Digidexo.com

cøliaki enzymmangel

Dietter for cøliaki

Cøliaki er et fordøyelsesforstyrrelse der forbruket av gluten utløser en immunsystem-reaksjon som skader tynntarmen og skaper en manglende evne til å absorbere noen næringsstoffer. Symptomer på cøliaki inkluderer magesmerter, oppblåsthet og diaré. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og triticale, en hybrid av hvete og rug. Å effektivt behandle og administrere cøliaki, avskaffe alle former for gluten fra kostholdet ditt.

Unngå Gluten

Hvete, bygg og rug, tre av korn som inneholder gluten, er svært utbredt i våre mat kilder. Gluten finnes i brød, pasta, frokostblandinger, kaker, kjeks, paier, kaker, bakverk, sauser og sauser. Selv korn som ikke naturlig inneholder gluten --- som quinoa, amaranth og bokhvete --- kan være forurenset med protein under fangst og foredling. Det er best å kjøpe korn fra matprodusenter som sertifiserer deres produkter er glutenfri.

Kjøtt

Proteinkilder som kjøtt, fjærkre, fisk og sjømat er trygge valg for personer med cøliaki. Men det er viktig å sikre at disse matvarene ikke blir utsatt for gluten under forberedelse. Panering og mange marinader inneholder gluten og bør unngås med mindre du kjenner dem å bli glutenfri.

Gluten-Free Mel

Mange mel er tilgjengelige som ikke naturlig inneholder gluten, som ris, potet, mais og soya mel. Disse produkter kan brukes for matlaging og baking. I tillegg er det nå flere matprodusenter som spesialiserer seg på å produsere glutenfrie versjoner av matvarer. Sjekk din dagligvarebutikk eller en helsekostbutikk for et utvalg av glutenfrie matvarer.

Andre glutenfri mat

All frukt og grønnsaker er naturlig fri for glutin og er trygge for personer med cøliaki. De fleste meieriprodukter er også gluten-fri, som er de fleste soya-baserte matvarer. Men det er viktig å sørge for at maten ikke blir utsatt for gluten under forberedelse eller foredling. Les etikettene nøye; flere og flere matprodusenter er om hvorvidt deres mat er glutenfri eller foredlet i et glutenfritt miljø.

Koffeinfri Tea & cøliaki

Koffeinfri Tea & cøliaki


Personer som lider av cøliaki tåler ikke gluten som gir aroma og tekstur til mange matvarer (brød spesielt). Celiac.com rapporterer at én av 133 amerikanere lider av denne tilstanden. Men mange glutenfrie, koffeinfri te er tilgjengelig.

Te og en glutenfri diett

En glutenfri diett krever unngå noe (inkludert te) inneholder eller avledet fra hvete (inkludert kamut og spelt), bygg, rug og triticale og noen ganger havre. Gluten er lagt til noen matvarer (selv te) for smakstilsetning, stabilisering eller jevning.

Hvor befinner Gluten-Free koffeinfri te

Mange te produsenter tilbyr koffeinfri, glutenfrie te i sine produktlinjer. Pass på at te er fullt merket med ingredienser og sier "glutenfri" på boksen. Du kan kjøpe koffeinfri, glutenfrie te online eller lokalt i de fleste dagligvarebutikker og helsekost butikker. Sjekk etikettene nøye.

Se opp for flavored te

Ifølge GlutenFreeQuestions.com, kaffe og te "ikke inneholder gluten i sine rene former." Flavored koffeinfri te kan ha gluten lagt til som en enhancer, men rene koffeinfri te vanligvis ikke inneholder gluten. Te drikke blander ofte inneholder gluten ingredienser.

Koffeinfri Gluten-Free Teas

Bigelow tilbyr en liste over glutenfrie te, inkludert Earl Grey Decaf, engelsk Teatime koffeinfri og grønn te koffeinfri. Celestial Seasonings tilbyr også en linje av disse te, inkludert koffein fri urtete, Koffeinfri Honey Kamille grønn te og Kina Pearl Koffeinfri hvit te.

Om Rooibos Tea

Rooibos, en te som kommer hovedsakelig fra Sør-Afrika, er naturlig koffein gratis. Det er laget av en plante, ikke en te blad. Rooibos te er akseptabelt for cøliaki lider, men sørg for å lese nøye hver te etikett.

Creamers og søtstoffer

Noen te drinkers liker å legge melk, fløte eller andre meieriprodukter til sine te, men mange Cøliaki lider er også laktose intolerant. Også noen søtstoffer inneholder gluten. Det kan være lurt å undersøke naturlige te søtstoffer som Stevia.

Tegn og symptomer på cøliaki i Kids

Cøliaki sykdom er en tilstand karakterisert ved en immunologisk reaksjon overfor proteinet gluten. Gluten finnes i korn som bygg, rug og hvete. Gluten finnes i de fleste bearbeidet mat. Når et barn med cøliaki spiser en matvare med gluten, reagerer immunsystemet ved å angripe slimhinnen i tynntarmen, som består av millioner av ørsmå, mikroskopisk villi. De villi er ansvarlig for å absorbere næringsstoffer og vitaminer fra inntatt mat. Uten villi, vil kroppen bli mangelfull i essensielle næringsstoffer og vitaminer som trengs for å opprettholde god helse og for å opprettholde en forsvarlig vekst. Noen barn viser ikke mange symptomer, og noen vil bare begynne å vise symptomer etter en stressende situasjon.

Fordøyelsessymptomer

Cøliaki kan føre til hyppige magesmerter. Lider vil ha hyppig diaré, og deres avføring kan være usedvanlig stygg luktende. Noen barn kan også ha episoder av oppkast og de kan ha en dårlig appetitt.

Fysiske tegn

Barn med cøliaki kan miste muskelmasse og kroppsvekt. De kan også ha en oppsvulmet eller oppblåst mage. De kan også vokse i et saktere tempo og være små for alderen. De kan utvikle munnsår og utslett og kan ha muskelkramper.

Atferdsmessige tegn

Barn med cøliaki kan virke svak og sliten. De kan også være enormt irritabel.

Komplikasjoner

Barn med cøliaki kan utvikle anemi skyldes jernmangel. Barn med cøliaki kan også ha utviklingsmessige forsinkelser som følge av underernæring. Dessuten kan deres vekst bli hemmet. Det er mulig at barn med cøliaki utvikle rakitt, som er et ben lidelse forårsaket av kalsiummangel. Barn med cøliaki ofte utvikle laktoseintoleranse.

Årsaker

Den konkrete årsaken til cøliaki har ennå ikke bestemt. Ifølge Barne Health nettsted, påvirker cøliaki ca 1 av hver 133 personer i USA Barn som har familiemedlemmer med cøliaki har en 5-10 prosent sjanse for også å ha tilstanden.

Diagnose og behandling

Cøliaki er vanligvis diagnostisert hos barn i alderen 6 måneder og 2 år siden det er når de begynner å prøve ut nye matvarer som inneholder gluten. Men noen kan bli diagnostisert mye senere hvis symptomene er sporadisk. Cøliaki er også en gang feildiagnostisert som laktoseintoleranse av inflammatorisk tarmsykdom. En gastroenterolog bør være i stand til å tilby en skikkelig diagnose etter å ha undersøkt et utvalg av tynntarmen innhentet via en biopsi. Cøliaki er en kronisk tilstand som ikke kan kureres. Imidlertid kan det behandles ved å avstå fra å spise gluten.

Cøliaki & Gluten Free Foods for Toddler

Cøliaki er en tilstand som ofte går udiagnostisert, spesielt hos småbarn. Det kan være en alvorlig tilstand hvis venstre ubehandlet på grunn av skaden den kan gjøre for å tarmkanalen. Når behandlet, er forbedring ofte sett på så lite som noen få dager. Hvis du tror din pjokk har cøliaki, er det viktig å se barnelege for en riktig diagnose.

Definisjon

Cøliaki er en tilstand som gir en mat følsomhet for gluten. Gluten finnes i hvete, rug og bygg, som er i de fleste brød, pasta og cookies. Når småbarn er diagnostisert med cøliaki og spiser gluten, fører det til en immunreaksjon i tynntarmen som skader overflaten av det. Dette hindrer kroppen fra absorberende visse næringsstoffer og fordøye mat som normalt.

Symptomer

Se etter disse symptomene i din pjokk. Han vil ha konsekvent løs avføring som lukter dårlig. Du vil ha problemer med å få din pjokk å spise. Hun vil virke klengete og generelt ulykkelig. De fleste småbarn som har cøliaki er vanligvis diagnostisert som har til mistrivsel. Med andre ord, vil hun ikke være økende på riktig måte. Hun vil også trolig klage over en konsekvent magesmerter. Andre symptomer er oppkast, tretthet og irritabilitet.

Diagnose

Diagnostisering av cøliaki er vanligvis vanskelig i småbarn. Symptomene er generelle, og tilstanden er vanligvis diagnostisert som andre medisinske forhold. Hvis du eller legen din mistenker cøliaki, typisk en blodprøve er utført. Nøyaktighet i å oppdage cøliaki med disse testene har blitt mye bedre de siste årene. En annen metode som brukes for å bekrefte diagnose er å bruke et endoskop for å undersøke tarmvevet og se etter skader.

Behandling

Cøliaki er uhelbredelig, men du effektivt kan administrere din pjokk sykdom gjennom kosten. Han vil trenge å spise en glutenfri diett. Dette må være en livslang endring. Din smårolling kan ikke bare unngå gluten inntil hennes symptomene bedres. Gluten er ikke et essensielt næringsstoff for pjokk helse. Som et spørsmål om faktum, er det meste funnet i bearbeidet mat. Det er en god idé å møte med en kostholdsekspert for å hjelpe utdanne deg om skjulte kilder til gluten. Din smårolling vil også sannsynligvis trenger ekstra vitaminer i utgangspunktet. Han kan trenge ekstra medisinsk terapi for å få veksten tilbake på sporet hvis symptomene var alvorlige.

Diet

Glutenfrie matvarer blir lettere å finne i vanlige dagligvarebutikker i dag. Glutenfrie matvarer inneholder frukt, grønnsaker, kjøtt uten panering og oster. Melk, egg, ris og fisk er også gluten-fri. Mange elementer som vanligvis inneholder gluten har nå glutenfrie varianter. Se etter mat laget med mais, ris eller soya mel. De er vanligvis merket glutenfri. Du kan finne glutenfri pasta og brød. Du kan finne glutenfrie kylling nuggets og fiskepinner.

Tegn og symptomer på cøliaki i babyer

The National Digestive Diseases Information Clearinghouse beskriver cøliaki, en autoimmun tilstand, som en tilstand som påvirker tynntarmen der en person ikke kan fordøye mat som inneholder gluten. Gluten er proteinet som finnes i matvarer som hvete, rug og bygg. I tillegg til brød og kaker, glutenholdige produkter inkluderer salatdressinger, supper, bearbeidet mat, medisiner, vitaminer og leppepomade, slik at folk med cøliaki må være forsiktige med alt som kommer i kontakt med munnen. Fordi denne tilstanden fører til malabsorpsjon, må mødre kunne identifisere tegn og symptomer på cøliaki i babyer.

Babyer mottakelige for cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom, ikke en gluten allergi, og babyer med en familiehistorie med cøliaki har en genetisk predisposisjon for sykdommen og bør overvåkes for tegn og symptomer. Ifølge universitetssykehusene Rainbow Babies & Children Hospital, i tillegg til en genetisk disposisjon, barn med Down syndrom, Turners syndrom og anemi har en større risiko for å utvikle cøliaki. Babyer som er flaske matet er mer sannsynlig at lider av cøliaki fordi mange formler inneholder hvete. Får morsmelk ofte vise tegn og symptomer på cøliaki når de begynner å spise fast føde.

Diaré

En av de primære tegn og symptomer på cøliaki i babyer er kronisk diaré. Dette skjer fordi de ikke er i stand til å absorbere næringsmidler som inneholder korn. For å overvåke hvorvidt babyer har cøliaki, bør foreldrene se hvor mye avføring de produserer etter en fôring. Hvis babyer opplever diaré, bør foreldrene snakke med legene om endring av type baby formel de er fôring deres spedbarn. Ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse, kan avføring vises blek eller fet og avgi en stygg lukt.

Magesmerter og oppblåsthet

Tegn og symptomer på cøliaki i babyer inkludere et mangfold av mageproblemer, ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Spedbarn kan oppleve magesmerter, oppblåsthet og oppkast etter inntak av formelen og barnemat som inneholder gluten produkter.

Vekst og vekt

Cøliaki i babyer kan påvirke deres vekst. Symptomer omfatter tynning bein, anemi, vekttap og hemmet vekst. Babies 'vekst påvirkes fordi de ikke kan absorbere næringsstoffer som fett, protein, vitaminer og mineraler. Foreldre bør søke lege hvis de merker at deres babyer er å miste vekt og er svak eller sløv.

Irritasjon

Irritasjon er en Nonfood relaterte symptom på cøliaki i babyer. Fordi de ikke får de næringsstoffene de trenger eller opplever smerte, babyer er konstant irritert og gråter på grunn av sin fysiske tilstand. Foreldre bekymret for helsen til sine babyer trenger å ta dem med til legen umiddelbart for å få en diagnose og få nødvendig behandling.

Hva er behandlingen for cøliaki-Related nevropati?

Cøliaki sykdom er en tilstand karakterisert ved en autoimmun reaksjon på matvarer som inneholder proteinet gluten. I noen tilfeller, næringsopptak vanskeligheter forårsaket av lidelse utløse en form for nerveskader eller nevropati.

Fakta

Ifølge National Foundation for Celiac Awareness, kan personer med cøliaki oppleve skader på det perifere nervesystemet, som omfatter alle nerver som ikke finnes i ryggmargen eller hjernen. Denne type skade kalles perifer neuropati.

Symptomer

Symptomer på cøliaki relatert perifer neuropati inkluderer prikking, nummenhet, smerter, tap av følelse, muskelsvakhet, brenning og mangel på kroppsbeherskelse.

Behandling

Den viktigste form for behandling for celiac-relatert nevropati er kontroll av primær sykdom. For å kontrollere cøliaki, må pasientene unngå all mat som inneholder gluten.

Symptomlindring

Tilleggs lindring av symptomer på cøliaki-relatert nevropati kan oppnås av smertestillende medikamenter, meditasjon, hypnose eller akupunktur.

Gluten-holdige matvarer

Glutenholdige matvarer inneholder korn som bygg, hvete, rug, bulgur, spelt, triticale, matzo måltid, Kasha og Khorasan hvete andre korn som er naturlig glutenfrie --- inkludert quinoa, bokhvete og amaranth --- er ofte forurenset av gluten under kommersiell foredling.

Betraktninger

Cøliaki kan ikke kureres, og selv små mengder gluten kan utløse symptomer i en cøliaki pasient.

Mat for cøliaki

Cøliaki er en fordøyelseskanal lidelse som rammer barn og voksne. De som har cøliaki må følge en glutenfri diett for å unngå å bli syk. Det er spesifikke matvarer som bør unngås, men det er fortsatt mange mat alternativer tilgjengelig.

Betydning

Den Cøliaki Foundation sier at én av 133 mennesker i USA har cøliaki. Cøliaki er en fordøyelseskanal lidelse som fører til immunreaksjoner mot gluten, et protein som finnes i korn, inkludert hvete, rug og bygg.

Funksjoner

Ifølge cøliaki Foundation, symptomer inkluderer tilbakevendende magesmerter, oppblåsthet eller gass, kronisk forstoppelse eller diaré, uforklarlig vekttap / gevinst, anemi, tretthet, unnlatelse av å trives (hos spedbarn) og infertilitet.

Mat for å unngå

Den Cøliaki Foundation sier at enhver form for hvete bør unngås, inkludert durum, Graham, semulegryn, spelt og kamut. Pasta, frokostblandinger, Tetninger og panering mikser bør undersøkes for å sikre at de ikke inneholder gluten.

Trygg mat

Korn som personer med cøliaki kan spise inneholder ris, mais, potet, bønner, quinoa, hirse, bokhvete, amaranth, mutter mel, lin og annet banan. Andre trygge matvarer inneholder kjøtt, grønnsaker og frukt, egg, ost og alt merket "glutenfrie".

Berømte Ties

"The View" co-host og Survivor deltaker Elisabeth Hasselbeck, CNN anker Heidi Collins, skuespiller Jennifer Esposito og nyhetsanker Keith Olbermann har cøliaki.

Hvordan leve med cøliaki

Hvordan leve med cøliaki


Cøliaki er en intoleranse mot gluten, protein som finnes i hvete, rug, havre og bygg. Den eneste metode for behandling er å eliminere gluten fra kostholdet, som kan være litt av en utfordring, siden det er funnet i så mange matvarer.

Hvordan leve med cøliaki

•  Unngå å spise hvete, rug, bygg og havre og alle bakt produkter som inneholder disse korn.

Se opp for andre kornsorter. Durumhvete og semulegryn er hvete produkter. Spelt og kamut er også versjoner av hvete. Bulgur er en type bearbeidet hvete og triticale er en krysning mellom hvete og rug.

Les etikettene nøye. Gluten, spesielt hvetegluten, blir brukt i et stort antall av bearbeidet mat. Disse inkluderer kjøttpålegg, tilberedt kjøtt, panerte matvarer, smøreoster, soya protein kjøtt erstatter og mange hermetikk.

Beware of etiketter som leser "modifisert stivelse" eller "mat stivelse." Det kan være enten mais eller hvete.

Sjekk etikettene på sauser som ketchup, eddik, pickles, soyasaus og sirup. Alle kan inneholde gluten mindre spesifikt merket "glutenfri".

Bestill enkel mat uten sauser og sauser når spise ute. De er mindre sannsynlighet for å inneholde gluten.

Vet at bortsett fra mais og ris, et bredt utvalg av andre kornsorter som bønner og erter (belgfrukter, pulser) brukes i glutenfri matlaging.

Lær å bruke andre, mindre vanlige korn. Brød og pasta laget av ris og mais er tilgjengelig på helsekostbutikker og noen supermarkeder.

Bruk tapioca, maismel, arrow- eller egg som fortykningsmidler.

Prøv baking med forskjellige melblandinger. Kikerter, linser og Jobs tårer kan også brukes som erstatning, og er tilgjengelig i helsekostbutikker.

Invester i en kokebok for glutenfrie dietter.

Drikk vin, rom, tequila eller skyld hvis du ønsker å ha en alkoholholdig drikke. De er generelt trygt. Noen vodka kan også være trygg.

Ta en høypotent multivitamin og mineral kompleks. Den bør inneholde minst 10 000 IE vitamin A og 400 IE vitamin E. Fettløselige vitaminer er ikke godt absorbert hos personer med cøliaki, så tilskudd er nødvendig.

Bruk alfalfa tabletter. Ta 2 til 3000 mg daglig. De er en god kilde til vitamin K, som heller ikke godt absorbert med cøliaki.

Ta en høypotent B kompleks vitamin, i det minste 100 mg daglig. B-vitaminer er ikke godt absorbert med cøliaki.

Hint

 • Det kan være lurt å bli med i en cøliaki støttegruppe og finne ut hvordan andre mennesker klarer å overleve i en gluten-laden verden. De kan være i stand til å gi deg tips om matvarer for å unngå, nye kokebøker, restauranter som serverer glutenfri mat, og annen informasjon.
 • Begrense eller unngå bearbeidet mat så mye som mulig. Dette vil drastisk redusere utilsiktet kontakt med gluten. Spis en diett av ferske hele matvarer.
 • Kjøpe et brød maskin hvis du ønsker å bake dine egne brød. Det vil gjøre det mye enklere, og du kan eksperimentere med forskjellige melblandinger.
 • Noen ganger laktoseintoleranse kan også være til stede hos personer med cøliaki. Hvis symptomene fortsatt etter å ha fulgt en glutenfri diett, bør du vurdere om du er laktoseintolerante og fjerne all melk og melkeprodukter fra kostholdet ditt.
 • Forutsatt en mat er glutenfri kan være farlig for helsen din. Mange bearbeidet mat inneholder emulgatorer, fortykningsmidler og andre ingredienser som kommer fra korn. Disse inkluderer salatdressinger, sauser, grønnsaksblandinger, kommersielle supper, iskrem og sorbet. Merkingen kan ikke klart indikere dette.

Mat for personer med cøliaki sprue sykdom

For personer med cøliaki sprue sykdom, kan konsumere gluten i noen form være farlig. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Heldigvis er mange matvarer glutenfri og trygt for de som lever med cøliaki.

Glutenfri Flours

Selv folk som har cøliaki sprue sykdom ikke kan konsumere de fleste mel, noen alternativer er tilgjengelige. Mel laget av ris, mais eller poteter er trygt for dem på en glutenfri diett. Disse kan brukes til å lage hjemmelaget pannekaker, kaker, brød og andre oppskrifter som bruker mel.

Grønnsaker

Alle grønnsaker er glutenfri, så de er sikkert konsumert av de med cøliaki sprue sykdom. Det er viktig å merke seg at du bør sjekke ingrediensene i dressinger eller sauser brukes med grønnsaker, fordi de kan inneholde gluten.

Kjøtt

Kjøtt, fisk og fjærkre inneholder ikke gluten. Vær oppmerksom på de ingrediensene som brukes i marinader og sauser, for de kan inneholde skjulte kilder til gluten.

Rice

Rice er en populær mat blant personer med cøliaki sprue sykdom fordi det gir en kilde til stivelsesholdige matvarer som samtidig er glutenfri.

Glutenfrie bearbeidet mat

Glutenfrie alternativer til konvensjonelle bearbeidet mat blir mer allment tilgjengelig. I store dagligvarebutikker, vil du nå finne glutenfrie kakemikser, pasta og brød.

Hvordan å få vekt med cøliaki

Cøliaki sykdom er en autoimmun tilstand forårsaket av inntak av gluten eller hvete-derivater, og kan resultere i en lang rekke symptomer (inkludert vektøkning og vekttap). Kanskje den mest kjente av symptomene er feilernæring og manglende evne til å absorbere vitaminer og næringsstoffer fra kostholdet (ofte resulterer i vekttap).

Hvordan å få vekt med cøliaki

Stopp vekttap på grunn av cøliaki ved umiddelbart å skjære ut alle spor av gluten i dietten. Hvis en glutenfri diett har allerede gjennomført, og deretter prøve å holde en pasient holdning med helbredelsesprosessen, noe som ofte kan ta måneder til et år før slimhinnen i tarmen er i stand til å absorbere næringsstoffer.

Sjekk din livsstil for skjulte kilder til gluten. Hvete og gluten proteiner og ingrediensene kan være skjult i makeup, hudpleie, sjampo og balsam, solkrem eller bug repellents, og selv vitaminer. Dette kan resultere i videre skade på tarmen, og manglende evne til å få vekt.

Plasser fokus på kalorier, spesielt når du gjenoppretter fra en cøliaki episode. Prøv å velge matvarer som er naturlig høyt i kalorier og inneholder sunt fett (mens den fortsatt er fri for gluten). Lag måltider med avokado, sunne oljer (som olivenolje eller peanøttolje), rik soya yoghurt, egg, magre proteiner, peanut Butters og en rekke nøtter. For eksempel prøve å strø valnøtter og tørket frukt oppå morgen frokostblanding, eller legge peanøttsmør, hakket frukt og glutenfri kremost til en GF wrap for en matbit.

Øk karbohydrat forbruk ved hvert måltid. Dette kan virke nesten umulig når brød og pasta er ikke en del av kostholdet ditt, men legger glutenfrie produkter som spaghetti, ris, bagels eller kornblanding til hvert måltid kan hjelpe deg å få sunn vekt.

Ta hver sjanse du kan få å snike næringsstoffer og kalorier i kostholdet. Prøv blending glutenfri yoghurt, soya kaffe Creamer, frosne bær og linfrø oljer i en smoothie (legge rå egg for ekstra protein hvis nødvendig). Å legge GF ost, salsa og grønnsaker til omeletter, eller å gjøre sunne fall med edamame, majones, tofu og guacamole kan snike flere næringsstoffer i kosten.

Hint

 • Sørg for å innlemme en glutenfri multivitamin i kostholdet for flere næringsstoffer.
 • Prøv å legge sunne flytende kosttilskudd som GF hamp riste pulver, kefir, whey protein eller glutenfri iskrem til drinker når det er mulig (for ekstra kalorier og vitaminer).

Munnsår cøliaki

Munnsår cøliaki


Cøliaki kan føre til en rekke symptomer inkludert munnsår (canker sår). Hvis du får hyppige canker sår, kan cøliaki være en mulighet. Samt behandle canker sår direkte, må du følge en streng diett for å helbrede og redusere forekomst.

Hvorfor Cøliaki Årsaker munnsår

Cøliaki indikerer en sterk sensitivitet mot gluten, et protein som finnes i hvete og andre kornsorter. Immunsystem angriper disse stoffene og resultater i canker sår og andre symptomer.

Munnsår som et symptom

Canker sår er en av de mest vanlige ikke-gastrointestinale symptomer. Ifølge Dr. Farhad Sharam for Teheran University of Medical Sciences, canker sår er det eneste symptomet som manifestere seg i én av 20 lider av cøliaki. Hvis du får hyppige canker sår, kan cøliaki være en mulighet, spesielt hvis du har en forelder eller søsken med tilstanden.

Dietary forslag

Ditt kosthold utgjør den primære forsvaret mot å forebygge og eliminere munnsår og andre symptomer på denne tilstanden. Unngå hvete, bygg og rug. Les mat etiketter nøye.

Medisiner

Legen din kan forskrive en rekke behandlinger for å behandle canker sår som inkluderer medisinert munnen vasker, aktuelle medisiner og narkotika. Det er viktig å nevne imidlertid at de ikke er en erstatning for riktig kosthold. Ifølge Dr. Sharam, hans studier indikerte vanligste medisinske behandlinger var ikke på langt nær så effektiv som å holde seg til en glutenfri diett.

Egenomsorg

Visse egenomsorg tiltak kan gi lindring. Lag en munn skyll fra saltvann eller natron. Legg is direkte på sår. Dekk til sår med natron lime.

Hvordan forstå og leve med cøliakiCøliaki er en av de mest confounding av alle menneskelige forhold. Det er vanskelig å diagnostisere som den har lignende symptomer til andre problemer som irritabel tarm syndrom og Crohns sykdom. Selv om den eksakte årsaken er ikke fullt ut forstått, kan sykdommen noen ganger være arvelig.

Hvordan forstå og leve med cøliaki

•  Forstå de mulige symptomer. De mest merkbare symptomer er diaré som kan være intermitterende, samt abdominal oppblåsthet og smerte. Det kan også være kramper og leddsmerter, abnormiteter i avføringen, uforklarlig utslett, og anemi eller vekttap. Selv om disse symptomene kan ha andre årsaker, bør de likevel bli undersøkt av lege.

Innse at selv om Cøliaki kan være arvelig, kan det også dukke opp etter noen form for kroppen traumer som en skade eller infeksjon. Hvorfor sykdommen kan da vises ikke er fullt ut forstått.

Ta noen symptomer på alvor, som om cøliakere forblir udiagnostisert eller ubehandlet i lengre tid, kan det være alvorlige konsekvenser. Immunsystemet kan bli svekket, abdominal oppblåsthet, smerter, diaré og oppkast kan bli kronisk, kan vekttap og tretthet bli ødeleggende og kroppen vil bli alvorlig underernært. Ubehandlet cøliaki kan også føre til tap av beintetthet, visse kreftformer og sykdommer i nervesystemet.

Forstå hvordan Cøliaki påvirker kroppen. Cøliaki er ansett som en autoimmun sykdom i fordøyelseskanalen. Det skader overflaten av tynntarmen i den grad at det forstyrrer absorpsjon av næringsstoffer i de matvarer som spises. Når matvarer som inneholder gluten, et protein som finnes hovedsakelig i hvete, rug, triticale, og bygg, er konsumert, reagerer immunsystemet ved skadelig og til og med ødelegge overflaten av tynntarmen. Således, blir overflaten av tynntarmen glatt i stedet for å være dekket av den finger-lignende fremspring, villi, gjennom hvilke næringsstoffer fra maten er absorbert inn i kroppen. Disse næringsstoffer, slik at vitale for alle organer i kroppen, blir deretter spylt ut av kroppen, som deretter begynner å bokstavelig sulte.

Oppsøk lege hvis du har noen bekymringer om muligheten for Cøliaki, spesielt hvis du har en slektning med tilstanden. En enkel blodprøve kan fastslå om du har et overskudd av en viss antistoff utbredt i cøliakere. Legen din kan senere ønsker å undersøke tynntarmen for å se om det er noen skader på villi. En sti periode på en anti-gluten diett kan være en ytterligere indikasjon på sykdommen.

Innse at hvis du har cøliaki, må du unngå gluten for resten av livet ditt. Sykdommen er ikke helbredes, men det er håndterlig. Hvis gluten unngås, vil din helse snart begynne å forbedre. Hvis du har lidd alvorlig underernæring, kan det hende du trenger noen kosttilskudd. Legen din vil gi råd og foreskrive disse for deg. Han kan også foreslå å søke råd hos en kostholdsekspert for å forklare fullt ut matvarer som du bør spise og matvarer som du må unngå.

Unngå alle wheats, bygg, rug, bulgur, Kamut, Kasha, matzo, triticale og spelt. Unngå alle produkter som ikke er merket glutenfri. Spis et sunt kosthold, mosjon, og slappe av, og kroppen din vil snart gjenopprette seg selv til total helse.

Hvordan leve Gluten-Free eller med cøliaki

Hvordan leve Gluten-Free eller med cøliaki


Hvis du har cøliaki eller glutenintoleranse, har du funnet ut hvor vanskelig det er å justere kostholdet. Men det er ikke umulig, og du kan spise ganske godt. Ifølge cøliaki sprue Association, for personer med cøliaki, "spise visse typer av proteinfraksjoner, vanligvis kalt gluten, satt av en autoimmun reaksjon som forårsaker skade på tynntarmen. Dette, i sin tur fører til tynntarmen for å miste evnen til å absorbere de næringsstoffer som finnes i næringsmidler, som fører til feilernæring og en rekke andre komplikasjoner. " Utdanne deg selv på matvarer, produsenter og restauranter som er eller serverer glutenfrie produkter er en livslang oppgave.

Hvordan leve Gluten-Free eller med cøliaki

Les etikettene på alt du har tenkt å bruke til å lage et måltid eller mellommåltid. Det er ikke bare i hvete, rug og bygg mel som du må se for gluten. Glutenfrie matvarer utsatt for gluten ved krysskontaminering, enten det er i feltet eller prosessanlegg, kan også sette deg i fare.

Samtale selskaper og spørre om deres produkter er glutenfritt. Mest listen deres telefonnumre på etiketten. Hvis nummeret ikke er tilgjengelig, kan du få informasjon via Internett.

Kjøp en liten spiral notebook. Som du få den informasjonen, lage en liste over glutenfrie produkter for å gjøre din neste kjøpsopplevelse enklere.

Spise ute og spise glutenfritt er ikke gjensidig utelukkende. Bevissthet om glutenintoleranse blir større hele tiden. Spør din server for en glutenfri meny. Som du finner restauranter med glutenfrie tilbud, blir matopplevelsen morsommere.

Hvordan gjenkjenne symptomer på cøliaki

Hvordan gjenkjenne symptomer på cøliaki


Cøliaki er en autoimmun fordøyelses problem der organer av pasienten ikke er i stand til å absorbere næringsstoffer fra maten fortært. Denne sykdommen påvirker slimhinnen i tynntarmen som forårsaker betennelse i villi, som er ansvarlig for absorpsjon av næringsstoffer til blodet. Absorpsjonen Området er således redusert i størrelse, hvilket gjør det vanskelig å absorbere gluten, som finnes i hvete, rug og bygg. Men cøliaki påvirker mennesker på ulike måter stiller ulike symptomer som per nivået av malabsorpsjon i hver pasient. Til tider kan det ikke viser noe symptom eller til og med komme til syne i form av høy følsomhet eller depresjon.

Hvordan gjenkjenne symptomer på cøliaki

•  Finn ut om personen har konstant eller intermitterende magesmerter, kombinert med luft i magen eller en følelse av fylde eller tyngde i magen, surhet eller forstoppelse.

Finn ut om personen lider av gjentatte utbrudd av diaré forårsaket av dårlig fordøyelse med fett dekket illeluktende avføring.

•  Se om pasienten viser unormal vekttap og tegn på anemi som ekstrem utmattelse eller plutselig vektøkning.

Spør om det er hyppige smerter eller brudd i felles, lemmer og BCK. Det kan være ekstrem blodtap selv for et lite sår. Muskelkramper kan være tydelig.

Undersøk person for tilfeller av utslett over hele kroppen, blemmer i munnen og tannproblemer.

Hvis personen er en kvinne, kan hun møte problemer som mangelfull menstruasjon eller ingen menstruasjon, selv spontanaborter og manglende evne til å bli gravid.

•  Sjekk ut om barna er født med svært mindre vekt og viser symptomer på underernæring som tilbakestående kognitive og fysiske vekst.

Se etter symptomer som ekstrem stemninger, angst, overdreven irritabilitet eller raserianfall.

Hint

 • Oppsøke lege og ernæringsfysiolog.
 • Spise en glutenfri diett; det er alltid mulig å spise en diett rik som man kan ha enorme porsjoner med vanlig kjøtt, fisk, ris, frukt og grønnsaker. Selv glutenfri brød og pasta er tilgjengelig.
 • Forstå at cøliaki går i familien. Sørg for at du får deg sjekket i tilfelle en sak er sett i familien.
 • Sjekk ut om det er en sjanse for gluten brukes i form av fortykningsmidler eller stabilisatorer.
 • Ta en glutenfri diett en gang oppdaget; mindre skader på tynntarmen kan bli helbredet. Imidlertid kan alvorlige skader føre til mer alvorlige problemer som kreft, type 1 diabetes, nerveproblemer og laktoseintoleranse.

Hvordan forstå cøliaki

Hvordan forstå cøliaki


Cøliaki, mer kjent som CD, er en fordøyelseskanal lidelse av tynntarmen. Ifølge cøliaki Foundation, CD påvirker 1 i 133 amerikanere. Andre navn på CD er cøliaki sprue og gluten sensitive enteropati.

Hvordan forstå cøliaki

•  Kjenn årsakene til cøliaki. CD er en autoimmun lidelse utløst av inntak av gluten, et stoff som finnes i hvete og hvete-relaterte korn som rug og bygg. CD begynner når kroppens immunsystem reagerer negativt på hvete gluten forårsaker skade på slimhinnen i tynntarmen. CD er antatt å være genetisk drevet, og er funnet å kjøre i familier.

gjenkjenne symptomer på cøliaki. CD kan produsere magesmerter, gass og oppblåsthet. Personer med CD kan ha diaré eller forstoppelse, uforklarlige endringer i vekt eller lider av ernæringsmessige mangler. Langsiktige symptomer kan inkludere svekkelse av bein og tenner, tretthet, depresjon og fertilitetsproblemer.

Gjør deg kjent med måter å behandle og administrere cøliaki. Av primær betydning er fjerning av alle hvetegluten og hvete gluten-produkter fra kostholdet. Gluten er ikke bare funnet i åpenhveteprodukter som brød og pasta, men også i gluten-avledede stoffer som modifisert mat-stivelse, hydrolysert vegetabilsk protein, og mange ekstendere og fyllstoffer som finnes i matvarer. Ernæringsmessige kosttilskudd kan kalles for, og regelmessig konsultasjon med en medisinsk faglig er viktig.

Gjør deg kjent med kilder av oppdatert informasjon om behandling og forvaltning av cøliaki. Den Cøliaki Foundation tilbyr informasjon og ressurser for personer som er interessert i å lære mer om cøliaki.

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki


Cøliaki er en tilstand av tynntarmen forårsaket av en allergi mot gluten, et protein som finnes i hvete, rug og bygg korn eller biprodukter. Også kjent som Gluten enteropati eller Nontropical Sprue, hindrer tilstanden tarmen fra absorberende næringsstoffer avgjørende for optimal helse. Venstre ubehandlet, kan cøliaki føre til overdreven vekttap og underernæring, med tilhørende symptomer og tilstander. Det er viktig å kjenne og forstå symptomer på cøliaki for å sette i gang behandling av en glutenfri diett, som vanligvis bringer drastisk forbedring i fysisk form og helse i løpet av få uker. Selv om cøliaki er oftest oppdaget hos spedbarn eller små barn, kan det også dukke opp plutselig hos voksne, spesielt de med en familie historie av sykdommen.

Hvordan identifisere symptomer på cøliaki

Se for uforklarlig vekttap hos spedbarn eller små barn etter innføring av korn i kostholdet. Med voksne, kan symptomene komme gradvis over flere måneder eller år, men vil føre til en rask vekttap i løpet av få uker.

Vær oppmerksom på appetitt. Spedbarn og småbarn eller små barn vil normalt slå hodet bort eller nekte å spise. Hos voksne, manglende evne av tynntarmen absorberer næringsstoffer og generelt dårlig følelse som følger med cøliaki ber dårlig appetitt og manglende evne til å holde maten nede.

Se etter andre tegn som lyse, illeluktende, men klumpete avføring og hyppige bestått av gass. Dette er forårsaket av kroppens forsøk på å kvitte seg gluten eller kornprodukter fra tarmkanalen.

Trykk på magen. Det er oppblåst eller hovne? Betyr berøre det føre til ubehag eller smerte? Slike lokalisert ubehag er et tegn på at noe ikke er riktig i den nedre magekanalen og bør vurderes av en lege, uansett alder.

Ta hensyn til økende tegn til tretthet i den enkelte. Underernæring og mangel på tilstrekkelig vitamin og mineraler vil produsere slapphet, tretthet, søvnighet, og kan selv påvirke humør og temperament.

Hint

 • Foreldre eller familiemedlemmer kan også legge merke slike symptomer som anemi, utslett eller hovne ben hvis tilstanden forblir ubehandlet. Er du i tvil, planlegge et besøk med legen din og følge hans eller hennes retningslinjer for kosthold.
 • Gluten finnes i hvete, rug, bygg og kanskje havre. Det kan være vanskelig i begynnelsen å identifisere typiske ingredienser og matvarer som inneholder gluten eller gluten produkter i ulike mengder, så hold gode notater og følge en streng diett plan.

Nevrologiske symptomer på cøliaki

Cøliaki er en intoleranse mot gluten --- proteinkomponenten i visse korn som hvete, rug og bygg. De klassiske symptomene på cøliaki involvere tarmkanalen og er diaré, magesmerter og vekttap. Celiac kan påvirke andre deler av kroppen også, inkludert hjernen og nervesystemet, forårsaker nevrologiske symptomer.

Funksjoner

Celiac forårsaker en autoimmun reaksjon --- kroppen din reagerer på gluten som en inntrenger, men så feil eget vev for gluten og skader seg selv. Kronisk skade på tarmen svekker absorpsjon av næringsstoffer, som fører til svikt i hele kroppen. I nervesystemet, betyr dette at din hjerne og nerver ikke får de essensielle vitaminer og mineraler de trenger for riktig funksjon. Mangler i næringsstoffer som vitamin B12 og folsyre kan føre til nummenhet og tap av følelse i ekstremiteter. Hvis ikke behandles, kan denne nerveskader bli permanent. Mineraler som sink og kalsium, så vel som B-vitaminer som tiamin, er også viktig for nervesystemet funksjon.

Identifikasjon

Nevrologiske symptomer på cøliaki kan være lik de andre lidelser, så som multippel sklerose. Symptomer kan inkludere nummenhet og prikking i armer, ben, hender eller føtter, svimmelhet, hodepine eller tap av følelse. Du kan også oppleve psykiske symptomer som irritabilitet, konsentrasjonsvansker, depresjon, angst eller mer alvorlige symptomer som anfall. Nevrologiske symptomer kan være det eneste beviset på at du har cøliaki. Du kan ikke oppleve diaré eller andre fordøyelsessymptomer i det hele tatt.

Forebygging / løsning

Det er ingen medisiner for å behandle eller helbrede cøliaki. Du må unngå gluten. Unngå alle former for hvete, rug, bygg eller andre glutenholdige korn. Havre er vanligvis forurenset med hvete så unngå havre i tillegg. Se opp for ingredienser i bearbeidet mat som inneholder gluten, inkludert soyasaus og malt.

Husk at en glutenfri diett er bare en grunnleggende, sunt kosthold uten gluten. Spis en diett full av frisk frukt og grønnsaker og kvalitet protein kilder som kaldt vann fisk. Substitute korn for glutenfrie alternativer som ris, quinoa eller hirse.

Betydning

Celiac er en av de mest feildiagnostisert og underdiagnostisert forholdene rundt om i verden. Fordi mange av sine symptomer er lik de i forbindelse med andre forhold, er det kjent ved mange som "etterligner stor." I USA, vil i gjennomsnitt 10 år før noen som viser symptomer assosiert med cøliaki vil bli diagnostisert, og det er anslått at 95 prosent av personer med cøliaki ennå ikke er diagnostisert. I løpet av denne tiden fortsetter skade fra gluten å oppstå.

Betraktninger

Etter en glutenfri diett er veldig vanskelig i starten, spesielt hvis du er vant til å spise bearbeidet mat eller spise ute ofte. Leve glutenfri kan også være vanskelig når andre rundt deg ikke har cøliaki og ikke forstår dine nye diett restriksjoner. Vurdere å bli en lokal cøliaki støttegruppe eller online chat rom for å stille spørsmål eller finne ut hvilke lokale restauranter er cøliaki-vennlig. Kontakt cøliaki Foundation for å finne støtte grupper i ditt område.

Hvordan butikk med cøliaki

Cøliaki er en intoleranse overfor noe med hvete, rug eller bygg. Når først diagnostisert med cøliaki kan det være vanskelig å vite hva du skal kjøpe og hva du bør unngå på matbutikken. Å se hvordan hvetemel eller hvete produkter blir ofte brukt som et fortykningsmiddel og bindemiddel i mat, en stor mengde matvarer er plutselig off-limits. Heldigvis er det ganske få glutenfri) \ matvarer som selges i dag, og med en liten undersøkelse rettene du er vant til, kan endres.

Hvordan butikk med cøliaki

Ting å se etter

Mens shopping, holde et øye for de åpenbare ingredienser som hvetemel, hvetegluten, eller hvetestivelse hele tiden mens du er i supermarkedet. Disse ingrediensene er absolutt skadelig, men dessverre de eneste åpenbare seg. Bli kjent med de andre navnene gluten kan gå med for å styre klar av den.

i de produserer ganger, kan noe friskt ikke være dårlig for deg. Frukt og grønnsaker pakket i noe annet enn sin egen hud er helt fri for hvete ingredienser. Det samme gjelder for kjøtt-delen. Jo mindre bearbeidet dagligvarer er det tryggere blir du når du spiser dem.

•  Unngå impuls kjøper når det kommer til supper, salatdressinger, og de ​​fleste bearbeidet mat inkludert microwavable middag skuffer og instant måltider. De fleste av disse matvarene inneholder MSG (mononatriumglutamat), eller maltodextrin og med mindre du lese etiketten, vil du ikke engang at du spiser det før skjøtet er gjort. En frisk salat, sans krutonger, kan raskt sabotert av ranch dressing du bruke hvis du ikke er forsiktig.

Det er nesten ikke nødvendig å gå inn i frossen mat eller chip ganger. Gluten er funnet gjemt i smaks mest bearbeidet mat. Potet og korn chips er giftige hvis de er belagt i hvete for å forsterke smaken. Selv enkelte typer pommes frites har hvete produkter på dem.

Handle på økologisk mat ganger. Noen dagligvarebutikker har nå eksklusive glutenfrie seksjoner mens andre ironisk brette GF matvarer på med de organiske hel-hvete seg. Hold øynene skrelles for glutenfrie nudler, frokostblandinger, kjeks, kaker og pannekake mikser.

Pris sammenligne noe du virkelig liker å sørge for at du får best mulig avtale. En merkevare-navnet pizza kan være $ 10 på en butikk og $ 6 på en annen. Leve glutenfri er dyrt nok, så holde kostnadene så lave som mulig. Det kan være verdt det å handle på forskjellige butikker for å fullføre den ukentlige handleliste hvis prisforskjellen er stor nok.

Hint

 • Teach familie og venner om sykdommen din. Altfor ofte du kommer til å bli servert en rett som du ikke kan spise hvis familien ikke forstår hva du ikke bør ha. Jo mer du utdanne de rundt deg om hva du kan eller ikke kan spise jo bedre du alle vil være.
 • Ikke juks. Hvis du spiser hvete ved en feil, gå videre. Hvis du spiser det med full kunnskap om hva du spiser må du huske på risikofaktorer involvert med cøliaki. Den eneste måten å behandle cøliaki er å aldri spise hvete igjen, og hold deg til den. Ris er ikke alltid ris. Flere produkter som fremmer at de er laget av ris har hvetemel eller andre varianter av hvete (semulegryn) inkludert som kan ødelegge din GF kosthold.

Tidlige symptomer på cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som påvirker fordøyelsessystemet. Personer som har cøliaki har en immunologisk reaksjon etter forbruk av proteinet gluten, som er funnet i bygg, rug og hvete. Kroppen reagerer på gluten ved å angripe slimhinnen i tynntarmen, til slutt begrenser kroppen fra riktig absorberende vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette malabsorpsjon kan føre til vitaminmangel som forårsaker flere problemer.
Enkelte individer kan ha få eller ingen symptomer på cøliaki. Også symptomer på cøliaki kan oppstå midlertidig og ofte begynner i tidlig barndom, når produkter som inneholder gluten er innført i et barns kosthold. Imidlertid kan cøliaki utvikle seg til enhver tid i løpet av en persons liv.

Periodisk Diaré

Diaré kan være verre til tider eller helt fraværende på andre i lider av cøliaki. Små barn kan oppleve både diaré og alvorlig oppkast. Enkelte personer kan oppleve forstoppelse, så vel.

Ubehag i magen

Mange personer har magesmerter som et resultat av cøliaki. Noen kan også oppleve magekramper. Noen individer opplever oppblåsthet på en jevnlig basis. Barn med cøliaki kan synes å ha en oppblåst mage mye av tiden.

Krakk Utseende

Personer med cøliaki har ofte grå avføring. Disse avføring vanligvis lukter spesielt ille. Dessuten kan avføringen har merk fet eller fettstoffer i dem. Avføring kan også være blodig.

Vekttap

Som et individ mister evnen til å absorbere næringsstoffer danne maten, kan vekttap forekommer. Barn kan oppleve forkrøplet vekst. Den enkelte kan ha økt appetitt og kan selv begjærer mat, men han eller hun kan fortsette å gå ned i vekt til tross for økt matinntak.

Atferdsmessige symptomer

Personer med cøliaki kan virke uvanlig irritabel. Ifølge National Institutes of Health, er irritabilitet et svært vanlig symptom som vises av barn som har cøliaki. Barn kan også ha problemer med å konsentrere. Mange enkeltpersoner vil være ganske utmattet på grunn av mangel på riktig ernæring. Noen kan også oppleve depresjon.

Andre symptomer

Vitamin-og mineralmangel kan føre til problemer som anemi (eller lavt jern i blodet). Anemi er ofte den primære symptom oppleves av voksne med cøliaki. Dessuten kan noen individer utvikler skjelett som rakitt eller osteoporose, som begge fører fra en kalsiummangel. Kvinner kan oppleve amenoré. I tillegg kan enkelte individer lider av tørr hud eller utslett, leddsmerter, munnsår, tannemaljen tap og lett blødning.

Cøliaki

Cøliaki - mer ofte stavet cøliaki og også kalt gluten-sensitive enteropati, cøliaki sprue og nontropical sprue - er en uhelbredelig ennå behandles genetisk lidelse preget av en unormal immunsystem reaksjon på inntak av protein gluten. Ifølge National Institutes of Health, er cøliaki finnes over hele verden, og mer enn 2 millioner amerikanere har det.

Beskrivelse

Selv om cøliaki har ofte ingen gjenkjennelige symptomer, som ofte fører det til å gå ubemerket for år, er dens innvirkning livslang og dyp. Tilstanden er rettet mot den tynntarmen, hvor immunsystemet angriper hver gang personen får i seg gluten, et protein som finnes naturlig i bygg, rug og hvete, og som en ekstra produkt i elementer som leppepomade og noen medisiner.

Den resulterende skade fører til en nedgang i antall villi, små utstikkere langs tynntarmen er fôr som er ansvarlig for absorpsjon av mat næringsstoffer gjennom tynntarmen vegger og påfølgende passasje til blodet. Når denne prosessen er hemmet, blir personen med cøliaki underernært, uavhengig av mengde eller typer mat spist.

Symptomer

Symptomer på sykdommen forskjellig. Voksne har vanligvis færre fordøyelsesproblemer og andre tegn som inkluderer anemi, angst eller depresjon, leddgikt, bein eller leddsmerter, tretthet, manglende evne til å unnfange eller bære en baby til termin, savnet perioder i kvinner, oral canker sår, osteoporose, beslag, huden utslett dermatitis herpetiformis og prikking i ekstremiteter.

Små barn og spedbarn er mer sannsynlig å ha irritabilitet, i tillegg til fordøyelsesproblemer, som for eksempel oppblåsthet og smerter i mageområdet, forstoppelse, diaré, usedvanlig stinkende eller blek avføring, oppkast og vekttap.

Diagnose

Bestemme når cøliaki er til stede er vanskelig fordi tilstandens symptomer ligner andre forhold som produserer malabsorpsjon, eller feilaktig absorpsjon av næringsstoffer. Siden lider tendens til å ha unormalt høye nivåer av spesifikke autoantistoffer - nemlig anti-endomysium, anti-gliadin, og anti-vev transglutaminase - testing av blod for tilstedeværelse av slike proteiner kan bidra til å bestemme om en person har eller er egnet til å utvikle cøliaki.

En annen diagnostisk tilnærming er å følge en diett fri for gluten, bare under tett medisinsk oppfølging, for å se om påfølgende blodprøver er normale. Ved mistanke om cøliaki, normalt følger en biopsi av tynntarmen for bekreftelse.

Behandling

Det er eneste måten å behandle cøliaki: opprettholde en glutenfri diett for livet. Fjerne protein fra maten spist vil redusere betennelse rettet mot tynntarmen, og personen vil ofte føle deg sunnere i så lite som flere uker.

Komplikasjoner

Personer med cøliaki har ofte ingen gjenkjennelige symptomer eller feilaktig tilskriver nåværende symptomer til andre medisinske tilstander. Om en person har symptomer, vil cøliaki forårsake progressiv og livslang komplikasjoner, for eksempel kjennetegnet underernæring, som i sin tur kan føre til sekundære helsemessige forhold, herunder anemi, intestinal kreft, leversykdom og osteoporose. Jo lengre tid det tar å diagnostisere cøliaki, de mer alvorlige de relaterte komplikasjoner pleier å være.