Digidexo.com

Hvilket system som tuberkulose?

Tuberkulose er en eldgammel og dødelig fiende av menneskeheten; den tidligste bevis på TB hos mennesker går tilbake mer enn 3000 år. I dag er en tredjedel av verdens befolkning smittet, ifølge Centers for Disease Control, og nesten to millioner mennesker dør av tuberkulose hvert år. Tuberkulose vanligvis infiserer lungene eller luftveiene, men noen ganger kan angripe andre deler av kroppen, så vel.

TB Bacterium

Bakterien som forårsaker tuberkulose heter Mycobacterium tuberculosis eller MTB. Inne i lungene, det er omsluttet av en makrofag, en slags hvite blodceller som spiser inntrengerne; macrophage, er imidlertid ikke i stand til å fordøye MTB som det ville andre bakterier, og TB bakterie kan faktisk fortsette å replikere inne i makrofag. De fleste infeksjoner med MTB er latent, noe som betyr at det ikke er noen symptomer og personen med infeksjonen kan ikke spre sykdommen. Vanligvis legemet vellykket "vegger off" bakterier i en av alveolene i lungene. Bakteriene kan da ligge i dvale, ofte i mange år; noen ganger vil det senere reaktivere å utvikle seg til en aktiv infeksjon. Kun 10 prosent av personer med en latent infeksjon med MTB noensinne vil gå på å utvikle en aktiv infeksjon. Bare folk med aktive infeksjoner kan overføre sykdommen.

Luftveiene

MTB vanligvis infiserer alveolene i lungene, som er en del av luftveiene. Derfra, men det kan av og til å migrere til andre områder av kroppen, inkludert lymfeknuter (del av det lymfatiske system), og hjernehinnene eller membraner av det sentrale nervesystemet. Dette er en spesielt vanlig problem hos immunsupprimerte pasienter som mennesker med HIV. TB lunge infeksjoner er også kalt lungetuberkulose; infeksjoner som har spredt utover lungene til andre deler av kroppen kalles ekstrapulmonal tuberkulose.

Lymfesystemet

Den hyppigst observert form av ekstrapulmonal TB er lymphadenitis eller betennelse i lymfeknuter. Den vanligste infeksjonsstedet er på halsen, hvor TB infeksjon i lymfeknuter forårsaker karakteristiske hevelse.

Central Nervous System

MTB kan noen ganger infisere hjernehinnene eller membraner som omslutter nervesystemet, forårsaker hjernehinnebetennelse (betennelse i hjernehinnene). Denne tilstanden kan raskt bli svært farlig. Symptomer kan være hodepine, feber, oppkast, forvirring og personlighetsforandringer. Hos pasienter med tuberkuløs meningitt, vil leger ofte fortsette antibiotikabehandling for enda lengre enn vanlig.

Gastrointestinal System

Svelge infisert sputum noen ganger kan spre infeksjonen til mage-tarmsystemet (i fordøyelseskanalen); bakterier kan også infiltrere den gastrointestinale system fra tilgrensende organer. Vanlige symptomer er rektal blødning, magesmerter, diaré og feber.

Urin-systemet

Tuberkulose kan noen ganger infisere urogenitalsystem og infisere nyrene eller reproduktive systemet. I noen tilfeller prostata, testiklene, eggstokkene eller endometrium av uterus kan bli infisert.

Bevegelsesapparatet

Ekstrapulmonal tuberkulose kan spre seg til bein og ledd, forårsaker hevelse, smerte og redusert omfanget av bevegelse. Ryggraden er en vanlig stedet for infeksjon i disse tilfellene.