Digidexo.com

Merkede Deler av en bendelorm

Bendelorm, eller cestoder, er flat, bånd-lignende parasitter som er mest kjøpt av inntak av kokt eller rå svinekjøtt, biff eller fisk. Avhengig av art, de kan variere i lengde fra noen få centimeter til opp til 45 fot. Den voksne bendelorm er delt inn i flere seksjoner, hver med en annen funksjon.

Scolex

Den scolex er i fremre del av bendelorm. Det kan betraktes som leder av bendelorm. Den scolex er utstyrt med suckers for vedlegg til tarmen hos dyr eller menneske vert.

Rostellum

Kronen på scolex kalles rostellum. Den rostellum kan være væpnet (med hooklets) eller ubevæpnet (blottet for hooklets). De hooklets brukes også for feste til verten.

Strobila

Den strobila er en tape-lignende kjede av progressivt utviklings segmenter som kalles proglottids. Skille scolex fra strobila er halsen.

Proglottids

Flertallet av bendelorm består av proglottids. Noen arter av bendelorm kan ha opptil 3000 proglottids med massiv egg potensial. De utvikler seg gradvis, umoden til å modne til drektige fra halsen. Hver moden proglottid har sin egen mannlige og kvinnelige kjønnsorganer og livmor grener som er fullpakket med ova (egg) når moden.

Cuticle

Skjellaget er en homogen, elastisk dekker for bendelorm. Det er kontinuerlig fra ett segment til et annet. Bendelorm absorberer mat og næringsstoffer fra sin vert gjennom hårstråene.