Digidexo.com

tyfus sykdom

Tyfoidfeber Sykdom

Tyfus sykdom, eller tyfoidfeber, kan forårsake død, og er vanligvis ervervet under internasjonale reiser, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Personer med tyfus sykdommen vanligvis har en høy feber.

Årsak

Tyfoidfeber er forårsaket av bakterien Salmonella typhi, ifølge CDC.

Prevalens

I USA, er det bare ca 400 tilfeller av tyfus sykdommen hvert år. Men i utviklingsland, er tyfoidfeber ikke uvanlig. Det er om lag 21,5 millioner globale tilfeller av tyfoidfeber hvert år, ifølge CDC.

Symptomer

Symptomer på tyfoidfeber inkluderer vedvarende feber, slapphet, magesmerter, tap av matlyst og hodepine, ifølge CDC. Noen mennesker med tyfoidfeber også utvikle et utslett.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for tyfoidfeber inkluderer drikke forurenset vann, arbeider eller reiser i områder der tyfoidfeber er vanlig og ha et immunsystem problem, ifølge Mayo Clinic.

Diagnostiske tester

Tyfoidfeber sykdom kan diagnostiseres med et legeme eller blodvæske vevskultur og med antistoff og antigen testing. Legen din kan også be deg om din reise historie hvis du har symptomer på tyfoidfeber, ifølge Mayo Clinic.

Hva Er Organism av Typhoid sykdom?

Tyfus sykdom, mer kjent som tyfoidfeber eller enteric feber, er ekstremt sjelden i USA, men det kan utgjøre en fare for reisende som er uvitende om hvordan tyfus er under kontrakt og spre seg.

Årsak til Tyfus

En solid bakterie som heter Salmonella typhi (S. typhi) forårsaker tyfus sykdom hos mennesker. The Mayo Clinic bemerker at S. typhi er knyttet til bakterien som forårsaker salmonellose-også en tarminfeksjon-men de er ikke det samme.

Der det er funnet

S. typhi er vanlig i utviklingsland, for eksempel Afrika, Sør-Amerika, Sørøst-Asia og India, bemerker de Mayo Clinic-deler av verden med dårlig vannbehandlingsanlegg hvor håndvask er ikke en vanlig praksis.

Hvordan S. typhi Sprer

S. typhi bakterier spres gjennom fekal-oral rute. Reisende skaffe tyfus ved å drikke forurenset vann eller andre drikker eller ved å spise mat håndteres av en person med tyfus som ikke vasker hendene etter bruk av toalettet.

Tyfus Prevalens

Ifølge National Institutes of Health, er tyfus ikke vanlig i USA, sto for bare 400 saker i året, hvorav de fleste er kommet over fra utlandet. I utviklingsland, tyfus sykdommen rammer mer enn 21 millioner mennesker årlig.

Behandling Tyfoidfeber

Tyfoidfeber blir behandlet med antibiotika som ampicillin, trimetoprim-sulfametoksazol og ciprofloksacin, ifølge CDC. Døden fra tyfus sykdom er sjelden med medisinsk behandling. Da forblir ubehandlet, kan døden inntreffe i 20 prosent av de med sykdommen.

Tyfus Carriers

S. typhi kan fortsette å eksistere i avføringen av få tyfus lider i flere år, vel etter at de gjenopprette fra sykdommen. De kan også spre tyfus til andre.

Hvordan er Typhoid Spread?

Grunnleggende

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, er ca 400 tilfeller av tyfus diagnostisert i USA hvert år. Av disse er om lag 75 prosent diagnostisert hos personer som har reist til utviklingsland der tyfoidfeber er vanlig, tyfus påvirker om lag 21,5 millioner mennesker årlig. Tyfus er en bakteriell sykdom forårsaket av Salmonella typhi (S. typhi). Denne bakterien lever bare i den menneskelige blodet og tarmkanalen. Tyfus spres gjennom kontakt med avføring fra en person som er Shedding sykdommen.

Vann

Kommer i kontakt med kloakkvann som inneholder S. typhi bakterien er en måte sykdommen er spredt. I dette tilfelle kan tyfus spres når det forurensede vann anvendes for å vaske mat, hvis det brukes som drikkevann eller vann for å vaske. Bare en liten mengde av S. typhi i vann er tilstrekkelig til å spre tyfus.

Næringsmidler

Tyfus kan inngås ved å spise eller drikke mat og drikke som ble håndtert av en person med tyfus. Dette er mest vanlig når føreren ikke klarer å vaske hendene etter avføring.

Fremskritts

Når tyfus er inntatt, begynner bakterien å formere seg. Som det multipler, går den inn i blodstrømmen og tarmkanalen. Etter at en person har inntatt tyfus, vil symptomene blir tydelige i alt fra tre dager til tre måneder, ifølge Utah Bureau of Epidemiology. De fleste vil merke symptomer i 1 til 2 uker.

Symptomer

Symptomer på tyfus inkluderer tarm sår og hevelse, høy feber, magesmerter og kvalme, bevisstløshet, neseblødning og verkende i armer og ben. Tyfus kan påvirke hjernen, hjertet og leveren. Den eneste effektive vern mot spredning av tyfus sykdom er immunisering fordi S. typhi kan inngås selv etter bruk strenge prosedyrer for håndvask. Alle med disse symptomene bør du kontakte en lege, spesielt hvis personen opplever symptomene har vært til et utviklingsland nylig.

Slik unngår du at tyfus

Slik unngår du at tyfus


Tyfus er et begrep forbundet med et utvalg av sykdommer forårsaket av en bakteriell familie kalt rickettsiae. Det finnes ca 37 ulike ricketsial forhold; Men de vanligste typene er Brill-Zinsser sykdom, epidemi tyfus, endemiske tyfus og kratt tyfus. Alle former for denne sykdommen er forårsaket av lus fødte bakterier og forårsake symptomer som høy feber, kroppssmerter og svakhet. Epidemiske tyfus kan resultere i en kropp utslett og kan også føre til hjerte og hjerne hevelse, noe som gjør den til den mest dødelige av de fire. Tyfus er en alvorlig og farlig tilstand, men det er også forebygges. Følgende er fem enkle måter å unngå å anskaffe noen av tyfus plager.

Slik unngår du at tyfus

•  Unngå områder der det er en kjent tyfus utbrudd. Det er mindre vanlig i USA, med bare 15 rapporterte tilfeller av epidemien tyfus på posten. Afrika, Mellom-Amerika og Kina har vært kjent for å være vert for bestander av epidemien tyfus. Endemiske tyfus kan oppstå hvor som helst, men særlig i tropiske og varme været steder. Skrubb tyfus kan bli funnet i Australia, Vest-Stillehavet og Malaysia. Disse stedene trenger ikke unngås hele tiden, men gi akt advarsler om området kviser er alltid en god idé.

Unngå overfylte levekår. Fordi tyfus overføres av insekter som er vanskelig å kontrollere slik som lus, lopper og midd, har sykdommen evnen til å spre med ekstrem hurtighet. Områder av verden som er overbefolket pleier å ha utbrudd av tyfus. Selv om dette ikke er den eneste faktor som fører til et utbrudd, vil det gjøre en god del for å fremme en rask sirkulasjon av sykdommen.

Spray for lopper, flått, lus og midd. Tyfus overføres når infiserte insekter tære på mennesker og dyr. Sykdommen kan bli funnet i avføring mater av insekter. Når de humane riper på de insektbitt, gjør at bakteriene sin vei inn i deres system. Kontrollerende bestander av disse infestations med insektmidler kan raskt redusere sjansene for spredning av tyfus. Innsats for å kontrollere gnager befolkningen er nyttig også.

Praksis god hygiene. Fangeleirer og andre fasiliteter som fremmer sub-standard levekår har historisk sett vært store rickettsiae oppdrettere. World War II konsentrasjoner leire som Bergen Belson og Terezin var overspent med tyfus og en stor del av dødeligheten på disse stedene var på grunn av sykdom. Mangel på hygiene fremmer forhold som kroppen og hodet lice, hvilken rase sykdommen. Iført langermede skjorter og bukser kan også bidra til å forhindre spredning av tyfus.

Ta antibiotika. Selv om dødeligheten av sykdommen er mellom 10 og 60 prosent, kan disse tallene bli drastisk redusert hvis antibiotika administreres i de tidlige stadier av sykdommen. Leger foreskrive doksycyklin og chloramphenical å utrydde bakterier og kurere pasienten.

Hint

  • Tyfus må ikke forveksles med Tyfoidfeber eller meslinger.
  • I 1932 ble en vaksine utviklet for tyfus; derimot, er sikkerheten og effektiviteten tvilsom og er ikke brukt i USA. Tyfus kan også oppstå etter en naturkatastrofe.

Slik Cure tyfus

Tyfus, som er forårsaket av Rikettsiearter bakterier, forårsaker symptomer som frysninger, hoste, leddsmerter, utslett, hodepine og høy feber. Murine tyfus kan også føre til magesmerter og oppkast, og endemiske tyfus kan føre til lavt blodtrykk, delirium, lysfølsomhet og alvorlig hodet og muskelsmerter. Murine tyfus er sjelden dødelig, skjer i løpet av sommeren og høsten i det sørlige USA, og er assosiert med eksponering for rotte avføring eller lopper. Endemisk flekktyfus er sjelden i Amerika, er assosiert med dårlig hygiene, spres primært av lopper og lus og har en høy dødelighet.

Slik Cure tyfus

•  Ta antibiotika for å kurere tyfus infeksjoner. Ifølge National Institutes of Health, doksycyklin, tetracyklin og kloramfenikol er effektive på å behandle Rickettsia infeksjon ansvarlig for tyfus. Oral tetracyclin kan permanent flekker tenner som er under utvikling og er derfor ikke foreskrevet for barn med mindre det er absolutt nødvendig.

Bruk medisiner for å senke feber og hindre feberkramper fra utviklingsland. Den feber assosiert med tyfus kan være så høy som 106 grader C. Hvis det kan oppstå forblir ubehandlet, dehydrering og mulig hjernen eller nervesystem.

Gå til sykehuset hvis din sykdom er alvorlig. Støttebehandling er rettet mot behandling av symptomer og hindre alvorlige komplikasjoner før infeksjonen forsvinner fra kroppen. Oksygen og intravenøs væske vil bli administrert for å bistå med å puste og hindre dehydrering før antibiotika begynne å jobbe.

Ha blod arbeid og andre tester gjort for å se for å utvikle komplikasjoner, som for eksempel anemi, nyresvikt, lungebetennelse, vaskulær kollaps, hypotensjon, encefalitt og koldbrann. Disse forholdene er medisinsk nødhjelp som krever umiddelbar behandling, og deres utvikling tyder på en forverring prognose, ifølge Merck Manual.

Kok klær og ta medisinert bad når lus er fast bestemt på å være ansvarlig for infeksjonen. Insekt kan anvendes for å utrydde lus fra infiserte områder.

Hint

  • CDC sier at behandlingen av tyfus bør begynne før diagnosen er bekreftet å sikre best mulig resultat. Uten behandling, kan 60 prosent av pasienter infisert med epidemiske tyfus dø, ifølge National Institutes of Health. De eldre er på høyeste risiko for komplikasjoner og død.

Årsaker til tyfus

Bli kvitt lopper eller lus kan være vanskelig og tidkrevende, men det kan spare deg fra å fange en bakteriell sykdom som kalles tyfus. Hvis du bor i den sørlige eller sørøstlige USA, kan du være i faresonen for å få murine tyfus, spesielt om sommeren og høsten. Endemisk flekktyfus, som er sjelden sett i USA, oppstår vanligvis i områder med kaldt klima og dårlig hygiene. Epidemien tyfus påvirker vanligvis eldre mennesker.

Betydning

Tyfus bærer risikoen for alvorlige og potensielt livstruende komplikasjoner som lungebetennelse, akutt nyresvikt eller skader på sentralnervesystemet. Epidemiske tyfus kan føre til koldbrann i ekstremiteter i alvorlige tilfeller. Ifølge National Institutes of Health, kan ubehandlede tilfeller av epidemien tyfus føre til død i 10-60 prosent av pasientene, særlig de over en alder av seksti. Ubehandlede tilfeller av murine tyfus kan forårsake død på mindre enn to prosent av pasientene.

Årsaker

Bakterier som kalles Rickettsia prowazekii og Rickettsia typhi årsak murine, endemiske og epidemiske tyfus. Rickettsia typhi spres av lopper og lus på flygende ekorn fører til endemisk flekktyfus. Disse bakteriene kan også bli funnet på rotter, stinkdyr, katter, opossums og vaskebjørn. Eksponering for slike dyr kan resultere i murine tyfus om bakteriene er tilstede på lopper eller i feces. Rickettsia prowazekii spres med lus fører epidemien tyfus. Lus, som kan finnes på flygende ekorn, la avføring bak som inneholder disse bakteriene. Infeksjoner skyldes loppe og lus biter eller innånding av loppe og lus avføring. Tyfus kan ikke overføres direkte fra person til person, men de lopper eller lus kan hoppe fra én person til en annen.

Symptomer

Murine tyfus symptomer inkluderer feber rundt 105 grader F som varer i to uker, magesmerter, en hacking hoste, leddsmerter, kvalme, hodepine, oppkast, vondt i ryggen og en kjedelig rødlig utslett som sprer seg etter å vises på midten av kroppen din. Endemiske tyfus kan forårsake symptomer som delirium, leddsmerter, lavt blodtrykk, sløvhet, en sterk hodepine, alvorlig muskelsmerter, feber på 104 grader Fahrenheit, hoste, frysninger, lysfølsomhet eller et utslett på brystet som sprer seg over kroppen din. Første symptomene på epidemien tyfus inkludere anoreksi, ubehag, feber på 104 grader Fahrenheit og hodepine, etterfulgt av et utslett som ligner meslinger, hoste og lungebetennelse i alvorlige tilfeller. Psykiske symptomer som delirium, hallusinasjoner og muskelsammentrekninger, kan forekomme i noen tilfeller. En mildere form for epidemien tyfus, kjent som Brill-Zinsser sykdom, kan utvikle flere år etter den opprinnelige tyfus infeksjon.

Behandling

Alle former av tyfus krever antibiotika, såsom doksycyklin, kloramfenikol eller tetracyklin. Doksycyklin bruk forekommer oftere enn kloramfenikol bruk. Tetracyklin bruk kan føre til permanente flekker på barnas tenner hvis de ikke har fullt utviklet. Rask behandling generelt fører til en full gjenoppretting. Alvorlige tilfeller av epidemien tyfus kan føre til sykehusinnleggelse og krever administrasjon av oksygen og intravenøs væske.

Forebygging

Hold deg unna områder befolket av rotter eller andre dyr som kan overføre tyfus. Hold eiendom ren og fri for løs søppel for å unngå å tiltrekke rotter. Hvis du merker en lus, bade ofte, koke infiserte klær eller unngå dem i fem dager for å sikre at lus er døde, og bruke insektmidler for å bli kvitt lus.

Tyfus Treatment

Tyfoidfeber er en sykdom forårsaket av en bestemt bakterie, Salmonella typhi. Selv om svært sjeldne i USA - det er ca 400 diagnoser per år - tyfus er en betydelig global helseproblem. Tyfus ofte spres gjennom forurenset vann, så det er mer til stede i områder av verden hvor rent drikkevann er mangelvare. Tyfus kan føre til høy feber, magesmerter og død. Heldigvis finnes det enkle måter å forebygge og behandle tyfoidfeber.

Forebygging

Som med all sykdom, er den beste form for behandling forebygging. Hvis du planlegger å reise internasjonalt til et utviklingsland, bør det tas forholdsregler. Viktigst, unngå noe mat eller drikke som kan være forurenset. Drikk bare flaskevann. Hvis du må drikke naturlig vann, kok den i minst ett minutt før du drikker. Unngå is i drikke, som vannet i isen kan inneholde bakterien. Spis kun rå grønnsaker og frukt som kan skrelles, og deretter sørge for å skrelle dem. Aldri spise skreller av en frukt eller grønnsak som kan være forurenset. Disse forholdsreglene bør tas selv om du har fått en vaksine.

Vaksinasjon

Selv om det ikke helt beskytte deg mot smitte, vaksinasjon reduserer risikoen for å utvikle tyfoidfeber. Vaksinen skal gis minst én uke før utenlandsreiser. Det finnes to typer av tyfus vaksinasjon: muntlig piller og injeksjon. Den tidligere krever fire doser, krever en booster hvert femte år, og kan ikke gis til barn yngre enn 6 år. Injeksjonen form er en engangsprosedyre som kan gjøres på barn så unge som to, men det krever en booster skutt hvert år.

Medisinering

Antibiotika kan eliminere symptomene på tyfoidfeber. Disse antibiotika inkluderer ampicillin, trimetoprim-sulfametoksazol og ciprofloksacin. Symptomer bør avta i løpet av noen få dager etter behandling. Mens du får behandling, selv om symptomene avtar, kan du fortsatt være bærer bakterien. Dette setter andre i fare for å fange tyfus. For å unngå å spre smitte, vaske hendene grundig og ofte med såpe og vann og ta full løpet av medisin som legen foreskriver.

Bakterien ved Cause & sykdom

Bakterier spiller en stor rolle i vår dag-til-dag liv, lever på og i oss, gjennomføre en rekke funksjoner i symbiose med kroppen vår. Kalt "normalflora", det er faktisk mange typer av ufarlige bakterier, sopp og archaea som alltid er tilstede hos mennesker. Det finnes imidlertid en rekke bakterier som kan angripe kroppen og forårsaker sykdom. Disse sykdomsfremkallende bakterier bruker en håndfull av ulike overføringsmetoder og varierer mye i alvorlighetsgrad.

Airborne og Droplet Kontakt

Noen sykdomsfremkallende bakterier overføres gjennom ørsmå dråper av spytt, utvist via nyse eller hoste. En person kan bli smittet hvis disse dråpene kommer i kontakt med henne øyne, nese eller munn. Dette kalles dråpekontaktoverføring. Mange sykdomsfremkallende bakterier som spres på denne måten kan også spres via luftbåren overføring (og vice versa). I luftbåren overføring dråpene fordampe og forbli suspendert i luften. Men noen luftbårne sykdommer ligge på støvpartiklene. Noen sykdomsfremkallende bakterier spres gjennom luften og dråpe overføring er Streptococcus pyogenes,,, (strep hals), Streptococcus lungebetennelse (pneumokokk lungebetennelse) Mycoplasma lungebetennelse (primær atypisk lungebetennelse) Mycobacterium tuberculosis (tuberkulose) Bordetella pertussis (kikhoste), og Neisseria meningitides (hjernehinnebetennelse).

Direkte kontakt

Enkelte bakterier krever hud-til-hud kontakt eller kontakt med biologisk materiale for å overføre. Disse bakteriene vanligvis ikke kan overleve svært lang utsiden av en vert. Vanlige sykdomsfremkallende bakterier som overføres via direkte kontakt inkluderer Staphylococcus aureus (staph infeksjon), Chlamydia trachomatis (trachoma), Haemophilus influenzae type III (bakteriell konjunktivitt), og Leprabasill (spedalskhet).

Seksuell overføring (overføring via seksuell kontakt) er en spesifikk form for direkte kontakt overføring. Bakterielle seksuelt overførbare sykdommer (SOS) inkluderer klamydiauretritt (Chlamydia trachomatis), gonoré (Neisseria gonorrhoeae) og syfilis (Treponema pallidum).

Indirekte berøring

Indirekte kontakt overføring oppstår når en bakterie i stand til å overleve lange perioder utenfor en vert bruker noen ikke-biologisk middel, slik som et dørhåndtak, medisinsk instrument eller smuss, som et medium for overføring. Noen sykdomsfremkallende bakterier som kan overføre gjennom indirekte kontakt er Clostridium tetani (stivkrampe), Bacillus anthracis (miltbrann) og Clostridium perfringens (gass koldbrann). Noen bakterier som normalt overfører via andre midler kan også overføre ved hjelp av indirekte kontakt i optimale forhold.

Fekal-oral

Fekal-oral overføring oppstår når noen svelger forurenset mat eller vann. Bakterier som bruker denne metoden for overføring primært infisere fordøyelsessystemet. Noen av disse inkluderer Clostridium botulinum (botulisme), Salmonella typhi (tyfoidfeber), Salmonella serotyper (salmonellose), og Vibrio kolera (kolera).

Vektorbårne

Vektorbårne bakterier er de som sendes gjennom bitt, stikk, eller fecal avføring av et dyr eller insekt. Mygg, hunder, flått, rotter og midd er noen av de skapninger som kan fungere som sykdomsspredning vektorer. Rickettsia prowazekii (tyfus feber), Yersinia pestis (byllepest), og Rickettsia rickettsii (Rocky Mountain flekket feber) er eksempler på vektorbårne sykdomsfremkallende bakterier.

Kryss tyfus behandling hos barn

Kryss tyfus, ofte referert til som Rocky Mountain flekket feber, er en alvorlig sykdom som kan være dødelig hvis den forblir ubehandlet. Mens barna kan være vanskeligere å diagnostisere, sitt immunforsvar ofte bidra til å sikre full gjenoppretting. Følgende er mer informasjon om flått tyfus og dens behandling, særlig knyttet til barn.

Tick ​​tyfus Forklart

Kryss tyfus er den mest alvorlige flåttbåren sykdom i USA, som stammer fra en bakteriell infeksjon som kalles Rickettsia rickettsii. Det kan kun inngås gjennom bitt av en infisert flått. Selv om sykdommen ble først oppdaget i Rocky Mountain-regionen, er de fleste tilfeller i dag sett i North Carolina, Oklahoma og sør-atlantiske regionen av USA.

Forebygging av flåttbitt og kontrollerende flått rundt hjemmet er de beste former for forebygging, ifølge CDC.

Symptomer på Tick tyfus

Fordi tick tyfus er uspesifikke og ligner mange andre sykdommer, er diagnosen vanskelig. De tre mest vanlige co-forekommende symptomer inkluderer feber, utslett og en fersk flåttbitt. Inkubasjonstiden er fem til ti dager så de fleste pasienter ikke besøke sin lege før den første uken av symptomer. Første symptomene på flått tyfus inkluderer feber, hodepine, muskelsmerter, kvalme, oppkast og nedsatt appetitt. Et utslett vil begynne å utvikle to til fem dager etter utbruddet av feber (dette skjer raskere hos barn enn hos eldre pasienter). Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), starter utslett ut ved å presentere med små, flate, rosa-farget flekker (macules) på ankler, underarmer og håndledd. Når trykket er brukt til stedene, de macules slå blek og deretter bli hevet på huden.

Hvis venstre udiagnostisert og ubehandlet, vil utslettet forverres til en rød, prikket utslett rundt seks dager fra symptomdebut og smerter i magen, diaré og leddsmerter vil utvikle seg. Et flertall av pasientene vil se utslett på håndflatene og fotsålene.

Tick ​​tyfus kan være en svært alvorlig sykdom, som ofte krever sykehusinnleggelse. Mer alvorlige tilfeller kan påvirke luftveiene, sentralnervesystemet, nyre, eller gastrointestinale systemer, ifølge CDC.

Behandling Tick tyfus

Selv om en laboratoriebekreftelse av flått tyfus er nødvendig, bør behandlingen ikke vente til en bekreftelse er mottatt. Dersom foreldrene og legen mener at barnet har tick tyfus, så bør behandlingen starte umiddelbart. Doksycyklin (eller et annet antibiotikum i tetracyklin-klassen) er den vanligste behandlingen, med doseringsmengde varierer avhengig av vekten til pasienten. Medikamentet blir administrert to ganger daglig, om lag 12 timer fra den siste dose, og vil fortsette i minst 3 dager etter feber har sunket. Lengden av behandlingen er vanligvis fem til 10 dager, avhengig av alvorligheten av symptomene. Det er forventet at feberen vil avta i løpet av 24 til 72 timer fra begynnelsen av behandlingen, selv om en mer alvorlig sak med skade på flere organsystemer vil ta lengre tid å avta.

Om tyfus

Tyfus er en av de store epidemiske sykdommer i historien, selv om det ikke lenger er en stor trussel mot den vestlige verden. Sykdommen, spredt av skadedyr, er fortsatt en trussel i områder hvor folk ikke har tilgang til tilfredsstillende sanitære fasiliteter, som fengsler og flyktningleirer. Men med bruk av antibiotika, er det nå et våpen som skal brukes mot denne gang helt dødelige sykdommen.

Historie

Den første store tyfus epidemier ble registrert i middelalderen, og epidemier fortsatt forekomme i dag. Epidemier tendens til å oppstå under kriger, som for eksempel den engelske borgerkrigen, Napoleonskrigene, og første verdenskrig, eller under andre omveltninger, som for eksempel den store Potato Famine i Irland. Tyfus var også en stor morder i nazistenes konsentrasjonsleirer. Utviklingen av antibiotika, vaksiner, og plantevernmidler hjalp bekjempe tyfus i det 20. århundre.

Identifikasjon

Tyfus er ikke en sykdom alene - ordet "tyfus" dekker mer enn en sykdom. Imidlertid er alle typer av tyfus forårsaket av bakteriell infeksjon, og alle typer av tyfus spres av skadedyr som kommer i kontakt med mennesker, enten direkte eller gjennom vektoren av en infisert dyr. Epidemiske tyfus, noe som forårsaket så mange dødsfall i det siste, er spredningen av kroppen lus, mens murine tyfus, som er mer vanlig i USA, men fortsatt relativt sjeldne, er spredningen av rottelopper og rotte avføring eller ved kontakt med infiserte dyr. Sykdommen "scrub tyfus" er faktisk en type flekket feber.

Symptomer

Symptomene på murine tyfus inkluderer tørr hoste, gastrointestinale plager, magesmerter, ryggsmerter, leddsmerter, hodepine, en kjedelig rødt utslett som brer seg utover fra torso, og en meget høy, vedvarende feber (105-106 grader F). Dette feber kan vare i opptil to uker. Symptomene på sjeldnere epidemien tyfus er noe som ligner på de av murine tyfus; de inkluderer hoste og frysninger, høy feber, sterke smerter (hodepine, leddsmerter og muskelsmerter), delirium, sløvhet, og et utslett som sprer seg utover fra overkroppen til å dekke hele kroppen.

Behandling

Behandling for både epidemisk og murine tyfus innebærer antibiotika for å drepe av bakteriell infeksjon. Epidemiske tyfus tilfeller kan tilsi ha ytterligere oppmerksomhet på et sykehus, med pasienter som får behandling som intravenøs væske og oksygen. Epidemiske og murine tyfus skiller seg markert i sin dødelighet; epidemiske tyfus vil drepe 10-60% av pasientene hvis venstre ubehandlet, mens murine tyfus dreper mindre enn 2% av de berørte. Med antibiotikabehandling, bør begge forholdene løse vellykket.

Forebygging / løsning

Grunnleggende sanitære tiltak kan bidra til å hindre tyfus. Vaske klær i kokende vann og vask deg ofte kan hindre smitte gjennom kroppen lus, som kan forlate befengt klær bort fra folk i minst 5 dager (lus vil dø uten blod å mate på). For å unngå murine tyfus, holde seg borte fra rotter og kontrollere rotte befolkningen.

Årsakene til Tyfus

Årsakene til Tyfus


Tyfus er en sykdom forårsaket av en av to typer av Salmonella-bakterier. Individer som er infisert med en av disse to stammer av bakterier oppviser en rekke akutte symptomer og kan med hell behandles med antibiotika. Selv om dødsfall fra tyfus har avtatt betydelig i forrige århundre, mange land over hele verden fortsatt lider periodiske tyfus utbrudd.

Definisjon

Tyfus er en sykdom forårsaket av en av to typer av Salmonella-bakterier: Salmonella typhi og Salmonella paratyphi. Når begge typer bakterier kommer inn i kroppen, er det gjennomført i hele sirkulasjonssystemet til organer som lever eller milt. Bakteriene formerer seg innenfor disse organene, så inn i blodet, hvor de vil gå på å invadere organer i andre systemer i kroppen, kontinuerlig multiplisere og øker i antall.

Mens de fleste mennesker med en tyfus bakterier infeksjon lider av akutte symptomer på tyfoidfeber, enkelte individer kan oppleve bare en mild sykdom og fortsette til havn tyfus-bakterier i kroppen over en lengre periode.

Årsaker

Når tyfus-bakterier invaderer en infisert individets tarmkanalen og tarm-systemet, vil avføring inneholde et stort antall bakterier, som er i stand til å overleve utenfor kroppen i noen uker. Hvis den utskilte saken forurenser jord eller vannforsyning, matforsyning kan da også bli forurenset. I områder av verden med dårlig hygiene og urent vannforsyning, kan tyfus være et alvorlig problem.

Symptomer

Etter å ha blitt infisert med tyfus-bakterier, vil en person ikke oppleve noen symptomer i opptil to uker. På slutten av den tiden, vil de utvikle muskelsmerter, brysttetthet, hodepine, diaré, magesmerter og kramper, ekstrem tretthet, og en intens feber, ofte så høyt som 104 grader.

Behandling

Antibiotika brukes til å effektivt behandle tyfus. Siden tyfus-bakterier har blitt resistente mot ulike typer antibiotika i visse, spesifikke områder av verden, er den type antibiotika som brukes bestemmes av hvor infeksjonen inntraff.

Folk som bærer tyfus bakterier uten faktisk lider av selve sykdommen kan behandles med en lang rekke antibiotika behandlinger eller, resistente tilfeller av fjerning av galleblæren, det organ som normalt havner den største bestanden av bakterier i kroppen i tyfus bærere.

Forekomst

Selv tyfus tilfeller likevel skje innen industrialiserte land, de fleste av tyfus utbrudd i dag er i utviklingsland som ligger i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Nesten alle tilfeller av tyfus identifisert i USA, Japan, Australia og Canada er kontrahert i løpet av en tur til et utviklingsland.

Hva er en foreldreløs sykdom?

En foreldreløs sykdom er en sjelden sykdom som påvirker svært få pasienter, og derfor ikke tiltrekker oppmerksomhet eller kommando mye i veien for forskning. Behandlingen kan være vanskelig å oppnå for de som lider av en sykdom orphan. Siden forskning på sykdommen har blitt neglisjert, kan informasjonen være knappe også. En sykdom kan bli forlatt, eller "foreldreløse", fordi det er lite penger å hente i å søke en kur.

Kriterier

De største kriteriene for merking en sykdom en foreldreløs sykdom omfatter antall rapporterte tilfeller. Hvis det er færre enn 200.000 tilfeller av en bestemt sykdom i USA, er fortjenestepotensial for farmasøytiske selskaper ansett som for lavt, og de høye kostnadene ved forskning anses ikke kostnadseffektivt. Dette vil føre til en sykdom å falle inn i den foreldreløse kategorien. Ikke alle foreldreløse sykdommer er ukjent for offentligheten. En sykdom kan være godt kjent, men fortsatt foreldreløse fordi det ikke lenger forekommer ofte utenfor den tredje verden. Noen eksempler på dette er malaria, tyfus, tuberkulose og kolera.

Scope

Antallet mennesker som lider foreldreløse sykdommer i Untied States er overraskende. Mellom 20 og 30 millioner amerikanere sliter med en tilstand som er sjelden nok til å bli betraktet som en foreldreløs sykdom. Mer enn 6000 sykdommer har blitt identifisert som foreldreløse sykdommer. Det er mer enn 2.000 pasientorganisasjoner i tilværelsen som tilbyr støtte til pasienter som søker hjelp og svar angående disse sjeldne tilstander.

Typer

Den største andelen av foreldreløse sykdommer er genetisk i naturen. Andre forhold som kan bli merket som foreldreløs sykdommer inkluderer sjeldne bakterielle infeksjoner eller lite kjente virus. Visse allergier kan også kategoriseres som foreldreløse. Eksempler på foreldreløse sykdommer inkluderer Alexander sykdom, ACTH-mangel, og dødelig familiær søvnløshet.

Behandling

Behandle en foreldreløs sykdom presenterer alvorlige utfordringer for både legen og pasienten. En lege kan se bare ett tilfelle av en foreldreløs sykdom innen et år, hvis den. Siden det kan være få om noen store behandlingsprogrammer for en bestemt foreldreløs sykdom, terapi og medisiner kan være vanskelig å komme forbi. For noen sykdommer, kan de områdene av medisinske ekspertise som er nødvendige for behandlingen være meget bred. Det er også svært lite insentiv for en lege å spesialisere eller vie tid til å studere en foreldreløs sykdom. Alle disse faktorene sterkt begrense pasientens alternativer.

Support

The National Organization for sjeldne diagnoser arbeider for å sikre midler til forskning og behandling for foreldreløse sykdommer. Organisasjonen gir også informasjon til pasienter om støtte grupper og medisinske alternativer om deres tilstand. Hjelp for uforsikrede eller underinsured personer som lider av en foreldreløs sykdom er også levert av NORD.

Insentiver

Takk til USA Orphan Drug Act av 1983, er det skatteincentiver tilgjengelige for organisasjoner som arbeider på kliniske studier for en foreldreløs sykdom. Denne loven tillater også legemiddelfirmaer som utvikler medisiner for foreldreløse sykdommer å markedsføre det stoffet eksklusivt for 7 år. Mer enn 300 foreldreløse legemidler og behandlinger har blitt utviklet i det siste kvart århundre.

Effekter av Tyfus

Tyfus er en sykdom vanlig i Asia, Afrika og Latin-Amerika, ifølge Centers for Disease Prevention and Control. Salmonellabakterier forårsaker tyfus, og dens virkninger varierer, avhengig av stadium av sykdommen.

Stage 1

En feber så høyt som 103 eller 104 grader F, hodepine, svakhet, sår hals, magesmerter og en rosa utslett er vanlige effekter av Stage 1 tyfus. Barn med tyfus tendens til å oppleve diaré i denne fasen, mens voksne utvikle forstoppelse, rapporterer Mayo Clinic.

Stage 2

Feber fortsetter gjennom den andre fasen av tyfus. En tykk grønn diaré blir til stede i både voksne og barn. Markert vekttap og en hoven mage også forekomme.

Stage 3

Som det utvikler seg, tyfus forårsaker delirium hos pasienter. Pasienter ofte ligge urørlig med øynene halvåpne i løpet av tredje etappe, i det som kalles en "tyfus stat."

Tarm Komplikasjoner

I fem prosent av pasientene, fører tyfus til begge hull og blødninger i tarmen. Enten tilstanden kan føre til sjokk hos pasienter og er livstruende kriser.

Andre effekter

Tyfus noen ganger fører til en rekke andre medisinske komplikasjoner, inkludert betennelse i hjerte eller bukspyttkjertel, pneumoni, meningitt, hallusinasjoner og paranoid psykose. I tillegg, tyfus noen ganger fører til infeksjoner i nyrene, blæren og ryggrad.

Tyfus symptomer

Tyfus er en alvorlig sykdom som er assosiert med feber, og det er forårsaket av arter av bakterier som kalles salmonella. Du kan få bakterier fra forurenset mat eller vann. Det tar ca to uker for symptomene på tyfus å vise. Noen av disse symptomene er listet nedenfor.

Fever

Dette er det første symptomet på tyfus, men ytterligere diagnose bør gjennomføres for å bekrefte om du har tyfus eller ikke. Dette er nødvendig fordi mange andre forhold kan føre til feber.

Diaré

Tyfus fører til diaré fordi det påvirker magen og tarmen. Den diaré kan være ledsaget av sterke magesmerter.

Generelle kroppen smerter

De som har tyfus vil også oppleve smerter og smerter over alt, spesielt i leddene.

Dårlig appetitt

Tyfus vil gjøre at du mister appetitten. Du vil finne det vanskelig å spise når sykdommen begynner å vise tegn.

Apati

Alle de ovennevnte symptomene vil gjøre at du føler deg lat, og at man nesten ikke ønsker å gjøre noe fordi du vil være svak.

Tyfus Fakta

Ifølge Drugs.com, er tyfus en bakteriell sykdom forårsaket av to typer bakterier - Rickettsia typhi og Rickettsia prowazekii. Urene miljøer, særlig de husing lus eller lopper, spre sykdom fra dyr til mennesker, forårsaker dem til å utvikle influensalignende symptomer. Tyfus er en alvorlig og potensielt dødelig sykdom - Drugs.com sier 10 prosent til 60 prosent av mennesker dør av ubehandlede epidemiske tyfus.

Typer

Det finnes tre former for tyfus, kalt endemisk flekktyfus, murine tyfus og epidemien tyfus. Endemisk og murine tyfus, forårsaket av Rickettsia typhi bakterier, vanligvis forekommer i områder med dårlig hygiene og kalde temperaturer. Epidemien tyfus, forårsaket av Rikettsiearter prowazekii bakterier, oppstår når sykdommen oppstår igjen i en tidligere smittet person.

Symptomer

Symptomer på murine tyfus inkluderer abdominal eller rygg smerter, tørr hoste, hacking, leddsmerter, kvalme, oppkast, en kjedelig rødt utslett som begynner på midten av kroppen, og en feber på 105-106 grader Fahrenheit. Symptomer på endemisk flekktyfus inkluderer frysninger, feber på 104 grader Fahrenheit, hoste, delirium, leddsmerter, lavt blodtrykk, et utslett som begynner på brystet, kraftig hodepine, alvorlige muskelsmerter, og stupor. Endemisk flekktyfus fører også lys for å se veldig lyse, noe som kan skade øynene dine.

Behandling

Ifølge National Institutes of Health (NIH), behandling for alle typer tyfus inneholder antibiotika som doksycyklin, tetracyklin og kloramfenikol. Hvis epidemien tyfus er alvorlig nok til å kreve sykehusinnleggelse, kan en lege bruke intravenøs væske og oksygen for å stabilisere pasienten.

Forebygging

Folk kan unngå å fange tyfus ved å unngå områder befengt med lopper eller lus.

Komplikasjoner

Komplikasjoner knyttet til alle former for tyfus inkluderer lungebetennelse og sentralnervesystemet. Tyfus kan også føre til nedsatt nyrefunksjon, bedre kjent som akutt nyresvikt.

Risikofaktorer for Tyfus

Naturen av tyfoidfeber gjør det en stor bekymring for mange mennesker som bor og reiser i deler av verden der sykdommen finnes. Her er noen ting å huske på når man vurderer risikofaktorer for tyfus.

Geografi

Sykdommen eksisterer bare i bestemte deler av verden. Det regnes som endemisk til Afrika, Asia og en rekke andre spesifikke områder. Hvis du ikke er i disse områdene, er risikonivået generelt ganske lav.

Alder

Barn er generelt på et høyere risiko for å pådra seg sykdom. Voksne er på et lavere risiko for å pådra den. Barn, derimot, har mindre alvorlige symptomer enn voksne gjør.

Nærhet

Kontakt med en annen person som er infisert skaper en høyere grad av risiko. Medisinske fagfolk og andre personer som arbeider med den generelle befolkningen i områder der tyfoidfeber er endemisk vil sannsynligvis ha en høyere risiko for å bli smittet.

Vann Betraktninger

Hvis du bruker vann som inneholder bakterier S. typhi, er risikonivået sterkt forhøyet. Dette er bakterier som forårsaker tyfoidfeber. Andre ting, som mat, kan inneholde S. typhi. Koke reduserer levedyktige mengder av bakterier.

Advarsel

Siden tyfoidfeber er en infeksjon, kan et sunt immunsystem bidrar til å beskytte deg hvis du blir utsatt. En redusert immunforsvar, som i tilfeller av personer med HIV, kan heve risikoen for infeksjon.

Hvordan behandle tyfus

Tyfus er en pest-borne sykdom som er noen ganger referert til som krig feber på grunn av sin utbredelse under krigen tid i tidligere århundrer. Bakterier som forårsaker tyfus er gjennomført av lopper eller kroppen lus og spres til mennesker gjennom deres avføring. Det finnes to typer bakterier som forårsaker tyfus: Rickettsia typhi og Rickettsia prowazekii. Rickettsia prowazekii er ansvarlig for mer dødelig, epidemisk form av sykdommen. Tyfus kan bli vellykket behandlet med moderne antibiotika.

Hvordan behandle tyfus

•  Vær oppmerksom på og holde styr på symptomene utstilt av pasienten. Symptomer på ulike typer tyfus kan inkludere magesmerter og vondt i ryggen, en kjedelig rødt utslett som sprer seg fra midten av kroppen utover, feber i overkant av 104 grader F, hoste, smerter i leddene, hodet og muskelsmerter, kvalme og oppkast , frysninger delirium, sløvhet og lyse øyne.

Ta pasienten til en kvalifisert lege for en grundig undersøkelse. Blodprøver vil vanligvis være nødvendig å gjøre en nøyaktig diagnose.

Administrere noen medisiner nøyaktig som foreskrevet av lege. Behandlingen innebærer vanligvis antibiotika som kan inkludere Doxycycline eller Tetracycline.

Observer pasienten til fullstendig restitusjon oppnås. Komplikasjoner av tyfus kan blant annet lungebetennelse, nyresvikt eller skader på sentralnervesystemet. Rapportere eventuelle unormale manifestasjoner til behandlende lege.

Hint

  • Pasienter over 60 år er mest utsatt for å dø av tyfus.
  • Selv tyfus er sjelden dødelig, ifølge University of Maryland Medical Center epidemien tyfus har opptil 60 prosent dødelighet hvis den ikke behandles raskt.
  • Både Doxycycline og Tetracycline kan skade ufødte barn.

Avbøtende tiltak og behandling av Tyfus

Tjueførste århundre amerikanere har liten grunn til å være bekymret lokaliserte tilfeller av tyfus, men tyfus var ikke alltid et fjernt minne i USA. Sykdommen alle, men helt utryddet oppgjør av Jamestown i det 17. århundre og lagt øde til soldater i militærleire under den amerikanske borgerkrigen. I 1856, britiske forskere bekreftet at tyfus er vannbåren. I Amerika, nesten all offentlig vann systemer ble filtrert av 1920, og forekomsten av tyfus ble redusert dramatisk.

Hva er Tyfus og dens symptomer?

Nå har vannet renslighet og en høy standard på sanitære forhold i USA senket forekomsten av tyfus til bare ca 400 amerikanere årlig. Om lag 75 prosent av disse pasientene kontrakt sykdommen mens du reiser i et annet land. Derimot, nesten 21,5 millioner mennesker i utviklingsland kontrakt tyfus hvert år. Denne livstruende sykdom blir overført av fecal-forurenset vann eller ved infiserte individer.

Amerikanere som planlegger å reise utenlands trenger å utdanne seg om tyfus. Tyfus bakterier, Salmonella typhi, lever bare i mennesket. Det lever i blodet og innvollene av infiserte individer og er eliminert og overført gjennom avføring. Noen mennesker som holder seg edru fra tyfus fortsatt bære bakterien i deres system. Disse menneskene, mens tilsynelatende sunt, er kjent som bærere. En beryktet carrier var Mary Mallon ("Typhoid Mary"), som smittet hundrevis av mennesker på begynnelsen av det 20. århundre.

Symptomer på infeksjon inkluderer vedvarende høy feber av 103 til 104 grader F, svakhet, mageproblemer, hodepine, tap av appetitt eller en spredning av flat, rose-fargede flekker på huden. Den eneste måten å være sikker på at noen har tyfus, er å ta en blodprøve eller avføringsprøve for å bestemme om de S. typhi bakterier er tilstede. For pasienter med tyfus, en streng diett av antibiotika vanligvis er foreskrevet. Uten denne behandlingen, kan feberen går fra to til fire uker, og dødeligheten kan være så høyt som 20 prosent. Det er viktig å fullføre hele løpet av antibiotika. Selv etter at pasienten føler seg bedre, han kan fortsatt bli smittet og overføre sykdommen til andre.

Hvordan unngå Typhoid Mens Traveling

Områder i dag kjent for å ha tyfus kviser er Latin-Amerika, Afrika og Asia. Reisende bør følge grunnleggende matlaging råd mens du reiser, levert av US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). "Kok det, stek det, skrell eller glem det." Drikk bare flaskevann eller vann som er kokt. Ikke bestille avkjølt drikke. Spis mat som er kokt grundig, og unngå rå frukt og grønnsaker som ikke kan skrelles og spises. Unngå drikkevarer og mat fra gateselgere. Ved å følge dette rådet, reisende også kan beskytte seg mot kolera, dysenteri og hepatitt A.

Hvis du reiser til et område kjent for å ha tyfus, vurdere å få en vaksinasjon før du forlater USA. Når beslutningen er gjort for å få en vaksinasjon, tid avgang av turen slik at det er minst en uke etter injeksjonen. Det tar minst en uke for vaksinering for å tre i kraft.

Hva gjør du hvis du kontrakt Typhoid Seas

Ved å følge enkle forholdsregler som er nevnt ovenfor, reisende øke deres beskyttelse mot tyfus. Hvis noen blir syk mens du reiser, men bør hun oppsøke lege umiddelbart. Besøk det amerikanske konsulatet for å få en referanse for en lege. Følg den foreskrevne behandlingen, og unngå mat forberedelse mens syk.

Alle som har kontrakt tyfus bør ringe CDC 800 CDC-INFO (800-232-4636). Tallet er i drift 24 timer i døgnet, hver dag.

Om Epidemic tyfus

Epidemisk tyfus er en bakteriell sykdom forårsaket av en av to typer av tyfus bakterier. Sykdommen er oftest spredt av lopper eller lus. Typen av bakterier bestemmer hvilken type infeksjon.

Typer

De to typer bakterier som forårsaker tyfus er Rickettsia typhi og Rickettsia prowazekii. Epidemien tyfus skyldes Rickettsia prowazekii. Brill-Zinsser sykdom, mer vanlig hos eldre mennesker, er en mild form for epidemien tyfus.

Årsaker

Epidemien tyfus overføres ved avføringen til kroppen lus. Dette skjer når avføringen blir gnidd eller risset inn åpne sår eller slimhinner i munn eller øyne. I USA, kan kontakt med flygende ekorn og til forårsake sykdommen, ifølge Merck.com.

Symptomer

Vanlige symptomer på epidemien tyfus, ifølge Merck.com, inkluderer en intens og vanskelige hodepine, en langvarig høy feber og en makulopapuløst utslett.

Behandling

Den primære behandling for epidemien tyfus er antibiotika narkotika doxycycline, etterfulgt av tetracyklin og deretter kloramfenikol, bemerker MedlinePlus.com. Dusting mennesker med lindan eller malathion kan bidra til å eliminere lus, ifølge Merck.com.

Advarsel

Aldring øker risikoen for å dø av epidemien tyfus. Dersom epidemien tyfus står ubehandlet, kan dødeligheten nå 60 prosent hos pasienter over 50 år, ifølge Merck.com.

Hvor ble tyfus begynne?

Hvor ble tyfus begynne?


Tyfus er et begrep som refererer til en gruppe av generell infeksjonssykdommer som er forårsaket av en mikrobe, en mikroskopisk organisme. Mikrobene er parasitter som lever på lus og kan forårsake en rekke menneskelige sykdommer når en person blir bitt av en lus (entallsformen av lus). Ifølge emedicine.com, de vanligste sykdommer forårsaket av tyfus i USA er epidemiske tyfus og murine tyfus.

Historie

Som alle andre sykdommer, er det uklart når eller hvor tyfus begynte. Men forskerne er enige om at det sannsynligvis kom til USA fra europeiske innvandrere, der det ble kjent. American Scholar magazine rapporterer at tyfus, som andre smittsomme bakterier, begynte å migrere med menneskelige utforskn dateres tilbake til antikken, og nådde sin høyde under renessansen. Tyfus til slutt fant sin vei til USA med tilstrømningen av innvandrere til Ellis Island på begynnelsen av det 20. århundre.

Tyfus i USA

Emedicine.com anslår at det har vært ca 15 dokumenterte tilfeller av epidemiske tyfus rapportert i USA. Disse hendelsene har skjedd i de østlige og sentrale delene av landet, og antas å være forårsaket av eksponering for flygende ekorn. De ekorn er verter for organismen, og dens lopper er antatt å være fremgangsmåten for overføring til mennesker. Murine tyfus, på den annen side, er assosiert med possum og katt lopper og finnes hovedsakelig i det sørlige California og sør Texas.

Transmission

Når lus komme på et dyr, kan dyret overføre lus til en human vert. Når en lus biter, fører det til en reaksjon på huden som forårsaker en kløe. Når klør er oppskrapet, vil lus knust og tyfus-inneholdende mikrobene blir introdusert inn i såret. Derfra de smittestoffer inn i blodet, og tyfus organisme begynner å utvikle seg og vokse.

Symptomer

Symptomene på tyfus er brå og rask innsettende feber og en hodepine som er kategorisert som "fastlåste". Disse symptomene kan være ledsaget av et utslett i armhulen og overkropp som strekker seg utover. Dette utslett oppstår vanligvis i løpet av 4-7 dager etter at personen har blitt bitt av loppe. Andre symptomer som er mindre vanlig er en tørr hoste, og enten døvhet eller øresus.

Behandling

Hvis venstre ubehandlet, er tyfus en farlig sykdom som kan føre til en alvorlig infeksjon som kan føre til koldbrann og tap av fingre, tær og lemmer. Dødeligheten for ubehandlet tyfus er 20 prosent hos friske individer, og så mye som 60 prosent hos eldre eller bevegelseshemmede, ifølge emedicine.com. Heldigvis er antibiotika som er tilgjengelige på markedet som er spesielt produsert for å bekjempe tyfus.