Digidexo.com

matforgiftning halsbetennelse

Tester for matforgiftning

Selv om den amerikanske matforsyningen er generelt veldig trygg, kan det av og til bli infisert med et utvalg av bakterier. The Centers for Disease Control and Prevention sier anslagsvis 76 millioner mennesker i USA blitt syke av matbårne sykdommer (matforgiftning) årlig. CDC sier 5000 mennesker dør som følge av å spise forurenset mat.

Smittestoffer

Ifølge Mayo Clinic, bakterier, virus og parasitter er de typiske gjerningsmannen av matforgiftning.

Disse smittsomme organismer kan forderve mat når som helst fra den voksende, høsting, foredling og transport av mat til feil håndtering, lagring eller tilberedning av mat når du får den hjem.

Å spise forurenset mat

Det er ikke alltid sikkert at du vil bli syk av å spise skjemt mat. Det avhenger i stor grad på kilden til urenhet, omfanget av forurensning, og din generelle helse og alder. Når folk blir syke, kan alvorlighetsgraden varierer fra bare en kort, mild sykdom til livstruende sykdom.

Symptomer

Matforgiftning symptomer kan begynne noen timer etter å ha spist forurenset element eller ikke før flere dager senere. Mens symptomene kan variere avhengig av bestemt type forurensning, de vanligvis inkluderer kvalme og oppkast, magesmerter, diaré, tretthet og feber.

Det er viktig å oppsøke lege hvis du oppdager blod i avføring eller opplever intense magesmerter. Du bør også søke medisinsk behandling hvis oppkast eller alvorlig diaré vedvarer i mer enn et par dager

Diagnostisering matforgiftning

Hvis du mistenker at du er et offer for matforgiftning, legen din vil foreta en fullstendig fysisk eksamen og se etter tegn på dehydrering. Han eller hun vil ønske å vite nøyaktig hva slags mat du har spist nylig, og hvor lenge du har opplevd symptomer.

Tester for matforgiftning

Legen kan ta en blodprøve, krakk kultur, eller undersøkelse for parasitter for å finne kilden til din matforgiftning.

Hvis legen din ber om en avføringsprøve, vil en laborant forsøke å vokse og identifisere den smittsomme organisme.

CDC sier parasitter kan identifiseres ved å studere avføring under mikroskopet.

Imidlertid, siden virus er altfor liten til å vise mikroskopisk, de er rutinemessig funnet ved å teste avføringsprøver for genetiske markører som angir eksistensen av et bestemt virus.

Diagnostiske utfordringer

Siden mange matbårne forurensninger ikke kan identifiseres gjennom rutinemessige laboratorieprosedyrer, kan de krever høyt spesialiserte og eksperimentelle tester som er kostbart og vanskelig tilgjengelig.

En stor andel av folk som mistenker at de har matforgiftning aldri søke legehjelp, og mange av de som ikke er testet.

CDC anslår at det er 38 tilfeller av salmonellose for hver sak som faktisk er diagnostisert og rapportert til offentlige helsemyndigheter.

Behandling

For det store flertallet av dem som pådrar matforgiftning, vil sykdommen gå sin gang og symptomene forsvinner vanligvis innen 48 timer uten spesiell behandling.

Hvis symptomene er alvorlige på grunn av visse typer bakteriell matforgiftning, kan legen forskrive antibiotika.

Standarden hjem rettsmidler for matforgiftning inkluderer erstatte tapt væske for å unngå dehydrering.

Mineraler som natrium, kalium, kalsium og bidra til å bevare balansen av fluider i kroppen.

Hvordan bli kvitt av matforgiftning i Kids

Bli kvitt matforgiftning i barna i hovedsak innebærer å la kroppen helbrede seg selv naturlig og holde barnet hydrert. Holde barn så behagelig som mulig, og å være veldig betryggende er også svært nyttig. Mens de fleste tilfeller av matforgiftning er milde og kan overvinnes i 24 til 48 timer, hvis barnet ditt har blodig eller alvorlig diaré, forverring dehydrering, ikke-gastrointestinale symptomer, eller hvis matforgiftning har vært forårsaket av sopp eller skalldyr, ta kontakt med din lege umiddelbart.

Hvordan bli kvitt av matforgiftning i Kids

•  Sørg for at barnet har lett, rask tilgang til et basseng eller toalett for oppkast og diaré. Dette er kroppens måte å eliminere giftstoffer, så oppmuntre barnet til å tillate at dette skal skje hvis han føler trang. Det er best å unngå å bruke antiemetisk eller kvalmestillende medikamenter.

Opprettholde god hydrering og redusere magesyre ved å ha barnet nippe til vann, utvannet eplejuice, te, ingefærøl, eller pediatriske elektrolytt drinker (kun etter lege anbefaling). God hydrering vil også bidra til å skylle giftstoffer fra kroppen.

Monitor barnet for feber. Hvis feberen er over 102 grader Fahrenheit, kan du behandle det med over-the-counter paracetamol eller ibuprofen. Hvis det er over 104 grader Fahrenheit og kommer ikke ned etter å behandle det med medisiner, bør du kontakte legen din. Hvis det er over 105 grader Fahrenheit, kan du kontakte legen din umiddelbart.

Merk: Kontakt lege med en gang om feber hos barn under 2 år.

Redusere eller fjerne distraksjoner og oppmuntre barnet til å lese eller spille rolig i sengen, og prøve å holde barnet så behagelig som mulig, slik at han kan hvile skikkelig. Mens vi sover, våre organer arbeide mer effektivt til å bekjempe infeksjoner og giftstoffer, så hvile er avgjørende for å bli kvitt matforgiftning.

Utdanne barnet om trygg mat vaner som å vaske hendene etter bruk av bad og før du spiser. Også lærer dem om farene ved å spise rå egg, kjøtt eller fjærfe for å bidra til å forhindre matforgiftning i fremtiden.

Hvordan gjenkjenne matforgiftning

Hvordan gjenkjenne matforgiftning


Mat forgiftning refererer til en sykdom som hovedsakelig overføres ved fordøyelse av forurenset mat. Det er en alvorlig trussel mot folkehelsen og inneholder de klassiske toksinproduserende bakterier som botulisme, kjemiske gifter og patogener som Salmonella. Matbårne sykdommer kan også være forårsaket av dyreparker med et dyr reservoaret som bare påvirker mennesker forresten. Følgende trinn viser hvordan du kan gjenkjenne et tilfelle av matforgiftning.

Hvordan gjenkjenne matforgiftning

Forvent utbruddet av matforgiftning å være plutselig og akutt med de første symptomene som består av kraftig oppkast og tynntarm diaré. Det rammer først og fremst den gastrointestinale (GI) tarmkanalen, men kjemisk, plante-og sjømatgifter kan også føre til betydelig svekkelse av sentralnervesystemet.

avlesning av pasientens siste kontakter. Dette er den beste måte å bestemme om etiologien for mat forgiftning fordi disse tilfeller vanligvis ikke utgjør en spesifikk klinisk bilde. Matforgiftning er diagnostisert derfor klinisk i de fleste tilfeller.

Begrens listen over mulige årsaks agenter basert på mistanke om inkubasjonstid. Ekstremt korte inkubasjonsperioder på mindre enn 16 timer er dominert av metall, anlegg eller sjømat forgiftninger.

Se på diarésykdommer som botulisme, kolera, Campylobacter, Salmonella eller Shigella for saker med en kort inkubasjonstid på 1-3 dager.

Tenk enterohemorrhagiske Escherichia coli eller Yersinia som sannsynlige årsaker til mat forgiftninger for lange inkubasjonsperioder av tre til fem dager.

Suspect parasittinfeksjoner i tilfeller med en lang inkubasjonstid på 1-4 uker.

Hva er Botulisme matforgiftning?

Botulisme er et meget giftig, sjeldne type mat forgiftning (et gjennomsnitt av 110 tilfeller per år i USA) forårsaket av bakterien Clostridium botulinum. Det er oftest funnet i feil bevarte matvarer eller hermetisert matvarer.

Symptomer hos voksne

Symptomer på botulisme matforgiftning kan inkludere tørr munn, kvalme, oppkast, magekramper, muskelsvakhet (spesielt i ansiktet) og muligens lammelser, dobbeltsyn, problemer med å puste, snakke og svelge.

Symptomer hos spedbarn

Det er en spesifikk, noe forskjellig sett av symptomer hos spedbarn med botulisme. Disse kan omfatte forstoppelse (ofte den første til å dukke opp), tretthet, et svakt rop, vanskelighets suger, hengende øyelokk, problemer med å puste og muskelsvakhet eller lammelser.

Inkubasjon

Symptomer på botulisme matforgiftning typisk presentere seg hvor som helst 8-36 timer etter at forurenset mat er spist.

Behandling

Botulisme krever øyeblikkelig legehjelp. Behandling er en botulinus antitoxin intravenøst. Noen pasienter vil kreve midlertidig mekanisk puste hjelp. Dessuten kan rehabilitering være nødvendig for å motvirke skade gjøres for å svelge og talefunksjoner.

Prognose

Ubehandlet, botulisme matforgiftning er vanligvis dødelig. Det kan også være dødelig med behandling, men vanligvis øyeblikkelig legehjelp kan forhindre død.

Hvordan vet jeg om jeg har matforgiftning?

Matforgiftning er en vanlig sykdom forårsaket av inntak av forurenset mat eller drikke. I de fleste tilfeller, matforgiftning symptomer ligner de av influensa, og vil bare vare noen få dager. I mer alvorlige tilfeller kan imidlertid matforgiftning være dødelig. Hvis du ikke er sikker på at du har matforgiftning eller noe annet, her er litt informasjon for å hjelpe deg å gjøre en bedre diagnose.

Symptomer

Mennesker berørt av forurenset mat eller drikke vil typisk oppleve følgende influensalignende symptomer innen 48 timer etter inntak: kvalme, oppkast, diaré og magekramper.
Avhengig av alvorlighetsgraden av forgiftningen, kan du også oppleve dehydrering, feber, frysninger og blodig avføring.

Statistikk

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), er anslagsvis 76 millioner mennesker rammet av matbårne sykdommer hvert år. Av disse 300.000 krever sykehusinnleggelse og omtrent 5000 resultat i døden. Mange tilfeller av matforgiftning ikke blir rapportert, men fordi symptomene er milde og forsvinner i løpet av få dager.

Årsaker

I mange tilfeller oppstår mat forurensning når mat handlers engasjere seg i uhygieniske praksis som ikke vasker hendene etter bruk av bad eller håndtering rått kjøtt. Ifølge CDC, har det vært mer enn 250 forskjellige typer av matbårne sykdommer identifisert så langt (per 2009), forårsaket av ulike bakterier, virus og parasitter.

Typer

CDC beskriver mest sett og anerkjente matbårne infeksjoner som de som er forårsaket av en gruppe virus som kalles calicivirus (Norwalk virus) eller campylobacter, salmonella og E.coli 0158: H7.
Mens sykdommer er forårsaket av ulike bakterier, symptomene er vanligvis like og inkluderer alvorlig magekramper, diaré og feber. Alvorlige tilfeller kan føre til livstruende infeksjoner, og vil kreve medisinsk behandling.

LEGEHJELP

Hvis du er usikker på om du har mat forgiftning, kontakt lege dersom symptomene dine ikke får bedre innen tre dager etter utbruddet, eller hvis du opplever noen av følgende: høy feber (over 101,5 grader F), blodig avføring, dehydrering (herunder redusert urinations, tørr munn og svelg og svimmelhet), diaré i mer enn tre dager eller mye oppkast.

Hvordan Gjeninnføre mat etter matforgiftning

Ifølge Centers for Disease Control, matbårne sykdommer, ofte kalt matforgiftning, påvirker 76 millioner mennesker i USA årlig. Mat forgiftning består vanligvis av 24 til 48 timer med kvalme og oppkast som et resultat av parasitter, bakterier og virus. Feil mat-håndtering teknikker på ethvert stadium av matproduksjonen og forberedelse er viktigste årsakene til lidelsen, og i mange tilfeller alvorlig dehydrering kan føre til. Oppsøke lege for saker som varer lengre enn 48 timer, spesielt hos små barn, eldre og gravide kvinner.

Hvordan Gjeninnføre mat etter matforgiftning

Gjeninnføre matvarer etter matforgiftning

•  Gi magen litt tid til å bosette seg. Når den gjør det, begynne å gjeninnføre væsker. Dette vil bidra til å forhindre dehydrering.

Ta små slurker med vann eller suge på is chips. Klare brus, kan utvannet sportsdrikke og buljong inntas i tillegg til eller i stedet for vann.

Spis små mengder mild mat som magen din tilstand bedres. Kjeks, ris, brød og bananer er vanligvis foreslått som mat som er lett på magen.

Legg blid, magert kjøtt, som kylling, til kosthold som alvorlighetsgraden avtar.

Hint

 • Ideelt sett bør rammet folk fortsatt konsumere åtte til 16 glass vann per dag for å hindre dehydrering.
 • Vann ned sukkerholdige sportsdrikker fordi et overskudd av sukker kan forverre symptomene.
 • Oppsøk lege hvis symptomene er spesielt alvorlige eller varer lenger enn 48 timer.

Tegn og symptomer på Staphylococcus Aureus matforgiftning

Tegn og symptomer på Staphylococcus Aureus matforgiftning


Staphylococcus aureus matforgiftning er ganske vanlig i USA. Det er vanligvis forårsaket av uriktig håndtering av mat, spesielt de som er holdt ved romtemperatur. Hyppige kilder til stafylokokk matforgiftning inkluderer fjærfe eller eggprodukter, majonesbaserte salater som tunfisk, kylling, potet og makaroni og krem-fylt eller krem ​​toppet desserter,

Gastrointestinale symptomer

De primære tegn på stafylokokk matforgiftning er gastrointestinal karakter. Disse inkluderer kvalme, oppkast, magekramper og hevelse og diaré. Oppkast episoder kan vare opp til 24 timer, og gjenoppretting tar vanligvis to dager, men det kan ta lengre tid i noen tilfeller.

Fever

I noen tilfeller er en mild feber forbundet med stafylokokk matforgiftning, men ikke alle mennesker er berørt av det vil vise alle symptomene.

Alvorlige tilfeller

I mer alvorlige tilfeller kan personer med stafylokokk matforgiftning opplever hodepine og muskel kramper og endringer i blodtrykk eller puls.

Hvordan Skille matforgiftning fra magen influensa symptomer

Enten det er magen influensa eller matforgiftning, er du mest sannsynlig elendig. Det kan være vanskelig å se forskjellen mellom de to sykdommene, som både bringe på oppkast, diaré, frysninger, dizzyness og dehydrering. Men magen influensa er gastrointestinale og forårsaket av ulike virusstammer, mens matforgiftning er stort sett et resultat av edibles som var forberedt eller håndteres feil.

Hvordan Skille matforgiftning fra magen influensa symptomer

Identifisere Sykdom

•  Lag en liste over hva du spiste nylig. Har du spist noe eller et sted du vanligvis ikke gjør det? Er andre som spiste hva eller hvor du gjorde også syk? Hvis svaret på noen av disse er "ja", kan du ha matforgiftning.

Kjenn dine bekjente. Har du vært rundt noen på jobben eller i familien din som er syk? Er et virus som går rundt på kontoret eller dine barns skole? Har du unngått å vaske hendene regelmessig? Hvis svaret på noen av disse er "ja", kan du ha mage influensa.

Kjenn symptomene. Har du luftveisproblemer inkludert nysing, lunger av brystet eller hodet eller hoste? Disse symptomene kan (men ikke alltid) følge magen influensa. Hvis svaret er "ja", da du mest sannsynlig har mage influensa.
På den annen side, hvis de fleste av dine symptomer involverer tarmen, er du opplever mer diaré enn noen andre symptomer? Hvis svaret er "ja", så du kan ha matforgiftning.

Vær oppmerksom på lengden av sykdommen. Mange influensa virusstammer vare 24 til 36 timer. Den mest alvorlige komplikasjon er vanligvis bare dehydrering. I matforgiftningstilfeller, er det mulighet for andre skader på kroppen. Hvis du er syk i en lengre periode og føler verre i stedet for å bli bedre, bør du oppsøke lege. Hun kan kjøre tester som ville være mer nøyaktig i diagnostisering årsaken til sykdommen.

Hint

 • Hvis sykdommen er alvorlig, bør du oppsøke lege og ikke selv-diagnostisere. I tillegg, drikke rikelig med væske for å unngå dehydrering.

Hvordan behandle matforgiftning uten narkotika

Hvordan behandle matforgiftning uten narkotika


Matforgiftning oppstår når du spiser forurenset mat. Dette er mest sannsynlig til å skje etter å ha spist kjøtt, egg eller meieriprodukter som inneholder skadelige bakterier som E. coli.

Hvis du har matforgiftning, er du sannsynligvis vil oppleve minst ett av følgende ubehagelige symptomer på kvalme, urolig mage, diaré, frysninger, oppkast og feber.

Dette er i motsetning til en mat intoleranse eller matallergi, som er spesifikke for visse mennesker på grunn av mangel på enzymer eller hormoner i kroppen, og forårsaker deres immunsystemet til å svare til mat eller substans negativt. For eksempel kan en allergisk reaksjon på mat føre en person til å bryte ut i elveblest eller å ha problemer med å puste.

Drugs, og med anti-kvalme eller anti-diaré midler, er praktisk talt ubrukelig mot mat forgiftning, noe som er i det vesentlige en bakteriell infeksjon. Les nedenfor for å lære hva du kan gjøre for å bidra til å lette disse symptomene.

Hvordan behandle matforgiftning uten narkotika

•  Hold deg hydrert. Effektene av matforgiftning vil gjøre deg dehydrert og føle deg verre. Drikk vann og andre væsker, men unngå koffein, som fungerer som et vanndrivende og vil be deg om å urinere oftere. Drikk kun klare væsker, for eksempel kylling eller grønnsaksbuljong. Den klarere væsken, jo mer vann det inneholder. Målet ditt er å erstatte væske du har mistet gjennom diaré eller oppkast.

•  Spis. Du vil sannsynligvis ikke vil, fordi du ikke vil føle seg vel, men du må spise for å holde energien oppe. Spis tørre matvarer som tørr toast eller kjeks. Den blander maten er, jo mer sannsynlig at du vil være i stand til å holde den. Ikke spis krydret mat eller frukt, som wil være vanskelig å fordøye mens du er syk.

Ta noen probiotiske kosttilskudd eller spiser yoghurt med levende kulturer. Probiotika er levende mikroorganismer som er gunstig for kroppen og kan bidra til å forhindre eller behandle symptomer forårsaket av skadelige bakterier, inkludert den typen som forårsaker matforgiftning. De er også spioneringen for sin evne til å øke immunforsvaret og forebygge infeksjoner. De kan finnes i pille-eller kapselformer, men de er også funnet i yoghurt som inneholder levende kulturer av den. Brand-navnet yoghurt som inneholder levende kulturer vil vanligvis spesifisere det på en etikett og frossen yoghurt butikker pleier å vise slik informasjon på skilt. Prøv å holde seg borte fra den typen som inneholder mye sukker, da dette kan irritere magen ytterligere.

Vær tålmodig. Det kan ta noen dager for å fjerne giftstoffer fra matforgiftning. Få så mye hvile som du kan og avstå fra hard trening til du er frisk igjen. Les advarslene nedenfor.

Hint

 • Gi muntlige elektrolytter til et barn eller spedbarn som lider av symptomer på matforgiftning. De finnes i de fleste apotek.
 • Oppsøk lege hvis noen av vilkårene nedenfor gjelder for deg.
 • 1. Dine symptomer vare mer enn fem eller seks dager eller ser ut til å bli verre.
 • 2. Du har blod eller slim i avføringen. Du kan ha intestinal blødning. Det kunne klare seg på egen hånd, men det er best å se en lege.
 • 3. Din avføring er svart og tjæreaktig. Dette betyr at du er alvorlig dehydrert.
 • 4. Du har en feber som varer mer enn tre dager.
 • Du kan også velge å være på den sikre siden og kontakt lege umiddelbart hvis din barn eller spedbarn har kontrakt matforgiftet. Barn og eldre mennesker, fordi deres immunsystem er generelt svakere, er mer sannsynlig å utvikle anemi eller muskel paralysism som følge av alvorlige tilfeller av matforgiftning

Matvarer som forårsaker matforgiftning

Hvis du spiser forurenset mat, er du på betydelig risiko for matforgiftning. Ifølge Mayo Clinic, bakterier, parasitter og giftstoffer er den vanligste årsaken til matforgiftning, og den resulterende syke kan vare i opp til 10 dager. Du kan utvikle matforgiftning fra noe mat; imidlertid noen retter bære en høyere risiko enn andre. Det er viktig å forstå hvilke matvarer du bør unngå, og som krever spesielle håndteringsprosedyrer.

Bortskjemt Foods

Bortskjemt mat er en av de viktigste årsakene til matforgiftning. Aldri spise rester og mat som lukter rart, er misfarget eller har vokst mold. Det er viktig å sjekke utløpsdato og kast mat når de har utløpt. Fryse mat som du ikke har tenkt å spise, så frosne matvarer kan vare fra en måned til et år. Alltid kjøle matrester umiddelbart for å unngå svinn.

Raw Foods

Egg og fjørfe bør alltid kokes grundig for å unngå risiko for salmonella gift. Ifølge kidshealth.org, er E. coli tilstede i storfe, og det har blitt funnet i storfe og grønnsaker som dyrkes i husdyrgjødsel. Aldri spise halvsteikt biff, og alltid vaske grønnsaker i ferskvann før man spiser.

Skalldyr

Ifølge University of Maryland Medical Center (UMMC), har skalldyr som har blitt fullstendig tilberedes vært knyttet til matbåren sykdom. UMMC anbefaler at fisk som har spist giftig plankton og alger er vanlige kilder til matforgiftning. Videre har puffer fisk forgiftet kjøtt og bør bare brukes i restauranter lisensiert til å tjene parabolen.

Pakket mat

Mat som har blitt feilaktig pakket er en kilde til botulisme. Foodsafety.gov forteller at nerve-påvirker toxin forårsaker alvorlig sykdom. Spedbarn er blitt syke etter å ha spist honning og hermetisert frukt og grønnsaker som inneholder toksinet. I tillegg har voksne fått syk flaske oljer og matvarer igjen varm i lengre perioder. Ifølge foodsafety.gov, botulisme forårsaker slapphet, dobbeltsyn og uklar tale. Hvis du eller noen du kjenner viser noen tegn til toksinet, kontakt lege umiddelbart.

Symptomer

Det er viktig at du vet hva symptomene matbårne sykdommer forårsake. Ifølge Mayo Clinic, vanlige symptomer er kvalme, diaré og kramper. Du kan også oppleve influensalignende symptomer som tretthet og feber. The Mayo Clinic antyder at symptomene vanligvis bedre i løpet av 48 timer med mye hvile og drikke væske som ginger ale og vann.

Advarsel

Hvis du er gravid eller eldre, eller hvis barnet ditt viser tegn på matforgiftning, bør du kontakte lege umiddelbart. Ifølge Mayo Clinic, symptomene på matbårne sykdommer føre til dehydrering som kan være dødelig hvis du er eldre eller har pre-eksisterende forhold. Du kan også nå Poison Control Center gratis på (800) 222-1222.

Hvordan koke ris skikkelig for å hindre matforgiftning

Hvordan koke ris skikkelig for å hindre matforgiftning


Rice er en ren, relativt trygg mat. En liten mengde av Bacillus cereus, en bakterie som potensielt fører til matforgiftning, finnes i rå ris og blir ikke drept ved koking. Det vil ikke ha noen effekt i det hele tatt hvis risen holdes varmt, holdt for mindre enn 2 timer, eller kjøles ned raskt for lagring. Det er når risen er holdt ved romtemperatur i lang tid at sporene vokse og føre til ubehagelige symptomer på matforgiftning. Hindre matforgiftning ved koking og lagring av ris properly.If du bruker amerikansk-dyrket ris, er det ikke nødvendig å skylle risen før du fortsetter med en av følgende måter: på komfyren toppen, i mikrobølgeovnen, i en elektrisk risk dampbåt eller i ovnen. Alle teknikkene er for 4 porsjoner.

Hvordan koke ris skikkelig for å hindre matforgiftning

Klargjør ris på komfyren toppen. Ta med væske av valg, ris, salt og smør til en byll i en 2 til 3 liter kasserolle. Reduser varmen, dekk til og la det småkoke i henhold til tidspunktet som er angitt på ris pakke (tider vil variere i forhold til type og mengde ris). Hvis ris ennå ikke er øm etter en instruert kokk tid, setter på lokket og kok litt lenger. Tilsett mer væske hvis risen ikke er øm og all væsken er absorbert. Når anbudet, rør forsiktig med en gaffel og server varm.

Cook ris i ovnen. Kombiner ris, salt og smør i en 2 til 3 liter ildfast gryte med lokk. Ta med vann til å koke i en egen panne på komfyren toppen eller i mikrobølgeovnen og hell over andre ingredienser. Rør, dekk tett og stek ved 350 grader C i 25 til 30 minutter for langkornet hvit ris, 30 til 40 minutter på "konvertert" ris og 1 time for brun ris. Tilsett mer væske hvis risen ikke er mør, men all væsken er absorbert etter riktig steketid. Når anbudet, rør forsiktig med en gaffel. og serverer varm.

Bruk en mikrobølgeovn å koke ris skikkelig og hindre matforgiftning. Kombiner ris, væske, salt og smør (hvis ønskelig) i en 2 til 3 liter mikrobølgeovn-safe ildfast form. Dekk tett med mikrobølgeovn kvalitet plastfolie eller lokk beregnet for mikrobølgeovn. For middels eller langkornet hvit ris, mikrobølgeovn på høy i 5 minutter eller til væsken koker. Reduser innstillingen til middels, eller 50 prosent kraft, og fortsette matlaging i 15 minutter, eller til vannet er absorbert. La stå i 5 minutter før du tar ut fra ovnen med isolerte grytekluter og tar av plast covering.For konvertert ris, mikrobølgeovn ingrediensene på høy i 5 minutter eller til væsken koker. Reduser til middels makt og mikrobølgeovn i 20 minutter eller til vannet er absorbert. Igjen, la stå 5 minutter før du tar fra ovnen og ta av plast dekker. For hele korn brun ris, mikrobølgeovn på høy i 5 minutter og deretter redusere til middels makt. Microwave 20 minutter mer eller inntil vannet er absorbert. La stå i 5 minutter før du tar ut fra ovnen og ta av plast dekker. For alle typer ris, tilsett mer væske hvis risen ikke er øm og all væsken er absorbert. Når anbudet, rør forsiktig med en gaffel og server varm.

Prøv en riskoker. Rice komfyrer automatisk koke ris til det er mørt, og deretter redusere varmen og hold ris på en trygg temperatur. Spray eller tørk matlaging overflaten godt med vegetabilsk olje. Tilsett vann, ris, salt og smør. Når automatisk tidtakeren går av, sjekk ris. Tilsett mer væske hvis risen ikke er øm og all væsken er absorbert; ellers, rør forsiktig med en gaffel og server varm.

Hint

 • Lagre leftover ris i grunne beholdere i kjøleskapet for 3 til 4 dager.
 • Fryse ris i grunne beholdere i opptil 1 måned.
 • Varm opp til risen er veldig varmt hele veien gjennom, og legger vann eller annen væske etter behov.
 • Ikke varm ris mer enn en gang.
 • Når du fjerner lokket eller plastfolie fra potten, mikrobølgeovn-safe fatet, riskoker eller ildfast form, være svært forsiktig for å unngå brannsår fra damp. Løft kanten av dekselet bort fra deg først, slik at dampen slipper.
 • Mikrobølgeovner varierer i wattstyrke, så de foreslåtte ganger er bare veiledende.

Hvordan til Store Coleslaw skikkelig for å hindre matforgiftning

Coleslaw står for mer enn halvparten av all kål forbrukes i dette landet. Det er en enkel måte å legge til vitamin C og viktige mineraler i kostholdet ditt. Enten du gjør coleslaw hjemme eller kjøpe den fra deli tilfelle, kan du hindre matforgiftning ved å lagre coleslaw skikkelig.

Hvordan til Store Coleslaw skikkelig for å hindre matforgiftning

hvis du kjøper bagged coleslaw blanding på Rimi, sjekk \ "salg etter \" dato. Ikke kjøp en pose som har et utgått dato, eller som har coleslaw med brune kanter, eller hvor innholdet ser våt eller slimete. Oppbevar coleslaw i posen i kjøleskap som er 40 grader Fahrenheit til du er klar til å bruke den. \ NHvis du velger en hel kål, sjekk for å se at de ytre bladene er friske og klare, og det er ingen brune flekker.

Hvis du kjøper ferdiglagde coleslaw i deli delen av supermarked din, spør deli manager når det ble gjort opp. Prøver alltid å få en kartong med coleslaw som er rykende fersk. Hvis denne informasjonen ikke er tilgjengelig, sjekk \ "salg etter \" dato.

Hvis lage coleslaw hjemme, blande opp bare så mye som du tror du vil forbruke på ett måltid. Coleslaw blanding er vanligvis kombinert med majones og kryddere, så det er viktig å kjøle den så snart som mulig etter at den er blandet sammen. Retur posen med en hvilken som helst gjenværende coleslaw blanding til kjøleskapet. \ NWhether bruker deli coleslaw eller legge dressing til Bagasje coleslaw blanding, avkjøl den oppdiktede coleslaw på 40 grader Fahrenheit før det er tid for å tjene. Hvis transport til en piknik, bære i et godt isolert kjøligere omgitt av kalde omslag.

Hvis coleslaw sitter i romtemperatur i mer enn to timer, kaste den ut. Hvis det sendes tilbake til en 40 graders Farenheit kjøleskap etter å ha sonet, er det trygt å bruke igjen. Ikke tjene det en tredje gang.

Coleslaw laget med en sukker-eddik dressing er tryggere for bærer på en piknik enn kål laget med en majones dressing. Det kan også fryses i opptil en måned. Tine i kjøleskapet til lese å tjene.

Hint

 • Nye tilfeller av coleslaw relaterte matforgiftning har vært knyttet til bakterier fra kål i stedet for giftstoffer i bortskjemte majones. Sørg for at du vasker strimlet kål i kaldt rennende vann før bruk. Bagasje coleslaw mix er vanligvis vasket; som en ekstra forholdsregel, kan du vaske pose coleslaw mix og renne godt. Det vil ikke påvirke kvaliteten.

Hvordan Varm Leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning

Leftovers - mat oppbevares i kjøleskapet etter at den er kokt - er en viktig del av vårt daglige måltider. Pass på at restene du chill og butikken nøye varmes opp skikkelig for å hindre matforgiftning. Et par enkle retningslinjene vil hjelpe deg å få mest mulig ut av leftovers.

Hvordan Varm Leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning

•  Bestem deg for den beste måten å varme opp rester. Små porsjoner av grønnsaker, supper, sauser og gryteretter gjør best når varmes opp i mikrobølgeovnen. Steker, frosne brød, muffins, store gryteretter og pizza gjør best i en ovn satt til 350 grader F. Fragile fløte eller ost sauser gjør best når den varmes svært sakte på komfyren toppen.

Hvis du oppvarming i mikrobølgeovn, sørg for å ordne mat så det varme jevnt. Bruk solide retter som er kompatible med mikrobølgeovn varme. Ikke bruk mat innpakket i plastfolie, isopor eller plastfrysecontainere, selv om heavy-duty plastfolie kan brukes til å dekke keramiske beholdere. Tillate ventilasjon ved å slå tilbake et hjørne av plastfolie, eller piercing flere ganger med en gaffel. På flere punkter gjennom kokeprosessen, slår retten, selv om du bruker en dreieskive. Røre i maten, blande varme og kalde deler av fatet sammen. La maten stå i 5 minutter i mikrobølgeovnen før servering, for å sørge for at varmen fordeles jevnt i hele parabolen. Kontroller temperaturen med og instant-read termometer for å sikre at alle deler av fatet varmes opp til 165 grader F.

Hvis varmer opp mat i ovnen, overføre til en ildfast form. Cover steker og gryteretter med en ildfast toppen eller aluminiumsfolie og varme på 350 grader F. inntil en instant-read termometer leser 165 grader F. Hvis du oppvarming pizza, muffins eller brød, bringe langsomt til ønsket varme i en tregere ovn, 250 og 300 grader F.

Hvis oppvarming grønnsaker, ris, pasta eller skjøre ost eller krem sauser på komfyren toppen, ta forsiktig til 165 grader F. Test med en instant-read termometer eller bare sørg for at de er varme hele. Supper, bør sauser og saus faktisk kommer til en byll.

Hint

 • Usikker på om dine mikrobølge-varmes opp rester varmes opp skikkelig for å hindre matforgiftning? Trykk midt bunnen av beholderen for å se om det er så varmt som ytterkantene.

Hvordan lagre leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning

Med stigende matvarepriser, ingen liker å kaste bort mat, så det er økonomisk å gjøre god bruk av rester. Det er også en økonomisk bruk av tid og energi å lage store mengder mat på en gang for bruk i løpet av uken. Noen enkle forholdsregler vil hjelpe deg å lagre leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning.

Hvordan lagre leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning

Hvordan lagre leftovers skikkelig for å hindre matforgiftning

Ta varm mat fra gryte eller panne og fyll i kjøleskap containere. Bruk små halvliter beholdere eller solide forseglbare plastposer for flytende eller klumpete mat. Bruk et dobbelt lag med aluminiumsfolie for innpakning elementer som fisk og kjøtt. Hold beholderne små slik at luftsirkulasjonen kan chill dem raskt. Hvis det er bare en liten mengde for å bli nedkjølt (2 pints eller mindre, eller ett pund eller mindre av kjøtt eller fisk) slutter tett, merk innholdet og dato på beholderen eller kjøleskap log og satt i 40 F kjøleskap eller 0 F fryser. Sted slik at kald luft sirkulerer rundt beholderne.

Hvis du lagrer mer enn to halvlitere med flytende eller klumpete mat eller mer enn en kilo kjøtt eller fisk, ta med varm mat til romtemperatur først ved rundt den, tett innpakket, med is. Rotere mat og is til den er romtemperatur gjennom før du setter den tilbake i kjøleskapet.

Bruk din rester i løpet av få dager. Hvis lagring av left fisk, bruk innen en dag.

For mat som serveres avkjølt eller ved romtemperatur, for eksempel ost, cottage cheese, yoghurt, pudding, salsa, salat og andre matvarer, må du fjerne det beløpet som trengs for ett måltid og sette resten umiddelbart tilbake i kjøleskapet, tett tillukket.

Hint

 • Bruk din kjøleskap termometer fra tid til annen for å sørge for at kjøleskapet er 40 F eller mindre, og fryseren 0 F eller mindre.
 • Ikke forsøk å kjøle maten i romtemperatur før du legger maten i kjøleskapet. Bakterier vil vokse i et varmt miljø.
 • Ikke legg store mengder varm mat inn i kjøleskapet på en gang. Det vil ta for lang tid til å kjøle seg og gi et varmt miljø for bakterier til å vokse. Det vil også påvirke temperaturen i kjøleskapet ditt, forårsaker andre matvarer til å bli varmere enn det som er trygt.

Om matforgiftning

Om matforgiftning


Mange tror de har matforgiftet etter å spise noe som smaker ubehagelig. Imidlertid er matforgiftning langt mer alvorlig og etterfølges vanligvis av fryktelige symptomer som involverer fordøyelsessystemet. Disse symptomer kan være vanskelig å kontrollere og å behandle, og de kan vare fra 24 timer til 10 dager. I sjeldne tilfeller matforgiftning kan være dødelig.

Funksjon

Matforgiftning resultater når noen spiser eller drikker noe som inneholder bakterier eller annen type toksin. Matforgiftning kan også være forårsaket av virus og parasitter. Enkelte kjemikalier kan også forårsake matforgiftning. Men de fleste utvikle matforgiftning som et resultat av bakterier, virus, parasitter eller.

Effekter

Det vanligste symptomet på matforgiftning er kvalme. Diaré er et vanlig symptom som også. Andre symptomer kan være smerter i magen, kramper i magen, tap av matlyst, tretthet og feber. Symptomene avhenger av organismen eller gift som førte til tilfelle av matforgiftning og helsen til indiviudal i starten av episoden.

Forebygging / løsning

Vanligvis symptomer er milde til moderate, men utvilsomt ubehagelig, og en person kan bare vente på dem til å stoppe, hvile og prøver å holde deg hydrert under sykdomsforløpet. Imidlertid, noen tilfeller av matforgiftning bli så alvorlig at det er nødvendig for pasienten som skal kontrolleres inn i et sykehus for behandling. Dette kan skje når en person er i stand til å holde vann i hans system for riktig kroppsfunksjon.

Time Frame

Symptomer på matforgiftning vil ofte dukke opp i løpet av bare noen få timer for å spise forurenset mat. Men dette er ikke alltid tilfelle. Noen ganger kan matforgiftning dukke opp dager etter skjemt mat har blitt konsumert. Generelt sett kan en person forvente hans symptomer på matforgiftning å forsvinne i løpet av 10 dager. Noen episoder vare i en dag.

Advarsel

Det er visse risikofaktorer som gjør en person mer sannsynlig å utvikle matforgiftning etter å ha spist forurenset mat. Eldre mennesker kan være mer utsatt fordi immunforsvaret deres ikke kan være like sterk eller effektiv de hadde vært da de var yngre. Likeledes, babyer og svært små barn er også mer utsatt. Gravide kvinner opplever endringer i fordøyelse og prosessering av mat, noe som kan føre til en økt sjanse for matforgiftning. I tillegg kan de med alvorlige eller kroniske tilstander også være mer utsatt. For eksempel kan noen som er bekjempelse av AIDS, lever med leversykdom eller som gjennomgår kreftbehandling har en mindre effektiv immunsystem respons.

Hvor lenge må matforgiftning Symptomer Siste?

Symptomer

Typisk mat forgiftning symptomer kan starte alt fra timer til 48 timer etter å ha spist en berørt mat. En av de første symptomene kan være et hode eller vondt i magen, som deretter utvikler seg til oppkast eller diaré. Disse symptomene streik raskt og sterkt og er ofte ledsaget av smerter i kroppen og frysninger eller feber. Diaré forårsaket matforgiftning kan noen ganger være blodig. Hvis symptomene vedvarer i mer enn 24 timer eller personen kan ikke holde på væske, eller mer enn én person i familien er berørt, søker medisinsk behandling.

Behandling

Den viktigste behandling er å gjenopprette tapt væske til kroppen. Diaré og oppkast fører til en person til å bli dehydrert svært raskt, særlig i små barn og eldre eller personer med nedsatt immunforsvar. Utvannet juice, søtet te eller elektro forbedret vann er alle gode alternativer for en person med matforgiftning. Drikk væske minst hver time eller annenhver time for å holde fra dehydrerende. Når matvarer kan holdes nede, vanlig, ikke-fettete matvarer som tørre kjeks og lette supper er de beste alternativene. Kokt kyllingbryst eller magert kjøtt kan også spises med måte.

Varighet

Hvor lenge matforgiftning symptomer siste vil avhenge av kilden til forurensning og hvor mye som ble inntatt. Skalldyr og andre typer sjømat er lett bedervelige, spesielt ved romtemperatur eller i varmt vær. Hvis personen med matforgiftning bare spiste en liten mengde, for eksempel en bortskjemt reker, vil matforgiftning symptomene forsvinne i løpet av en dag. Men det finnes mange typer matforgiftning, for eksempel salmonella eller botulisme, som kan ta opp til fire dager til flere uker å forsvinne helt. Reisende som lider av diaré fra lokal mat krever antibiotika og bør se forbedring innen en uke. Igjen, bør noen symptomer på matforgiftning som varer mer enn en dag bli behandlet av en lege.

Forebygging

Det har ofte blitt sagt at forebygging er den beste medisin. Aldri spise noe kjøtt eller sjømat som har en ubehagelig "off" lukt. Fisk og skalldyr bør ha liten eller ingen lukt når frisk. Majones spoils raskt, så butikken majonesbaserte potet eller egg salater i en kjøligere eller kjøleskap og bare fjerne dem for servering. Når du reiser til destinasjoner med tvilsom vannet, eller mens camping, bare drikke kokt eller flaskevann. Puss tennene med kokt eller flaskevann også. Ikke godta isen i brus og bare spise kokte grønnsaker eller frukt du kan skrelle. Å ta disse forholdsreglene kan beskytte deg mot matforgiftning.

Homeopatiske midler for matforgiftning

Matforgiftning er ikke en livstruende tilstand. Det er veldig ubehagelig og forstyrrer den normale rutiner i livet. Symptomer på matforgiftning er oppkast, kvalme, diaré og magekramper. Matforgiftning normalt passerer i løpet av 24 timer. Rettsmidler for matforgiftning er designet for å lindre ubehag og intensitet av symptomene.

Diet

Drikk 10 glass væske daglig. Som du mister væske, må du holde å erstatte væske for å unngå dehydrering. Hold væsker alkoholfrie og koffeinfri. Både alkohol og koffein fungerer som diuretika og fremme dehydrering. Drikk koffeinfri brus, koffeinfri te med sukker eller vann. Erstatte kalium tapt gjennom oppkast og diaré. Lav kalium vil gjøre at du føler verre og ekstremt lav kalium kan være dødelig. Spis bananer eller drikke en sportsdrikk for å fylle på kalium forsyning. Spis yoghurt inneholder levende acidophilus kulturer. Acidophilus bidrar til å gjenopprette bestanden av gunstige bakterier i fordøyelseskanalen. Tilsett 2 ts. eple cider eddik til 8 oz. av varmt vann for å bekjempe bakterier som forårsaker din matforgiftning. Eddik inneholder anti-mikrobielle egenskaper og skaper et fiendtlig miljø i kroppen for bakterier. Unngå å spise fet, fet, rik og krydret mat som er vanskelig å fordøye. Hold kosthold mild og lett å fordøye. Mat du kan spise inkludere gelatin, vanlig toast, potetmos, kjeks og klar kjøttkraft.

Rettsmidler

Hvile en dag hvis du kan. Det vil hjelpe deg å spare energi til å kjempe deg matforgiftning. Ikke ta anti-diaré eller anti-kvalme medisiner. Disse medikamentene forstyrre kroppens naturlige forsvar og gjøre det vanskeligere å kaste ut inntrenger forårsaker matforgiftning. Ikke bruk smertestillende medikamenter som aspirin eller ibuprofen som kan irritere fordøyelsessystemet. Hvis du trenger å ta en smertestillende medikamenter, bruke paracetamol. Legg en varmeflaske eller varmepute på magen for å lette smertefulle kramper. Hold varmen varm og ikke varmt, så du ikke brenner deg.

Medisinsk

Det er tider når du bør søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. Kontakt din omsorg leverandøren hvis du ikke har holdt noen væsker ned i 12 timer, er din feber over 102 grader C, har du vært oppkast i 12 timer eller diaré har vart i mer enn 24 timer. Gå til legevakten hvis du lider av noen lammelser, alvorlige kramper, dobbelt syn, blod i avføringen, til blod i oppkastet, pustevansker eller manglende evne til å urinere.

Hva er forskjellen mellom magevirus og matforgiftning?

Du føler et rykk i magen. Så en annen. Ganske snart, du er fast på badet med diaré og oppkast som ser ut til å fortsette i det uendelige. Det er tydelig at det er noe galt, men hvordan vet du om din elendighet er forårsaket av en virusinfeksjon eller av den halvt grønt kjøtt du hadde til lunsj? Symptomene mellom de to lidelser er like, men med litt detektivarbeid kan du være i stand til å peke ut nøyaktig hva som skjer i magen din.

Magevirus Basics

Lidelse kjent som magen influensa eller magevirus er faktisk viral gastroenteritt. Det er under kontrakt etter kontakt med et virus som adenovirus, astrovirus, norovirus eller rotavirus. Denne tarminfeksjon er vanligvis mindre, og folk som er ellers frisk tendens til å komme seg uten komplikasjoner i løpet av én til 10 dager.

Magevirus symptomer

Symptomer på et magevirus oppstår ikke umiddelbart etter å ha spist en viss mat; de kan ta flere dager å utvikle etter at du er utsatt for viruset. En magevirus er preget av mange forskjellige symptomer, og ikke hver pasient opplever dem alle. Noen av de vanligste symptomene er diaré som ikke inneholder blod, flatulens, magesmerter, kvalme, oppkast, muskelsmerter og en lavgradig feber.

Bør du gå til legen din?

Det er ikke mye som kan gjøres om viral gastroenteritt; det vil gå over med tiden, så den beste tingen å gjøre er å bare la det gå sin gang. Men, hvis du utvikler en høy feber, oppdager blod i avføringen eller oppkast, eller plutselig bli mye verre, er det på tide å gå til legen din. Tilstanden din kan være mer alvorlig enn et enkelt tilfelle av magen influensa. Se også legen din hvis du ikke kan holde noen væsker nede i mer enn 24 timer eller begynner å oppleve symptomer på dehydrering.

Matforgiftning Basics

Matforgiftning oppstår når du får i deg noe forurenset med smittsomme organismer. Virus, bakterier og parasitter er de vanligste lovbrytere. Matforgiftning varierer fra veldig små til potensielt dødelig avhengig av type forurensning og din generelle helse.

Matforgiftning Symptomer

Symptomene på matforgiftning er lik de av viral gastroenteritt, og de to blir ofte blandet. Matforgiftning innebærer også kvalme, oppkast, diaré, flatulens, lav feber og magesmerter og kramper. Matforgiftning kan også innebære svakhet og skjelvinger, og av og til besvimelse.

Skulle du gå til legen din?

Som viral gastroenteritt, ikke matforgiftning ikke alltid kreve et besøk til legen. Men hvis du mistenker at dette er årsaken til dine symptomer, er det bedre å være safe than sorry. Hvis symptomene vedvarer i mer enn noen få dager eller få plutselig verre, hvis feberen stiger over 102 grader Fahrenheit, ser du blod i avføringen eller oppkast, eller hvis du utvikler tegn på dehydrering, gjøre en avtale for å se din lege.

Hvordan se forskjell

Det er ekstremt vanskelig å fortelle forskjellen mellom en magevirus og matforgiftning hjemme. Hvis du er bekymret for dine symptomer, eller hvis du ikke får bedre etter noen dager, bør du oppsøke lege. Han kan kjøre noen tester for å se om årsaken til dine symptomer er identifiserbar.

Legen din vil be om en oversikt over dine symptomer, sammen med detaljene i da de begynte og hvor alvorlig de har vært. Hvis du husker hva du spiste rett før du ble syk, kan denne informasjonen hjelpe legen finne ut hva du lider av. Hvis ytterligere testing er nødvendig, kan legen din ta en blodprøve for å identifisere visse virus eller be deg om en avføringsprøve for å sjekke for parasitter.

Noen matforgiftning årsaker blir aldri identifisert. Ikke bli overrasket hvis legen sender deg hjem med beskjed om å hvile og drikke mye væske før symptomene dine bedre.

Slik Cure matforgiftning Symptomer

Du kan få matforgiftning fra å spise kjøtt som ikke er ferdig kokt, som er forurenset av bakterier, eller som er bortskjemt, så vel som fra å bruke urene kjøkkenutstyr. Symptomer på matforgiftning alvorlige magekramper, feber, kvalme, diaré og frysninger, vanligvis innen to dager for å bli utsatt for årsaken til sykdommen. Matforgiftning kan gjøre deg ulykkelig og føre til at du blir dehydrert. Det er viktig å finne rask, effektiv lindring for å bidra til å kurere symptomene dine.

Slik Cure matforgiftning Symptomer

•  Fyll en varmeflaske med varmt vann og legg den på magen der du føler kramper, for å hjelpe i lettelser dem.

Få tak i noen aktivt kull. Du kan få det fra en helsekostbutikk i kapselform og bør ta to kapsler med vann hver time til symptomene lette eller som anvist av merking. Aktivt kull kapsler vil bidra til å flytte giftstoffer og skadelige bakterier ut av systemet. Holde en flaske med dette midlet i ditt hjem vil være en klok ting å gjøre i tilfelle av fordøyelses nødhjelp. Konsultere legen din om du bruker aktivt kull hvis du er på noen reseptbelagte medisiner eller er gravid eller ammer.

Få litt komfort med et par skiver av vanlig hvitt brød. Men avstå fra å sette noen form for pålegg på den. Brødet vil sop opp giftstoffer som har forårsaket din matforgiftning og å bli kvitt symptomene.

Spis en banan eller to. Bananer har en sunn mengde av kalium, som du sannsynligvis har mistet mye gjennom diaré og oppkast. Mash opp noen bananer og spise hele dagen for å gjøre magen føles mindre kvalm.

Begrens ditt kosthold for å blid retter. Selv om du føler at dine symptomer begynner å lette, bør du avstå fra å spise mat som er salt, tung, fet, krydret, svært rutinert, eller rik. Spise ting som havregryn, kylling suppe, usaltet kjeks og yoghurt, som er svært lys.

Husk å holde riktig hydrert. Diaré som kommer med mat forgiftning kan føre til at kroppen din å bli dehydrert og svekket. Av den grunn, nipp væsker som vann, buljong, sportsdrikke, eplejuice, ingefærøl, eller koffeinfri te ved romtemperatur. Unngå å drikke koffeinholdige drikker.

Hint

 • Unngå restaurant menyelementer som rå egg, rå fisk og rått kjøtt. Pass på at du koker mat før det er gjort. Vask hendene og alt utstyr grundig når du håndterer rått kjøtt, for å unngå krysskontaminering. Se legen din med en gang hvis du opplever symptomer som ikke bedres innen en dag eller som inkluderer blodig avføring eller vanskeligheter med å puste eller svelge.

Hvor lang tid tar det matforgiftning å gå bort?

Matforgiftning kan være forårsaket av en rekke bakterier, virus eller parasitter agenter som flytter fra kokt eller ready-to-eat matvarer i fordøyelseskanalen. Noen av disse patogener angripe kroppens vev direkte. Andre fester seg til veggene i tarmen, reprodusere og slipp en gift som forårsaker symptomer på matforgiftning. Hvor lenge etter at du er smittet og hvor lenge før matforgiftning går bort avhenger av hvilken type patogen er ansvarlig.

Time Frame

De fleste tilfeller av matforgiftning er mild og klare opp i to til tre dager fra den første symptomene. Den kvalme og diaré som følge av matforgiftning kan la deg følelsen svak for et par dager etter disse symptomene avtar. Mer alvorlige forhold, som er beskrevet nedenfor, kan ha komplikasjoner som varer i flere uker, krever sykehusinnleggelse og kan også føre til døden. Litt mat forgiftning er spesielt farlig for gravide kvinner fordi det kan føre til for tidlig fødsel eller infeksjon av det ufødte fosteret.

Kjøtt-relaterte sykdommer

Ukokte biff eller kylling er vanligvis forbundet med tre typer matforgiftning. Toxoplasma gondii, en jord parasitt, kan overføres gjennom kokt kjøtt. Infeksjon med campylobacter begynner med eksponering av kjøttet til dyre avgifter under prosesstrinn. Symptomene begynner to til fem dager etter inntak. Escherichia coli (E. coli) på lignende måte kommer inn i kjøttet under slakting fasen og kan skape symptomer i 1-8 dager etter forbruk. Clostridium perfringens utvikler vanligvis på kjøtt eller gryteretter som er igjen avdekket ved lave temperaturer i lange perioder av gangen, enten før servering eller under avkjøling for lagring. Symptomer fra clostridium begynne innen åtte til 16 timer med forbruk.

Vann og Seafood

Vann er et utmerket medium for mikrober som forårsaker matforgiftning. Dette betyr at sjømat og produsere (som er vannet) kan ha farlige patogener. Giardia lamblia er notorisk stede i bekker og elver og kan finne sin vei inn på råvarer, forårsaker symptomer en til to uker senere. Shigella, som forårsaker symptomer i 24 til 48 timer, spres gjennom infisert råvarer. Vibrio vulnificus er feilen vanligvis forbundet med rå østers, blåskjell, muslinger og kamskjell. Den produserer symptomer i 1-7 dager. Hepatitt A, som også kan overføres via skalldyr og produsere, tar 28 dager for å gi symptomer.

Andre årsaker

Salmonella er trolig en av de mest kjente mat-forgiftning patogener, potensielt til stede i fjærfe, egg og meieriprodukter. Symptomer vises i en til tre dager. Listeria kan gjøre deg syk i ni til 48 timer etter å spise behandlet kjøtt eller upasteurisert melk. Staphylococcus aureus er også hurtigvirkende, produsere symptomer i 1-6 timer etter inntak av infisert kjøtt, produsere eller meieri sauser og fyllinger.

Alvorlige forhold

De fleste tilfeller av matforgiftning ikke vare i mer enn noen få dager. Noen årsaker kan være mye mer alvorlig og krever legehjelp. Botulisme, forårsaket av Clostridium botulinim, produserer et giftstoff som forårsaker paralyse fra hodet ned. Infeksjon kan føre til døden hvis den ikke behandles raskt. Listeriose, forårsaket av listeria-infeksjon, kan spre seg til hjernen og nervesystemet, forårsaker hodepine, forvirring og kramper hvis den ikke behandles. Salmonella-infeksjon kan vare mer enn en uke og kan kreve sykehusinnleggelse. Taxoplasmosis, forårsaket av Toxoplasma gondii, produserer influensalignende symptomer og utgjør en særlig trussel mot gravide kvinner.