventuelle tiltak du vurderer å ta med legen din først, som noen vitamintilskudd kan forstyrre handlingen av metotreksat.

Folsyre

Det er ingen konkrete bevis på at folsyre tilskudd hindrer hårtap under behandling med metotreksat. Den brukes til å minimalisere bivirkningene forårsaket av folatmangel, og en av disse bivirkningene er potensial hårtap. Noen leger unngå forskrivning folsyretilskudd til pasienter som fikk metotreksat for kreftbehandling som det fryktes at det kan forstyrre effekten av metotreksat på kreftcellene. Dersom du får metotreksat for kreft og er bekymret for hårtap og mangel på folsyre, må du diskutere med legen din.

Ektopisk graviditet og Metotreksat

Hvis en kvinne opplever en graviditet utenfor livmoren, må hun handle med en gang for å avslutte svangerskapet. Ifølge google.com/health, ektopisk svangerskap oppstå i ett i hver 40-1 i hver 100 graviditeter. En graviditet utenfor livmoren er en "unormal graviditet som oppstår utenfor livmoren." Denne tilstanden kan være dødelig for mor og baby.

Hva er Metotreksat?

Metotreksat hindrer utviklingen av cellene i kroppen. Reproduktive celler, kreftceller, benmargsceller, og hudceller er de beste celler til å hindre at disse cellene bevege seg raskt. Metotreksat kan brukes til å avslutte en tidlig graviditet utenfor livmoren eller stoppe veksten av "noen embryonale eller fosterceller som ligger igjen etter operasjonen for å avslutte et svangerskap utenfor livmoren."

Hva Metotreksat gjøre?

Metotreksat blir vanligvis injisert i to forskjellige steder på kroppen. Dette øker sjansene for at medisinen vil bli fullstendig absorbert. Metotreksat hindrer utvikling av hurtig delende celler, slik som "embryonale, føtalt, og tidlig placenta celler." En kvinne som har en graviditet utenfor livmoren kan ta denne medisinen er avslutte svangerskapet. Når injisert, vil medisinen slippe hCG nivåer, som er et tegn på graviditet er slutt.

Bivirkninger

Ved bruk av metotreksat for behandling av graviditet utenfor livmoren, kan mange bivirkninger oppstår. Noen vanlige bivirkninger er magesmerter og kramper. Du kan også oppleve vaginal blødning, kvalme og tretthet. Siden det er så mange mulige bivirkninger, må en lege følge deg gjennom hele behandlingen.

Symptomer på ektopisk graviditet

Mange symptomer kan oppstå med en graviditet utenfor livmoren. Disse inkluderer amenoré, unormal vaginal blødning, ømme bryster, kramper, kvalme, smerter i korsryggen, og magen eller bekkensmerter.

Intervensjon

Ektopisk svangerskap kan være en fatal situasjon for moren. På grunn av dette, bør graviditet ikke fullført. En nødsituasjon inngrep må utføres for å fjerne "utviklings celler" for å redde kvinnens liv. Hvis ikke, kan det svangerskap utenfor livmoren revne livmoren som kan føre til sjokk.

Metotreksat bivirkninger

Metotreksat er en anti-metabolitt stoff som brukes til å behandle revmatoid artritt, psoriasis og visse kreftformer. Psoriasis og reumatoid artritt må være alvorlig før metotreksat er anvendt. Fordi metotreksat kan være svært giftig, bare leger som har erfaring med anti-metabolitt legemidler bør forskrive det, og pasientene må overvåkes nøye mens du tar det.

Vanlige rapporterte bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme eller mageubehag, ulcerøs stomatitt, og et lavt antall hvite blodceller. Andre vanlige bivirkninger er tretthet, frysninger og feber, svimmelhet og nedsatt motstandskraft mot infeksjoner. Forhøyede leverfunksjonstester forekommer i om lag 15% av leddgikt pasienter.

Lever Symptomer

Metotreksat kan forårsake både fibrose og skrumplever. Dette kan være dødelig, og en høyere dosering, spesielt i kombinasjon med en alkohol, fedme eller diabetes, kan føre til mer alvorlig levertoksisitet.

Neoplasmer

Metotreksat øker risikoen for lymfom. Eventuelle eksisterende svulster er underlagt "tumorlyse syndrom", eller unormalt rask vekst.

Gastrointestinale symptomer

Diaré eller ulcerøs stomatitt krever opphør av metotreksat, som en potensielt dødelig intestinal perforasjon kan forekomme.

Lung Disease

Metotreksat kan forårsake skader på lungene som ikke kan leges helt, selv om behandlingen er avsluttet.

Hudsymptomer

Alvorlige og noen ganger fatale hudreaksjoner som nekrose kan oppstå, noen ganger etter en enkeltdose.

Med ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler

Alvorlige og noen ganger fatale reaksjoner kan forekomme ved høye doser av metotreksat administreres med ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler som indometacin, ketoprofen og aspirin. Disse omfatter benmargssuppresjon, aplastisk anemi, og gastrointestinal toksisitet.

Metotreksat for Ulcerøs kolitt behandling

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelse i tykktarmen, som følge av dannelsen av sår langs kolon fôr. Hevelse og sår forårsake symptomer som diaré, magesmerter og anal blødning. Flere medisinske alternativer eksisterer for å behandle ulcerøs kolitt, inkludert metotreksat.

Hvordan Methotrexate Works

Metotreksat tilhører en klasse av medikamenter som kalles immunmodulatorer, som er medikamenter som med hensikt svekker immunsystemet. Dette kan virke counterintuitive, men det kan hjelpe pasienter med ulcerøs kolitt. Kroppens immunsystem reagerer på sår som en utenlandsk materiale, forårsaker betennelse og en økt immunforsvar. Denne type reaksjon er vanlig og sunt når svarer til en midlertidig fremmed materiale, slik som en bakteriell infeksjon. På grunn av den kroniske naturen til ulcerøs kolitt, denne respons bevirker et konstant nivå av økt immunaktivitet. Metotreksat slapper immunsystemet, kjemisk hindrer funksjon av proteiner og celler som brukes til å bekjempe utenlandske enheter. Ved å redusere immunresponsen mot magesår, hevelse og symptomer blir redusert.

Indikasjoner for behandling

Metotreksat kan anbefales hvis du har ulcerøs kolitt i forbindelse med Chrons sykdom. Det er også gunstig for pasienter som er svarer til andre behandlingsformer, som for eksempel anti-inflammatorisk kortikosteroider.

Side Effects

Siden metotreksat er en immunomodulator, er det en komplikasjon av svekket immunsystem, noe som kan føre til en farlig lavt antall hvite blodlegemer. Den farligste potensiell bivirkning av metotreksat er skrumplever, som kan utvikle seg etter år med jevn behandling. Hvis du lider av alkoholisme eller fedme, risikoen for å utvikle skrumplever er betydelig høyere. For å unngå å utvikle denne tilstanden, noen pasienter mottar årlige biopsier av levervev å teste for skrumplever.

Behandling Method

Metotrexat kan administreres oralt eller via injeksjon. Injeksjonen, gitt ukentlig, er mer effektivt sluppet ut i blodet enn oral medisin. Spør legen din som behandlingsmetode er riktig for deg og din livsstil.

Metotreksat som en behandling for revmatoid artritt

Metotreksat som en behandling for revmatoid artritt


Metotreksat har blitt brukt til å behandle mennesker med revmatoid artritt siden 1970-tallet. Det har vært en av de mest effektive behandlinger for revmatoid artritt siden den ble godkjent av United States Food and Drug Administration. Siden det kan ha livstruende bivirkninger, noen mennesker er nølende til å ta metotreksat.

Typer

Metotreksat kan tas oralt (piller) eller via injeksjon. Pillene er vanligvis tatt hver uke i den anbefalte dosen. Noen pasienter med revmatoid artritt kan ta opptil 10 piller per uke, men de fleste starter med en lavere dose. Injeksjoner er også gitt ukentlig og kan injiseres på et legekontor eller selv administreres dersom en person er komfortabel med denne metoden.

Funksjon

Revmatoid artritt er en auto-immun sykdom. Immunsystemet hos en person med revmatoid artritt feilberegner noen av foringer i leddene og angriper cellene i fôr. Dette fører til smertefull betennelse, og hvis den forblir ubehandlet, fullstendig ødeleggelse av felles fôr. Metotreksat fungerer ved å undertrykke immunsystemet og hindre den fra å angripe felles fôr.

Time Frame

Det kan ta flere måneder for metotreksat å jobbe, selv om de fleste mennesker med revmatoid artritt varsel forbedring innen en måned eller to. Metotreksat er ansett som en langvarig behandling narkotika. Dosen kan endres, men en person med revmatoid artritt som er vellykket behandlet med metotreksat vil trolig bruke metotreksat for resten av sitt liv.

Side Effects

Metotreksat har flere bivirkninger, hvorav noen er livstruende. Legen din vil følge deg nøye for lever, blod og hud skader mens du tar metotreksat. Hver av disse bivirkningene kan føre til livsfarlige forhold, så er det viktig å ikke hoppe over tester som kontrollerer for disse bivirkningene. De fleste som tar metotreksat oppleve noen magesyke når de tar sin ukentlige dose. Andre vanlige bivirkninger er diaré, pustebesvær og håravfall.

Alternatives

Det finnes alternativer til metotreksat. Metotreksat er ansett som en sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler, eller DMARD. Andre DMARDs inkluderer hydroksyklorokin, cyklofosfamid og minocycline.

Advarsel

Metotreksat kan forårsake skade på det ufødte barnet, slik at kvinner som planlegger å bli gravide og deres partnere bør ikke bruke den.

Działania niepożądane metotreksatu wstrzykiwań

Metotreksat jest lekiem stosowanym w leczeniu niektórych nowotworów, przewlekłych chorób Remitująco skóry (takich jak łuszczyca) i reumatoidalnego zapalenia stawów. Tryb działania jest poprzez hamowanie enzymów biorących udział w metabolizmie zasadniczego składnika odżywczego (foliowego). Cele metotreksat komórek zapalnych i komórek nowotworowych, ale może uszkodzić zdrowe tkanki, które mają wyższe wymagania kwasu foliowego. Ten artykuł skupia się na efektach metotreksatu na metabolizm kwasu foliowego, które mogą wytwarzać efekty uboczne związane z zastrzykami metotreksat.

Skutki uboczne

Najczęściej zgłaszanymi działaniami niepożądanymi metotreksatu są owrzodzenia, nudności i uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej. Krwinki białe niskie mogą spowodować zwiększoną podatność na zakażenia. Inne skutki uboczne są wskazane poniżej poprzez toksyczności w narządach. Te toksyczne efekty uboczne i są wytwarzane przez hamowanie niezbędnych dróg biochemicznych. Metotreksat jest antymetabolity kwasu foliowego i hamuje enzym (reduktaza dihydrofolianowa), który metabolizuje związki kwasu foliowego. Przez zahamowanie tego enzymu obniża się rodzaj i ilość folianów dostępnych dla reakcji biochemicznych. Reakcje te obejmują syntezę kwasów nukleinowych (na przykład DNA i RNA) i komórkową przetwarzania białek. Synteza kwasu nukleinowego hamuje depresję podział komórek, które zakłóca proliferację różnych komórek nowotworowych. Aktywność ta nie jest skierowany wyłącznie na komórkach nowotworowych, a skutki uboczne metotreksat powodują zakłócenia innej aktywności komórkowej związane folanu-. Ogólnie toksyczność metotreksatu jest funkcją hamowania proliferacji komórkowej w normalnych komórkach i tkankach z wysokimi obrotami i zakłóceń sygnałów komórkowych.

Hematologiczne

Szpik kostny jest stale wytwarzania nowych komórek. Komórki te są istotne w transporcie tlenu, funkcji układu immunologicznego i gojenia się ran. Metotreksat można hamować produkcję krwinek w szpiku kostnym i powodować depresję stężenia czerwonych krwinek (RBC), krwinek białych (WBC) i wytwarzania płytek. To może ostatecznie prowadzić do niskiego RBC (niedokrwistość), niskie WBC (leukopenia) oraz wzrost ryzyka wybroczyn lub krwawień z powodu niskich płytek krwi, które są niezbędne w tworzeniu parcha.

Uszkodzenie wątroby

Ostre i przewlekłe uszkodzenie wątroby jest zgłaszane najczęściej z powodu dużych dawkach lub długotrwałej ekspozycji na metotreksat. Toksyczność przewlekła może być śmiertelne i musi być uważnie monitorowane. Ryzyko zwiększa się toksyczność używania alkoholu, cukrzyca, otyłość i starości. Może spowodować uszkodzenie wątroby z powodu zmniejszyła reakcji komórkowych (czyli metylacji) w wątrobie i proliferacji tłumione.

Odpornościowego i płuc

Metotreksat należy stosować z dużą ostrożnością, gdy aktywne zakażenie wystąpiło. Może to spowodować uodpornienie się nieskuteczne. Potencjalnie śmiertelnego zakażenia oportunistyczne (na przykład zapalenia płuc), może również wystąpić z powodu tłumionego aktywacji białych krwinek i produkcji.

Neurologiczne

Uszkodzenia nerwów (neurotoksyczność) zgłaszano u pacjentów leczonych metotreksatem dożylnym. Działania niepożądane są zgłaszane jako leukoencefalopatii, czyli istota biała (leuko-) mózg (-encephalo) uszkodzenia (-pathy) i występuje jako niektórych typów napadów. Mózgu i płynu rdzeniowego mają wysoki poziom kwasu foliowego, który funkcjonuje w utrzymaniu produkcji neuroprzekaźnika i naprawy aminokwasów. Zakłócenie tych procesów są podane w produkcji napadów i neurotoksyczność.

Nerki (nerek)

Metotreksat może powodować uszkodzenie nerek i niewydolność nerek. Toksyczność dla nerek jest spowodowany dużą koncentrację metotreksatu, które naturalnie jest filtrowany z krwi. Te wysokie stężenia mogą prowadzić do powstawania kryształów w nerkach, powodując uszkodzenia lub awarii.

Skóra

Poważne i czasami śmiertelne reakcje skórne są zgłaszane z metotreksatem. Reakcje miejscowe obejmują świąd, zmiany w pigmentacji, pokrzywka, wysypki i owrzodzenia. Reakcje ciężkie to śmierć komórek tkanek i zespół Stevensa-Johnsona. Takie warunki mogą wynikać z powodu zakłóceń układu immunologicznego, co prowadzi do zakażenia, a przerwanie replikacji i naprawy tkanek w miejscach iniekcji lub zwijanych.

Guz wątroby i zdrowej diety

W przypadku wystąpienia nowotworu wątroby, czy jest łagodne lub złośliwe, jest idealnym miejscem, aby rozważyć wprowadzenie zmian do swojej diety. Pewne produkty spożywcze mogą być związane ze zwiększonym lub zmniejszonym ryzykiem raka.

Cechy

Pewne składniki odżywcze w diecie można zapobiec uszkodzeniu DNA, które mogą ostatecznie uniemożliwić raka według American Cancer Society. Otyłość jest związek z rakiem oznacza również, że dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu nowotworu wątroby.

Fakty

Bogate w antyoksydanty owoce i warzywa były związane z niższym ryzykiem raka. Należy upewnić się, aby włączyć pokarmy zawierające beta-karoten, selen, witaminy C i witaminy E w codziennej diecie, według ośrodków leczenia raka w Ameryce. Kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Znajduje się w produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.

Znaczenie

Według National Cancer Institute, szacuje się, że 22620 mężczyzn i kobiet stanie się z rozpoznaniem i 18.160 mężczyzn i kobiet umrze na raka wątroby w 2009 roku rak wątroby dotyka mężczyzn niż kobiety i to nie jest najbardziej powszechne wśród Asian / z wysp Pacyfiku .

Zapobieganie / Rozwiązanie

Po dobrze zbilansowanej diety, nie palenia i unikanie alkoholu może pomóc w zapobieganiu raka wątroby. Należy także pamiętać, że zapalenie wątroby typu B może zwiększyć swoje szanse na rozwój nowotworów wątroby, dlatego należy się zaszczepić i bezpieczny seks, aby uniknąć zarażenia się chorobą.

Rozważania

Twój organizm nie może prawidłowo wchłaniać witaminy i składniki odżywcze, ze względu na swój guza wątroby. To jest dobry pomysł, aby to suplement witaminy w codziennej diecie, a jednocześnie nadal jeść żywności o wysokiej wartości odżywczej.

Ostrzeżenie

Alkohol może znacznie zwiększyć ryzyko raka wątroby, dlatego należy unikać picia alkoholu, jeśli masz guza wątroby. Smażone, tłuste potrawy i pokarmy, które są bogate w tłuszcze nasycone są uważane zwiększyć ryzyko zachorowania na różne rodzaje raka, więc jest to idealne miejsce, aby zmniejszyć, jak wiele z nich jesz.

Zdrowa dieta Walki Alkoholizm

Alkoholicy zysk ponad połowa ich kalorie z alkoholu i zazwyczaj nie jeść właściwie w ciągu ich uzależnienia. Po alkoholowych wchodzi leczenie wyeliminować spożycie alkoholu, napotykają wiele wyzwań żywieniowych. Jest to możliwe, mogą być opracowane inne warunki, takie jak nadciśnienie, otyłość, niedożywienia, jak również objawów, takich jak nudności i biegunkę. W odpowiedzi na obawy diety szybko, eliminując alkoholowe problemy żywieniowe i dodając zdrowego odzyskiwania alkoholizm dieta dadzą alkoholu większą szansę odzyskania.

Alkoholowe Dietetyczne Obawy

Jak alkoholik zaczyna modyfikować jego spożycie alkoholu do pokonania jego alkoholizm, musi być radził o alkoholowych problemów żywieniowych. Na przykład, kofeina w kawie jest często nadużywane przez alkoholików podczas alkoholizmu, jak również w trakcie ich odzyskiwania alkoholizm diety. Podczas ich uzależnienia alkoholowego są prawdopodobnie używane kawę jako przeciwwaga dla alkoholu i mogą następnie wykorzystać kawę w krocze podczas odzyskiwania. Zbyt dużo kawy podczas odtwarzania może powodować pacjent się drażliwość i utworzyć przyczynę jej nawrotu alkoholem. Wyeliminować lub ograniczyć spożycie kofeiny od razu w fazie odbudowy.

Inne alkoholowe problemy żywieniowe obejmują złe nawyki żywieniowe alkoholowych podczas ich uzależnienia. W większości przypadków, alkoholicy zastąpić dobrze zbilansowanej diety z dogodnych wyborów żywności --- fast food i fast foodów --- są wypełnione szkodliwych tłuszczów, soli i cukru. Wyeliminować fast food, napoje gazowane, smażone potrawy i słodycze, jak z reguły podczas tworzenia odpowiedniej diety odzyskiwania alkoholizm. Może być konieczne zastosowanie szybki przepis, który powoduje, że alkoholik odzyskiwanie jeść tylko domu-gotowane jedzenie.

Alkoholizm Odzyskiwanie Dieta

Wpływ alkoholu na organizm --- zwłaszcza wątroby --- są znaczne. Obfite spożywanie alkoholu hamuje zdolność wątroby do przechowywania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E. Większość alkoholików są również niedobór wapnia, kwasu foliowego, magnezu, tiaminy i kilku innych ważnych witamin i składników odżywczych. Ponieważ wpływa to na każdy system w organizmie, w tym układu odpornościowego, alkoholicy stają się bardziej chory łatwiej niż w populacji ogólnej.

Rozpocząć dietę odzyskiwania alkoholizm przez jedzenie warzyw, które mają wyrazisty zielony, czerwony i pomarańczowy zabarwienie, takie jak papryka, szpinak, brokuły i marchew, a także owoców takich jak pomarańcze i grejpfruty. Taka kombinacja będzie zwiększać poziom witaminy C i przeciwutleniacze w organizmie. Jeść pięć porcji owoców i warzyw dziennie.

Zwiększyć spożycie białka --- 04:56 ounces --- dziennie przez mięso o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk i ryby. Ponadto, jeść trzy uncje pełnoziarnistych dziennie i unikać rafinowanych lub białych produktów mącznych.

Aby zwiększyć poziom magnezu i cynku, zjeść porcję ziarna, nasiona sezamu, cytryny, jajka, nasiona dyni lub chudego steku dziennie.

Chiropraktyka Pielęgnacja szyi Pain

Prawie każdy cierpi lub będzie cierpieć z powodu bólu szyi w pewnym momencie w ich życiu. Dla wielu, ból jest tymczasowy i stosunkowo łatwe w leczeniu, inni cierpią chroniczny ból szyi, który jest bardzo trudno żyć. Istnieje wiele sposobów, w leczeniu bólu szyi, niektóre z udziałem leków i innych, które zajmują więcej z regulacji mechaniki ciała. Chiropraktyka opieki jest udowodnione, nieinwazyjną techniką, która pomaga zarządzać ból szyi, czy to jest tymczasowe lub przewlekłe.

Przyczyny

Kręgarzy związane z amerykańskim Chiropractic Associated zidentyfikowali wiele przyczyn bólu szyi. Szkody lub wypadki to tylko niektóre z głównych przyczyn nagłego wystąpienia bólu szyi. Prawie każdy, kto jest zaangażowany w wypadku samochodowym, zwłaszcza jeśli są one z tyłu zakończony lub broadsided będzie odczuwać ból szyi po swoim wypadku. Spowodowane jest to stan zwany kręgów szyjnych, w którym głowica wskakuje z powrotem i do przodu kilka razy ze względu na skutki uderzenia. To wpływa na mięśnie, stawy i tkanki, a nawet może spowodować pękanie kręgów.

Starzenie się może również powodować ból szyi, jak choroba zwyrodnieniowa staje się bardziej zagrożone. To powoduje degenerację lub rozrzedzenie przestrzeni dysku między kręgami. To powoduje przerzedzenie kręgów być mniej chronione, i może powodować tarcie i powtarzające się bóle.

Codzienne życie może być również ważnym czynnikiem przyczyniającym się do bólu szyi. Słaba postawa, stres i otyłość może powodować szyi do wyrównania, co powoduje nadmierne naprężenia na odcinku szyjnym. Podnoszenie ciężarów, podnoszenie lub powtarzalnych stres może powodować nadmierne napięcie mięśni karku i słabych mięśniach może doprowadzić do wyrównania.

Kręgarzy

Kręgarzy są lekarze w pełni zdolne do pracy ból szyi spowodowane przez wyżej wymienionych powodów. Kręgarz jest lekarz, który odbył szkolenie podyplomowe w akredytowanym programie ukierunkowanym na naturalnej opieki zdrowotnej w chiropraktyka. Traktują różnorodne objawy, lecz ich głównym celem jest rdzenia manipulacji. Różne państwa mają różne zakresy praktyki, ale wszystkie kręgarzy są przeszkoleni w leczeniu bólu szyi wśród wielu innych objawów. Podejście kręgarz do leczenia można określić jako łagodny, praktyczne, interaktywne i nieinwazyjna. Nie przepisać leki, ale ma dostęp do naturalnych suplementów lub miejscowo kremy, które mogą pomóc w uzdrowieniu ból mięśni i stawów otaczających kręgi.

Zabiegi

Leczenie z kręgarz może się różnić w zależności od twojego stanu, poziom komfortu i stylu, w którym twoje traktuje kręgarz warunków. Kręgarz zada pytania dotyczące bólu szyi, historii i stylu życia, tak, że może on pochodzić z planu leczenia, który będzie dla Ciebie najlepszy. Jeśli twój ból szyi jest spowodowane z utrzymania i urazu lub upadku, kręgarz może chcieć wysłać do promieni rentgenowskich, aby upewnić się, że nie ma żadnych złamań, zanim zaczyna leczenia cię.

Gdy jesteś gotowy, aby rozpocząć leczenie z kręgarz, ona rozluźnić mięśnie szyi z masażu leczniczego, stymulacji elektrycznej lub masażu mechanicznego. Ta ma na celu umożliwienie lepszego zakres ruchu w szyi tak, że jest łatwiejsze i bardziej komfortowe, gdy robi korektę. Gdy czuje jesteś gotowy, będzie dostosowanie szyi w sposób, w którym czuje się będą najbardziej przydatne do stanu. Jest to często szybko oporowa, aby wyrównać kręgosłupa i metoda ta jest na ogół bezbolesny.

Lekarz będzie nadawać z Tobą, aby ustalić najlepszy kierunek działania dla przyszłych zabiegów. Wielu pacjentów czuje się lepiej w pierwszej wizyty, ale ważne jest, aby kontynuować leczenie, czy kręgarz sugeruje to. Może to uniemożliwić ból szyi w przyszłości, tak często trwa kilka zabiegów na szyjce prawidłowo dostosować się i przekwalifikowania mięśnie utrzymać kręgi w miejscu, zwłaszcza jeśli ból szyi jest spowodowane słabą postawą.

Przyczyny posterior Neck Pain

Definiowanie Pain

Tylny ból szyi są opisane jak ból u podstawy czaszki. Sztywność mięśni szyi i ból promieniuje w dół lub w górę rękę do głowy to typowe objawy bólu szyi. Ból mięśni może być trudne lub czuć w dotyku. Niektórzy ludzie doświadczają słabość ramion i rąk, a nawet mrowienie w palcach w wyniku bólu tylnej szyi. Objawy mogą być jedynie łagodne, jednak w niektórych przypadkach może być ból ostry ból. Informacje opublikowane przez American Chiropractic Association, ACA, wymienia obrażenia, zwężenie kanału kręgowego, złą postawę, słabe mięśnie brzucha, chorobą zwyrodnieniową dysku, zapalenie kości i stawów i otyłość jako najczęstsze przyczyny bólu szyi.

Postawa

Słaba postawa głowy i szyi może powodować ból szyi co prowadzi do bólów głowy. Mięśnie karku presję na niektórych nerwów czuciowych i ruchowych, powodując bóle głowy. Pozycje takich jak pochylenie głowy do przodu i do tyłu zaokrąglenia mogą powodować mięśni w przedniej części szyjki, aby wydłużyć podczas skracania tych w tylnej części szyi. Ten napina mięśnie i obciąża nerwu potylicznego. Każda pozycja, która podnosi ramię i przechyla głowę skraca i napina mięśnie, który działa od barku do szyi. To jest powód, dlaczego patrząc na ekranie monitora umieszczonego na stronie lub trzyma telefon od swojej szyi i barku może powodować ból szyi. Można poprawić postawę ciała leżąc na plecach i ciągnąc podbródek w dół i w. Ten odcinek napina mięśnie na karku podczas wzmacniania mięśni w przedniej części szyi. Wzmocnienie strefy brzucha jest inny sposób złagodzić ból szyi spowodowanego zaokrąglonymi ramionami i zakrzywionego kręgosłupa. Jeśli górna część ciała, w tym głowy i szyi nie są obsługiwane przez silne mięśnie brzucha, mięśnie szyi stają się napięte i napięte. Otyłość jest kolejnym czynnikiem, który może osłabić mięśnie brzucha, jak dodał waga stawia dodatkowe obciążenie na ból pleców i szyi powoduje.

Szkoda

Ból szyi jest często spowodowane przez szkody z wypadku samochodowego. Mimo, że większość ludzi odzyskania w czasie, niektóre osoby do rozwoju przewlekłego bólu szyi w wyniku. W przypadku kręgosłupa szyjnego, głowica zostanie przeniesiona w jednym kierunku, a następnie gwałtownie z powrotem w przeciwnym kierunku. Szyja jest zmuszony poza normalnego zakresu ruchu powodując skręcenie karku. Dzieje się tak zazwyczaj, gdy pojazd uderzył od tyłu. Sztywność w szyi i tyłu głowy są typowe objawy kręgosłupa szyjnego. Wiele osób skarży się na bóle głowy, jak również. Ból jest spowodowany przez uszkodzenie nerwów, mięśni w szyi, płyty i więzadeł. Podczas gdy większość ludzi w pełni odzyskać od kręgosłupa szyjnego, mięśnie w tylnej części szyi są napięte i może potrwać kilka miesięcy, aby całkowicie wyleczyć.

Zapalenie stawów

Albo reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów szyjki mogą powodować bóle karku. Jak ludzie się starzeją, stawy w szyi ulec uszkodzeniu od zużycia. Objawy mogą obejmować sztywność karku, bóle głowy, ból, który promieniuje do ramion, i skurcze mięśni w szyi. Leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów obejmują odpoczynek i leki w celu zmniejszenia stanu zapalnego i złagodzenia bólu. Szyjny kręgosłupa, lub zapalenie kości i stawów szyi, może być traktowane z fizykoterapii, które mogą obejmować ciepła i / lub terapii zimno, rozciąganie i szyi ćwiczenia wzmacniające, poprawę postawy i leków przeciwbólowych, takich jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Ból w szyi lub pleców są także wspólne objawy zwężenie kanału kręgowego, zakrzywione lub zwężone kręgosłupa często spowodowane przez zapalenie stawów lub innych warunków wpływających na zwyrodnieniowych kręgosłupa.

Ból pleców szyjnego

Ból szyjki macicy wpływa na szyję. Kręgosłup szyjny składa się z siedmiu kręgów, które są odpowiedzialne za wsparcie głowicę ważenia piętnaście lub więcej kilogramów, obraca się o 180 stopni, 90 stopni, wyginanie obu stronach i przechylania 120 stopni w kierunku każdego ramienia. Ze względu na to wszystko, szyja jest szczególnie podatne na uszkodzenia i odkształcenia.

Urazy szyi

Uraz szyi do szyi, który posiada osiem korzeni nerwowych, może stworzyć wiele bólu. Najczęstszą formą urazu szyi jest Whiplash, która występuje, gdy szyja jest hyperextended lub hyperflexed. Mięśnie wokół szyi dokręcić i umowa, powodując ból.

Starzenie

Starzenie się może powodować ból szyi, gdy towarzyszy mu zaburzeń zwyrodnieniowych kręgosłupa, takimi jak zapalenie kości i stawów, zwężenie kanału kręgowego i chorobą zwyrodnieniową dysku. Ból i drętwienie może wystąpić i powodować problemy w mobilności i codziennych czynności.

Postawa

Słaba postawa może tworzyć ból w naszych kręgów szyjnych, jak również. Nasz szyi kompensuje dla naszego braku postawy i tworzy nierównowagę dla całej naszej tyłu. Ponadto, otyłość i osłabione mięśnie brzucha mogą umieścić nacisk na szyję i osłabiają je.

Choroby kręgosłupa

Objawy, takie jak ból długotrwały i problemami neurologicznymi należy traktować poważnie, ponieważ mogą to być objawy poważniejszych dolegliwości. Kompresja rdzenia kręgowego, nowotwory kręgosłupa i złamania kręgosłupa mogą spowodować tego typu objawów.

Leczenie raka szyjki Back Pain

Ćwiczenia w celu zwiększenia siły mięśni szyi może pomóc w zmniejszeniu bólu szyjki. Masażu i hydroterapii może również pomóc. Są często zalecane leki, takie jak ibuprofen lub paracetamol. Poważny, przewlekły ból może wymagać recepty od lekarza. Leki często przepisywane do szyjki macicy bóle pleców to narkotyki i zwiotczające mięśnie.

Może ściągnięty nerwów powodować zawroty głowy?

Dysfunkcja nerwów

Ściśnięte nerwów występuje w bazie kręgosłupa i powodować drętwienie nóg. Mogą one również występować w szyjce, powodując zawroty głowy (lub utratę równowagi). Zawroty głowy pojawia się, ponieważ ściśniętej nerwów podstawy szyjki są połączone bezpośrednio do mózgu. Kompresja nerwu zapobiega sygnały osiągnąć mózg, w tym znaczeniu, w odniesieniu do wagi jako utrata równowagi. Ból jest często związane z ściągniętym wzrokowego.

Ściśnięte nerwów występuje głównie w gdzieś wzdłuż kręgosłupa, a zazwyczaj objawia się w dolnej części pleców lub zasady szyjki. Bóle karku zazwyczaj rozprzestrzenia się przez ramiona, gdy nerw jest ściskany w podstawie szyjki.

Typowe objawy zaburzeń układu nerwowego

Skonsultować się z lekarzem, jeśli masz zawroty głowy lub częste przedłużonym epizody niezrównoważenia. Jeśli zawroty głowy towarzyszą odczucia w ręce, mrowienie palców lub utratę siły w jednym z twoich ramionach, a następnie może być przypadek zespołu górnego otworu klatki piersiowej. Zespół ten występuje wskutek nerwów i naczyń krwionośnych staje ściskany w wyniku braku przejścia między podstawą szyjki i pachy.

Mięśnie i kości wokół górnego otworu klatki piersiowej stają się powiększone. To rozszerzenie mięśnia lub przemieszczania tkanki ciała będzie często skutkować i ramienia bólu. Czasami zdarza się, że jest blokada cyrkulacji krwi. Otyłość rozszerzenie mięśni (spowodowane budowy ciała i podnoszenia ciężkich obiektów) lub dodatkowo przez żebro szyi wad wrodzonych może prowadzić do zespołu górnego otworu klatki piersiowej. Aby uniknąć drażniących objawów, należy przerwać podnoszenie ciężarów lub ćwiczeń kulturystycznych. Czy tylko lekkie ćwiczenia, jeśli chcesz schudnąć. Należy unikać podnoszenia coś nad głową. Nie umieszczaj swoje ramiona nad lub za głowę podczas snu. Trzymaj ręce w dół po bokach podczas odpoczynku na plecach lub boku. Nie spać na brzuchu.

Zabiegi

W przypadku zespołu górnego otworu klatki piersiowej, chirurgów otwarcia górnego otworu klatki piersiowej, usunąć tkanki, które powodują nacisk na nerwy, i dać czas na nerwy leczyć naturalnie. Zespół cieśni cubital jest, gdy nerw jest ściągnięty po łokieć, prowadząc do drętwienie lub ból w przedramieniu, serdecznego palca, a mały palec. Cubital tunelu można leczyć poprzez pacjent nosi szynę nad ramieniem i zapobiega przesuwaniu kolanko (co ogranicza nacisk na nerwy i zmniejsza przyciąganie łokciowego nerwy). Zespół cieśni nadgarstka (ból i drętwienie nadgarstków) może być leczona gipsem, który uniemożliwia ruch nadgarstka. Operacja jest wymagana, gdy pacjent traci kontrolę nad pęcherzem jelit / lub jeśli mięśnie są niezwykle słabe lub nie działają. Ściągniętym nerwem w szyi, która jest główną przyczyną zawrotów głowy może być zwolniony z ciśnieniem przez chirurgiczne usunięcie części kości, który jest przyczyną ucisku nerwu.

Jak uniknąć przepukliny

Przepukliny jest stanem, w którym tkanka mięśniowa, która ma zawierać narządu jest słaba lub rozdarty. Jeżeli otwór w tkance, jest wystarczająco duża, część może kłuć przez narząd. Najczęstsze miejsca przepuklinowe są pachwiny, górnej części uda, brzuch, w pobliżu pępka lub gdy nacięcie chirurgiczne zostało wykonane. Przepukliny jest spowodowany przez kombinację osłabienie tkanki mięśniowej i najcięższych czynnościach. Oto kilka sposobów, aby uniknąć rozwijania przepukliny:

Instrukcje

Utrzymanie wagi, które jest zdrowe dla wzrostu i ramy nadwozia. Otyłość może powodować naprężenia w korpusie, a w połączeniu z osłabieniem mięśni może prowadzić do przepukliny. Jeśli są otyłe lub z nadwagą, pracy z dietetykiem i lekarzem, aby opracować plan zdrowego odżywiania i ćwiczeń.

trwały kaszel jest jedną z wielu form obciążenia, które mogą wywoływać przepukliny. Skonsultować się z lekarzem, jeśli masz oskrzeli, rozedma płuc lub stały kaszel. Jeśli jesteś palaczem, to jest po prostu jedną z wielu powodów, aby rzucić palenie. Ciężkie kaszel szczepy mięśni brzucha i mogą prowadzić do przepukliny.

Zaparcia szczepy również organizm i może powodować przepukliny. Staraj się jeść więcej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Te pokarmy są bogate w błonnik i zapobiega zaparciom.

Jeśli niedawno miał operację i zauważyć nadmierne zaczerwienienie lub ból wokół nacięcia, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Jeśli nacięcie nie goi się prawidłowo, tkanka może oderwać, co pozwala na narządy kłuć przez.

Należy zachować ostrożność przy podnoszeniu ciężkich przedmiotów, aby uniknąć rozdarcia mięśni. Zawsze zginać w kolanach i nie talię podczas podnoszenia i nie przyjmować więcej niż można obsłużyć.

Uporczywe kichanie i kaszel mogą obciążać organizm i powodują łzawienie lub osłabienie mięśni. Jeśli masz alergie lub wymiotami, skonsultować się z lekarzem w celu właściwego leczenia.

Jak leczyć przepukliny brzusznej

Przepuklin brzusznych wystąpić podczas część swoich brzusznej, organów wewnętrznych, takich jak jelito i jelit, wystają przez słabą części ściany brzusznej. Może to nastąpić poprzez podnoszenie ciężkich, ciężkiego lub przewlekłego kaszlu, otyłości i cukrzycy. Niektóre przepukliny brzuszne są wystarczająco małe, mogą być zepchnięte przez ścianę jamy brzusznej w miejscu, ale inne są zbyt duże i mogą odciąć krążenie narządu, wymagające natychmiastowej pomocy medycznej.

Instrukcje

Naciśnij na przepuklinę, aby zobaczyć, jeśli można umieścić z powrotem przez ścianę jamy brzusznej. Nie naciskaj zbyt mocno. Zatrzymać naciskając jeśli ból staje się ciężka.

Zadzwoń do lekarza, lub odwiedź najbliższego szpitala. Może masz przepuklinę, który odcina dopływ krwi do narządu i wymaga operacji. Tylko lekarz będzie w stanie zdiagnozować to i określić kierunek działania.

Umieścić pas wokół brzucha, wystające ponad przepukliny i dokręcić na lepsze dopasowanie. To może pomóc złagodzić wszelkie uduszenia krwi. Nie zakładaj, jeśli ból znacznie wzrasta podczas użytkowania.

Unikać obciążających czynności przez co najmniej dwa tygodnie po tym jak twój przepuklina jest uzdrowiony. Twoje ciało będzie narażone na nawrót choroby w tym okresie.

Wskazówki

  • Nawet jeśli uważasz, że poprawione swój przepukliny, skonsultować się z lekarzem. To jest niemożliwe, aby wiedzieć, czy jest w pełni uzdrowiony przepukliny bez badania lekarskiego.
  • Jeśli występują dreszcze i wymioty, wezwać karetkę. Jest to znak, uduszenia krwi.

Chemioterapia w leczeniu SM

Twoje nerwy są pokryte powłoką ochronną znany jako mieliny. Podczas opracowywania stwardnienie rozsiane, Twój mielina zostaje zniszczone, zgodnie z Mayo Clinic. Jak nerwy zaczynają się pogarszać, to poddać się wyniszczające powikłania, że ​​nie można wyleczyć. Jednakże istnieją formy zabiegów, chemioterapii, które mogą łagodzić objawy ze choroby.

Konwencjonalne zabiegi MS

Lekarz będzie początkowo próbować traktować Cię z lekami takimi jak kortykosteroidy, aby pomóc z objawami produkowanych przez MS. Chemia, należy uwzględnić tylko w ostateczności do leczenia.

Mitoksantron

FDA zatwierdziła wykorzystanie mitoksantron jako formy leczenia u pacjentów, którzy są w zaawansowanym stadium SM, według Narodowego Multiple Sclerosis Society.

Betaseron

Betaseron jest inna forma chemioterapii, które mogą być stosowane samodzielnie lub w połączeniu z mitoksantronem.

Inne chemioterapeutykami

Istnieje wiele innych postaci, które obejmują azatioprynę chemioterapeutyki, kladrybinę, cyklofosfamid, cyklosporynę i metotreksat. Te postacie leków chemioterapeutycznych są stosowane w leczeniu pewnych form raka, takich jak białaczki włochatokomórkowej, ale obecnie okazało się pomocne w leczeniu objawów MS, takie jak sztywność mięśni i osłabienie kończyn.

Skutki uboczne

Biorąc leki chemioterapii mogą powodować niepożądane skutki uboczne, które mogą obejmować wypadanie włosów, nudności, niedokrwistość, rozwojowi raka i rozwój zakażeń.

Zastosowania

Leki chemioterapeutyczne stosowane są w celu spowolnienia postępu SM. W zależności od zaawansowania choroby, lekarz określi, które leki chemioterapeutyczne są bardziej odpowiednie do leczenia.

Hvordan bremse utviklingen av multippel sklerose

Hvordan bremse utviklingen av multippel sklerose


Multippel sklerose er en autoimmun sykdom som angriper nervene i hjernen og ryggmargen, som fører til visjon, balanse og muskelbevegelser vanskeligheter. På tidspunktet for publisering, har ingen kur blitt identifisert for MS, men noen behandlinger kan styre eller bremse utviklingen av denne sykdommen. Finne og bruke de mest effektive behandlinger for å hjelpe deg å opprettholde så mye av din uavhengighet og trivsel som mulig.

Behandle den første episoden av MS

Legen mål i behandling av tilstanden din er å bremse utviklingen av MS ved å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av tilbakefallene. Dette kan bidra til å redusere opphopning av lesjoner i hjernen og på ryggmargen, og hjelper deg å forbli fullbefarne så lenge som mulig.

De verste endringer i hjernen utvikler veldig tidlig i sykdommen din, mest sannsynlig før du begynner å oppleve merkbare symptomer. Legen din kan forskrive medisiner etter ditt første episode av MS, som kalles en klinisk isolert syndrom. Når du har gjennomgått diagnostisk testing, kan han lettere finne ut om du har høyere risiko for en forverring av MS. Hvis du er, kan du få resepter for tidlig behandling med sykdomsmodifiserende medisiner.

Ta sykdomsmodifiserende medisiner

Legen din vil henvise deg til en nevrolog, som vil vurdere din historie og bestemme hvilke medisiner som er mest hensiktsmessig for din form for MS. Disse inkluderer Interferon, glatirameracetat, natalizumab og mitoksantron. Alle disse er gitt som injeksjon i forskjellige doseringsplaner.

Når du har blitt diagnostisert, vil du være å ta medisiner langsiktig for å forebygge tilbakefall og progresjon av sykdommen. Dersom disse stoffene ikke har en effekt på symptomene dine, kan legen velge å forskrive legemidler som ikke er spesielt godkjent for MS. De kan inneholde immunoglobulin, azathriopine, metotreksat og cyklofosfamid.

Behandle alle akutte Tilbakefall

Det er viktig å behandle MS og hindre så mange tilbakefall som du kan. Disse tilbakefall, kalt flareups eller forverringer, forverres de opprinnelige symptomene og forårsake nye symptomer.

Eksterne faktorer, som for eksempel stress, varme eller en infeksjon, føre til at noen forverring. De trenger ikke føre til betennelse av myelin skjede rundt nervefibrene i hjernen og ryggmargen, og de er vanligvis kortvarig. Sanne eksaserbasjoner siste minst 24 timer og utvikle minst 30 dager etter at en tidligere angrep. For alvorlige angrep, kan legen forskrive en kort kur med høydose kortikosteroider. Hvis symptomene er svært alvorlig, kan du få en plasma overføring eller en adrenokortikotropt hormon, ifølge University of Maryland Medical Center.

Behandle symptomene

Bortsett fra din medisinering diett, vil nevrologen og legen anbefaler at du tar godt vare på din helse. Dette kan inkludere å spise mer næringsrike måltider, får tilstrekkelig hvile og søvn og unngå sterk varme. Hvis du opplever spastisitet eller muskel engasjement, kan du få foreskrevet yrkes eller fysioterapi.

Fakty na temat łaty antykoncepcyjne

Plastry antykoncepcyjne są stosowane do zapobiegania ciąży, zwalniając syntetycznych hormonów do strumienia krwi przez plaster przezskórny nałożeniu na skórę. Badania wykazały, że skuteczność plastrów antykoncepcyjnych w zapobieganiu ciąży, jest podobna do tej z antykoncepcyjnych.

Rodzaje

Obecnie istnieje tylko jedna marka ścieżki kontroli urodzeń w Ameryce, mianowicie Ortho Evra, który jest wprowadzany do obrotu przez Ortho-McNeil Pharmaceutical, Inc

Funkcja

Plaster antykoncepcyjnej uwalnia dwa hormony, progesteronu i estrogenu, przez skórę do krwiobiegu. Hormony te zapobiegają uwolnienie komórki jajowej z jajnika, w konsekwencji nasienia nie będzie w stanie dotrzeć do jaj. Hormony wpływają również na błony śluzowej macicy oraz śluz szyjki macicy i zmniejsza szanse na uzyskanie zapłodnione jaja.

Ramy czasowe

Używać plastra antykoncepcyjnej, kobieta może umieścić plaster na pierwszym dniu cyklu miesiączkowego i raz na tydzień (korzystnie w tym samym dniu tygodnia) przez 3 kolejne tygodnie. Nie musi nosić plaster w czwartym tygodniu.

Efekty

Pierwszym roku wskaźnik awaryjności plastra antykoncepcyjnej jest 5-out-of-100 pary. Głównymi przyczynami awarii są zapominając umieścić plaster lub usuwania plastra przedwcześnie. Badania pokazują również, że skuteczność plastra antykoncepcyjnej zależy od kobiety otyłości i zmniejsza się znacząco dla kobiet 200 lbs. lub więcej.

Ostrzeżenie

Skutki uboczne plastrów antykoncepcyjnych to nudności, zawroty głowy, tkliwość piersi, zmiany nastroju, zwiększenie masy ciała i obozy miesiączkowe. Badania pokazują również, że stosowanie plastrów kontroli urodzeń podwaja ryzyko niż śmiertelne żylnych powikłań zakrzepowo-zatorowych. Plastry antykoncepcyjne również znacznie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u kobiet, które palą.

Rozważania

Cena plastrów antykoncepcyjnych jest w przybliżeniu 35 dolarów miesięcznie.